Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 25 juli 2010

Prinsen, modellen & folkets röst

 

På spaning efter ett foto till prins Carl Philip Bernadottes och f.d. utvikningsbruden Sofia Hellqvists horoskop ramlar jag på det här från en skvallerblogg och roas av samtidigt av folkets illa skrivna kommentarer. Här ett på engelska som går av mitt i en mening:

Sofia is just calculating
2010-05-20 08:11


Nonsnse! Prince looks not happy and is always
hiding when there are reporters. He has nit
confessed and he is not standing by her. It is not
love but a sex relationship. Obviously Sofia has
experience with men and she is pretty and smart
she knows well wh
posh24
Prinsens födelsetid fanns på svenska sajten stjärnrummet innan den gömde sig bakom en skyddsmur och började kräva medlemskap för att bjuda på ett enda ord av intresse. Klockslaget 7.20 är verifierat av hovet, som jag minns det. För Sofias del är det besvärligare, för strax före 16.00 lämnar Månen Väduren och går in i Oxen. Vågskålarna tippar lätt till det förras fördel men det är sannerligen inte lätt att avgöra. 

Men för Månen i Väduren talar ju faktiskt att Carl Philip själv är född siderisk Vädur, och det ger oss ju "man möter kvinna" eller "Sol möter Måne", en idealisk partnerindikation i den västerländska astrologin. Den tumregeln ser jag ingen anledning att ifrågasätta, bara man inser att de sideriska zodiaktecknen måste till för att matcha individernas faktiska psykologi.
 


Att Carl-Philip knappast var född i Oxen, som traditionell veckotidningsastrologi påstår, är uppenbart om man besinnar att han är pappas pojke och samma intresse för fartiga bilar som kungen i yngre dagar. Bara den ålderdomliga sideriska zodiaken ringar in prinsens avsevärda störning i Rajas guna - passionens kvalitet (orange fält). Här ses krigaren Mars i sitt mest egocentriska och vinningslystna tecken Väduren attackera den extremt känslomässiga Kräftans tecken, där vi hittar ännu en "vinnande" eller framgångsskapande planet - expansiva Jupiter.

Men expansion inom den sekteristiska eller åtminstone privatistiska Kräftans tecken är samtidigt historien som skvallret här ovan talar om: prinsen är skygg och flyr attacker från påflugna journalister, vilka vi här kan se som attackerande Mars (apropå hans publika Sol i samma tecken). På varje stimulans från den här kombinationen "expanderar" Jupiter i Kräftan och illustrerar det här vattendjurets tendens att bygga upp en barriär, dölja och skydda sina privatintressen! Det kanske är det vi ser i prinsens hand över Sofias axel - han håller "sin" tjej så krampaktigt att handen verkar alldeles blå av strypt blodtillförsel!

Privatismen syns på ett ställe till, i den fallna (debila) Månen i Skorpionen (mamma Silvia har Skorpionascendent så man ser varifrån den strama och reserverade Skorpionen kommer). Givet att det extremt garderade skorpionpsyket disponeras av Mars och att krigaren själv befinner sig i sitt diametralt motsatta andra härskarläge, Väduren, har vi plötsligt inte bara en Eld/Vatten-konflikt på halsen, utan två! 

Den brutala och primitiva Mars-Väduren lyckas verkligen med maximal skada här och "sensationalismen" i ordets båda betydelser märks verkligen i Carl Philips liv: dels som hans egen jakt på billiga nöjen - racerbilsåkning - och dels som (den besvärande) sensationsjournalistiken.

Utan att ämna mig på en djupgående tolkning vill jag ändå peka på att prinsens påstådda skygghet kan ha att göra med den problematiska ascendenten i Tvillingarna. Som synes av det antika helhussystemet (som den västerländska auktoriteten Robert Hand numera bekräftar är det äldsta och bäst fungerande husdelningssystemet) har nästan hela Tvillingarna stigit i öst, den 30e och sista graden av ett positivt zodiaktecken är således akut döende (mrita enligt avashta-läran) och om nu Tvillingarna i sin krafts dagar var snacksaligheten själv, hur mycket återstår av tecknet på dess ålders höst?

Merkurius ingår i den impulsiva men överkänsliga störningen mellan egohävdelse och egoprotektionism så varje form av kommuniké väcker den här motsättningen till liv. Den solära sidan har Carl-Philip för övrigt ärvt direkt av sin far, Carl-Gustaf! Den senare föddes med Mars fallen i Kräftan i öster, vilket sannerligen inte är något starkt stöd för den i och för sig upphöjda Solen i prominent läge i tionde huset. Tala om mismatch mellan personlig förstahuspreferens och den påkallade tiondehusplikten!

*****

Prinsens flickvän, då? Som enligt smakråd i kvällspressen har avsevärda problem med att hitta en fungerande klädstil som inte ser slampig ut eller påklistrad och låtsas-sofistikerad? 

Oaktat den lilla osäkerheten om sinnelaget som självbespeglande ego eller stabil men sinnlig och njutningslysten Oxe, finns det tydliga problem här, problem med hur att föra sig i det offentliga! Att det redan visat sig i tidningsutvik är uppenbart, och det är samma astrologiska blindfläckar som stilpoliser angriper.




Problemet är återigen Rajas guna - passionens eller åtråns kvalitet. Stämmer en födelse med Månen i Väduren har vi ett klockrent exempel på guldgrävarkvinna, det förhöjda libidot (Mars + Venus) som har en viss koppling till prostituerade undviker här måhända den fällan eftersom Venus i statustecknet Stenbocken inte säljer sig billigt. Driftens Mars anses bättre tyglad i Stenbocken ("upphöjt" läge) än annorstädes - jämför t.ex. prinsens libido i det banala och kick-orienterade Väduren. 

Tro inte att Sofia bryr sig om racerbilarna, trots att hon är iklädd en förarmundering - för henne är det bara attiraljer och yttre markörer som säger hennes materialistiska kärleks-Venus att hon har zoomat in en social miljö med viss prestige. Jag är ledsen att säga detta, men Stenbocken och Väduren tillsammans är inte en vacker syn att skåda. 

Dessa är självtjänande människor, och en tingsrätt i Norge underströk just detta genom att fastslå att krigskorrespondenten Åsne Seijerstad själviskt utnyttjat det förtroende hon skapat med sin muslimska värdfamilj i Afghanistan. Kombinationen av en Stenbocks/Vädur och härkomst från en sekulär (gudlös) nation öppnar för det här astrologiska syndromets allra fulaste yttringar. (Naturligtvis finns det också människor som tar den här självtjänande tendensen i fast hand! Men då ska man troligen finna att goda inflytande i horoskopet har högre prioritet än den egenmäktiga tendensen.)

Det vore faktiskt bäst för Sofia om födelsen inträffade 16.00 eller senare på dygnet, för en Måne i Oxen tar visserligen också sin färg från den sterila och statussökande Stenbocks-Venus, men den akuta egenmäktigheten försvinner från himmelen!

Likväl kan paret verka som gjorda för varandra, för med Sofias sideriska Sol i Skorpionen upprepas ännu en gång "Sol möter Måne"!

Fast då måste man fråga sig om astrologins regel om "djupt samförstånd" mellan Sol och Måne i relation också gäller för de förklenade positionerna, t.ex. prinsens "fallna" Måne.

Här är definitivt Carl Philips svartsjuka Mån-Skorpion i underläge: Sofias Sol-Skorpion är en fruktansvärt slug och förslagen människa som vet hur att i lönndom manövrera sig fram till andras tillgångar. Skorpion drivs alltid av det dolda motivet att säkra sin överlevnad (och liknar därvid Kräftan en del.)

Är den undermedvetna dödsfruktan som får prinsens hand att så hårt hålla i hennes axel på fotot? Uttrycker kroppsspråket ett omedvetet kontrollbehov? Födelsetid på kvinnan saknas och därmed planeternas husplaceringar. Vi vet inte inom vilka livsområden hennes sluta materialistiska vilja att positionera sig primärt kommer att söka sitt uttryck. Vissa hus framhäver en sådan tendens, andra hus gjuter olja på vågorna.

Men det vi vet är att hennes solära ambition i Skorpionen baserar sig på skorpionhärskaren Mars i statustecknet Stenbocken! Och den står som sagt kopplad till pengarnas Venus i en kombination jag inledningsvis kallade" horsyndromet" på bloggen.

Naturligtvis ger alla dessa indikationer, inklusive den om förhöjt libido goda omen om en fysiskt tilldragande människa, och det återkallar akut inlägget om Åsne Seierstad, som jag kallade ful, bl.a. på grund av den ohyggliga destruktionen på hennes himmel - på både mån- och solsidan!

I inlägget om hennes dom i norsk tingsrätt (översta länken) stack jag in en brasklapp om den kinesiska mystikern Chuang Tzü, samtida med Platon eller något äldre, förnekade grekens tanke om att ett kosmos i olag direkt återspeglas i en brist på tilltalande proportionalitet hos den fysiska kroppen.

Det här är således en uråldrig stötesten - i vad mån vårt yttre avslöjar vilka vi egentligen är, och jag tror inte det är rätt ställe att med ett horoskop där födelsetiden är okänd diskutera hur pass god kontroll Sofia har över sina påtagliga "karriärklättrartendenser" och således har en inre godhet som matchar den yttre dragningskraften.

För att ytterligare röra in teorier i utseendefrågan anses ju gott karma, dvs väl förvaltade tidigare liv, skänka skönhet! Naturligtvis kan man tänka sig att en på detta vis belönad själ i detta liv förstör för sig själv genom att falla ner i självtjänande beteenden - man fattar snart i livet att man är på något sätt favoriserad och så börjar man bygga en livsstil som väger inte detta i alla ens avgöranden. 

Och vips, har man förstört den goda trend som i förlängningen genererade en tilldragande kropp. I nästa liv är man åter en slätstruken dussinmänniska. Glimten i blicken är borta, förverkad. Man fick smaka skönhet i ett liv på jorden och missbrukade genast gåvan.

Expressen kommenterar om hennes tidiga karriärval, att den som väl blivit stämplad som glamourmodell får svårt att tvätta bort den. På Sofias himmel hittar vi både den "sataniska axeln" från Oxe till Skorpion (och där ingen mindre än Solen ingår), och en koppling mellan Skorpion och den tydligt "långtidsverkande" Stenbocken. Den senares härskare Kronos/Saturnus kan tala om "karma" som inte kan tvättas bort i detta livet. 

Det är uppenbart att den här kvinnan var förutbestämd att hamna i den klassiska fällan av "objektifierad kvinna" - kött att äta med ögonen. Hon valde detta själv. Och det beror helt enkelt på att Jord + Vatten visar en tendens att ha lägre i det mentala taket än andra horoskoptyper. De har sällan någon andlig medvetenhet utan är bara köttsliga konsumtionsmänniskor. 

Det här är inte ett unikt drag utan snarare en mycket vanlig typ av livsöde. Mänskligheten är dock ett kosmiskt experiment andesjälen, en främling på jorden, inympad i begynnelsen i biologiska apdjur. Och se på oss, miljoner år senare: många beter sig fortfarande som själviska djur allt under det att själen i liv efter liv i nya kroppar försöker förstå vad allt handlar om! Svär och förbannar en Gud de ändå inte tror på - så låter själarna innan de börjat förstå att förståelse är vad saken handlar om.

Bortsett från filosofin kan noteras ett fall av "upphöjd" Saturnus i Venustecknet Vågen och en Venus som är planetärt neutral till Saturnus men "elektrifierad" av en "upphöjd" Mars. Det finns vissa mönster som ofta tycks dyka upp i samband med "snygga" människor. Se tidigare inlägg i skörden för den här månaden (juli 2010).


*****

Oaktat gynnsamheten i "Sol möter Måne" (men minns att mötet i Skorpionen är långt mindre gynnsamt än det i Väduren), tyder passionerna på att prinsens och utvikningsbrudens affär ytterst sett är dödsdömd. Deras respektive libido (i fartiga och fläktiga Väduren hos prinsen, i kallt kalkylerande Stenbocken hos Sofia) är så otroligt olika!

Kombinerade bildar de två - som en "par-entitet" betraktade - egenmäktighetssyndromet (vare sig Sofia har en Måne i Väduren eller ej), och detta ger i så fall bilden av ett själviskt par som söker positionera sig mot omvärlden, vara "von Oben" och inge mingla som vettigt folk gör. Pga att Stenbocken/auktoriteter figurerar, anas även djup oenighet eller maktkamp inom hovet (prinsens föräldrar) - de favoriserar inte den här kombinationen.

Två människor - bara genom att förena sig - kan alltså bilda ett "tredje väsen" som innehåller ett mycket ogynnsamt syndrom! Som astrologen Charles Carter noterade: det är därför en del människor upplever en så chockerande klimatväxling efter att gift sig. De har tillsammans trollat fram ett monster de inte såg komma! De har mött sitt karma - skulder och psykologiska tillkortakommanden från tidigare liv och som nu kräver att redas ut en gång för alla.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du har lyckats att döpa om Sofia till Linda. :-)

Seaward sa...

Oj! Tack, det är ändrat. Det var nog Linda Rosings äktenskap som låg och skvalpade i den själssektor jag reserverar för skvallermaterial.
:-)

Anonym sa...

Jag läste om Sofias nervositet inför att hennes utvik ska komma fram igen vilket det nyligen gjort.Det skrevs att hon verkligen förökte tvätta bort den stämpeln och ville komma bort från sexstämpeln.Men som någon säger i artikeln:Sofia är absolut inte dum utan riktigt slug och vet vad hon gör. Mycket passande !

MN

Seaward sa...

Det om det sluga såg du inte i Expr utan i AB. Jag läste den artikeln senare på dagen men orkade inte göra tillägg i inlägget.

En av de mest kalkylerande människor jag känner är samtidigt en av mina bästa vänner, där ligger Solen i Stenbocken och Månen i Skorpionen. Där yttrar sig kalkylen genom datateknik!

Och en totalt krass och materialistisk världsbild - men han är vänlig så jag förlåter honom hans outvecklade livssyn!
:-)

Anonym sa...

Du skriver att prinsen håller sin hand konstigt men det är två bilder som är ihopklippta.

Seaward sa...

Observant! Ja, man kan undra vem det är som håller henne om axeln men som blivit censurerad till förmån för prinsen.
:-)