Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 december 2021

Förklaring funnen till det onda sjätte huset

Tidigt i bloggen sökte jag rationalisera och legitimera det hinduiska valet av Fiender som sjättehussignifikation. Att både ha äktenskapspartners och fiender via samma sjundehussymbolik som i västerlandets tradition, tycktes mig galet och jag såg tjuvarna komma fram i sjätte, EFTER solens nedgång och i skydd av mörkret. Nu hittar jag en åsikt som inte är milsvida från det resonemanget:

Fram mot den kristna eran var namnet på stjärnan Castor [i Tvillingarnas 27e grad, den dödliga av tvillingparet Castor och Pollux] titel på Merkurius-som-morgonstjärna [när stigande i öster strax före soluppgången].

Dess snabba omloppsbana och närhet till solen hindrade insikten att det var samma stjärna som tidigare identifierats med kvällsstjärnan och då som nu, beskrevs som tjuvarnas gud (Merkurius) och en mörkerman.

https://www.constellationsofwords.com/castor/ 

Det faktum att den naturliga zodiaken ser sjätte huset och Jungfruns tecken som samma sak, stärker detta. Härskaren Merkurius är således tjuvarnas (och marknadsplatsens fuskande) herre enbart genom det fysiska Jord-tecknet Jungfrun.

Jag har faktiskt aldrig fått ihop hur gudarnas härold Merkurius kunnat ha denna dubbelnatur eftersom den i positiv polaritet (Luft-tecknet Tvillingarna) tycks ha en natur som inte gärna förenas med tjuven, även om också Merkurius andra naturliga hus, det 3e för intellekt och kommunikation, är ett "inledningsvis" ont hus. Men där 6e alltid är en black om foten skiljer hinduisk astrologi ut det 3e och förklarar att det tredje kan förbättras genom livet (till följd av skolgång och intellektuell träning).

Tjuvar, däremot, förblir tydligen sin låga räknenisse- och vinstjägarmentalitet trogen!

Den här åtskillnaden får nu inte tas bokstavligt. Sjätte huset kan vara kopplat till vilket tecken och vilka planeter som helst, så att antingen Olyckan eller Fienden (tjuven) kan komma på de mest skilda sätt. I den nyliga återblicken på statsminister Fredrik Reinfeldt sågs ju Saturnus i härskarläge i Vattenbäraren i hans sjätte hus som det allra värsta han kunde tänka sig: människor i social gemenskap och som jobbar kollektivt för sitt samhälle. 

Men så var han också ett sällsynt usel politiker av högertyp, inkapabel att förstå något utöver egocentrisk individualism. Jag tror inte ens en sådan människa har kapacitet att förstå den intressanta hinduiska definitionen av Vattenbäraren, som på individnivå förmår verka både som kollektivist och individ (sanskrit: beda-abeda, "samtidig likhet med och åtskillnad" ...från kollektivet)

Pollux, Castors odödliga tvilling i grekisk tradition, befinner sig i den sideriska Tvillingarnas 30 och sista grad (nästan oskiljbart nära en annan ljushärd, stjärnan Wezen - ett ord märkligt likt vårt "väsen"). Pollux, normalt ett antikt omen för eminens och ryktbarhet, tycks ha rört till könspreferensen hos den homosexuella svenska kungen Gustav den femte. 

Den sista graden i ett positivt tecken indikerar en planets död där, samtidigt som planeter åldras baklänges och således också är stendöda i första graden i ett negativt tecken. För kungen bildas därför ett vakuum eller tomrum när Pollux i slutet på Tvillingarna och amorösa Venus i första graden av Krabban bildar ett omen (utom för de hinduer som hårdnackat vägrar samröre med faktorer vägg i vägg men i skilda tecken). 

Hur illa det var ställt med kärlekslivet mörkades dock av den formella, gränsdragande eller förbjudande Saturnus ytterligare några grader in i Krabban. I Wikipedias långa artikel nämns inte med ett ord kungens homosexuella böjelse. 

Saturnus i sitt sämre uttryck har en förmåga till deprimerande politisk korrekthet och tillsnyggande av en sjaskig verklighet. Intressant nog regerar den i Indien över underklasserna, som ofta beskrivs som dem som i brist på bättre vetande är ett samhälles verkliga moralister.

(Överklassen som sprider moralläran anser sig själv stå över den och är inte sällan svinaktiga hedonister av sällan skådat slag!) 

En Saturnus i horoskopet måste noga studeras så att man ser om den står för "accepterade klichéer" eller djupare sanningar. Dess lägre och högre sida är helt oförenliga.

 Pollux [den dåliga av tvillingbröderna] bör inte ses som alltid
ohjälpsam. Illa placerad kan stjärnan manifestera sämre sidor,
men inte för att horoskopägaren missbrukar sin energi som
att att andra bedrar honom och spelar honom grymma spratt.
/Elsbeth Ebertin, 1928


Men låt oss återvända till vad Saturnus spacklat över, den svaga Venus. Normalt är Venus i vilket fall ingen tungviktare, det är invärtes planet som mest tecknar den inre känslan av jämvikt eller anpassningsförmåga. Men hos den här kungen äger Venus det yttre 10e makthuset, inte mindre än det av Mars befolkade 3e huset för intellekt och tankestrukturer. Det 3e ser faktiskt rubbat ut med både oroshärden Mars här och en "död" disponent (i 12e huset för "den onda daimonen"). 

Mars position i intellektshuset opponerar dessutom det egna 9e samvetshuset (där kunskap om Skapelsens verkliga morallag döljer sig). Ska Mars tyda på ett kollapsat samvete. Kungen älskade tennis och musik - båda typiska Tvilling och tredjehusföreteelser. Dragning mot högre lärdom har jag inte hört något om.

Att halshuggna södra månnoden befinner sig i 1a ego-huset kan också antyda någon form av självpåtagen tunghäfta eller självundertryckande. Allt som allt en svag härskarkarta.



Det passande exemplet med Gustav V hittade jag apropå kvällspressens sedvanliga pushande för homosexualitet i ett land som kört så snett att det aktivt arbetar på att dölja de två vägarna, Sanningens och Lögnens väg. Homolobbyn ger sig inte förrän hela folket "normaliserats" och inte längre har någon urskillningsförmåga kvar utan "gillar allt". Folket formas sakta men säkert till små avbilder av den intellektuellt störde gamle kungen. Jag noterar att SVT-Drama lagt alla pengar på en halvkorkad homo regent denna jul och kastat ut jesusbarnet. Nedmonteringen av Sverige på alla nivåer intellektet kan famna fortskrider fram till den undergång nationalhoroskopet löst tecknat vid 2036.

Artikeln är inlåst bakom betaldörren men låtsas kritisera en filmatisering medan rubriken istället lovsjunger det icke-existerande tredje könet. Icke-existerande eftersom det bara finns Ljus och Mörker, vägen upp och vägen ned. Hinduismens tredje kvalitet, Passionen (som särskilt utmärker människan) är bara en blandform där Mörkret börjat inkräkta på Ljuset. 

Not. SVT-dramat om HBT-ABC-YXZ-lobbyns senaste normgestalt även recenserat men läsbart för alla i Aftonbladet - visst missnöje anas även där. Av innehållet ser man att möjligheten av att en falsk överhet (Saturnus tecknar både makt och ägare av Underklassen) mörkat kungens affär, alltså exakt vad horoskopet antyder med Saturnus invid den döda Venus.

 

Tillägg, julaftons morgon

Ser att DN har en recension av dramat och dessutom i avslutningen har en inbakad kritik mot det påbjudna svenska homokramandet. Synbarligen en till som tycker den svenska omdömeslöshetens "gilla allt" gått får långt. 

Inte nog med att svenskarna varit historielösa en längre tid (förutom Karl XII-dyrkarna och anhängare av ett nytt Stormaktssverige - genom att hänga i mamma USA:s hasor), nu har public service fallit in i kören och finansierar historisk desinformation genom det förytligande DN-recensenten beskriver. 

Jag kommer inte att titta på denna serie, trots att jag hjälpt till bekosta den via skattsedeln.


Noterat under mellandagarna

Tidningarna krymper snart blänkare på förstasidan. Ibland tar det bara några timmar. Expressen har nu minskad ovanstående, men trots gott om plats har ett värdeomdöme försvunnit ur rubriken...




7 kommentarer:

Susanne sa...

Haijby-historien skildras tydligen som en äkta kärlekshistoria mellan kungen och Haijby, enligt vad som framkommit. Men det räcker ju för att läsa lite om vilken figur Haijby var, en småkriminell fifflare och senare utpressare, för att fatta att det knappast var någon hög och ren kärlek det handlade om, inte från någon sida. Hörde en intervju med seriens skapare, Bengt Braskered, som hört några bögar i en bastu prata om Haijby som kungens "fru". Då satte han på sig det han kallar för "kärleksglasögonen" och fick alltså för sig att Haijby var en felfördelad stackars förälskad. Jag tar inte kungens, och senare hovets, agerande i försvar, men detta vinklande måste vara grov historieförfalskning.

Jag kollade Haijbys horoskop (14/5 1897) och det visar att det har flera beröringspunkter med Gustaf Vs, fr a är H:s mars i kräftan nära G:s saturnus/venus, och H:s jupiter i lejonet nära G:s jupiter. Om G:s horoskop inte var det bästa var inte H:s det heller - mars/ketu i kräftan (disponent t vädursvenus dessutom) i attack mot månen i vågen, och solen - saturnus i opposition i "sataniska axeln" dessutom. Och så slutade det också med självmord...

Susanne sa...

Det ska stå "H:s jupiter i lejonet nära G:s måne" inte jupiter.

Seaward sa...

Jag skulle förstås ha gjort Haijbys horoskop samtidigt med kungens så jag tackar dig för den extra insatsen. I själva verket skriver texterna sig själva och avsikten var bara nyheten om sjätte huset, innan det drog iväg en bit till.

Haijbys karta är besvärlig eftersom det lika gärna kan vara en Måne i Jungfrun som en i Vågen. Det gör det nästan omöjligt att säga något, men överlappningarna mellan kartorna står förstås fast, som du pekar ut de svaga punkterna. Särskild att Mars i Krabban delar tecken med Ketu låter som som en riktig bedragare som kryper under skinnet på andra.

Wikipedia nämner både tjuv och förfalskare och någon krönikör påpekade att han dessutom var dömd för pedofili. Här ser jag nu också påverkan från "onda" Algol i 2:18 Oxen på Solen i 1½ (lunchtid).

Och soltecknet är redan ovanligt svagt givet Venus i egocentrerade Väduren och baserad på en "fallen" Mars invid Ketu. En degraderande rundgång i "förförarens" karta.

Susanne sa...

Ja, han var uppenbarligen en både hal och ful fisk (och även hans fru). Jag ska titta ikväll, för att se hur denna person framställs. Jag kollade också upphovsmannen Braskereds horoskop (15/3 1967) för det verkar som om han med dessa "kärleksglasögon" är en sån som ser det han vill se. Tänkte förstås på dissociation, hittade inte det, men venus med rahu i väduren och mars med ketu i vågen är kanske inte deras optimala lägen... Dessa båda tecken hade ju Haijby också aktiva (förutsatt en vågmåne), och man kommer osökt att tänka på Gardells fullmåneaxel i samma tecken...

Seaward sa...

Det är till och med rätt obalanserat för serieskaparen. Placeringarna du pekar ut är ju ett sensationslystet Vädurs-sinne med tendenser att gå till överdrift (Rahu), medan basen för all denna eldiga re-aktivitet är en svag Mars som står i opposition till Månen/psyket och från vilt svängande Vågskålar. Med sådan "lunacy" eller mångalenskap måste Solen var väldigt stabil, men Saturnus invid sin fiende Solen och allt i Vatten (inte klippan Saturnus bästa element) är kanske inte den bästa Solen. Onekligen ett "konstnärshoroskop" för denne Braskered.

Solen och Saturnus var för övrigt en av de homo signaturer jag tyckte mig se tidigt i bloggens undersökningar efter astrologins sanningsanspråk. Minns inte om vad som blev av den hypotesen (Identitets-Solen så stängd av Sat. att den bara söker sig själv i andra). En annan läsning var "fixering vid ledare" (så att symboliken kanske mest rör män.) Ännu en annan läsart stämmer ju med B: Solen med Saturnus formaliserar allt i det absurda.

Gardell har även han problem med Solen eftersom Vågens härskare inte är optimal i sex-tecknet Skorpionen och särskilt inte när Mars står där för "översexualitet". Hans Måne kan mycket väl kan vara den destabilserade fullmåne i relationsfrågor som du pekar på. (Väduren = ego / Vågen = den Andre)

Susanne sa...

"Gå till överdrift" och "mångalenskap" - ja om man skildrar en kung på 30-talet som arrangör av orgier, med bögar klädda som kom de direkt från en prideparad så är det befogat att bli kallad så.
Annars slogs jag mest igår av hur skrattretande lik Haijbys rollfigur var Anders Borg...

Peter Jöback (4/6 -71) var också på tv igår kväll, och när jag kollar hans horoskop, vad hittar jag då om inte solen med saturnus! Och dessutom venus i väduren, precis som Haijby och Braskered...

Seaward sa...

"Alla vägar bär till Rom". Jag kan tänka mig att det astrologiska språket långt ifrån är utforskat än, av den enkla anledningen att dess omen är så många och kräver så ofattbart mycket data för att utforskas i grunden! Som jag skrivit förr: en uppgift för superdatorer och en uppgift för en framtida mänsklighet med mer tid över, när de inte längre tvingas vara "lönsamma" åt Överheten! :-)