Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 26 juli 2010

Tuva - kosmisk vind i seglenJag har vagt börjat uppfatta att Tuva Novotny verkar ha något skådespelargenombrott på gång utomlands. Svenskarna stortrivs över att en av deras slag lyckas - den åkerbrukande fornsvensken som alltid haft som enda livsfilosofi att man ska hugga i och göra rätt för sig.

Beteendet tar man med sig utomlands - svenska företagare väcker tydligen illa dold förvåning i utlandet då de inte klarar av att vara sociala utan prompt ska gå direkt på affärsangelägenheterna redan vid matbordet. Draget har förstås äldre anor än 1974, men det syns i vårt senaste nationalhoroskop som Venus i Stenbocken, en rätt kantig placering om vi talar social kompetens...

När Tuva i Aftonbladets intervju avskyr röda mattan (eller den betydelse "visa upp sig-aspekten" tillmäts) och hyllar det hårda arbetet låter hon som just denna Venus i Stenbocken (vilken hon har i sitt horoskop). Hon låter väldigt likt ett praktfullt exemplar av gråsossen. Och hon avslöjar dessutom med stor sannolikhet vilken typ av sinnelag hon har - var Månen står på himlen.

Hennes är nämligen en sån där födelsedag där irriterande nog Månen byter zodiaktecken mitt under pågående dygn - en pest för alla som tycker om att fundera över stjärnhimmelens tecken även där inte födelsetimman är känd.

Men hur svårt är det att fatta vad som gäller här i valet mellan Månen i Skytten eller Stenbocken? I Skytten skulle sinnet behärskas av den tursamma Jupiter, som alltid halkar in på en räkmacka eller vinner miljonvinsten på en enkelrad. Månen i Stenbocken, däremot, disponeras av arbetarklassens och det hårda slitets Saturnus. Planeten som inte ger en millimeter utan en motprestation i arbete!

Jag skulle bli oerhört besviken om Tuva var född före cirka halvåtta på morgonen, då Månen går in i strävsamma och hårt arbetande Stenbocken!

Ytterligare ett skäl till det här antagandet är hur perfekt Månens disponent Saturnus då stämmer in i lovsången till den osminkade Tuva i opretentiös rutig flanellskjorta: Saturnus passerar det här året ett annat jordnära tecken, Jungfrun, som är känd för sin "naturliga fitness" och ointresse av att spöka ut sig. Jungfrun är verkligen en naturlig motpol till Sex & the City-brackorna!


Det intressanta är nu att Tuva har all vräkig och glammig överdrift man kan tänka sig på himmelen, bara inte i anslutning till den personliga Månen. Nej, det är hennes yrkesarbetande och dagverksamma Sol i Skytten som välsignas från dramatikern Lejonet där inte bara den hungrande Rahu befinner sig (hunger efter huvudroller, lejonroller!) utan även den rent aggressivt självhävdande Mars plus ... ingen mindre än Solens egen disponent, framgångsskaparen Jupiter! 

Vilken ofattbar samling Eld att stötta hennes Sol i Skytten som, liksom i fallet utlandssvenskan Elin (Nordegren) Woods tycks tyda på framgångar i utlandet (Skytten). Ja, det är inte bara en flyktig likhet ser jag vid en koll. Tuva föddes bara elva dagar före Elin!

Om nu Elin nådde det rika och mäktiga livet på Jupiters kända bananskal var det för att hennes horoskop ser så eteriskt ut: bortsett från Saturnus och Venus i Jord ligger hon och flyter i en högre dimension i Eld och Luft.

Men hos Tuva skulle en Måne under Saturnus jordnära, surmulna och sammanbitna "göra-rätt-för-sig-filosofi" fullständigt förändra den bilden. En Måne i närheten av Venus skulle också förklara Tuvas skönhet även om ingen som studerat zodiaktecknen bör missa Lejonets arketyp genom hennes kattiga ögon!

Den här perioden slutet 79/början av 80 med tre mäktiga eldplaneter i Lejonet är verkligen remarkabel. För vem hittar vi mer här? Jo, utlandshyllade Noomi Rapace, född bara sju dagar efter Tuva! Jösses, vad det regnade ner framgångskvinnor under några dagar.

Jag tror bestämt jag konverterade någon enstaka öppen (intelligent) själ för den ålderdomliga astrologin här...

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: den västerländska zodiaken stämmer överhuvudtaget inte psykologiskt. Enligt den skulle alla dessa tre kvinnor haft Rahu, Jupiter och Mars i förtegna Jungfrun. Det tecknet har överhuvudtaget inget med karaktärsskådespeleri att göra. Jungfrun vill vara naturlig och trivs med att stå vid sidan av och berömmer sig i det lilla av att hon ordnat allt det praktiska kring den hyllade "lejonkungen". 

Astrologin talar om sådana här perioder som Tuvas, Elins och Noomis som "tidsfönster". De står inte öppna för alla själar utan bara dem som meriterat sig för att kassera in gott karma (från tidigare, väl förvaltade liv) och - antingen fortsätta en vinnande serie produktiva liv eller också kollapsa i själviskhet och tappa bort fördelarna de samlat på sig genom besöken på jorden.

Vi är inte människor, vi är "uttryck" för stjärnorna. Upplevelsen av ego är delvis falsk. Vi har en individualitet men är inte de vi tror vi är. Det är möjligt att hitta sitt sanna jag i jordelivet, sägs det, men lätt är det inte när samhället predikar "sekularism" - att människan bara är kött och blod och att religionens tal om en själ är rent nys. Människan förslappas till en överviktig konsumist eller urartar till en banal prestationsdåre. Gemensamt har de att ingen egentligen tänker utan bara cirkulerar klichéartade föreställningar i huvudet.

Faktum är att västerlandet är den värsta civilisation som någonsin funnits på jorden. Dess tekniska framsteg ska vägas mot den vidriga människosyn den frambringat, där den först berövar människan hennes arvslott evigheten, allt andligt värde för att istället introducera ego-relaterat skitsnack om "mänskliga rättigheter" och "yttrandefrihet" - rappakalja som särskilt svenskarna lärt sig rabbla sedan dagis.

Den som inte grundar sina påståenden i en högre verklighet har bara uttryckt en tom och meningslös åsikt. "Det är inte en mänsklig rättighet att kräva mänskliga rättigheter". Man kan inte stå i dynga och kräva dyngans rätt - det är, så att säga, en tankens tautologi.

Hur typiskt är det därför inte att se att svenskarna bryter sig ut ur den onda materialistiska förtryckarcirkeln enbart när de föds med kraftigt stöd från det mest andliga och nobla elementet Eld. Börja gå igenom de svenskar som lyckats utomlands och du kommer att se!

Det är symptomatiskt att en halvkändis som Stellan Skarsgård, som nöjt sig med relativt små roller i Hollywood i sitt liv, är djupt sjunken i geggig Jord och Vatten. Men när han föder en son, Alexander, ett Lejon-Eld, ja då tar det hus i helvete direkt och han blir Hollywood-hunk nästan på en gång!

Nej det finns ingen rättvisa på jorden. :-) Inte för de som är kortsynta. Men väger man in själens långa vandring förstår man bättre varför horoskop ser så olika ut. De är i någon mån "varudeklaration" på den inkommande själen.

Dessa kraftfulla Eld-själar har mot alla odds lyckats, fast de har fötts upp på svensk husmanskost. Deras andesjäl har inga problem att nå ut i världen för de har fötts med något som kallas VISION (och som enbart tillhör Eldelementet). Den som har Vision ser att det egentligen är högre i tak än svenskarna överlag föreställer sig. Att sedan folk som Tuva röjer svensk indoktrinering och sådana falska föreställningar som vi delar med våra germanska kusiner ("Arbeit macht frei"), det är bara en propp i det lägre sinnet (Månen).

Men den faktiska drivkraften utgår nu inte från den inomvärldsliga människan (Månen) utan från hennes andesjäl. Och såväl Tuva, Elin som Noomi var födda under en distinkt utåtriktad Sol-Skytt som i alla tre fall disponerades av Jupiter i Lejonet: framgång genom individualitet. Det går inte att köpa sig individualitet, här avslöjar horoskopet vilka själar som arbetat med den frågan i tidigare liv!

I Elins fall kan det diskuteras om hon lade ut det starka lejonet på entreprenad så att Tiger Woods "utagerade" den sidan hos henne och hon tog en "hustruroll". Men jag tror du ser grejen. Solens och Månens underliggande disponenter ger mycket extra information och visar på vilken mognadsnivå själen som producerar detta mänskliga livsöde befinner sig.

Se även och jämför de här tre massivt jupiterstödda Skyttarna med 15-minuterskändisen Kajsa i förra inlägget. Hennes Jupiter "tänkte" istället i termer av prestige och position. Jupiter i Stenbocken hittar inte flöde med sin egen eldnatur i ett Jordtecken. Istället för att fokusera andevarelsen bestämmer den sig för att uppnå andens yttre kläder. DET, det är "Sex and the City"! Det är materialism.

Eftersom Tuvas Måne/Venus/Saturnus ger en oerhörd tonvikt på Jord finns förstås exakt samma ambition att uppnå MATERIELLA RESULTAT, det är bara det att hon har andra estetiska preferenser hur framgången ska se ut. Alla med Eld och Jord i konflikt (dvs en betoning av båda elementen horoskopet) blir "achievers". Har de Jupiter med sig skördar de framgångar. Utan Jupiter blir de aktivister, protestsångare eller bara rättshaverister. Men kämpa ("jobba"), det vill de.

Se även den intelligente sociologen som sett igenom jobbillusionen - ännu en Skytt, händelsevis.


2 kommentarer:

 1. Jag minns än Tuva Novotnys sommarprogram i radio för några år sen. Jag tyckte hon verkade så otroligt klok och insiktsfull trots sin undom och sitt yrke, som ju annars är ytterst utseendefixerat. Hon pratade bl a om massmediernas snedvridna bild av vad livet går ut på, och den åldersskräck och utseendefixering som råder där. Hon hävdade att sjukdom, åldrande och svaghet inte bara är negativt, som det jämt skildras, utan är lärorikt och utvecklande. (Jag hittade hennes program på SR:s hemsida, och har just lyssnat lite på det igen.) Så det där med månen i Stenbocken stämmer nog. Lite lillgammal framtoning. (Fast du brukar ju mena att venus i Stenbocken är ytlig... men är man en mogen själ så står man förstås över det...)

  Slutligen kan jag intyga att det där med eld och jord verkligen stämmer... en mig närstående person har ju oxen/skytten, och han brukar själv säga att han har en "j-a vilja" och det är inte bara skryt - det är så! Kämpa och jobba är precis vad de vill, ja!:-)
  S

  SvaraRadera
 2. Först: beklagar ett flertal skrivfel.

  Ett bättre minne av en föredetting går faktiskt till en Sol-Stenbock/Mån-Lejon med utseende- och personlighetsdrag som påminde om Tuva. Åter känslan av en "gammal själ". Energisk! ("kämpa och jobba")

  Det "lillgamla" utan någon påfallande fixering vid det yttre formspråket även hos schlager-Anna (Sol-Skorpion/Mån-Stenbock).

  Men vad säga om tjuveriteknikern Peter Sunde, Sol-Lejon/Mån-Stenbock? Inte riktigt samma kaliber som Tuvas!
  :-)

  SvaraRadera