Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 18 december 2021

Mer om Plejaderna och Algol

 


 

Förra inlägget nosade på Plejaderna eller Sjustjärnan (där lustigt nog bara sex är synliga för blotta ögat, trots att gamla traditioner anger sju).

Lite letande på nätet efter förklaringar till benämningen "De gråtande systrarna" leder inte längre än att den amoröse jägaren Orion (löst knuten till Tvillingarnas konstellation) var så övertänd på systrarna (i Oxens konstellation, granne till Tvillingarna) att Överguden Zeus var tvungen att flytta upp systrarna till himlavalvet för att ge dem säkerhet från Orion (våldtäktsmentalitet?) 

Myten saknar förstås logik: Orion har också har en plats på himmelen och systrarna är alltjämt i farans närhet! Såvida man inte menar att fixstjärnorna just är stillastående så att Orion i himmelsk version inte längre kan röra sig ur fläcken och antasta Plejaderna! Men det vore att efterrationalisera in absurdum.

Den med mer ambition kan sluka en monografi om Orion och Plejaderna i myter och sägner från hela världen. Jag hittade det här lilla stycket via Googles boksök:

Images and stories of Orion and the Pleiades in (Australian) Aboriginal mythology emphasises the structured and bound nature of men's and women's business. Both domains are culturally regulated, clear boundaries established and made visible ...

Both realms are to be respected in the own regions of the universe. Even where a man, or group of men, pursues or stalks the Sisters, they still manage to elude or fight him off, thereby reasserting their sovereignity. It is not so much a tale of abduction or attempted rape as it is about women rediscovering their own sense of personal power ...


Interestingly, also the Dogon people of Mali in West Africa did the same, a people renowned for their amazing astronomical knowledge. ... The Mamrika tribe's traditional painting of Orion and the Pleiades reveals a remarkably accurate astronomical map of the stellar region comprising Orion's Belt and Sword ...


Intressant! I vad som bör vara mycket äldre traditioner än den grekiska myten, behöver inte en manlig gud (Zeus) freda sjusystrarna, hos "primitiva" folk knyts stjärnbilderna till ritualer varmed kvinnor lär sig hantera den typiskt oborstade (Mars) mannen av egen kraft! Skulle t.ex. en särskild afrikansk astrologi ge en mycket mer positiv bild av Oxen än den västerländska? (Här glider tankarna mot   kollektiva själar och de mindre folksjälarna...)

*****

Håller man sig till den vedertagna traditionen är följande text av en britt intressant, inte minst för att samma formala iakttagelse som min: hur Algol och Alcyone (Plejadernas huvudstjärna) i Oxens början bjuder på väldigt betungande omen. (Men man får tänka bort den tropiska zodiaken som den brittiska bloggen utgår från, och skäl till detta följer strax):

https://altairastrology.wordpress.com/2009/05/23/algol-and-the-pleiades-the-stuff-of-tragedy/

Bloggaren utgår i huvudsak från Ptolemaios fånigt kortfattade beskrivningar av vissa stjärnor där han liknar deras effekter vid olika planetära kombinationer och lämnar läsaren att klia sig i huvudet... Britten citerar också den engelska 1600-tals astrologen William Lilly (men då är vi långt från de antika källorna).

Intressanta är också några av de bloggkommentarer som följer, ett par är lite snurriga (eftersom astrologianhängare ibland är människor med problem och  ego-störningar). Men kommentarrännan glimtar kort till i fråga om gamla brittiska dramatiker och deras (för-)psykologisk insikter. Bloggaren Thomas får ett gensvar från en litterärt bevandrad läsare som hittat en illustration till diskussionen från dramats värld. Thomas menar att särskilt tredje raden perfekt illustrerar Algol i Oxens tredje grad:

Heaven has no rage like love to hatred turned,
Nor hell a fury like a woman scorned
Nor breadth to contain the rage of a jealous man.

William Congreve (1670-1729): The Mourning Bride (1697)

Det är sant att den venusianska Oxen är kapabel till enorm tjurilska, när den butterhet som så tydligt ses via partiledaren Jimmie Åkessons "algoliserade" Sol går ytterligare ett steg. Men man måste också minnas att antiken skilde mellan en Venus i öster från Venus i väster, den förra antog krigiska kvaliteter medan den amorösa versionen tillhör solnedgången då prostituerade stod i väntan på männen som arbetat i solens onådiga hetta hela dagen och gärna köpte sig lite rekreation! 

Solnedgången/väst blev sedermera det 7e allianshuset, och i kristna kulturer äktenskapshuset. Men för en del är 7e sektorn rena svängdörren för allianser! Även handelsförbindelser och avtal genom handslag. "Torskens" kortvariga sexköp innefattas således alltjämt som en sjundehusförbindelse.

Oxen (Jord-elementet) är också den materialistiska äganderättsprincipen och det skulle förklara dramatikerns referens till den svartsjuka människans upprördhet. Samma fenomen kräver förstås inte Algol, konjunktionen mellan Mars och Venus kan ha samma oönskade korrelat.

Nätet kryllar annars av tankar om Alcyone/Plejaderna ur perspektiv av den defekta västastrologins behov att hela tiden flytta fixstjärnornas lägen (pga. valet av tropisk zodiak som klibbar fast vid vårdagjämningen istället för att zodiaken definieras av stjärnorna i rymden). Alcyone ligger för denna grupp för tillfället i Oxens 30e och sista grad. 

[Obs. Följande två stycken är rättade till följd av en felläsning i nedanstående länk.] En kalifornisk astrolog gjorde ett stort nummer av att den dödliga masskjutningen 2016 på en homo-klubb i Florida:

https://santabarbaraastrologer.wordpress.com/tag/weeping-sisters/

Men analysen är tycks mig fjäderlätt. Använd istället den sideriska zodiaken och Merkurius i Oxens 5e grad är involverad i en värre historia än vad länkade artikeln säger. Merkurius står ju halvvägs mellan Algol och Alcyone och kan sägas suga åt sig av bådas symboliska innebörd. Framför allt befinner sig skadegöraren Mars i sexualitetens, perversionens och dödens Skorpion, och där befinner sig detta år också Liemannen Saturnus. 


Vidare står Mars opposit Merkurius (±3°, stark konjunktion) och har bara 1 grads avvikelse från en exakt opposition till Algol. Detta bekräftar i någon mån en icke-traditionell tanke jag ventilerat om att inte bara konjunktioner räknas när man inkluderar fixstjärnorna utan åtminstone även oppositioner. 

Mars-Skorpionen opposit ett algoliserat intellekt, går det ens att föreställa sig en tydligare indikation på ett massmord begånget av någon med en sataniskt materialistisk syn på de förvisso lika sataniskt störda  (förledda) homosexuella och deras lokala mötesplats? Minns filosofen Descartes för sin tid (och alltjämt) rimliga tanke att demoner kan tränga sig mellan det verkliga jaget och viska lögner och helt derangera utblicken. Astrologin är inget om inte en studie på kartesiskt manér av individers vitt skilda tillräknelighet i intellektuellt och andra avseenden!

Massmordets  Fiskascendent påminner också om tecknets koppling till martyrskap (hinduisk astrologi ger Fiskarna i öster fler "verksamma illgörare" än något annat ascendenttecken). Fiskarnas härskare Jupiter är vidare illa placerad i 6e huset för Fienden eller Olyckan. Och missa för all del inte att den expansiva Jupiter får en extra skjuts av den demoniska överdriftens Rahu/norra månnoden. Således en särdeles tid för korruptionens barn att möta en formidabel vedersakare, en satan!

Horoskopet för en av USA:s värsta massmord illustrerar således perfekt Oxens materialistiska och kroppsfixerade tecken som en ovanlig krigsskådeplats i zodiaken och bekräftar min filosofiska tolkning av varför Oxen som enda zodiaktecken får sin egen härskare Venus förvandlad till "verksam illgörare" när den stiger i öster. 

Hinduerna förefaller varna svenska kvällstidningar, upp över öronen sysselsatta med att sprida kroppsfixering till svenska folket: det ondaste en själ på jorden kan göra är att stanna i sin andliga tillväxt för att bara pyssla med sin egen kropp! 

Att Sverige är så här degenererat har inga säkra svar, men Mars i 8e korruptions- och dödshuset (konjunkt med Alcyone) är naturligtvis inget smickrande fundament för det svenska nationalpsyket: martiala Månen-i-Väduren, som dessutom opponerar sig mot landets Vågpersonlighet. För lågt utvecklade individer kan 7e sektorn representera projektioner som egot (hus 1) inte kan hantera hos sig själv, och Sverigehoroskopet förefaller syssla med mycket lögner, bortförklaringar och projektioner. 

Landet är en "korruptionsmaskin" i den här bloggens horoskoptolkning, och den som föddes hit har ett styvt jobb att bevara goda meriter från tidigare liv. Den normala gången är att man tvingas degradera sig avsevärt för att ha någon plats i landet. 

Detta sammanhänger, som tidigare sagt, med landets gamla Fattigdom som numera bara sminkas över i en ytlig dyrkan av den perfekta kroppen och moderiktig heminredning. Det är detta som även Folkets Månen i sin dolda koppling till disponenten Mars med Alcyone indikerar.

T.o.m. den grekiska myten om Plejadernas flyt från den amoröse Orion tycks svagt gå att skönja i den svenska mentaliteten. Steriliteten hos den svenska kvinnan har tilltagit ytterligare sedan landet begåvades med en ny generation sminkkrängande influencers och halvkönade män med osunt intresse för kläder och hålla huden absolut fri från hårstrån (som påminner dem om att de bara är djur med viss talförmåga).

Oxen är forum för flera tragedier samtidig, och Tvillingascendenten är intressant i detta avseende. Den skiljer sig från de andra i att ENBART Venus är på dess sida, som en "verksam välgörare" (Venus är ju essentiellt en av välgörarna, men ställer inte till med negativa efterföljder för Tvillingpersonligheten). Men hur ska man då förstå Tvillingpersonans 12e förlusthus, som ju ockuperas av Oxen, vilket gör Venus till Tvillingarnas "onda daimon" (hellenismens  namn på 12e). Det är den onda daimonen som leder egot till det sämre av valen för Tarot-kortet Älskarens protagonist. (Kortversioner  med pluralformen avslöjar ett generande missförstånd och röjer illustratörens brist på filosofiskt bildspråk. Älskaren är själen som har att välja mellan könets/djurets väg och hjärtats/gudens väg.)

Den goda daimonen (11e huset) representerar det bättre valet (och typiskt nog hos hinduerna är tillfälliga ägaren till 11e en "verksam illgörare" för alla 12 ascendenter. Det ska göra ont i kropp och ego att välja något bortom världens väg och dess prioriteringar!

Men Tvillingarna har alltså "den onda daimonen" på sin sida, som sin enda "verksamma välgörare". Hur kan det vara? Kanske för att hinduerna kallar tecknet Paret och tecknar det som man och kvinna. Tolfte huset är "sängkammarens hemliga nöjen" (sexlivet) så uppenbarligen är detta en tradition som inte demoniserar kvinnan och kroppen som källa till njutning hur mycket traditionella samhällen än skiljer män från kvinnor i det dagliga livet. Rent prosaiskt kan man fatta detta som att människor bara kan fortleva som art genom sängkammaren, detta är den lägsta nivån - den kroppsliga versionen av Tvillingarna (man eller kvinna).

Tvillingarnas härskare Merkurius är samtidigt ett amoraliskt tecken som inte slaviskt följer samhällets regelverk. Hur kunde den vara annat än fri? Merkurius är ju gudarnas budbärare och denna högre plattform påverkar både män och kvinnor (Tvillingarna = människor kort och gott). Hinduismen ser därför privat sex (inte ute i det offentliga!) som något gott för människor, oavsett hur sexualfientligt det omgivande samhället är.

(Det är därför västerlänningar är så generande primitiva i sina offentliga ömhetsbetygelser, för att inte tala om de årliga Prideparaderna - sedan urminnes tider är den kosmiska lagen givit sex dess legitima plats i det större livet. Men Väst förföll till en religionshatisk och konsumistisk hop av av ett lägre slag än den essentiella människan och därför fasas vår sekulära livsstil nu ut av Naturen - Naturen naturligtvis bara Himmelen som klätt ned sig.)

Det saknas därför inte ledtrådar till att Tvillingascendenten kan hantera "världslig förlust" eller "den onda daimonen". Världens otack rinner av ascendenttypen som vatten på en gås. (Undantag finns förstås, står Merkurius i Vatten rinner inget av!) Den här bloggaren med Tvillingascendent fortsätter skriverierna trots att merparten av dess läsare försvunnit, kanske obekväma med vad som sägs som Sverigehoroskopets förmåga att smitta av sig på den enskilda medborgaren.

Det är Tvillingarnas likgiltighet inför vinst/förlust sämre/bättre val som också förklarar hur Merkurius kan agera i handelsmannakasten. I begynnelse stod handlaren bortom vinst och förlust, det var Kommunikationen och inte profiten som var central i verksamheten. 

Ibland räknar småaktiga krämare varenda korvöre och mår fysiskt illa av att behöva realisera ut varor som legat på lager för länge men den redan degenererade Krämaren har under senare år ytterligare tappat i betydelse. Numera är en stor andel av dem bara platta skyltfönster på nätet, utan eget lager. Det betyder att vilken snorunge som helst kan starta nätförsäljning och kalla sig handlare. Den petigt profitmedvetna krämaren, Räknenissen, sorterar troligen mer under Jungfruns Merkurius (Jord-versionen) än under Tvillingarna, den gamla Luft-Merkurius som lika gärna berättade en spännande historia som sålde av kamelkaravanens varor.

Tvillingascendentens märkligt likgiltiga förhållande till 12e husets världsliga förluster antyder att människans art inte tillhör jorden utan en annan värld. Nere i köttet (Jord-elementet) ser vi och upplever vi bara avbilder  av vår egentliga natur. I Vattenbäraren (Luft) beskriver zodiaken summan av alla dessa "Tvilling-par", i ett aggregerat kompositväsen, den Kosmiska Människan eller Kristussjälen. 

Mänskligheten kommer som en helhet att överge planeten Jorden en dag och dagens stormrika amerikaner som finansierar egna rymdprojekt är bara en vag och därtill pinsamt materialistisk antydan till vad Vattenbäraren egentligen tecknar bortom sin socialrealistiska nivå. I själva verket är det inte ut i det fysiska universum Mänskligheten har sin framtid utan IN i en annan dimension. Astrologin kallar denna dimension Luft-elementet, men det är förstås bara en primitiv simil, baserad på luftens osynlighet. De två läsarterna behöver förstås inte motsäga varandra. En kvarvarande spillra av människobarnen kan mycket väl erövra världsrymden, medan den verkliga eliten har bytt nivå helt och hållet i den universella leken.


Inga kommentarer: