Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 juli 2022

Å nej, inte Lööfs inbillade "mitten" även i år!

 

Många svenska politiker verkar ha en skruv lös men frågan är om inte den nedtonade men alltjämt fanatiska marknadsliberalen Annie Lööf står allra längst från verkligheten. 

Inbillningen att hon representerar "mitten" i politiken beror delvis på högervridningen av Sverige under en generation. Men också på personliga tillkortakommanden. För i verkligheten är hon högerextrem i alla ekonomiska frågor och alltjämt säkert en varm beundrare av Margaret Thatcher, kvinnan som dog helt utan vänner till följd av sin oförsonlighet (jämför Lööfs totala vägran att samarbeta med Vänsterpartiet och, mer begripligt, Sverigedemokraterna). Sammanpressade och blodlösa lappar i frågor om samarbete är inte "mitten" eller centrums balans, det är tecken på en ytterlighetsperson, en politisk galning.


Man kunde tro att VÅGSKÅLARNA representerar den absoluta mitten och eftersom Lööf föddes när Auktoriteten Saturnus stod här (en i sig utmärkt placering), avslöjar astrologin direkt varifrån hennes fixering kommer. Det är Saturnus-Vågen som ARKETYP som får henne att mässa om "mitten" i tid och otid, och omvärlden tar henna allt mindre på allvar eftersom hon så uppenbart drivs av ren högermentalitet.

Fixeringen vid fantasin om att representera mitten förklaras för övrigt av ännu en placering som i förstone ser bra ut: Saturnus/auktoriteten med sitt privilegium att bestämma vad som är "mitten" eller balanspunkten, har den känsliga avvägaren Venus som härskare. Men Venus står i Autokraten Lejonet (klassisk symbol för en enväldig konung). Och vad sade Platon om diktatorer: värre t.o.m. än demokrati om deras ljud är förmörkat, men alldeles utmärkta regenter om de tillhör den goda sorten.

Huruvida Lööfs Venus är dekadent och dåligt avstämd för att förstå vad balans och mitten är, låter jag vara osagt här. Bristen på födelsetid är ett hinder.

Men en del kan sägas redan av dagen, och det är att intelligensen är svårt stukad redan på Lööf som förnimmande sinnesvarelse. Månen i Jungfrun är en räknenisseposition och oerhört kritisk som alla som förlorar sig i en myriad detaljer är, men här finns både slarv och lögnaktighet i sinnet! 

Jag började notera händelser i början av hennes partiledarkarriär men gav snart upp. Först hade hon strimlat krognotor som partiets inre krets tagit på skattebetalarnas bekostnad. I följande KU-förhör ursäktade hon sig hundra gånger om utan något vettigt att säga. Den skandalen räckte för att inse att detta är en ful spelare och ingen att ta på allvar. Och när det 2016 avslöjades att Lööf känt till en biltillverkares fusk med bilavgaser men hållit tyst om det "för marknadens skull", då slutade jag bry mig om denna skeva människa.

Många av problemen kan tillskrivas den omoraliska Mars som kastar en tvär 90-gradersvinkel mot den viktiga sinnelags-Månen. Psyket blir inte bättre av att vara infernaliskt materialistiskt och jublande över kapitalismen som en vinstmaskin för dem med kapital att investera (och inget alls att ha för dem som lever förnuftigt). 

Det är den brun-gröna geggan som visar hur hennes sinnelag är totalt insyltat i nyliberal marknadskapitalism med vinstmotivet som helig dogm. Bland dödssynderna representerar Merkurius girigheten, nog så lätt begripligt eftersom den varit kopplad till marknader och handel sedan astrologin tog form i Mesopotamien. Det blir mindre och mindre kvar av Saturnus-Vågen som tongivare...

Merkurius under sitt dåvarande namn Nebo var också astrologernas och skrivkonstens skyddsgud och vad ser man på tusentals lertavlor som grävts upp i tvåflodslandet? Oändligt många och tråkiga tråkiga förteckningar av inventarier - skrivspråket uppfanns som stöd för krämarna och ägarna! Men också mängder av kilskriftstavlor som visar forskarna, astrologerna, och deras beräkningar av himmelsfenomen. 

Merkurius stod alltså för både högt och lågt från första början och återspeglas idag av Merkurius i LUFT (Tvillingarna) och Merkurius i JORD (Jungfrun). Det är den senare materialistiska versionen som dominerar Lööf till den milda grad (särskild som Jord befruktas av Vatten) att hon är helt oförmögen att själv förstå hur högervriden hon är. 

Men Lejonets fixering och tro att den här kungen och normen som allt kretsar kring tillåter henne sin overkliga fantasi att hon skulle representera mittfåran. Och skulle sanningen gå upp för henne, gissa om den omoraliska Mars snabbt skulle kasta förvridningar in i sinnet så att Självlögnen återställde fantasin om att hon representerar något för alla och envar...

Lyckligtvis tycks hon ha hittat en kompis i Magdalena Andersson, en högersosse med ett tunt lager socialt patos för att dölja den fundamentala hemvisten hos de Rika och de Mäktiga i landet...


Överkurs

Den matematiska och exakta Jungfrun i 1a huset (mån-, sol- eller fysisk/verklig ascendent) har Krabban i 11e idealhuset.

Ändå är Krabbans Måne en verksamt OND faktor för Jungfrun som ascendenttecken. Faktiskt, inget tecken på ascendenten har något att vinna på sitt elftehusideal och bakomliggande resonemang måste ha att göra med att också hinduerna likt den grekisk-romerska traditionen klassade 11e huset som "den goda daimonen".

Anden (om den inte är helt blockerad t.ex. via ateism och allmän förnekelse) har alltid en fiende i det egoistiska köttet med dess hunger och begär. Eftersom doktrinen om verksamt välgörande eller onda planeter alltid refererar till den kroppsliga människan blir därför människans högre eller andliga ideal alltid en fiende till det faktiska. 

Idealet kräver nämligen att man krossar sin nuvarande livsstil. De 12 tecknen som ascendent visar således vilken typ av ond eller negativ följd det har för egots bekvämlighet att ta den högre och mer idealistiska vägen.

I Lööfs fall är röran total eftersom sinnelagsascendent och idealens ägare bytt plats med varandra och bildar en oren legering. Konflikten rör förstås Månen som hungrande konsumist (som gör över lik för att mätta magen) och den förslagna Merkurius som hittar på sätt att lura kunden på marknadsplatsen genom att t.ex. minska innehållet i förpackingen och samtidigt höja priserna - en dubbelfint som någon kvällstidning slog upp nyligen. 

I antiken handlade det mer om falska motvikter så att kunden med egna ögon trodde sig på valuta för pengarna men gick hem felfördelad. Denna soppa är Lööf medansvarig till som en av dem som tillber profitens demonen Mammon i hans tempel.


Inga kommentarer: