Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 oktober 2009

Noomi Rapace: rätt yrkesval för en eldsjäl




Noomi Rapace har nominerats till DN:s kulturpris [DN 100119], vilket reaktualiserar temat födelsedag och ödesväg. I det här inlägget från oktober 2009 noterades hur hennes horoskop exakt uppfyller a priori-idén om det astrologiska temperamentet för en karaktärsskådespelare. ELD i mängder, och för den dramatiska och fräsande urladdningen dess konfrontation med VATTEN!

En intressant födelsehimmel enligt den sideriska zodiaken, där Eldelementets utagerande och dramatiska natur tydligt visar sig. Jämför hur illa den tropiska zodiaken (västerländsk veckotidningsastrologi) förmår förklara "nerven" i denna kvinna på väg mot internationellt genombrott. De tropiska placeringarna, Solen i Stenbocken och Månen i Oxen och en hoper planeter i Jungfrun (alla i Jordelementet), har inte alls samma förklaringsvärde som nedanstående himlakarta.




Rapace har en verkligt actionladdad ingrediens i vännerna Mars och Jupiter (Krigaren och Utvidgaren) som slår sig samman i dramatikern Lejonets hus, ett tecken vars betydelse för scenyrkena bloggen redan studerat flera gånger.

För viljan att kriga och vinna och kanske också en smula blodtörst (Mars = blod), se studien av idrottsmannen Mats Sundin. På den ständigt lika fattiga svenska Wikipedia återges åtminstone följande citat av Rapace från 2007: 
Jag är intresserad av människans dunklare sidor, det som inte är så lätt eller välbalanserat.
Den här dunkla sidan verkar inledningsvis oförenlig med det existentiellt så extroverta Eldelementet, men lägg nu också till Rahu till kombinationen av Mars och Jupiter. Rahu - hungerdemonen! Märkligt nog ingick också denna i Ulf Sundins horoskop, så att kasta ner några rader även om Rapace tycks som en jungiansk synkronicitet.

Vad de "dunklare sidorna" beträffar, är det ingen tvekan om att "förstärkaren" och "maximeraren" Jupiter här givit sig i lag med två av himmelens "onda" krafter, Mars och Rahu, och att dessa ting är rotade i aktrisens egen själ, avslöjas när vi tittar på Månen (psyket) i Väduren och inser att det är Mars som "driver" detta sinnelag. Action, blod, hunger - ja, t.o.m. bestialisk hunger.

Ska man vara riktigt noggrann kastar Mars i Lejonet också ett "ont öga" mot tankeprocesser och logik i "djupa" och Mars-behärskade dödstecknet Skorpionen. Ännu ett tecken på att mörker upptar individens tankar, fast på att överdrivet svart-vitt sätt. Spänningar mellan Lejon/liv och Skorpion/död brukar kunna bli "drama queens", bara att vi här har en som valt ett legitimt sätt att ge utlopp för den sidan: som skådespelare! Eld och Vatten som rör upp varandra kallas på den här bloggen "sensationalism".


*****

Går man till den solära sidan - handlingsmänniskan - är det emellertid Sol-Skyttens härskare som anger tonarten: Skyttens härskare är Jupiter, den goda planeten. Kanske tur att den får sista ordet och agerar gott - eller väljer scenens "som om"-värld - annars kunde det här ha varit horoskopet för ett verkligt demonanfäktat livsöde! Ett fascinerande horoskop som vandrar på en rakbladsegg!

Den myckna dragningen mot extrovert dramatik kommer till ett pris: det är Luftelementet som får stå tillbaka. Rapace är inte i första hand en teoretiker, och jag tyckte mig läsa att hon inte varit mentalt förberedd för den hausse hennes senaste film förorsakat. 


Som jämförelse kan jag nämna ett remarkabelt soluppgångshoroskop i Tvillingarna där Solen drar med sig Månen, Merkurius och Mars. Detta motsvarar i verkligheten en extrem planerare (inom databranschen) med en koll på strödata - trivia - som närmar sig det besatta! 
:-)

Det är Luftelementets natur att mentaliserara och medvetandegöra precis allting. Luft i övermått kan bli den här typen som t.o.m. räknar stegen fram till sin närmaste busshållplats. Sådana processer, gissar jag, förekommer alls inte i Rapaces bakhuvud, och därför blir de extremt "existerande" här-och-nu-människorna ofta tagna på sängen.

Logik och konsekvensbedömningar med mera, är sådant som Luftmänniskor gör åt Eldmänniskorna! I fall av extrem sensationalism, likt Madonnas, finns det ingen utom eld- och vattenindividen själv som har rätten att säga något. Dessa får man låta gå sin egen väg, för de är okommunicerbara, eller nästintill. Känslorna brusar alltför lätt upp och Luft fungerar bara i civiliserade salonger.

Likväl etiketterar jag inlägget med "intelligens", för Rapace föddes med den fenomenala tillgång som Jupiters aspekt till Solen innebär. Den är många gånger också en direkt gratisbiljett till yrkesmässig framgång.

DN om storroll för Rapace.


8 kommentarer:

Malin sa...

Bra inlägg! Noomi är den vackraste som finns!

Anonym sa...

Det skriker ju Saturnus om bilden ovan: svart hår, mörka ögon, svarta kläder. Seriös typ, stenansikte, spelar goth-brud i sin signaturroll. Stalin, Mao, Nixon, Elvis, Cary Grant, Barbara Carrera, Marilyn Manson, Nicolas Cage, Kirstie Alley, Howard Stern, Jon Voight, Jack Lord, Lee Van Cleef, Rowan Atkinson, Drottning Silvia, David Bowie, Sven Wollter. Fryntliga Skyttar? Nja. Komiker som är Stenbockar har förmågan att blixtsnabbt växla till sitt "gloomy stoneface": Oliver Hardy, Rowan Atkinson, Victor Borge, Jim Carrey. Skyttar ser ut som Britney Spears. :)

Seaward sa...

Ur din lista med "fryntliga" (ironi) Skyttar tar jag bara två stickprov, vilket bekräftar att det råder viss villervalla i ditt arkiv.

Cary Grant är varken Skytt enligt den sideriska zodiaken som används här eller enligt den tropiska.

Nicholas Cage är förvisso siderisk Skytt (tropisk Stenbock) men för att förstå hans födelse i soluppgången duger det inte att prata veckotidningastrologi. Han föddes med Rahu (Draksvansen) och Merkurius i första huset vilket helt lämnar den elementära solteckensastrologin bakom sig.

Läs den här blocken grundligt kommer du att förstå hur komplicerad astrologi är! Och då har jag ändå "dummat" ner den för att det ska bli något så när läsbart.
:-)

Anonym sa...

Det finns ett annat fel i min lista. Josef Stalin, som på astrologirelaterade webbsidor mycket ofta listas som Stenbock, ändrade efter sitt makttillträde sin egen födelsedag från 18 dec 1878 till 21 december 1879. Men också med det senare datumet hamnar Solen på 29 grader Skytten (även kl 23:59) i tropisk astrologi. En av de födelsetider som anges, 8:15 i Gori, Georgien, ger dock tropiska Stenbocken som Asc. Han såg i alla fall ut som en stenstod.
Plus att Oliver Hardy föddes (liksom Al Capone) den 18 januari, så de blir både tropiska och sideriska Stenbockar (what else?). Samma gäller Jim Carrey (född 17 januari). Stenbockens torra humor är fantastisk. Victor Borge är ett bra exempel på det.
Hur som helst, de personer jag snabblistade ovan (satt ej vid egen dator och var tvungen att gå strax efter att jag läst inlägget om Noomi) är nästan samtliga väldigt mörkhåriga, vilket traditionellt är ett kännetecken. Visst finns det blonda Stenbockar, men även de passar ju bra som Satan själv, ex. Julian Sands i Warlock. (Klädd i helsvart förstås: http://www.moviestore.com/library/photos/259/259141.jpg)
Både den tropiska och den sideriska astrologin har väl sina poänger. Varför ägna sig åt religiöst sandlådetjafs likt religiösa fundamentalisters "min gud är bättre än din". Den grundläggande sanningen är indelningen av cirkeln i tolv tårtbitar (gudsenergin som tar sig uttryck i tolv fundamentala principer), med individen i centrum. Ofta dyker samma energier upp i båda födelsehoroskopen, fast i olika roller. Jag är till exempel tropisk Skorpion med Månen i Oxen ("sataniska axeln", haha!), Ascendenten i Skytten, Merkurius i Skorpionen, Venus i Jungfrun, Mars och MC i Vågen och Jupiter i Första Huset.
Sideriskt blir jag Våg med Asc i Skorpionen, Merkurius i Vågen, Mars i Jungfrun och Jupiter i Skytten. I den tropiska zodiaken har jag Solen 0 grader Skorpionen, i den sideriska är Asc mitt i tecknet. Enligt vissa representerar 0 grader totaliteten av tecknet och det blir extra starkt där (29 grader är också en viktig punkt). Andra anser att tecknets energi är som starkast i mitten av tecknet. Den stora motsättningen mellan de olika horoskopen blir då Månen i Oxen vs Väduren, två fullständigt olika temperament. Huspositionerna blir väl desamma? En av de mest intressanta aspekterna på mitt födelsehoroskop är Venus i Tionde Huset nästan exakt kvadratur Saturnus i Sjunde.
Det finns otaliga exempel där både tropiska och sideriska anhängare kan anse sig ha rätt tolking. Ex. Michael Jackson som tropisk Jungfru. Munskydd, asexuell utstrålning, blyg, självkritisk perfektionist (grät efter Motown 25 eftersom han inte lyckades frysa i positionen på tåspetsarna), öva och öva till utmattningens gräns, tyr sig till barn och djur. Å andra sidan (sideriskt Lejon) gillade han kungligheter och framställde gärna sig själv med krona, "King of Pop". Vill vara störst, bäst och vackrast vad gäller skivförsäljning och marknadsföring. Klädsmaken var ju allt annat än "understated". Detta kan dock speglas i tropiska Merkurius och Venus i Lejonet. Men för att få ett sådant enormt "mass appeal" som konstnär måste det till något i Fiskarna. Månen hamnar i tropiska Fiskarna. Sideriskt hamnar ingenting alls i detta tecken. De mest typiska Lejonen är ju teatraliskt utagerande gaphalsar med breda ansikten och stort midjemått och pondus, såsom Mussolini (tropiskt Sol-Lejon) och Pavarotti (Asc-Lejon).
Ulf Lundell siderisk Skorpion i stället för tropisk Skytt? Njaa. "Jag trivs bäst i öppna landskap." Hans tegelstensroman heter "Friheten." Här är hans mest kända skivomslag:
http://perlbal.hi-pi.com/blog-images/286494/gd/1175177965/Ulf-Lundell-Kar-Och-Galen-1982.jpg
En naken, fri gubbe på en strand med armarna sträckta mot en stor himmel, en mås svävar i luften. Lundell har dessutom en mås tatuerad på ena armen, som symbol för frihetslängtan.

(Kommentaren fortsätter nedan, max 4096 tecken tillåts)

Anonym sa...

STRYK OVANSTÅENDE OLÄSLIGA INLÄGG. Nedan kommer det läsligt.

Anonym sa...

Det finns ett annat fel i min lista. Josef Stalin, som på astrologirelaterade webbsidor mycket ofta listas som Stenbock, ändrade efter sitt makttillträde sin egen födelsedag från 18 dec 1878 till 21 december 1879. Men också med det senare datumet hamnar Solen på 29 grader Skytten (även kl 23:59) i tropisk astrologi. En av de födelsetider som anges, 8:15 i Gori, Georgien, ger dock tropiska Stenbocken som Asc. Han såg i alla fall ut som en stenstod.

Plus att Oliver Hardy föddes (liksom Al Capone) den 18 januari, så de blir både tropiska och sideriska Stenbockar (what else?). Samma gäller Jim Carrey (född 17 januari). Stenbockens torra humor är fantastisk. Victor Borge är ett bra exempel på det.

Hur som helst, de personer jag snabblistade ovan (satt ej vid egen dator och var tvungen att gå strax efter att jag läst inlägget om Noomi) är nästan samtliga väldigt mörkhåriga, vilket traditionellt är ett kännetecken. Visst finns det blonda Stenbockar, men även de passar ju bra som Satan själv, ex. Julian Sands i Warlock. Klädd i helsvart förstås:

http://www.moviestore.com/library/photos/259/259141.jpg

Både den tropiska och den sideriska astrologin har väl sina poänger. Varför ägna sig åt religiöst sandlådetjafs likt religiösa fundamentalisters "min gud är bättre än din". Den grundläggande sanningen är indelningen av cirkeln i tolv tårtbitar (gudsenergin som tar sig uttryck i tolv fundamentala principer), med individen i centrum. Ofta dyker samma energier upp i båda födelsehoroskopen, fast i olika roller. Jag är till exempel tropisk Skorpion med Månen i Oxen ("sataniska axeln", haha!), Ascendenten i Skytten, Merkurius i Skorpionen, Venus i Jungfrun, Mars och MC i Vågen och Jupiter i Första Huset.

Sideriskt blir jag Våg med Asc i Skorpionen, Merkurius i Vågen, Mars i Jungfrun och Jupiter i Skytten. I den tropiska zodiaken har jag Solen 0 grader Skorpionen, i den sideriska är Asc mitt i tecknet. Enligt vissa representerar 0 grader totaliteten av tecknet och det blir extra starkt där (29 grader är också en viktig punkt). Andra anser att tecknets energi är som starkast i mitten av tecknet. Den stora motsättningen mellan de olika horoskopen blir då Månen i Oxen vs Väduren, två fullständigt olika temperament. Huspositionerna blir väl desamma? En av de mest intressanta aspekterna på mitt födelsehoroskop är Venus i Tionde Huset nästan exakt kvadratur Saturnus i Sjunde.

Det finns förstås exempel där både tropiska och sideriska anhängare kan anse sig ha rätt tolking. Ex. Michael Jackson som tropisk Jungfru. Munskydd, asexuell utstrålning, blyg, självkritisk perfektionist (grät efter Motown 25 eftersom han inte lyckades frysa i positionen på tåspetsarna), öva och öva till utmattningens gräns, tyr sig till barn och djur. Å andra sidan (sideriskt Lejon) gillade han kungligheter och framställde gärna sig själv med krona, "King of Pop". Vill vara störst, bäst och vackrast vad gäller skivförsäljning och marknadsföring. Klädsmaken var ju allt annat än "understated". Detta kan dock speglas i tropiska Merkurius och Venus i Lejonet. Men för att få ett sådant enormt "mass appeal" som konstnär måste det till något i Fiskarna. Månen hamnar i tropiska Fiskarna. Sideriskt hamnar ingenting alls i detta tecken. De mest typiska Lejonen är ju teatraliskt utagerande gaphalsar med breda ansikten och stort midjemått och pondus, såsom Mussolini (tropiskt Sol-Lejon) och Pavarotti (Asc-Lejon).

Ulf Lundell siderisk Skorpion i stället för tropisk Skytt? Njaa. "Jag trivs bäst i öppna landskap." Hans tegelstensroman heter "Friheten." Här är hans mest kända skivomslag:

http://perlbal.hi-pi.com/blog-images/286494/gd/1175177965/Ulf-Lundell-Kar-Och-Galen-1982.jpg

En naken, fri gubbe på en strand med armarna sträckta mot en stor himmel, en mås svävar i luften. Lundell har dessutom en mås tatuerad på ena armen, som symbol för frihetslängtan.

(Kommentaren fortsätter nedan, max 4096 tecken tillåts)

Anonym sa...

(forts.)

En annan verkligt typisk Skytt är Maurice White i Earth, Wind & Fire, född 19 december 1941. Kolla på bildlänken nedan, kan man utstråla mer upplyftande "blicken-i-fjärran" Skyttenenergi än detta? :)

http://beautifuldecay.com/wp-content/uploads/2009/11/s_nagaoka_9_large-428x800.jpg

Som tur är så blir han Skytt även i siderisk astrologi. Dessutom hamnar både Månen och Asc i Skytten! Vad sägs om det? I tropiska varianten är Månen och Asc i Stenbocken. Solen konj. Merkurius i båda fallen.

Och här har vi en typisk Skyttenkvinna. De är sportiga naturbarn och det finns något hästaktigt över dem, hihi:

http://photos-2.posh24.com/p/1293187/z/skandal_kandis/britney_spears_blont_lockigt_h.jpg

Tillbaka till Stenbocken. Jag gillar verkligen Stenbockenkvinnor. Alexandra Rapaport är ett bra exempel; återigen mörkt hår och mörka ögon. Men låt mig avsluta med två skolexempel:

Blanca Guerra, 10 januari 1953:

http://i2.esmas.com/galerias/fotos/2009/7/Blanca-Guerra_8M336420-copy-b6d95d06-c9f2-102c-80b6-0019b9d5c8df.jpg

En bild där hon ser mer stenbockigt gravallvarlig ut:

http://www.ucol.mx/arteycultura/includes/thumbnailer/show_image.php?filename=http://www.ucol.mx/arteycultura/imagenes/actividades/leoblanca.jpg&width=460

Barbara Steele, 29 december 1937:

http://1.bp.blogspot.com/_jVIP6ZD0TdQ/TUISLAbydoI/AAAAAAAAAIA/lnkYcD-MBw0/s1600/An+Angel+for+Satan+Title-1.jpg

I hennes fall finns det irriterande nog ett alternativt födelsedatum, 19 december i stället för 29:e. För att krångla till det ytterligare anges båda datumen alternativt med 1937 och 1938 som födelseår.

Två bilder till, den ena med bockhorn och den andra från andra sidan graven:

http://content7.flixster.com/photo/11/45/74/11457449_gal.gif

http://storage.canalblog.com/40/95/456997/60387550.jpg

Så långt ifrån bäbistjejer man kan komma. Det finns en aura av allvar eller melankoli runt Stenbocken, en "stelhet" som ju inte alls finns i Skytten. Så jag röstar för att Noomi Rapace är Stenbock.

Jag har visst följt bloggen ett tag. Det är roande att läsa när du ger alla ateister och materialistsvin på skallen. Och djupt imponerande hur du kan få ur dig så otroligt mycket text på bara en timme per dag, som du angett som den tid du ägnar bloggen.

PS Google har en passande logo på sin sökmotor just idag, på tal om gravallvar:

http://www.google.se/logos/2012/addams11-hp.jpg :)

PPS Exempel på argument mot tropisk astrologi.

http://www.liberatapublishers.com/sidereal.htm

PPPS Exempel på argument mot siderisk astrologi.

http://www.aaperry.com/index.asp?pgid=68

Seaward sa...

Under den här bloggens TEMASTUDIER listar jag argumenten för den sideriska zodiaken. Diskussionen för och mot de två typerna har jag redan fört (se etiketten zodiaken siderisk/tropisk).

Den avgörande frågan utifrån mina empiriska studier (studier grundade på faktisk erfarenhet) blir: anser du att antikens fallna Månen i Skorpionen - distinkt överrepresenterad bland mördare i ett avgörande test - gör att vi numera ska skriva om astrologin och kalla den goda jupiteriska Skytten en mördare? Ska vi göra så vart tvåtusenden år när Precessionen dragit den feltänkta tropiska zodiaken ännu mer ur led? Jag håller gärna med om att det finns gränsfall där det inte klart går att urskilja vad som framverkat vad. Så mycket viktigare då att ta på allvar de tydliga fynd som jag här redovisat ganska många av. Inte minst t.ex. ateismens lokalisering i den med Jorden identifierade Oxen, tecknet som inte orkar metafysik för att det är så baktungt.

Detta är inte en fånig lågstadiebrottning i gruset på skolgården. Det är en fråga om att följa vetenskapliga principer. Men var och en blir salig på sin tro, även om det kan innebära att man måste blunda för hårda fakta. På den här bloggen undersöker jag om astrologin har några hållbara länkar till verkligheten. Därför är och förblir den en liten företeelse, helt vid sidan om den dominerande västerländska traditionen.