Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 december 2021

Platon om mänsklighetens tre tvivelaktiga drifter

I ett tidigare inlägg häcklade jag SVT för att den här julen kasta ut jesusbarnet genom fönstret och istället satsa på en homopropagandistisk dramaserie om en svensk kung och hans mörklagda mellanhavanden med en skurk. (Den svenska degraderingens bottenkänning.) Här kommer en slags fristående fortsättning.

***** 

I Platons minst lästa verk (sägs det), Lagarna, om mer än 300 tätskrivna sidor, lägger han i betydligt större detalj än i Staten ut det goda samhällets konstruktion. En utopi för oss kanske, men inte omöjlig för Platon - han hade planer på att omsätta tankarna i praktiken innan det projektet föll samman. 

Men i dagens Sverige skulle Platons idealstat vara omöjlig att ens kontemplera eftersom den här sekulära nationen slarvat bort till och med mest grundläggande insikter som tjänar som basen för Platons tänkande.

Ta bara att Platon identifierar tre uppsättningar av fundamentala behov och begär men att det goda samhället måste inse att alla tre är onda om de tas som slutmål och bara blockerar medborgarna från varje högre självförverkligande. 

Svensk kvällspress demonstrerar i sina ämnesfixeringar att det här landet söker låsa befolkningen i någon slags avstannad primatmentalitet och till och med uppmuntras att odla de tre hindren som om de var just slutmål!

Platon:

Ge människan en korrekt utbildning och de basala instinkterna kommer att leda henne mot dygd, men utbilda henne dåligt och hon slutar i andra ändan [bland laster och dödssynder]. ... De tre ohälsosamma instinkterna [mat, dryck och den sexuella lusten till fortplantning] måste kanaliseras bort från det människor tar för sina högsta njutningar och mot det allra högsta goda.

(Lagarna, bok VI, 782d-e, s. 1455 i Cooper/Plato - Complete Works)

Notera att Platon inte med ett ord nämner det i Aten så moderiktiga homosexuella beteendet, han är personligen emot det (se "Atenarens" argumentation i Lagarna bok XIII 835d-836e), men här faller det inte ens under sexliv eftersom han kvalificerar sexdriften som samkväm som syftar till avkomma. 

Sajten ConstallationOfWords sammanställning av traditioner om Plejaderna eller De gråtande systrarna (huvudstjärnan Alcyone i Oxens 7e grad) har nyligen nämnts på Sideriska, men materialet innehöll också föreställningen att Plejaderna konjunkt Solen eller ascendenten var en källa till homosexualitet. 

Bloggen använde denna kategori och mördarkategorin för att se om astrologin gav uniforma och förutsägbara svar (vilken den förstås inte gjorde - den är inte en hård vetenskap utan metoder att söka ringa in en psykisk realitet).  

Men efter att ha sett SVT-dokumentären om förre partiledaren Alf Svensson som levt för att se sitt parti duka under till följd av den rabiata och värdelösa Ebba Busch, och hur kvällstidningarna förlöjligat hans åsikter i dokumentären, att heteronormen har gudomlig sanktion och är normativ, måste även detta påstående om Plejadernas astrologiska inflytande testas. 

Jonas Gardell dyker för övrigt upp i dokumentären med banaliteter om att Gud älskar alla, att han är kristen. En falsk kristendom, kan man hävda, som övergivit både Bibeln och den himmelska förordning som Platon kände till och astrologin uttrycker. Romerske nyplatonisten Plotinos, verksam då kristendomen börjat sprida sig i Medelhavsområdet, hade aldrig gått med på Gardells barnsliga gudsbild. 

Enligt den mäktige filosofen var Den Ena (hans namn för Gud) inte ens medveten om människans existens vilket gör Gardells prat till nonsens. Vår art befinner sig för lågt i Varats gigantiska kedja. Katolsk kristendom bevarade faktiskt mer av filosofisk tanke och har inrättat helgon i mellanpositioner (antikens eller hedningarnas gamla heroer/hjältar) och därovan naturligtvis flera nivåer av änglar.

Plotinos diskuterade inte i detalj, men noterade att Den Ena visserligen i "ultimat Godhet" överflödar (varför något på lägre nivå existerar snarare än inget alls). Men ju längre bort från den ultimata Godheten man kommer dess fler fel smyger sig in i respektive Verklighetsnivå och i vår värld såg de första jude-kristna definitivt en lägre form av gudomlighet som "Ljusets ande" i ständig strid med "Mörkret". (Möjligen skulle det vara Ljusanden som Jesus i Bibeln tillskriver medvetenhet om när minsta lilla fågel faller till marken.) 

Jämför hinduismens två fundamentala kvaliteter Ljuset (sattva guna) och Mörkret (tamas guna) och däremellan den förvirrade mixturen Passion (rajas guna). Den senare är utmärkande för det mänskliga existenstillståndet. Sattva representerar just perfekt medvetenhet men är alls inte den Högsta Guden och hans påstådda kärlek till alla. Som bäst kan man säga att Det Goda som enligt nyplatonismen kan likställas med Den Ene finns som ett frö i alla utom de som väljer materia som sin gud. De senare har skurit av sig från sammanhanget mellan universum och det övernaturliga.

Med bara 1930 horoskop där födelsetid är känd blir andelen homosexuella mycket liten, och kräver man dessutom Plejaderna i någon av de nämnda positionerna finns risken att resultat helt uteblir. Även om några skulle återfinnas, hur många är "plejadiska" jämfört med totalen? 

I den här sökningen återvänder jag till den stränga orben ±1° för att en stjärna ska ha en betydande inverkan på den astrologiska mottagaren. Alcyone 6:8:23 Oxen höftas till "från dess sjätte till sjunde grad". Den sökningen tappar de sista 8 distansminuterna, men datorprogrammets söksystem hanterar bara hela grader.

Ridå. Inte en enda träff bland de 101 kartorna med homo män och kvinnor. Två möjliga grader av 360 är 0,555% som multiplicerat med  datasetet bara förväntades ge ett halvt "plejadiskt" horoskop! Ändå ett uselt resultat givet att alla i gruppen var homo. Traditionen om Plejaderna och en homo läggning kan troligen läggas åt sidan, och frågan hur många andra traditioner om fixstjärnorna som också skulle visa sig sakna förmåga att demonstrera sig "empiriskt"!

Inte heller Plejaderna konjunkt Solen i Oxen ger några träffar i gruppen med 101 homosexuella.

*****

Här byter jag nu metod till ett djuppsykologiskt sökande efter Naturens egna Gestalter. (En metod som förutsätter tilliten till att det Djupa Psyket innehåller arketyper, urbilder med autonomi visavi människans värld och som kan tänkas titta fram i slumpbruset. 

Carl Jung skrev om detta i förordet till den konfucianska klassikern I-Ching och varför slumpmässiga spådomar med boken kunde ge så oerhört relevanta svar. De gamla kineserna trodde de var förfädernas andar som manipulerade situationen där oraklet konsulterades, men Jung hade en mer komplex bild av den osedda världen.

Här gäller således inte Räknenissens krav på statistisk signifikans utan enbart eventuella tecken (bokstavligt) som eventuellt behagar stiga fram ur slumpbruset:

101 horoskop med känd födelsetid (homo/lesbian)

    SO    MO    MA    AC

ARI   9    9    10     5
TAU  11    4     3     7
GEM  10    6     7     9
CAN   2    4    12    10
LEO   8   13     8    16
VIR   8   11     8    10
LIB  12    9     9    13
SCO   8    8    14    14
SAG   5   10     6     5
CAP  13    6     6     3
AQU   6   12     7     6
PIS   9    9    11     3

Bland soltecknen, djuppsykologisk markör för Jaget, vem man är, visar sig formalismens (ytans) Stenbock visa sig. Det är en partiell bekräftelse - i annan dialekt - till bloggens tidiga fundering om inte Solen konjunkt Saturnus dök upp väl ofta i homosexuella mäns kartor. Solen i Stenbocken är ett annat sätt att aktivera samma symbolik. Hinduerna förklarar inte 10e makt- och karriärhuset uttryckligen ont, men jag har alltid fascinerats att de märkt huset som en plats där det finns rum för mänsklig förbättring! Det är således något sjukt över hela tanken med en Streber eller Karriärist som syftar till att kontrollera andra.

Det till sinnena bundna Psyket har liksom Solen ingen tydlig "vinnare", men Månen i Lejonet har sin poäng eftersom Månen här reflekterar den djupa identitets-Solen direkt. 

Mars sexualdrift är alltid intressant och här stiger den i sitt negativa härskarläge Skorpionen fram som en någotsånär tydlig Gestalt.

Ascendenten slutligen (hela poängen med detta subset kompletta horoskop) är stället det brakar loss, så rejält att man skulle kunna ta detta som en pilotstudie av den kvantitativa typen. Här är det ingen tvekan om att en kroppslig ascendent i Lejonet med dess härskare Solen gör identitetsfrågan (Solen) mer uttalad hos homosexuella. 

Tittar man på en hindus syn på Solen i 1a huset är det faktiskt inte en helt vacker bild (trots att personerna ofta är väldigt karismatiska). Här förutspås självupptagenhet (narcissism), en dominant typ som inte godtar diskussioner. Helt enkelt en rätt svår typ att ha att göra med. Och tydligen också behäftad med identitetsstörningar enligt den ledtråd till Solen tabellen ger.

https://vidhyamitra.com/sun-in-1st-house/

Jag har bara känt två människor med den här positionen i hela mitt liv och båda var plågsamt självupptagna!

Samtidigt visar tabellen en intressant förhöjning på personliga ascendenter från mamma-tecknet Krabban (avslutar zodiakens personalistiska akt) och till den döende individen Skorpionen (avslutar den individualistiska akten). Den märkbara puckeln börjar och slutar med den irrationella själens element Vatten. 

Denna start och slut i Vatten leder indirekt tillbaka till Platon om de tre basala drifterna eftersom Krabban står för assimilation av vätska och föda för att hålla det biologiska systemet igång (förutom att som modersprincip föda fram nya kroppar/personer). Skorpionen är sexdriften och punkten där de som fallit in med Krabban tvingas dö sin biologiska död efter att ha gjort sitt för att sätta nya biologiska kroppar till världen. 

Hela den individualistiska akten (som västerlandet dyrkar så) förefaller i själva verket är ett inplanerat gupp på vägen - utom för homosexuella som tydligen värdesätter den här sträckan eller har fastnat på individfrågan - "vem är jag?". Det sekulära samhället håller dem om ryggen och så slösar dessa själar bort ett helt liv genom att inte söka sin verkliga identitet bortom den störda böjelsen eller driften.

För Platon och all världens kloka tänkare är tredje akten den intressanta, där själen når en universalistisk ståndpunkt och inte längre är bojad till kroppen (ascendenten) eller en illusorisk individualitet (där många i själva verket snurrat bort sig på det rena personliga planet och bara inbillar sig syssla med individualitet). Men här är frågan vilken position man tar om andesjälen. Är den "sin egen" eller bara en aspekt av den stora Atma som uppfyller hela universum?) 

Går andesjälen bortom universum och är evig, tidlös till sitt väsen, eller förintas den under Brahmas natt? Det är då Brahmas världsskapelse dras tillbaka av Shiva, världarna förintare, innan Brahma i sinom tid återföder världen på nytt (en ny värld som lika människan inte kommer att minnas sitt tidigare liv, men likväl en ny värld baserat på "karmiska frön" från den gamla världen).


PS. Så intressant var Lejonascendentens flygande start att en uppföljning kommer att se närmare på alla 16 fallen och hur ascendenthärskaren Solen beter sig i dessa horoskop.

PS2. DN har, ser jag i efterhand, en text på samma tema som Platons tal om dem som till följd av dålig skolgång blivit matfixerade. 

https://www.dn.se/kultur/anita-goldman-julen-synliggor-var-atstorda-civilisation/


5 kommentarer:

Susanne sa...

"Inte en enda träff bland de 101 kartorna" - där kan inte Lars-Åke Wilhelmsson (Babsan) har varit med? Han har ju asc 6 grader Oxen. (8/9 1958, kl 19.55 i Gävle) Men en svala gör ju ingen sommar...

Seaward sa...

Det stämmer att W inte kom med i den sökningen. Kartan har förekommit utan tidpunkt på bloggen men jag när tittar i astroprogrammet ser jag din uppgift - har du givit den här i någon äldre kommentar?

I vilket fall ger Gävle (som faktiskt fanns med i den ukrainska programvarans databas med orter) inte 6 grader utan 9:9:33 Ox-ascendent (10e graden). Det är skälet att sökningen uteslöt horoskopet. Dessutom hade jag minnesnoteringen "transgender" och inte "homo" (blir förvirrad av denna grupps förvirring!), så han hade hamnat utanför i vilket fall...

Seaward sa...

Däremot är W:s Mars i Oxen konjunkt med bedragaren Algol/Satan - hans utstyrsel i kvinnokläder är helt klart Algol som Trickster, hyssmakare! (Vilket kan leda till undran över hur mycket Jimmie Åkesson förställer sig!)

Susanne sa...

Uppgiften om W:s födelsetid kommer faktiskt härifrån bloggen! Närmare bestämt från en länk i en kommentar för länge sen, som innehöll en lista med kändisars födelsedata som kom från en veckotidning som ställt deras horoskop.
W:s asc.grad är mycket riktigt 9 gr oxen ser jag när jag använder en annan sajt för beräkning. Jag använde den indiska planetarypositions.com (som det länkats till här på bloggen) men indier tror tydligen inte att det bor folk norr om 60:e breddgraden, för det går inte att beräkna för platser norr om den, så man får fuska lite i de fallen. Och i det här fallet blev diffen så stor som 3 grader.

Seaward sa...

Alla gåtor utredda! Uppföljningstext just skriven till den här småstudien, kommer endera dagen.