Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 31 december 2021

Geni dolt bakom problemskapande kvinnlig skönhet

 

Hedy Lamarr, verkligt namn  Hedwig Kiesler,
debuterar i Hollywood 1938 i filmen "Algiers"

När kabelkanalen AxessTV, med fokus på kultur och vetenskap, roterar i stort samma utbud nästan lika högfrekvent som de kommersiella kanalerna, ger åsynen i tv-tablån av ett nytt varv för dokumentären om Hedy Lamarr impulsen att kommentera hennes födelsehoroskop.

Till följd av sin sällsamma skönhet upptäckt av Hollywood och "bortsmugglad" från sin triste österrikiske make till ett nytt liv, mörkades hennes verkliga kvaliteter av en filmbransch som tyckte sig ha funnit någon att bräda den mystiska Greta Garbo. Hedy Lamarr var inte bara en skönhet utan också ett vetenskapligt geni. Hon uppfann ett sätt att förmedla kommunikation längs multipla frekvenser istället för enbart en.

Lamarrs skönhet bidrog säkert till hennes privat solitära läggning (idioter flockas runt de vackra), men horoskopet ger tydliga inblickar i hennes udda tendens att tala om sig själv i tredje person ("hon känner sig pigg idag") och svårt depressiva anlag. 

Kartan är ett intressant komplement till vetenskapsmannen Alan Turing i ett tidigare inlägg. Även han var en svårt depressiv man utan förmåga att genomskåda sig själv och passera förbi det som hämmade och vanställde honom (homosexualitet).


Hedy Lamarr delar Turings världsligt dåliga position i första egohuset för den kroniska låsningens Saturnus. Gravitationens symbol lånar sig lätt till alienation och depression i det här läget om fler problem finns på himlen. Men Saturnus är också strukturernas symbol och definitivt en planet tekniker, ingenjörer och alla konstruktörer måste ha framhävd, så placeringen är både god och ond, men med övervikt mot nackdelarna...

En annan egenhet är hennes totala ELD-brist. Inte ens de eldiga planeterna (Solen, Mars och delvis Jupiter) är i position att skänka verklig hjärtevärme oavsett vad  rollspelet söker få oss att tro. (Solen är visserligen i det naturligt solära 5e, men Solen anses "fallen" i Vågen och blir mer en milt mänsklig eller förbindlig ton än ett Lejonets översvallande hjärta.)

Däremot ger Tvillingarna i öster med härskaren Merkurius i 5e huset avsevärd förmåga att intellektuellt och i finliret (kroppens sätt att föra sig) gestalta ett hjärta! Men detta är i grund horoskopet för en tänkande människa på kant med den "kännande" Månen med flera budskap i instinktivt Vatten. (Ett element människosläktet pga sin själva natur misstar för "värme", i själva verket är Vatten kallt men fylld av isande lidelse - Vattnet åtrår den Eld den aldrig kan bli men sjuder när den närmar sig Livets verkliga ursprung - den gudomliga Elden.)


Dragningskraften på biopubliken och den odiskutabla vinstlotten när det gäller utseendet: Mars och Venus i konjunktion eller bara i samma tecken ger påfallande ofta en animal dragningskraft på omgivningarna och inte sällan det som människor uppfattar som ren skönhet. 

Men för Hedy Lamarr blir den exceptionellt magnetiska kombinationen i VATTEN ett problem för hennes andra sida, den rationella själen (LUFT). Attraktionskraften Venus/Mars landar i 6e huset för Fienden eller Olyckan. Något får mig att misstänka att även hon var en Alan Turing, en garderobshomo. Den amorösa kombinationen inte bara upplevs som en Fiende eller Olycka för hennes vetenskapliga sida, kanske var hela frågan om heterosexualitet en brännhet potatis? 

Solen i venusianska Vågen innebär att själva identiteten (Solen) är utsatt för denna Olycka på den emotionella Vatten-nivån, och bloggen har noterat flera exemplar av störda kulturarbetare som haft trassel mellan Vågen (traditionellt partnerskap) och Skorpionen, syndaren som intill döden kämpar för sitt, oförmögen att såsom sexualdriftens funktion att fungera på den friare och rationella Luftens nivå. Jonas Gardell och Maria Sveland är två exempel där underliga resonemang resulterat av att Luft och Vatten inte enkelt låter sig förenas, där instinktivt och irrationellt Vatten skapar avvikande intellektuella Luft-produkter ("sociala utanförskapssyndromet").

Skorpionen representerar naturen i dess återkommande dödsfas medan Vågen är den rationella människans försök att harmoniera med andra på ett annat existensplan än blotta naturens. Skorpionen följer i zodiaken på Vågen eftersom alla, som det heter, dör ensamma. Vågen eller den kooperativa människan spelar ingen roll när själen ska till att lämna jordelivet och Luftens lägre och enbart sociala dimension. På många sätt ser Hedy Lamarrs Sol i femte solära huset ut som en lyckligt lottad position, men Venus i 6e visar hur hon hatade rollen av celebritet!

Oaktat Lammars inre problem intervjuades hon av författaren Howard Sharpe vid tiden då hon var ett dragplåster inom filmen. Han konstaterade att "Hedy har den mest otroliga personliga sofistikation. Hon känner den speciella europeiska konsten av att föra sig kvinnligt, hon vet vad män söker i en skön kvinna, vad som attraherar dem, och hon tvingar sig själv att vara alla dessa ting. Men hon har också magnetism med värme, och de är något som varken Marlene Dietrich eller Greta Garbo har lyckats uppnå."

Man kan förvisso ha åsikter om män som sätter sig till doms över kvinnors förmåga att projicera kvinnliga kvaliteter till männens behag!! Men Sharpes kommentar av Lammars YTA är intressant eftersom den så väl rimmar med horoskopets Tvillingascendent och framför allt Saturnus.

Saturnus är om man så vill oäkta, den är bara en yttre form eller ett regisserat rollspel. Men som essentiell Luft-planet passar den bra i personliga Tvillingarna (Luft) och stämmer med Sharpes banala exotism, att europeiska kvinnor i högre grad än amerikanska förmår spela rollen av kvinna. 

Man kan också påminna sig att Tvillingascendenten har som enda "välgörare" just kvinnans planet Venus, skönhetens symbol förvisso, men framför allt emblem för anpassningsförmågan. Venus hittar harmoni (dessvärre ibland i irrelevanta pätitesser) och står för anpassning. Tvillingarna är också ofta fenomenala på att "gilla läget" och jobba utifrån de förutsättningar som är givna. Att Lamarrs Venus angrips av Olyckan själv (Mars i sitt negativa hemmatecken), visar som sagt att allt egentligen inte är frid och fröjd, men uppenbarligen är den stoiska Saturnus skicklig på att imitera strukturer. Sharpe sade precis detsamma, som om man sett saker han inte säger: "Hon tvingar ("force") sig själv" till den konventionella rollen.

Intressant nog förnekas hennes framgång (Jupiter) som vetenskapsman (Saturnus). Se hur den prominenta Saturnus äger inte bara den högre snillrikhetens 9e hus (ett hus som kan ge direkt åtkomst till rent gudomliga insikter) utan också det 8e fördolda dödshuset, och i 8e (som sannerligen inte ger någon världslig framgång) gömmer sig Jupiter, svag i Stenbocken eftersom Saturnus i 1a begränsar denna Jupiter till hennes person. 

I själva verket kan Jupiter i Stenbocken mer än bara spela rollen av snygg skådespelerska och ska man pricka in vetenskapsmannen ner noga så är det nog i Stenbocken, Mästerbyggaren, Saturnus gör mest praktiskt nytta. Dess positiva härskarskap över Vattenbäraren har visserligen briljanta idéer men det är Stenbockens JORD som är pricken över i, det är här idén får konkret gestalt, blir praktiskt användbar, precis som Lamarrs idé att dela upp budskapet i flera frekvenser och sammanfoga dem i mottagaren. Exakt som dagens datanät fungerar. För sin idé fick hon ett patent 1942, men ärades aldrig (Jupiter) på tillbörligt sätt vid den tiden.

Det finns en kombination som intresserat bloggaren på sistone, och det är de födslar till soltecknet Vågen som utrustas med Tvillingarnas ascendent, precis som i fallet Lamarr. Detta leder till den märkliga effekten att den goda daimonen, vårt "högre jag" (som inget har att göra med ascendent-egot) kommer att tecknas av 11e husets tillfälliga ägare. Och det är lustigt nog atman själv - Solen - för dem födda i Vågens tecken. Atman ÄR här i 5e naturligt solära huset under Solens trettio dagar i Vågen. Tanken är att detta möjligen blir ett omen för en naturlig talang inom ämnen där man klarar sig bra med en hög allmänbegåvning ("g", eller "general intelligence") som är just vad Solen, kanske särskilt i dess eget femte hus tecknar. 

"Kognitiv förmåga" är ett annat ord. Att den kognitiva förmågan skulle vara sämre i Vågen för att Solen sägs "fallen" i tecknet, har nu inte bekräftats av några tester jag gjort. Solens "upphöjelse" i Väduren anknyter till det nobla mannamodet men "fallet" i Vågen verkar i praktiken tyda på att Vågen är mer av en lagarbetare, och naturligtvis bättre på att väga och överväga än Väduren som ofta huvudlöst rusar rakt på och blir kanonmat. Väduren reflekterar inte eftersom den drivs av Mars. Vågen, driven av balanserade och utvärderande Venus är paradoxalt nog något av ett militärtecken, ett befälhavartecken närmare bestämt.

Samtidigt kommer man inte ifrån att Solens "fall" i Vågen ibland kan ge typer som inte klarar sig utan kapabla partners. Hedy Lamarr hade också, som noterats, problemet med den intensiva inre kampen med "olyckan" att ha fötts till visst kön. Men totalt sett och likväl är likhetstecknet mellan den goda daimonen och individens egen atma ett av astrologins märkligaste omen. 

Är dessa "självgående själar" i ideal mening, som Platon menade att alla själar (innan födelsen till jorden) "rörs av sig själv", dvs. de är inte underkastade några orsakskedjor typ västerlandets urspårning när universum i en synnerligen materialistisk och urspårad tid trodde kunna begripas på simplaste tänkbara sätt (Newtons, med vissa reservationer, mekaniska universum). 

Det skulle innebära att astrologin deterministiskt (!) har reserverat ett "tidsfönster" för en särskild sort av fritänkare. Gudarnas budbärare Merkurius måste ha sin Luftascendent i öster (Tvillingarna) och födelsemånaden måste vara den som i gällande millennium ser Solen passera Vågen. Då kan en kvinna födas som Hedy Lamarr med en fullständigt vild och framsynt idé om kommunikationsteknik! 

Det fåtal som ännu följer den här bloggen (som lagt ned flera gånger!), kanske noterar att det är just så bloggarens horoskop ser ut, inklusive Hedy Lamarrs ascendenthärskare Merkurius i 5e. Inga banbrytande kommunikationsgenombrott från undertecknad, bara ett försök att på bloggen levandegöra en äldre och sannolikt mer giltig världsbild än den nutidens materialister anser att folk ska låta sig nöjas med. 

Att Lamarr har Saturnus i Tvillingarnas 10e grad och bloggaren sin ascendent exakt där, är ytterst ingen slump. Något fick mig att knäppa på AxessTV vid en tidigare reprisrunda av dokumentären om Lamarr. Men på jorden ser man inte alla sammanhang, först i Himmelen klarnar visst (som likväl antytts av astrologin). Kanske är alla människosjälar grupperade i olika "klaner" så att astrologin antyder ett nog så giltigt släktskapsband som barnets mer uppenbara nivå: kroppens blodsband eller, ännu mer omoget de halvvuxnas fixering vid "nationell tillhörighet".

 

1 kommentar:

Elias sa...

Tjena Siwert,

Har hört av mig på Messenger. Jag värvar talang åt morgonposten.se och vi behöver en sakkunnig kolumnist vilken kan ställa horoskop och göra astrologiskt grundade analyser av aktuella personer.

Min mejladress är elias@cumulative.me