Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 juli 2010

Att vara eller inte vara

Aftonbladet frågar vart f.d. tv-personligheten Kajsa Mellgren tog vägen, vilket de även gjorde för sex år sedan! Redan i detta lustiga faktum ligger ett tecken. (Om det inte bara är så att journalister saknar förmåga att tänka själva och istället dammsuger arkiven efter gamla uppslag att damma av...)

Och visst stämmer tecknet med stjärntecknet. En snabb kontroll av Kajsas sideriska horoskop visar en nymåne i doldisen Skorpionen! Tecknet som smyger sig fram i skuggorna och gärna skyddar sin integritet in i absurdum, som om Skorpionen rymde en hemlighet för dyrbar för att lämna ut till allmän beskådan.

Skorpionen är så att säga samma överdrift som syns i exhibitionistiska Lejonet - fast åt andra hållet. Det är därför jag kallat horoskop där båda tecknen är aktiverade för potentiella dramadrottningar.



Men det här gåtfulla tecknet förklarar ju inte alls varför Kajsa sökte sig en offentlig karriär som programledare i ungdomskanalen ZTV på 90-talet. Det är här det visar sig hur oändligt viktigt det är att gå bortom simpel solteckensastrologi, om man vill förstå en människa lite djupare. 

Att det var nymåne då Kajsa föddes ger inga ledtrådar. En "bortbränd" Måne sägs ju sinka förmågan att reflektera djupt kring sig själv. Solen tar över och man blir en handlingsmänniska snarare än filosof. Nymånen är just det fall då soltecknensastrologin borde stämma som bäst eftersom här sätts fokus på viljekraftens Sol i Skorpionen. Nymåne i Skorpionen understryker bara tecknets tendens till fördoldhet. (Jag noterade att Skorpionens arketyp tycks styra dem som skriker högst om integritet på nätet - se Unni Drougge.)

Men förklaringen är lätt att hitta. Just för att det är nymåne, är det Skorpionens härskare Mars som förfogar över både känslolivet och handlingsmänniskan i Kajsa, och placerad i sitt andra härskartecken Väduren förstår man exakt viljan att komma ut i livet, synas och bli sedd.

Väduren är elementär barn- och egopsykologi - andesjälen eller Solen är en distinkt varelse, men Väduren beskriver utvecklingspsykologiskt en människa som är "om sig och kring sig", vars hela karriär handlar om en själv - se bara vårt närmast perfekta exempel Anna Anka, Sol-Vädur och härskaren Mars "upphöjd" i Stenbocken - tecknet som tar strid för att vara nummer ett! En fruktansvärd människa att få som sin fiende.

Nu plötsligt blir också Kajsas tillbakablickande i den äldre AB-artikeln begriplig. Hon var glad att hon aldrig släppte behån i ett Slitz-utvik 1999 (Skorpionens integritet igen?). Hon hade nu kommit till insikt om att man bara förstör sin karriär i billiga försök att bli någon. Här hör vi Vädurens barn- och egopsykologi som kommit en bit på väg. Hon tillstod villigt att hon hade dåligt självförtroende som yngre - Väduren som debutanten, pionjären må verka påstridig men i botten saknas ännu erfarenheterna.

Just temat dåligt självförtroende är gissningsvis det kanske typiska när det uppstår överdramatiserande Eld- och Vatten-krig mellan Väduren och Skorpionen ("sensationalism"). För i Skorpionen hittar vi den döende egoisten, ett senare kapitel i en människas levnadslopp, då barnegot Väduren för länge sedan blommat ut, kanske vuxit till sig och mognad till en djupare individualitet (Lejonet/Solen = genuin individualitet).

Kajsas horoskop saknar så att säga flera "stationer" på mitten av resan: antingen är det Vädurens pushiga och otåliga impuls att komma ut i världen och synas och bli bekräftad, eller också är det tvärmörkt och gnagande tvivel i Skorpionen: "Livet är över och slut!" "Vad kan jag göra för att motverka död och förfall?" Inte bara Lejon mot Skorpion kan ge hysteriska dramadrottningstendenser, utan även Vädurens Eld mot Skorpionen.

Givet Vädurens ungdomlighet är det mer ung flamsighet i den här nervösa spänningen, så inte ens fram mot de fyrtio har Kajsa distanserat sig från den de mest banala livsstilarna. I intervju med gammal bekant om att synas igen: " Absolut. Jag skulle vilja ta en öl på Bondi beach i Sydney och kolla in alla surfare." Kanske sa hon bara så för att lägga sig på nivå med den tid i livet då hon senast pratade med den här bekanten.

I den här lätt utflippade spänningen mellan Eldens försök att affirmera sin existens och Vattnets hot om död och upplösning, är "sensationalismen" och linslusandet mer en täckmantel för djup existentiell ångest. Men "luckorna" i cv:t antyder en själ som lider av denna svart-vita flängighet just för att den fuskat bort byggandet av Lejonets djupa individualitet. 

Barnet Väduren åker på smällen att ta hela dödsproblematiken i Skorpionen men den är för ung! Kajsa Mellgren börjar som "barnstjärna" - eller rättare idol för en ung ZTV-publik - men den karriären får ingen uppföljning. Hon går in i det skorpioniska mörkret och återfinns numera, hoppfullt mer tillfreds med sig själv, och olika "bakom ridåerna-jobb".

*****

Detta är ett sådant horoskop som ser ut att sova ur perspektivet av dess brist på aspekter. Saturnus steriliserar visserligen Venus i opposition (och här är återigen ett kvinnligt livsöde med skönhet som enligt AB:s senaste foto bara verkar bli bättre med åren).

Men Jupiter har inte en enda riktlinje för det kommande livsödet "Kajsa". Planeten som ger oss tur eller expanderar våra territorier står i ett tecken som tvärtom skär ner och begränsar (men därmed också vinner bättre definition och ökad kontroll).

På den rent personliga/ytliga nivån händer sedan allt: Mars drämmer till med en "210-gradare mot hela den planerade livslinjen (Måne > Sol) som så när får henne att sälja ut hela sin könsliga identitet (Skorpionen) i ett tidningsutvik, men går lyckligtvis inte ibland med det.

Jag kommer plötsligt ihåg inlägget om den svenske sexualupplysaren Manne nånting med samma energiska passions-Mars i attack mot könets Skorpion, och för vilken det inte verkade spela någon roll i vad slags hål mannen stoppade in sitt könsorgan. Så blind är Mars-i-Väduren, så okunnig är passionens medvetandetillstånd!

En del homosexualitet kanske beror på att själen verkligen ALDRIG har varit på jorden i en djurkropp tidigare. Den är helt rudis och ramlar hit och dit mellan de mest bisarra sexuella avarter eftersom de saknar erfarenhet av mänsklig kultur. ("Rudis" av engelskans "rude", råbarkad, oförfinad - vilket just indikerar Väduren, nybörjaren.)

Men Mars är en ung och tillfälligt uppblossande impuls som sägs bedarra efter 28. ZTV-åren var hennes "femton minuter" i rampljuset. Resten av historien är nymånen i Skorpionen: en resursstark individ som jobbar i skuggorna.

*****

Det är intressant att jämföra Kajsas horoskop med en annan SLITZ-utvikerska jag just diskuterade: Sofia Hellqvist (nytt fönster), också hon en Sol-Skorpion. Men se skillnaden! Kajsas unga Vädur är inte alls lika grovt förfallen och förslagen. 

Hos Kajsa finns en lätthet som saknas på den extremt karriäristiska och målmedvetna himmelen för Sofia där Solen i sexualitetens tecken minglar med den "avhuggna drakkroppen" (draksvansen) - straffet för viljan till lätt framgång. Och hur uppehåller sig inte pressen vid frågan om "skadekontroll" över det olycksaliga utviket! Månnoderna tycks ofta vara inblandade i kändisskap och

Missa dock inte att också Kajsa har en vilja till framgång bland klättrare och strebers: Jupiter i skadat läge ("detriment") i Stenbocken. Det ger en rätt snäll version av egenmäktighetssyndromet (Vädur + Stenbock) eftersom Jupiter dock är den joviala planeten. Jämför Anna Ankas Sol + Mars, ett alltigenom mycket hårdare krig för den egna saken. Hon gick ut direkt och förklarade sig själv vara så mycket intressantare än de andra hemmafruarna. Mars vill konkurrera.

*****

OBS. Det finns en klar möjlighet att den exakta nymånen i Skorpionen är över. Redan minuterna efter klockan två på eftermiddagen går Månen/sinnet in i Skytten och blir där disponerad av prestige- och kroppsmedvetna Jupiter i Stenbocken. Den förenar sig då med äregiriga Rahu och pengarnas Venus för ett öde som kan tyckas ännu enklare än det jag beskrivit, ett öde som verkligen tyder på någon som vill ha lätta framgångar och kickar i livet.

MEN... mot den lycksökerskan står samtidigt Saturnus i Tvillingarna, en moralisk och återhållsam faktor. Det är möjligt att den berättelsen är den korrekta i Kajsas fall, men nu valde jag att säga något om "förmiddagsskorpionen".

*****


Tekniskt tillägg / ytterligare förbehåll.

Varje diskussion om ett solärt horoskop (baserat endast på födelsedagen men utan timman) gäller bara på sina egna villkor. Naturligtvis står inte Saturnus och Jupiter nästan eller helt passiva på Kajsas himmel. Det är bara det att vi inte vet vilka hussektorer de kastar sina aspekter mot och kan därför inte diskutera den saken.

Men inom kategorin solära horoskop är det fortfarande sant att säga att horoskopet är slött och händelsefattigt och egentligen bara fixerat (Skorpionen, Tamas guna) vid sensationalism - dvs en helt upplevelseorienterad varelse.

Man skulle t.o.m. kunna tänka sig att det är Kajsa själv som tar initiativet efter några år till en sån här "Vad hände sen"-typ av artikel. Även om passions-Mars bedarrat efter 28 har den kanske några impulsiva små framstötar kvar i sig. Den söker så länge den har något liv i sig alls att lätta på det kompakta dödsmörker som råder i Sol-Måne-Skorpionen.

En Eld/Vatten-människa går som sagt under om hon inte får "sensationer" att frossa i eller kanhända (då Väduren är involverad) kicken att själv få synas i medierna.

Det är alltså Solens disponent Mars som är själva "själen" i livsödet Kajsa, indisk astrologi menar att man ska se disponenten för "planetens själ". Det är ytterst sett barnpsykologin som driver den skenbart seriösa och dämpade Skorpionen.

Och eftersom Mars är i härskarläge i Väduren tar berättelsen slut där. Men i andra inlägg har vi kunnat spåra själen till själen och kanske också själen till själen till själen... Ju fler nivåer, desto komplexare människor?

För varje punkt i ett horoskop man studerar finns det alltid en "yttersta disponent" - på något punkt stannar det och det blir då "sista ordet". För Kajsa är det verkligen "Mars-i-Väduren" som är sista ordet vad gäller hennes handlingsliv och förmåga till känslor och reflektioner.

Väduren är en pionjär så det förvånar inte alls att läsa om att hon tillbringar åratal utomlands. Det tillhör alltså Kajsas "själsliga natur" att drivas av Rajas passioner och att börja om hela tiden. "Projektledare" är ett bra yrkesval för såna här människor som fungerar i kortlivade entusiasmer. (Denna tankar rimmar väl med en sen födelse med Månen i Skytten.)

Även Venus i "långväga" Skytten bekräftade utlandsturen. Jämför t.ex. med Elin Woods skyttiga horoskop och flera andra skyttinfluerade utlandssvenskar  som jag glömt namnen på nu - massor av material på bloggen faller in i ett stort mörker så fort det blivit nedknackat!

Inga kommentarer: