Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 13 december 2021

Moraliska härdsmältan Boris Johnson

Katrine Marcal rapporterar från sin övreståndsvärld i England från bakom DN:s betaldörrar. Det gör inget. En rubrik räcker för den här bloggen och dessutom har gissningsvis hennes "varumärke" försvagats i sitt gamla hemland; de sporadiska rapporterna hem är inte längre omistlig läsning. Det intressanta är frågan blänkaren ställer: är den USA-födda premiärminister Boris Johnson moraliskt bankrutt? Något en DN-ledare lutar åt: https://www.dn.se/ledare/skandalerna-efter-brexit-visar-att-nagot-ar-ruttet-i-den-brittiska-regeringen/

Johnson fick en kort bloggkommentar 2015 som mest fokuserade  den "lustiga prick" han då framstod som. Men nu är istället det 9e huset för samvete och etisk halt ämnet.

När astro.com ger en A-rankning är födelseminuten säker nog, tycker jag. Annars är det en känslig sak, frågan om individen del i det högre medvetandet (samvetandet, "samma vetande", som mer eller mindre lyser igenom alla själar som fallit till Jorden). Man måste också minnas att folk kan leva ett utmärkt liv som helt samvetslösa och aldrig ana vilken brist de lider av. 

Som grovt tillyxat exempel skulle en människa vars horoskop hopar sig runt 1a egohuset och 2a huset för näring och egna ekonomin kunna vara så om sig och kring sig att frågan om man har en själ (och vad detta innebär för hela det avverkade livet i blindo) aldrig ens uppstår förrän hälsan börjar svikta. Detta är då en typ med försvagat samvete, att vara "om sig och kring sig" är så uppmärksamhetskrävande.

Bloggen har också pekat på andra effektiva sätt där himmelen själv signalerar så mycket störningar i de lägre planetsfärerna att Högre Medvetande aldrig har en chans. En dominant Måne (och svag tillfällig ägare av 9e) leder till samma resultat: egen näring och fullständig absortpion i egna hemmet eller tryggheten. 

Merkurius intellekt kan också vara så svårt angripet att den sluga tanken förvanskar det bättre vetande som 9e står för. Sverigehoroskopet är ett intressant fall där skillnaden mellan självlögn och sanningen verkligen är extremt otydlig eftersom Merkurius, fastän 9e husets ägare för landet, här tagits gisslan av Överheten så att t.ex. medierna (Merkurius) är direkta kommunikatörer av de värderingar som gynnar Överheten men inte nödvändigtvis medborgarna. Sverige har således ett korrupt samvete eller låg etisk halt. En skurkstat enligt gamla och visa civilisationers måttstockar.

Boris Johnson påminner om den svenska dubbelmoralen men är enklare och tydligare: han är direkt omoralisk enligt 9e husets i kosmos nedlagda  och synliggjorda morallag (ja, astrologin är anspråksfull på det sättet, den menar sig synliggöra spelreglerna för mänskligheten på Jorden).


Dels prickar han in Månen i 2a själviska huset. En sybarit som vill äta och dricka gott i vänners lag. Vågen är sällskaplig men 2a ett ack så primitivt hus för detta tecken. Vågen kan mer! 

(Här är Boris J identisk med tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som hade samma självtjänande Jungfruascendent varav hans tjat om arbetslinjen och samma fixering vid delikatesser på sitt matbord: Månen/aptiten i 2a huset i ett konstnärligt och raffinerat tecken). 

Månens placering antyder också Boris Johnsons fest i 10 Downing Street mitt under britternas stränga lockdown för ett år sedan.

Men framför allt syns Boris Johnsons totala brist på högre medvetande och någon som helst moraluppfattning i skammens planet Mars i 9e samvetshuset. En merkuriskt kalkylerande ascendent som Jungfrun betraktar visserligen Lilla Illgöraren Mars som något neutralt, det är typiskt den själv amoraliska Merkurius att förstå att även Mars krig, pester och annat har sin plats i det stora hela. Men hinduisk astrologi kom ändå fram till att Mars är och förblir en illgörare för Jungfrun i öster. 

Minns Fredrik Reinfeldt som t.o.m. hade den i sitt första egohus och avslöjade sig som en ren pennalist som på rent nazistsätt satte arbetslösa  i oavlönat tvångsarbete (exakt vad nazisterna gjorde med folk hämtade ur Hitlers arbetsläger). Det var den pinsamma Fas 3-perioden i Sveriges moderna politiska historia. Reinfeldt kallade sig mot slutet även en "stridshingst" och gjorde sig till allmänt åtlöje. Men det var stridande Mars som från den arketypiska högre världen inflammerat (Mars är också inflammation och febertoppar) hans förstahus-ego.

När Boris Johnsons ego istället har Mars i 9e huset liknar han Sveriges problem som bara ser 9e som "utlandet" - husets simplaste och mest profana innebörd. Boris Johnson, USA-född, upplever att hans krigarenergi kan få bäst genomslag på annan plats än det USA han föddes till och så finner vi honom också i premiärministerrollen i ett land utomlands (låt vara med nära och närmast slaviskt underdånigt förhållande till USA).

Men Mars ÄR enligt hinduiska resonemang sin omoraliska och lägre natur trogen när Jungfrun stiger i öst och när den dessutom lägger sig i 9e förstör den alla chanser till Högre Medvetande. Den är samvetslös i sina tilltag som alltid utifrån från egobehoven som här via Jungfrun är självtjänande.

(Venus "faller" i Jungfrun vilket antyder att även normaltypen är mycket reserverad eller rent av aversiv till närhet till andra. Situationen liknar mest det amerikanska horoskopets 11e idealhus i Jungfruns tecken: "själv är bäste dräng". Jungfrun som Lejonets page bildar ett par, epitomet av zodiakens "individualistiska mellanakt".)

Jag tror inte ens hinduisk astrologi själv längre vet alla de hänsyn som låg till grund för när schemat om hur t.o.m. goda planeter kan bli "verksamt onda" eller en naturligt ond som Mars kan kan gå för långt och bli "verksamt ond". Men värt att notera att en verksamt ond illgörare inte betyder SuperOnd utan en klåpare! (Taoistiska Tao Tê Ching: "Den som slipar en svärdsegg till det yttersta trubbar av den".) Boris Johnson klantar sig ständigt och det är typiskt för en Mars som inte bemästrat hjälte- eller krigarrollen. 

Hans ofärdighet räckte ändå för en viktig politisk karriär i sitt nya land. Men det är en annan sida av horoskopet, och en som sticker i ögonen: det välfyllda 10e makthuset (där för övrigt den i grunden alltid goda tillfälliga ägaren till 9e huset befinner sig, i detta fall är det Venus, som dock har begränsad förmåga för Jungfruascendenter till följd av deras egocentriska läggning. (Obs. Ett starkt 11e hus/den goda daimonen kan bringa Jungfrun att sätta sig mål bortom den egna välfärden. Även andra konträra omen kan lyfta anrättningen.)

Alla födda med Jungfruascendent har således ett initialt frågetecken för sin förmåga att låta sitt inre "in-formeras" av Samvetet - det vetande alla själar har om att de kommer från en högre och gudomlig och framför allt Lagstyrd värld). Åkerbrukaren på Jorden är mest intresserad av sina händers arbete och en rik skörd (att smussla undan från bygdens patron eller Skattemyndigheten - Stenbocken).

Intressant nog är reaktionära Boris Johnson och moderaten Fredrik Reinfeldt födda under en ren symbol för samhällets eller kollektivmänniskans Vattenbärare (egentligen mer komplex: en individ som är medveten på både individ- och kollektivplanet). Åren 1964-65 då härskaren Saturnus var hemma i Vattenbäraren. 

Storslagna sociala drivkrafter skulle resultera från individer i denna "sub-generation" om det inte varit för att självcentrerade Jungfruascendenten placerar denna "rena" symbol i 6e huset för Fienden. Det innebär att båda troligen i ren trots bryter mot vilka samhällskonventioner som än går på tvärs med deras egen individuella ståndpunkt. 

Också Saturnus position i sektorn för det egot "hatar" förklarar således varför Boris Johnson saknar moralisk ballast. Han har problem med båda astrologins naturliga illgörare.


PS. Bloggen har gjort taggar för både moral och etik. Men svenska medier har ett sladdrigt förhållande till begreppen och bloggaren dras med i den låga språkliga medvetenhet som landet fallit till efter mobilen fick sms-funktion och definitivt sedan smartfånens introduktion (inte en telefon utan ett konsumtionsverktyg, ett svart hål). 

I bloggens begynnelse betonades att moral i astrologin bäst ses från 10e makthuset och representerar konventionell samhällsmoral som Överheten präglar in i medborgare, via socialiserade föräldrar som förmedlar käpphästarna vidare till barnen. (Merkurius är som alltid en tveeggad sak som kan hjälpe eller stjälpa.) 

"Etik" å andra sidan ses genom 9e huset och indikerar en högre nivå, en reflekterad insikt om basen för moraliskt handlande. Det går att googla upp ämnet för den som i detalj vill se hur termerna skiljer sig i historia och sekulär samtid.


Inga kommentarer: