Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 10 december 2021

Gudarna vi negligerar kommer åter som våra sjukdomar

En lång uppföljning till ett nyligt inlägg om den störning som får individer att föreställa sig att de hör hemma i motsatt kön. Texten sidospanar även på PostNord som exempel på Sverigehoroskopets ovanligt dubbelsidiga (och lättkorrumperade) Merkurius, ett intellekt som kan lura svenskarna på konfekten, och snuddar avslutningsvis vid att våra själar (åtminstone den eviga delen) är strikt opersonliga och därmed inte till någon vidare tröst för naiva och världstillvända människor.

Rubriken, som kan förtätas till "repression leder till sjukdom" yttrades först av djuppsykologen Carl Jung eller möjligen hans förnyare, James Hillman.

I vilket fall skulle tanken kunna ha varit formulerad av en Jung eller Hillman med ett horoskop liggande framför sig. För gudarna bakom planeterna skapar ju en individuell hierarki inom varje individ och i många fall felfördelas en eller flera planeter och framlever i det fördolda. 

Ta bara det ökända 12e horoskophuset med dess standardetikett "den världsliga förlustens sektor". En planet här skulle kunna beteckna en försummad gud som "hämnas" genom antingen människans andliga nivå, psykiska eller rent kroppsliga redskap. Ett säkert motmedel är att medvetet ägna sig åt livets förluster som t.ex. "läkare utan gränser" gör. Detta är då att blidka den onda daimonen (namnet på 12e under hellenismen) eller den gud som orsakar de världsliga förlusterna.

Försummelse handlar det tveklöst om när individer föds med eller som en överlevnadsstrategi utvecklar en homosexuell eller transsexuell läggning, ett ämne det knappast går att komma förbi i Sverige (se nyligt inlägg): tidningsmedier verkar besatta av frågan och bloggen har ofta sökt påminna om att förr stämplade som en psykisk sjukdom, eftersom det är det. Själen (gr: psyche) lever många liv och ibland läcker ett eller annat "sidojag" igenom och tar över rodret fast dess tid redan varit. Då kan fenomen som hunger efter könsbyte uppstå.

Det kan således antingen vara karma från tidigare liv som utvecklar främlingskapet inför vad man kroppsligen blivit på "det här varvet" men också  - och det tror jag är underskattat - en dysfunktionell födelsemiljö som vanställt det växande barnets psyke. Till den senare varianten - en fördärvande miljöfaktor - hör Sveriges uppenbarligen extremt homosexuella journalistkår vilka, vare sig de fattar det eller inte, söker degradera hela befolkningen genom sin "jämlikhetsagenda" som i sig bygger på hatet mot en äldre, kristen heterosexuell människosyn som saknade t.ex. buddhismens likgiltiga axelryckning inför den fysiska värdkropp själen tagit sig i ett eller annat liv. 

(Strikt talat tror inte "sydbuddhismen" på någon själ, här gäller enbart läran om ett självspelande piano där "ingen är hemma", men "nordbuddismen" bevarade hinduismens tanke om att det är en individuell själ som reinkarnerar och inte bara "kosmiskt stoff" som ständigt rörs om och förpackas på nytt, låt vara i linje med svårbedömda och underliggande karmiska lagar.)

Som jag sade i den nyliga småstudien (länk ovan): Sverige är skadat av kulturell rundgång av tankemönster, "memer" som oreflekterat valsar runt (tänk bara de svenska tidningsdreven) och som konsumenterna lika otänkande absorberar och sedan tjattrar om som om de var deras sanning (Hedenmos program "MIN sanning" säger allt om hur lågt den svenska ego-horisonten är - ingen har förmågan att tänka bortom sin subjektivism längre!). I själva verket är det bara samhället som präglat dem och en utvärderande intelligens med distans är ett sällsynt ting i landet som kontrolleras av memerna (medierna!).

*****

Eftersom själen existerar utanför tiden kan tillräckligt utvecklade själar välja sitt nästa jordeliv utifrån vad nästa värdkropp kommer att uppleva längs sin livslinje. Själen ser redan livet som fullbordat och väljer därför en eller flera viktiga lektioner på denna livslinje. Ett helt människoliv kan således ha bara en eller ett par verkliga milstolpar sett ur själens perspektiv. Allt det andra är oväsentligheter, inte minst slavarbete på den svenska arbetslinjen och all denna konsumtion svenskar lärt sig att fylla den arbetsfria tiden med. 

Att födas svensk måste vara bland de enklaste uppdrag en själ kan ta sig. Det mottagande värdlandet har genom sin korta historia efter gamla Fattigsverige skapat en så simpel världsbild åt befolkningens generationer att den skulle passa en förståndshandikappad människa - en stark sinnebild som kan överföras på själslig nivå. För det finns ju någon slags hackordning eller hierarki på Andra sidan, med början i Ytterligheterna Himmel och Helvete. Graderingen däremellan är förstås inte Dantes begränsade antal kretsar. Själen - om den identifierar sig som människa - ingår i en kollektiv själ som omfattar hela mänskligheten. 

Från denna Helhet kan man sedan bryta ner Människan och dess Själ i nationella själar, som var och en negligerar andra nationer (och deras gudar) och drar på sig sjukdomar som följd av sin partiskhet. "Evolutionen" genom tiden syftar till att Mänskligheten ska vidga  perspektivet maximalt, men över tid fluktuerar processen enormt.

Tidsåldrar av mer eller mindre becksvart mörker avlöser mer upplysta tider. Sverige har, som Nathan Shachar i sin språkpolisiära spaning i DN noterat, rasat in i ett nationellt mörker på några årtionden. Till hans många exempel på vanvettig svengelska vill jag tillägga en eller annan röst i P1 Morgon som låter som robotar i sin hårda betoning på varje stavelse. Människan är outhärdlig att lyssna till och försöker uppenbarligen imitera STIL:s Susanne Ljud som var först med att vara övertydlig i sitt uttal. Men den här mannens fraseringen låter som att han betraktar lyssnarna som halvt efterblivna barn. 

Detta är då Public Service som folket betalar skatt för: journalister med extrem oförmåga att i farten hitta rätt prepositioner och som till följd av dagens allt magrare urval av världsnyheter har tid att sitta i radion och droppa varandras namn som en klubb för inbördes beundran. Sverigehoroskopet antyder att Merkurius - kommunikationen och intellektet - är skadad i detta land.


Merkurius är en lättpåverkad planet och likt kvicksilvertermometern anpassar den sig snabbt till omgivningen och antar omgivningens värderingar eller kvaliteter. För Sverige är Merkurius i sig en "verksam välgörare" men står illa klämd eller belägrad mellan två "verksamma illgörare", ledarskapets Sol och de den rika överhetens Jupiter. Samlingen befinner sig i 5e huset för de lyckligt lottade så det här helt klart varifrån den dåliga kommunikationen eller den intellektuella ohederligheten kommer!

Där har Shachar en fullgod förklaring till varför den svenska journalistkåren på rekordtid håller på att föröda svenska språket. De minglar med rika och mäktiga män och landets extrema fixering vid USA alstrar onda resultat, trots att Merkurius i isolation är en tillgång för Sverige. 

Tänk Ingenjörssverige, ett tydligt tecken på att intellektets Merkurius har en betydelsefull plats bland de gudar som ger Sverige form (men se här hur det svenska teknikerintellektet ibland förnedrar sig). 

*****

På folklig nivå ser man istället sanningen om Merkurius miljö i formen av utbredd vrede över kommunikatören och f.d. brevbäraren PostNords allt sämre service. Jag har gott och väl haft problem med 10-15% av de få försändelser jag köpt från utlandet innan fattigpensionen satte in. 

Speciellt fascinerande var det under en period att se vilket lotteri det var att få 10-kronors begagnade musik-CD över från England (innan Brexit) utan att dra på sig importavgigfter 6-7 högre än skivans värde. Nästan hälften av tullpersonalen ansåg det viktigare att titta på poststämpeln än musikhandlarens UK-adress tryckt i stor stil över påsen (och svår att missa). På poststämpeln visade det sig nämligen att företaget hade ett musiklager på ön Guernsey (inte EU)... Omvänd regler gällde plöstligt när jag köpte EU-tillverkade CD från ett centrallager i Tyskland. Nu var det plötsligt viktigare för posten (eller tullen) att säljaren var ett företag registrerat i USA och likgiltigt att de opererade via en europeisk filial och hade sitt centrallager i Tyskland. Det är smått pinsamt att PostNord (eller tullverket) inte lyckats utbilda sin personal i hur att bedöma inkommande paket, om paketet rymmer motsägelsefull information.

Och att be PostNord omdirigera ett paket så att det hamnar vid RÄTT utlämningsställe (eftersom en del saknar bil och inte kan köra land och rike runt och jaga felsorterade försändelser), det visade sig för några år sedan lönlöst, trots flera telefonsamtal och t.o.m. omkoppling till kundsupportens överordnade. Nog fick paketet ligga kvar på fel utlämningsställe och "tajma ut" så att det efter 14 dagar skickades i retur utomlands. Snyggt hållbarhetstänkande eller hur? PostNord belastar heller naturen med långväga transporeter än rättar till ett småfel på hemmaplan. PostNords kundservice struntade helt enkelt i att vidta någon extra åtgärd för att få paketet till rätt plats trots ett halvt löfte om det. 

Dessa exempel rör småsummor men visar hur gamla Fattigsveriges anda tycks förkrympa landet in i dag och få alla att gneta efter varje krona de kan lägga beslag på. 

Svenska staten är en gruvlig syndare i detta fall och det är nationalhoroskopets illa klämda Merkurius som förklarar att landet beter sig som en tjuv på marknadsplatsen (Hermes-Merkurius antika "mörka" sida). Denna tjuv visar inte inte enbart under mellandagsrean eller Black Friday - falskheten i Sverige är ständigt närvarande i våra tankebanor och får oss att rättfärdiga alla våra dåliga val och beslut. Individuellt ansvar för landets politiker är sannolikt enda sättet att styra skutan rätt. Alla tankar och beteenden sipprar uppifrån och ner till det impressionabla Folket.

Sverigehoroskopet är således ett typexempel på att "gudarna vi negligerar kommer åter som våra sjukdomar", Shachar säger inte nytt om svengelskan men naturligtvis stämmer det. Och folkets utbredda (i olika nätforum) klagosånger över PostNords kvalitet och hederligheten hos landets handlare är andra typiska områden för den här nationella sjukan.

*****

Till det inledande exempel på sjukdom till följd av negligens i tidigare liv eller detta. En läsarkommentar nämnde ett annat fall av transsexualitet med ett födelsedatum nära Sveriges första transsexuella skolminister (se tidigare länk). Här ska jag gå igenom den lilla mängd av typen jag sparat födelsedag för och särskilt se om det finns återkommande problem mellan Sol och Måne, en polärt par av fundamental betydelse även om strikt talat bara Mars och Venus står för "manligt" och "kvinnligt". 

Men Solen har traditionellt maskulina attribut som "utagerande" eller dagligt förvärvsarbete. Månen står för det inåtvända, för nattens dagg och vederkvickelsen i heta klimat (som där astrologin föddes) där stekande sol och det dagliga arbetet tärt hårt på mannen. Trots båda Ljusens neutrala karaktär finns därför en underton av manligt och kvinnligt. Ta bara Solens traditionella koppling till landets ledare, Kungen eller Månens koppling till det privata Hemmet och kvinnliga reproduktionscykeln.

För att snabba upp ministudien väljer jag bort kvantitet och använder bara de 10 transhoroskop med känd födelsetid jag hittat under åren. Merparten är amerikaner och vilka som gått hela vägen och opererat om sig för att göra fantasin mer "konkret". det vet jag inte.

Alla 10 kartor kunde staplas på höjden som bilder, men jag väljer att enbart ge några positioner:

Antal ascendenttecken (ascendenthärskarna kommer att kommenteras en och en):

1 Oxen
Sol-Lejon/Mån-Tvilling
2 Krabban
Sol-Fisk/Mån-Stenbock;
Sol-Lejon/Mån-Vädur
1 Lejonet
Sol-Stenbock/Mån-Fisk
4 Vågen
Sol-Våg/Mån-Stenbock;
Sol-Våg/Mån-Fisk;
Sol-Lejon/Mån-Fisk;
Sol-Lejon/Mån-Jungfru
1 Skorpion
Sol-Vattenbärare/Mån-Lejon
1 Skytten
Sol-Krabba/Mån-Stenbock

Vad hinduer säger om tecknen i könsbytarfrågan har jag heller ingen aning om. Däremot har här och där i västtraditionen Vågen förklarats benägen till bi-sexualitet. Här tar Vågen här tydlig ledning men på ett paradoxalt sätt eftersom 3/4-delar av den tropiska (västerländska) zodiakens Våg enligt den sideriska är födslar i Jungfrun! De västastrologer som sett en störning i könsidentifikationen i Vågens tecken har i själva verket talat om Skorpionen (sextecknet i Väst- och annan tradition). Att sideriska Vågen faktiskt går i bräschen i ett relaterat ämne, är lite av en gåta.

Beträffande relationen mellan Sol och Måne dyker den variabla Månen i Fiskarna (ständigt skiftande stämningslägen) upp tre gånger och två av dem när Vågen stiger. Det vill säga, Månen eller det ständigt skiftande sinnet befinner sig i Olyckans tecken (olycka eller fiendskap relaterat till 1a egohuset). Jag ytterligare ett (anonymt) fall av Solen i Vågen i soluppgången med Mån-Fiskarna i 6e huset, där jag alltid misstänkte att kvinnan var bi eller under "starkt inflytande från ett manligt liv nu ompaketerat i kvinnokropp" - där fanns en mycket okvinnlig hårdhet och t.o.m. mästrande sida i personligheten men kunde rapidsnabbt övergå i den mest sockrade kvinnliga kärvänlighet. 

Pendlingarna i personligheten var stå starka att jag (under många års vänskap men aldrig i relation) emellanåt hade bisarra nattdrömmar där "x" oscillerade eller pendlade hit och dit som en krängande vajer som lossnat. I en dröm befann sig "x" under sitt vattenfyllda hus och där gestaltade samma oscillerande obalans. Senare lärde jag att den avstannade bekantskapen hade avverkat tre äktenskap med män under de mellanliggande årtiondena. Jag är därför rätt övertygad om att drömmarna inte enbart använde "x"  för att illustrera egna, inre förhållanden. Men vem vet hur många nivåer en dröm kan använda för att berätta något?

*****

Faktum är att av dessa 10 transsexuella har åtskilliga tydliga betoningar på den skakiga 6e/12e-axeln, "olycka/förlust" i formen av antingen en planetär opposition eller en eller flera planeter i endera huset. Värst är brittiska underhållaren Eddie Izzard (född i Yemen) med en så intrasslad förklaring till sin egen sexuella natur att man efter en blick på hans karta är frestad att säga: "Men herregud, sluta tänk så mycket - du har målat in dig i en sjukt inkrökt kategori":

Horoskopet är strikt talat inte "trans" eftersom denna astrologiska härva uttrycker Lejonascendentens mest hopplösa version: typen som vill vara unik men därunder har en våldsam uppgörelse med sin fiende Stenbocken som huserar den unika identitetens Sol - ascendenthärskaren. 

Även Månen/psyket som idealt borde reflektera solidentiteten är skadad via onda 8e korruptions- och sexhuset. Bara sju dagar ifrån Eddie Izzards födelse under denna extremt formalistiska Stenbock har jag ett anonymt fall som "bara" är homosexuell, utan några överutvecklade teorier om sin natur. I detta fall är det inte 6e olyckshuset som härbärgerar Stenbocken utan det femte solära lejonhuset. Kort sagt Stenbockens formalism placerad i fiendens (Lejonets) eget hus. 

Som man börjar ana redan efter observation av några hundra kartor, finns mängder av vägar till samma slutresultat, vilket förstås är en smula nedslående om man (som jag) trodde astrologins teman var desamma för varje valt symptom. Istället tycks astrologin likna naturen själv i dess myller av kombinationsmöjligheter...

Eddie Izzard har som synes en maximalt oturlig position för sin ascendenthärskare, eftersom Lejonet just har identitetens egen Sol. Att få den intryckt i 6e olycks- eller fiendehuset kan alltså läsas som en människa i konflikt med sin egen natur. Men att psyket står i den dåliga karmans 8e förklarar att det är den här själens egna tidigare liv (eller något av dem) som vållat den nuvarande sexuella oredan är naturligtvis inte ett budskap som faller gruppen i smaken, särskilt inte i Sverige där officiellt övertro förklarar att allt är naturligt och rätt. 

I en mer avancerad kultur med högre nivå på tänkandet skulle man kunna hoppa över Sveriges ängsliga försök att tillrättavisa ett folk där de flesta vet bättre vad som är natur och vad som är naturens aberrationer och ändå kunna respektera avvikarnas rätt. Men inte i pekfinger-Sverige. Där ska befolkningen indoktrineras att kön bara är en mänsklig uppfinning och att redan tolvåringar kan fantisera ihop vad de vill och ha Lagen med sig. Vilket sjukt, sjukt land detta är!

Vad då om övriga ascendenthärskare i detta minitest? 

Den enstaka Ox-ascendenten har naturligtvis otur från början då just "BULK"-tecknet Oxen är udda som inte ens har en välgörare med sig i sin ascendenthärskare. Venus (adaption/jämvikt) är verksam illgörare för Ox-kroppen. Den ska minst av alls ligga och slöa under korkeken som Disneys tjuren Ferdinand. Oxen i hinduisk astrologi är ett arbetsdjur och kroppen är till för att slita och arbete och inget att lojt självbespegla sig i. "Ond" kärlek eller begär efter det egna, enligt tidiga Kyrkan. Latinets "cupiditas" var en kärlek som riktades tillbaka mot den egna kroppen, det egna egot (tänk alla världens "influencers" som djupt förankrade på någon av Helvetets många nivåer). Här förefaller Kyrkan ha sugit upp samma tankar som hinduisk astrologi uttrycker via Oxen i öster och Venus som "horan".

De två fallen med Krabban i öster fäster uppmärksamheten på det viktiga sinnelaget eller psyket. Ena fallet (amerikansk realitystjärna född 1985) har Månen förfrämligad i "Den Andres hus" (7e huset). Det indikerar någon som inte kan förstå sig själv utan tvingas titta på sig via foton eller via en dokusåpa för att få grepp om sig själv. Potentiellt extremt skadligt för psyket, och inte mindre så eftersom Krabban i öster ger en Måne i Stenbocken som i sig är formalist som inte kommer åt djupet utan tenderar att välja form och yta framför substans. Dessutom ligger Månen med Jupiter som inte fördjupar sinnet alls i prestationsinriktade Stenbocken. 

Den andra Krabbascendenten var kvinnan som efter hormonbehandlingar tog artistnamnet Maxwell och blev någon amerikansk subkulturell idol. Här befinner sig ascendenthärskaren som en Måne i Väduren i 10e huset för makt eller prestation. Budskapet är inte långt från dokusåpastjärnans eftersom 10e huset motsvarar NOLL psykologisk djupinsikt och ingen lust att skaffa sig sådan heller. Det tionde huset handlar enbart om rollspel i det offentliga!

De flera Vågascendenterna ser ut som följer:

Den första är kända Bruce Jenner --> Caitlyn Jenner, och här har Venus kilat vidare in i ett klent läge i Skorpionens tecken och angrips där av en hysteriskt märklig attack från Skorpionhärskaren Mars som med den Stora Illgöraren och tillika Formens Saturnus vanställer allt Venus hopp om balans och välmående. Att födas Sol-Våg i soluppgången med denna undervegetation är en röra i klass med Eddie Izzards.

Den andra Vågascendenten är Divine, en annan amerikansk "drag queen". Död vid 42 av abnormt förstorat hjärta (jag vill minnas att han-hon var groteskt överviktig). Här befinner sig Venus med förstoringens Jupiter men i 12e huset för världslig förlust. Kort sagt, fetmans Jupiter invid ascendenthärskaren och 12e huset som är ett mycket värre ohälsohus än 6e dominerar berättelsen. Och båda dessa i 12e opponerar matlustens Måne i 6e ohälsohuset... Här således en som åt och åt och åt för att fly sin grundläggande känsla att något var fel.

Den tredje var dirigenten Leonard Bernstein som under sin högkulturella polish levde ett snaskigt New York-liv. Han kallade sig själv "hälften man, hälften kvinna" men i ärlighetens namn vet jag inte om han klädde sig i kvinnokläder. Egentligen klassas han nog bättre om en homosexuell som gifte sig för syns skull. Vågen kan vara rejäla ögontjänare när Venus försöker anpassa sig till vad samhället eller en viss samhällsklass kräver ... Konsten/klassisk musik och dirigentrollen syns tydligt av att han dels var Sol-Lejon (en ledartyp) men också att ascendenthärskaren Venus stod i 10e makt- dirigent- eller diktatorshuset tillsammans med autokratiska ledaren Saturnus.

Det fjärde fallet är ett anonymt fall där mannens viljan att klä sig i kvinnokläder fick utlopp först i vuxen ålder, efter många års äktenskap och flera barn. Likt Bernstein ännu ett Sol-Lejon (och likt dirigenten med ett sidoliv som hobbymusiker), Månen i förlustens 12e hus och ascendenthärskaren Venus med Solen i Lejonet. 

Det här fallet blir jag inte riktigt klok på, men kanske ligger nyckeln i 10e formalistiska huset, där Jupiter-i-Krabban säger "välmående hem" och att skilsmässan var så förödande att en som levt för sitt hem och familj plötsligt avspisad börjar simulera båda rollerna samtidigt. Månen i 12e visar att det egna känslolivet är undertryckt och i Jungfruns tecken dessutom, tecknet där Venus/den arketypiska kvinnan lider sitt fall. Kan kvinnokläder på en man vara ett valhänt försök att komma i kontakt med sin inre kvinna, triggat av skilsmässan från en maka som tidigare fyllde den rollen?

Slutligen, den enstaka Skyttascendenten är den avdöda Robert Arquette (skådespelarsläkten) som blev kvinnan Alexis. Skyttens härskare Jupiter står visserligen inte för temabyte utan snarare "variationer på tema", men i psykologiskt grunda 10e huset för yttre show är här ännu ett exempel på någon som inte på djupet förmår adressera sin biologiska kropp och den "sort" man är född att utforska. Dessutom Månen i Stenbocken som likt 10e saknar orientering mot det djupa inre. 

 

Identitetens Sol ligger för denna Skyttascendent dessutom bortträngd i 8e huset för korruption och död, den onda karmans hus. I det sammanhanget kan noteras att den goda karmans hur (5) huserar Solens/atmans fiende Saturnus och dessutom i "fall" i egotecknet Väduren. Således kris vart man än vänder blicken, att betrakta disponentkedjorna i kartan leder till idel återvändsgränd. "Alexis" dog 47 år gammal av AIDS. 

*****

En del horoskop ser distinkt ut som att det finns platser reserverade för själar som enbart kommer åter till Jorden för att betala tillbaka för gamla snedsteg i linje med karmalagarna. De vars "ytterkläder" känns väldigt illa tillskurna verkar tillhöra den typen och ovanstående karta skulle kunna vara bara ett av många sådana öronmärkta tidsfönster eller avstjälpningsplatser för själar som inte längre har någon kontroll alls över sina liv. Kontroll är visserligen en mänsklig illusion, men den existerar ändå i den begränsade friheten att erkänna att Överjaget kontrollerar, inte egot.

Kanske kommer bloggen vid tillfälle åter att granska frågan huruvida den Goda Daimonen (det antika hus 11) representerar den verkliga människan. Buden är många, minns hinduismen som dels har Solen som markör för jiva-atman (den "levande själen" vilket kan tolkas som enbart en ögonblicksbild av själen-i-världen och fastmer i detta förkroppsligade liv, men också definitivt anknyter till Världssjälen med dess ofattbart långa livslängd. En annan hinduisk läropunkt är förstås "atma karaka" signifikatorn för vad själen strävar mot i detta liv. Men "målsättning" är förstås inte samma sak som subjektet som har denna lidelse. 

Sedan finns utöver den goda daimonen Merkurius själv som tänkbar synonym till "Överjaget" eftersom sankritordet "buddhi" beskriver inte enbart intellektet (inkl. dess logik) men också "upplysningen" som distinkt flyttar människans väsen till en position bortom behovet av logisk-seriella tankar och in i det Högre Vetandets sfär (Jupiter, Guds "förut-seende" eller allvetande). "Högre vetande" är dock bara ett Överjagets attribut (liksom den merkuriala lägre logiken), så för tillfället lutar bloggaren åt att gräva mer i frågan om den inte längre strikt egobundna Goda Daimonen skulle kunna vara den första identitet en människa finner när hon väl brutit egots tunnelseende. 

Jag baserar detta på mitt eget födelsehoroskop som är så udda att det som god daimon (11e husets tillfälliga härskare) har Solen, också symbol för den inkarnerade själens aktiva liv (jiva-atmans liv) och bortom det den eviga själ som för vissa enbart är ett uttryck för Världssjälen. Det finns garanterad många snarlika kombinationer som via planetaspekter knyter "Översjälen" nära den egna kognitiva gåvan (Solen, generell uppfattningsförmåga) 

Här måste man återigen minnas  att den inflytelserika (inte minst på den tidiga kristendomen) doldisen, romaren Plotinos skarpt opponerade sig mot denna buddhistiskt färgade syn på att människan bara var en atom i en panteistiskt uppfattad Gud (Gud ÄR världen, punkt slut). Nyplatonismens fader hävdade istället att människosjälar och Världssjälen är som syskon men att människosjälen normalt har tappat förmågan att förstå sin olikhet jämfört med universum och därför offer för illusioner. Här var Plotinos uppenbart kluven eftersom han argumenterade MOT gnostikerna lärorna, trots att de hävdade precis samma sak angående själens fångenskap under "de sju sfärerna".


Inga kommentarer: