Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 14 juli 2022

Dasha-cyklerna i 3 nivåer (bloggaren hittar ett exempel i egna ödet)

Sajten (länk nedan) kan innehålla mer matnyttigt, men texten om månnoderna gav åtminstone mig några nya perspektiv. Domännamnet är dålig engelska och enstaka fel som "channelised" istället för "channeled" kan man ha överseende med. Läs några stycken och avgör om skribenten verkar kunna sin sak. Faktiskt, en annan artikel från samma sajt rekommenderades tidigare i år. Det måste betyda något när man hittar en annan artikel och reagerar lika positivt på nytt.

En bit in i texten hittar jag exakt den uppfattning jag hade turen att hitta innan mer galna sajter kom emellan med vanföreställningar, skönmålningar och fantasier. Rahu och Ketu är båda "naturliga illgörare", så är det bara. 

Astrologer som hävdar att Rahu är god för karriären saknar djupare perspektiv på tillvaron. Speciellt i Klimatkrisens tidevarv är Rahus fotavtryck en styggelse för dem som inte kan lägga band på sin strävan. (Sant är att en välplacerad Rahu och en god disponent/fundament inte alls behöver bli någon bindgalen karriärist som armbågar sig fram i livet.)

"All din aspiration, dina begär och ambitioner tillhör Rahu, vars karmiska band du fortfarande har att bryta. 

Och alla de distanseringar, "apatier" [sic] och ointressen [du hyser i din psykologiska makeup] kommer från Ketu. Du har redan mättat dig själv med de objekt du nu står helt indifferent inför."

Hade bara hoppats på något värdefullt om axelns koppling till karma, men faktiskt löste texten ett problem i påminnelsen om det Eviga Nuet. Har misstankar om varför bloggarens horoskop uppvisar ett "avknäppt" 10e karriär- eller makthus via Ketu (halshuggna draken = noll ambition till makt och ära i detta liv, faktiskt ett negativt omen för att söka makt eftersom själen redan gjort den "övningen"). 

Artikeln påminner om att det en västerlänning genast associerar med "karma" är "effekter" från föregående liv eller kanske "karma" som fått vänta några livstider eftersom själen måste jobba upp lite på pluskontot för att kunna betala tillbaka. 

Men den hinduiska tanken ser alla dessa tidigare liv som en odifferentierad erfarenhetsbank utan att (som bloggaren gjort) sökt i efterhand konstruera en serie tidigare liv med hjälp av drömmar och några enstaka vakenupplevelser (två gånger på 20 år "auditioner" eller hörselintryck som visat sig meningsfulla  och högst kuriösa vid googling. 

Den ena upplevelser var en visuell syn dubbelexponerad på synfältet och hörselinformation triggad av en skiva ambient-musik som samplade afrikanska trummor - men den hypnotiska musiken förde mig inte till Afrika utan till nordamerikanska indianer. Såg vida vidder och inför den outtalade fråga som rörde sig invärdes hördes "Omaha, tretusen före (vår tid)". Efter det bröts "magin" och synen försvann. 

Googling visade att Omahafolket vid den vite mannens ankomst var fredliga och de musicerade mycket på trummor! Att stammen/folket existerade redan för 5000 år sedan under samma namn blir förstås svårare att bevisa och än omöjligare att leda i bevis att jag upplevt världen som Omaha-indian.

Den andra figuren som både gavs namn och ett årtal i vakentillstånd var hertig Albrekt IV av Bayern (1400-tal) som jag skrivit tillräckligt om tidigare. Lustigt nog också han (likt indianen) med brinnande intresse för musik. Höll sig med en privat avlönad orkester i slottet. Har sedan första sommarjobbet vid 15 haft ett intresse för god ljudåtergivning. 

Idag har t.o.m. medelsvensson en stereoanläggning i sitt hem, åtminstone innan det stora it-bedrägeriet fråntog oss allt ägande och Överheten sålde på alla en fånig liten smartphone. Den sägs ersätta många apparater. Allt för att Underklassen ska bombarderas med billig stimuli och inte fatta hur fattiga deras liv blivit. Evolutionärt är detta slutet på den privilegierade västerländska livsstilen, så det är egentligen inte mycket att orda om saken. Diktatorerna i öst har guldkranar på sina handfat, vi ser blänkande glitter på en bildskärm. Det var tvunget att en sådan värld måste nå sitt slut.

Sedan har vägledande ord förekommit flera gånger i nattdrömmar, både på svenska, en gång på engelska och en gång på franska (som jag aldrig läst, tillvalet i skolan var tyska och sedan spanska).

Även om själen har tillgång till ett evigt Nu tänker västerlänningen i linjär tid och ur det perspektivet har jag inget äldre än en dröm om att tillhöra ett så tidigt jägarsamhälle att gruppen ännu saknade ordentligt talspråk. I drömmen deltar jag i något gurglande mässande som var en slags kollektiv ritual innan på givet tecken alla började riva åt sig av det nedlagda djuret som vi själva var galna vilddjur. 

Jag vaknade ur den drömmen med obehag över att ha råkat hitta ett så djupt begravt "rasminne" att inget jag gjort i detta liv krävt en så primitiv mentalitet som mitt språklösa alter ego från Urtiden. Det är möjligt att börsklippare och "vinnarskallar" lever nästan lika långt ner i helvetet, om man tänker sig medvetandet som en evolution i tiden (en fråga helt separat från den om själens eviga medvetande).

*****

Bloggarens huvudlösa Draksvans i maktens 10e hus kommer att aktiveras när många år under skrivaren Merkurius når sitt slut. Slutar bloggen att uppdateras någon gång efter den 12 augusti kan bloggaren bokstavligen ha blivit halshuggen, fimpad, gått ur tiden ! Våldet står ju på MAX just nu i världen och människor verkar ha blivit helt förryckta av de sociala rubbningar covid medfört och inte minst Putins krig.

Vimsottari Dasa:

 Maha Dasas:

 Rah:  1952-08-11  -  1970-08-11
 Jup:  1970-08-11  -  1986-08-12
 Sat:  1986-08-12  -  2005-08-11
 Mer:  2005-08-11  -  2022-08-12
 Ket:  2022-08-12  -  2029-08-12
 Ven:  2029-08-12  -  2049-08-12
 Sun:  2049-08-12  -  2055-08-12
 Moo:  2055-08-12  -  2065-08-12
 Mar:  2065-08-12  -  2072-08-12


(Merkurius-cykeln har använts som exempel tidigare. Det var första gången jag testade systemet och fann att att det väl matchade verkligheten. Anställdes som översättare/undertextare bara 2 månader in i Merkurius storcykel, ett erbjudande från klar himmel- jag hade inte ens sökt jobbtypen. Tyvärr sprack en finansbubbla bara tre år senare, men jag hittade en annat textrelaterat jobb som jag förblev vid under sju grovt underbetalda år. Prispressen nedåt på folk som sysslar med "text" hade kommit till den kapitalistiska marknaden och nu sägs undertextare vara jobbet från helvetet. Språket är under förslumning i Sverige i synnerhet - svenskarna är lite för kåta på nya förslöande teknikgrejer...

Började också blogga för att inte dö själsdöd av arbete med kommersiell text som bara relaterade till prylar. Intressant med denna nu i stort fullbordade cykel - Merkurius är både bloggarens ascendenthärskaren och atma karaka - planeten som visar vad hans själ åstundade för detta liv - var att Textarbetaren med stort T uppenbarade sig i en nattdröm bara ett kvartal in i skrivarens cykel. Har det att göra med att Merkurius står i 5e huset för "god karma från tidigare liv"?  Tillräckligt mycket har sagts på bloggen om greven av Oxford alias Shakespeare. Jag vet fortfarande inte säkert om drömmen var symboliskt, om det var en transpersonell ande som hälsade på i drömmen eller ett misslyckat tidigare liv som blivit fånigt berömt till följd av Englands behov på 1800-talet av en handfull nationalhjältar. Eller någon annan lika gåtfull förklaring...)

*****

Eftersom Ketu/Draksvansen är en "naturlig illgörare" rätt och slätt, dess cykel och troliga separation från samhällsposition, ära etc, att hänga en del på 10e husets tillfälliga ägare. 

För Tvilingascedndenter (Merkurius) är det Jupiter som äger 10e huset, och den ligger till att börja med så svagt i 6e huset att en folklig visdom från Karibien passar bra här: "the higher the monkey climbs, the more he will expose [himself]". Mer känd är varianten "The harder they come, the harder they fall" (Jimmie Cliffs reggaehit från 1972). 

Med Jupiter redan fallen till "gräsrotsnivå" blir tanken att Ketu-åren inte behöver bli hemskt dramatiska. Tänk t.ex. hur dominant en Jupiter i öster skulle vara. Vore den samtidigt en "verksam illgörare" skulle det kunna blir otrevligt för den med mycket att förlora, särskilt som vederbörande kan misstänkas ha byggt "ond rikedom" som en viktig del av sin ego-presentation. Kommer en sådan Jupiter Dasha när rikedomen redan byggs upp kan det bli illa. Bara som ett enkelt exempel.

Men för den som redan skrinlagt identifikationen med detta liv och land övergår förmodligen Ketu-i-tionde istället till att påverka via dem med objektiv makt. Tilldragelser i tionde påverkar varje samhällsmedborgare på ibland kännbara sätt. Halshuggning av regeringsmedlemmar kan tänkas, och i så fall avgående politiker som bloggaren i vilket fall inte uppskattade, Jupiter står dock i 6e huset för Olyckor och Fiender. Halshuggningen tolkas därför som något gott för detta horoskop, något som kanske för landet närmare den globala nya tidsålder som så många svenska politiker inte skapar politik utifrån.

(Alla intelligenta nationer sätter ett högt men kanske avlägset mål och jobbar oförtrutet på det. I bakvända Väst har vi istället "kvartalskapitalism" och populistiska politiker som bara tänker en mandatperiod i taget - ett recept för att aldrig något gott eller baserat på det visionära anlaget i människan kommer att ske i ett sådant land.)

Är det då inte övermaga att läsa in objektiva svenska händelser i horoskopet för en samhällsmedborgare på marginalen? Tja, gränsdragaren Saturnus står otroligt stark i prominenta (världsliga) västra hörnet och detta är den tillfälliga ägaren till 9e dharma-huset, vilket tyder på att bloggaren har tumme med eller åtminstone intresse för världsalltet och dess dolda förprogrammering. Någonstans i denna förprogrammering ingår också det svenska ödet.

Det kanske räcker att säga "hobbyastrolog" för att förstå, Saturnus, tidsherren, är astrologins planet i hinduismen. Men det går att ta tolkningen ett steg till och hänvisa till att likgiltigheten för personlig makt i 10e beror på att detta redan är ett avklarat karmiskt kapitel (Ketu), "vart där och gjort makttrippen". Världslig makt har här lämnat över till 9e huset och dess ämnen är ett viktigare område i detta liv.

I detta liv har astrologin istället blivit ett intresse och ett sätt att utvärdera makthavares lämplighet för sitt ämbete... Att dharma-herren Saturnus händelsevis också är den personliga daimonens signatur (enligt åldrig västtradition) understryker att kosmologiska frågor upptagit bloggaren i troligen mer än ett tidigare liv. 

Nionde för filosofi, religion och metafysisk kan ha blivit den här daimonens naturliga hemvist och uttryckskanal (fast i förra livet tycks det ha varit byggingenjörskonst som gällde). Jag vet t.o.m. när triggern utlöstes i detta liv: Radioprataren Kaj Kindvall spelar 1975 en gåtfull och atmosfärisk liten pop-pärla  av skotske singer-songwritern Al Stewart betitlad "Sirens of Titan", ett albumspår från då nysläppta "Modern Times". Han började som folksångare men har under några år album alltmer glidit över i folkrock och den här glassiga produktionen av Alan Parsons var hans första album med intelligent och ibland svulstigt orkestrerad pop.

https://www.cherryred.co.uk/product/modern-times-remastered-edition/

Den litterära låttexten väckte djup respons trots att jag egentligen inte fattade vad han sjöng om. Nu är det uppenbart att Stewart refererade till en fatalistisk astrologisk världsbild! Det är pur filosofi dold i textraderna, berättelsen om själens inkarnation på Jorden och fångenskap under planeterna. Bloggaren var vid 15 gammal nog för 9e husets Saturnus att svara starkt på budskapet. Upptäcka astrologin, det låg ännu 4-5 år in i framtiden.

I was drawn by the sirens of Titan
Carried along by their call
Seeking for a way to enlighten
Searching for the sense of it all
Like a kiss on the wind I was thrown to the stars
Captured and ordered in the army of Mars
Marching to the sound of the drum in my head
I followed the call

Only to be Malachi Constant

I thought I came to this earth
Living in the heart of the moment
With the riches I gained at my birth
But here in the yellow and blue of my days
I wander the endless Mercurian caves
Watching for the signs the Harmonians make
The words on the walls

I was drawn by the sirens of Titan

And so I came in the end
Under the shadow of Saturn
With statues and birds for my friends
Finding a home at the end of my days
Looking around I've only to say
I was the victim of a series of accidents
As are we all
I was drawn by the sirens of Titan (as are we all)
As are we all
I was drawn by the sirens of Titan (as are we all)
As are we all...

En hel livscykel fångad i några verser, så elegant. Al Stewart var så bländande intellektuell och briljant att han hade ord över och skrev ofta tre kompletta texter till varje melodi och valde därefter vilken text som passade musiken bäst! Hans starkt merkuriska och Eld & Luft-dominerade horoskop har figurerat i tre inlägg.

"Malachi constant" - garanterat en konstruktion av sångaren och gissningsvis med betydelsen "konstant som en ängel/budbärare" eller t.o.m. "trogen min skyddsängel". För det första alternativet sägs ju änglar till skillnad från människor sakna fri vilja. De agerar alltid konstant eller i perfekt harmoni med Himmelen. De är inte fallna själar och offer för "accidenser" eller fastkletad smörja från planeterna som människosjälar blir via sin födelse till Jorden.

Tog en enkel fil.kand. (första akademikern i två småjordbrukarsläkter) i ämnena religionshistoria och filosofi. När jag fick examensbeviset den 6 juli 1995 förstod jag ännu inte vilket klantarsel jag varit som följt min inre röst - det här pragmatiska landet hade inget till övers för de Stora Frågorna eller hade åtminstone bara ett fåtal stolar reserverade för sådana (från de "rätta" kulturnätverken)! Det blev att anpassa sig och söka jobb som gav sig. Det är en synkronicitet i sig att komma på avgångsbeviset från Uppsala universitet just idag när detta skrivs, den 6 juli. Det är på dagen 27 år senare. 

 

En kontroll av trenne Dasha-cykler

Viktigast här är huvudcykeln Saturnus, tillfällig ägaren till horoskopets "bästa hus"  (nr 9 för religion och filosofi i normalt utvecklade länder).

Dasha-läran håller före att storcykeln aldrig får tappas bort, även när man går ner på djupare nivåer. Det är storcykeln som anger perioden i livet för födelsehoroskopets löften och varningar. (Före cyklerna måste man ha förstått sitt horoskop väl).

Antara Dasha är som en avmaskning och denna cykel kan ge lättnader eller ytterligare försvåra det som Storcykeln lovar. Det sker inga kovändningar på andra nivån.

Men vad är sub-sub-nivån? Nybörjarboken Light on Life säger att man kan skippa den och istället titta på planeternas transiter. Men det är inte den ursprungliga läran, ser man på många håll på nätet. Istället fortsätter sub-cyklerna tills man når så fina graderingar att man kan tala om en händelses själva Ögonblick.

Varför systemet aldrig används fullt ut beror på att födelseminuten måste vara fullständigt korrekt. Andra nivån blir oanvändbar redan om födelsetiden är 6-7 minuter fel, och med tredje nivån måste den vara nästan exakt. 

Jag har en uppgift på exakt 19.00 medan första syskonet har 19.10, så modern höll bra koll. Syskonet därefter har 9.30 och den yngsta hade uppenbarligen hyperobservanta förlossningssköterskor och fick exakta 13.48. Alla fyra i olika städer.

Men Pratyantar Dasha är likt andra sub-nivån ett slags filter som ytterligare kan antyda vilken av dess 9 intervall som är mest lämpat att släppa igenom goda eller onda ting utlovade av storcykeln (baserat på planetens kvalitet och styrka i födelsehoroskopet).

Bloggarens "stora examensdag", när hans Storcykelhärskare Saturnus slog in (religions- och filosofihusets härskare) var som följer.

1. Saturnus, verksam välgörare för horoskopägaren och i västtraditionen också hans personliga daimon

2. Venus som kort subcykel, verksam välgörare för horoskopägaren och själv placerad i 3e intellektshuset (amoraliskt men förbättringsbart) och i stimulerande opposition till 9e huset, som sagt ägt av Saturnus. 

Det är rätt uppenbart att det är fri framfart så långt! Åtminstone i frågor som rör 9e husets angelägenheter.

3. Sub-Sub-nivån är ännu inte nere vid "ögonblickets" sub-nivå men mitt klockslaget är lite för jämnt (19.00) för att vara helt pålitligt. Resultatet av tredje nivån bör visa hur korrekt tiden är.

Vimsottari Dasa:

 Sat MahaDasha:  1986-08-12  -  2005-08-11
  Ven AntaraDasha:  1993-05-31  -  1996-08-02

   Pratyantardasas in this AD:

   Ven:  1993-05-31  -  1993-12-12
   Sun:  1993-12-12  -  1994-02-06
   Moo:  1994-02-06  -  1994-05-13
   Mar:  1994-05-13  -  1994-07-21
   Rah:  1994-07-21  -  1995-01-10
   Jup:  1995-01-10  -  1995-06-13
   Sat:  1995-06-13  -  1995-12-14
   Mer:  1995-12-14  -  1996-05-24
   Ket:  1996-05-24  -  1996-08-02

Snyggt jobbat universum! Tredje nivån under Saturnus överinseende sluter den krets som började med 9e husets ägare, själv maximalt exponerad gradexakt opposit ascendenten (som en bloggarens eller ascendentens mentor) i sitt "starka" läge i väster.

Det här är första gången bloggaren testar sin examen med den hinduiska metoden och resultatet är så tydligt att det passar i en skolbok. Saturnus, den Stora Illgöraren men alltså som verksam välgörare för några av ascendenterna.

Intressant detalj: examensdygnet ligger högre lärdomens Jupiter GRADEXAKT vid Uppsalas östra horisont vid dygnets öppning, men det gäller inte bloggarens horoskop. Här har ju Saturnus övertagit rollen som 9e husets tillfälliga ägare.

Jag har också mängder av kitschiga diplom för horder genomgångna "kompetenshöjande" datakurser samhället "erbjudit" bloggaren eftersom Sverige håller så låg nivå att ingen rekryterar har begåvning att förstå vad högre utbildning innebär i form av excellens i alla enklare men inte helt triviala jobbtyper. Men inget av dessa diplomtillfällen är "signifikanta" eller värda att ställa horoskop för. 

Diplomen för allsköns datakunskap representerar bara Sveriges oförmåga att höja sin kollektiva tanke till till kvalificerad analys. I det här landet ges alla en checklista med "de rätta svaren" att bocka för. Inte undra på att svensken rör sig och tänker i klichéer - landet har aldrig nåtts av det fria och höga tänkandet, det stannade på kontinenten. 10 miljoner invånare är i Svärje för att producera åt stat och arbetsgivare och inte för att växa som människor.

Därför ska det bli skönt när Vattenbärarens tidsålder flyttar fokus från Pengar och Profit till Människan. (Bloggaren har 9e "bästa huset" i Vattenbärarens tecken vilket förklarar tjatet. Sveriges nationalhoroskop visar helt enkelt en helt urspårad Vattenbärare medan den här bloggen har skissat på tecknets verkliga budskap.)


Inga kommentarer: