Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 december 2021

Sverige idag: rik i panik


Aftonbladets listiga uppföljare till nyliga intervjuer med Östermalmsborna Jan Guillou och Jan-Emanuel tillstår att rika och nyrika på detta Östermalm bygger sig panikrum i rädsla för att Underklassen i form av rånare skulle inkräkta i deras lägenheter. 

I själva verket kan det ha varit den här bloggen, föga läst utom av mediefolket som ständigt jagar idéer att söka kapitalisera på, som gav uppslaget i en skräckvision. Folk som beställer hem mat behöver numera inse ens se den levererande slaven i ögonen. Nu kan maten ställas utanför lägenhetsdörren så att den fega cityråttan själv kan lämna sin cell och ta in matkassen. 

Inför denna uppgift i någon tidning resonerade undertecknad i Världshoroskopet 2022 att det bara är en tidsfråga innan rånare utnyttjar den Nya Situationen för bakhåll och rån. Det går en rak linje från Sideriska siktets skräckskröna till Aftonhorans rubrik ovan.

Dock är det svårt att se hur de välbeställda ska hinna rädda sig in i ett av Hollywoodfilmens panikrum om man oförsiktigt öppnat dörren och blottat sig för ett hot. Mycket talar för att AB fabricerar ren desinformation i oklart syfte. Har tidningen blivit en rebell som söker störta samhället ner i fruktan och själviskhetens anarki?

*****

Här är en liten test av hinduisk astrologis intressanta sätt att förvandla de 12 husen till en rörlig mall. Ta 4e huset för hem och det skyddat privata (även huset för dyra kapitalvaror). Detta har jag kallat Hushållen i det nationella horoskopet. Men vill man veta mer om Sveriges privilegierade hushåll och deras omen om Hemmet kan man helt enkelt utgå från 5e goda karmas hus, notera hur det är proppfyllt av "verksamma illgörare" (de framgångsrika i Sverige som verkar ont för landets och kanske sin egen framtid). 

Ta nu 5e och räkna framåt i zodiaken till 4e huset från start. Här är då överklassen och de som aspirerar på ett flärdfullt liv och det omen om deras privata och skyddade liv:


Eftersom zodiaken förefaller skriven ur ett Högre Moralens perspektiv (en kosmisk morallag) uppstår alltid en lustighet: De som just nu tillhör 5e husets lyckligt lottade lilla skara har inte mer att se fram mot: I deras privata inre, i deras skyddade och larmade hem växer alltid mörker och korruption. För fjärde steget från god lycka är ju 8e huset för just korruption och död. 

Hinduerna kallar på enstaka sajter detta "den onda karmans sektor" men i grund och botten tjänar hela horoskopet som fingervisning om såväl god karma som dålig. Men vem vill inte ha enkla regler? Att 5e representerar god karma är tydligare och en följd av zodiakens interna konstruktion, men det har ordats om förr. Bara en fingervisning: lycka eller eudaimoni är inte helt korrekt placerad i 4e Hemmet, det är 5e huset vi har de lekfulla och kreativa, de lyckliga, vilket framgår att 5e är konstellerad som mottagare till 11e, den goda daimonen! 

(Bloggen har säkert halkat snett och placerat "inre lycka" i 4e någon gång, västtraditionen är så stark och det är lätt att se hur ett borgarperspektiv säkert ser lycka som en funktion av att äga fyra väggar att sluta sig inne bakom! Men den korrekta traditionen är att 5e platsen - solens plats - är källan till inre lycka, inte "krabbans skal".)

Varför några horoskop, likt Sveriges, har påfallande aktiva 5e hus skulle alltså förklaras av att deras opersonliga högre jag - den goda daimonen - har givit dem en lycklig lott i detta liv. (I Sveriges fall arbetarregeringars många år av arbete på ett land som skänkte välfärd åt hela befolkningen, en strävan som tycks ha gått i baklås när "nya" Sverige föds 1974.) Eudaimoni given av den goda daimonen är gamla hellenistiska resonemang som bara framträder med filosofiska studier, inte av astrologin själv. Hinduerna talar förenklat om god karma, rätt och slätt.

Intressant nog är det alltså det undertrycka och omogna svenska folket som är roten till de lyckade och framgångsrikas såriga inre mörker och upplevda behov av att bygga in sig i maximal säkrade hem. Mars är ju disponent över den folkliga och föga individualiserade Månen-i-Väduren. Snacka om att allt ha Skuggan med sig, hur man än vrider och vänder sig!

Samma tolkningsmetod avslöjar också hur de lyckligt lottade bara bär framgången (som ett dyrt armbandsur) på utsidan: på insidan är de "en verksamt ond Mars", dvs människor med en svår invärtes störning. De är har inga riktiga krigare utan en verksamt ond Mars i ett negativt zodiaktecken omvittnar passiv-aggressiva, kanske hämmade människor. Är det därför de tillskansat sig yttre tecken på privilegier, t.ex. flockar sig samman i dyra områden för att till varje pris markera att de inte längre är den del av det gamla Fattigsverige och dess befolkning? 

I så fall är den Rike Mannen alltjämt samma sort som före den sociala klättringen - Mars är ju också det "vanliga" folkets (Månen) disponent. Sverige har med andra ord bara en sorts befolkning, vare sig fattig, simpel medelklass eller nyrik: en tom, sekulär människotyp med fruktan om våld eller Olyckan i sitt inre/sitt hem. 

Detta är då den ofrånkomliga frukt som jakten på Lyckan för med sig. Det åttonde "skorpioniska" huset går inte att komma ifrån för en lycksökande materialist. Detta, lär horoskopet ut, är villkoren för själar som fallit ner i materialism.

Nu verkar tolkningsmetoden inte räcka hela vägen: det finns ju även i Sverige ärvda eller gamla pengar och ett fåtal släkter vars Privata Hem inte alls liknar storstadens "utsatta" rikemanskvarter utan mer är av typen slott och herresäten. Den här gruppen svenskar torde dock vara lätt räknade kanske inte ens syns i ett nationalhoroskop som, mig veterligen, inte är mer än ungefärlig bild av nationens tillstånd och drivkrafter. 

Men med stor rikedom (Jupiter) lär det inte vara problem med vaktpersonal dygnet runt kring sagda slott och herresäten, eller åtminstone första klassens larmutrusning och kamerabevakning. Därmed gäller Sverigehoroskopet även för de rikaste av de rika: att tillhöra denna särart i Sverige fyller dem med en gnagande och allt mer korrupt Mars - ett inre sår och vetenskapen om att den Goda Lyckan kan förverkas inför Himmelen.


Inga kommentarer: