Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 13 december 2021

Corona som Naturens milt fösande hand och svenska kvinnor som börsklippare

Ett är säkert: Naturen talar inte samma språk som människobarnen. Är det ändå möjligt att förstå Henne, som vissa säger att de kan tala med djur genom att skicka bilder istället för ord och tankar? Inte för en ateist, det är ett givet. Teknokrater och andra typer med underutvecklad ödmjukhet kommer heller inte att lösa några verkliga gåtor. De söker bygga apparater med sig själva som måttet på storhet.

Kanske är humanister bättre rustade? Kanske Naturen kommunicerar via händelser och t.o.m. har visheten att sända symboliska signaler? Bör drömtydare anlitas för att söka sona människans  brott mot sin värld?

Om Naturen talar symboliskt är det upp till människobarnen att själva förstå och dra rätt slutsatser om sitt agerande för att inte fortsätta som Guds fiende - som det hette förr när folk såg den större bilden.

Tankarna börjar snurra inför DN-rubriken där överflödets barn bokat av sina julluncher och där de som plötsligt stod där med mängder  av råvaror för en gångs skull tänkte rätt och skänkte julmaten till samhällets växande grupp av utstötta. Alla de där som varit för dåliga på att bygga sitt eget varumärke och som marknaden, bankerna och allsköns ohyra i samhällets övre skikt därför stött bort, nu när "samhällsgemenskap" blivit ett något fult under Västerlandets sista degenererade dagar. Helst ska man kunna köpa sig en egen ö, det är måttet på en lyckad individ så här i slutet.


En annan nylig tidningsrubrik kanske anknyter till fördelningen av lyxig julmat och antyder hur Naturens överlägsna intelligens trots allt inte sysslar med Vedergällning riktigt än, utan med relativt varsam hand söker puffa mänskligheten till en bättre förståelse. 

 

Aftonbladet har nyheten och givet dess perversa fixering vid kroppslighet och möjligen rasbiologiska ekon från det gamla Fattigsverige ger anledning till viss reservation. Men fetma (uttryck för glupskhetens dödssynd) misstänkts enligt tidningen vara en perfekt miljö för coronavirusen att ligga och smyga under lång tid. 

Fet julmat och fetma - är det bara december månad som skapar sådana här rubriker? Eller fångar medierna utan att själva förstå det upp ett språk ingen längre tror Naturen är kapabel till?

Ett tredje och mer uppenbart exempel på varsam styrning av den huvudlösa genomsnittsmänniskan i väst är förstås Naturens sätt att gång på gång skapa besvär för den resgalna övre medelklassen och dess "behov" av ideliga utlandsresor för att inte ruttna i sina meningslösa och konsumtionsinriktade liv. Bara en av tallösa rubriker i ämnet:

*****

Ett av mina favoritcitat ur den 3000 år gamla kinesiska kosmologin "Förvandlingarnas klassiker" (Jijing eller I-Ching) passar in här. "Redan de gamla kineserna" insåg Naturens komplexitet och dess mångbottnade (symboliska) språk. I ett tillägg som fogats till sagda klassiker frågade sig en anonym kommentator: "Vad behov har Naturen av människans mångordiga tänkande? I en enda handvändning förverkligar Naturen samtidigt tio mänskliga planer". 

Citatet visar medvetenhet om att intellektet måste arbeta seriellt och lyda under logikens lagar för att inte kallas kaotiskt (fordom t.o.m. "kvinnligt") men att det finns ett högre medvetande bortom våra tidskrävande tankeslingor. Den förmågan till "direkt seende" eller gudomlig intuition äger ytterst få - kolla ditt horoskops 9e hus och dess ägare för en aning om hur lätt eller svårt det kan vara att väcka den paranormala varseblivningen...

I själva verket, menade kineserna, fungerade Naturen (som det påstås att kvinnohjärnan har en starkare integrering mellan höger och vänster halva) som en "multitaskare" och kunde hålla många uppgifter med olika individuella tidplaner igång samtidigt. Inte olikt Platon som menade att solsystemets planeter tillsammans alstrade det vi kallar tidens gång. I själva verket pågår flera olika tidsflöden. Det är Patriarken Saturnus (Kronos, Fader Tid) som håller ihop hela konceptet om stegvis och rationell och syftande rörelse mot ett slutmål. 

Den inomvärldsliga Saturnus i astrologin är intressant nog negativt polariserad via härskarskapet över Stenbocken. Man kommer inte ifrån att den negativa (sublunära) polariteten har vissa feminina drag. Kvinnan (förutom missanpassade exemplar) satsar t.ex. på trygga och välsituerade män eller ser till att trygga sig själva finansiellt och med längre tidsperspektiv. Antalet kvinnor i annonser för "day traders" har skjutit i höjden i svenska medier under senare år.

Saturnus i Stenbocken är inte bara Husbonden eller bankirens fega sätt att låta pengar tjäna pengar, numera kan Saturnus även ses i Moder Sveas döttrar. Nationalhoroskopets  Venus i Stenbocken är en av nationens få dygder. Dess kvinnor tror på finansiell trygghet (och paradoxalt nog förnekas de detta av män i nyckelpositioner - kanske day tradern är deras enda möjlighet: att degradera sig till simpla lycksökerskor och spekulatörer hemma vid datorn).

Kineserna hade förstås den tongivande Patriarken med i sin kosmologi: "Det Mottagligas väg (Naturen), hur hängiven den är! Den tar Himmelen (patriarken, yang) in i sig själv och agerar därpå i sin egen tid". 

Kort sagt, Saturnus håller ihop planeternas olika tider och representerar "The Master Plan" medan Naturen, Det Mottagliga, företer ett visst eftersläp eftersom alla himmelska direktiv måste, vad gäller vår position, översättas i jordiska produkter eller materiella avbilder.

Studier av Platon verkar inte pigga på att nämna den större kontexten, men hans sena tankar om Gränsen och det Obegränsade är närmast identiska med den gamla kinesiska kosmologins Patriark eller Gränsdragare som drar streck i det Obegränsade substrat som sedan "hängivet" realiserar "snittet" eller den nedlagda Formen.

Italienaren Giordano Bruno verkar ha varit den förste i det tidig-moderna västerlandet som nådde upp till kinesernas vishet. Han fattade helt riktigt att varje tänkbar position är ett centrum för sitt universum, resultatet av ett Snitt i det Obegränsade (Naturen i vidaste bemärkelse). Katolska kyrkan upplevde konkurrens och brände honom på bål. Bruno hade vunnit insikter bl.a. genom astrologi via sina studier av arabiska filosofer (som bevarat mycket av det antika arvet när Västerlandet bröt samman förra gången).

Mänskligheten har nu att stoppa Naturens Vedergällning. Snittet har redan lagts så frågan är mest om tillräcklig kraft kommer att läggas på en ny sorts civilisation efter att corona och klimatkatastrofer gjort sitt. Nya snitt eller direktiv kan komma vartefter mänskligheten reagerar på Naturens tilltag. Det är ett dubbelriktat språkspel som kan fattas som en kamp inom människan som drivs av både en ond och en god daimon. "Himmelen" kanske helt enkelt snittar bort en hel epok varför en senare mänsklighet inte ens kommer att ana att ett gäng dårar tidigare bebodde planeten!


Inga kommentarer: