Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 juli 2022

Goda nyheter om planeternas verksamma natur

Under åren har jag sett scheman på nätet som inte alls stämmer med den här bloggen lån från en känd hinduisk astrolog:

https://siderisk.blogspot.com/2009/04/planeternas-hemmatecken.html#verksam-natur

Efter att då och då googlat på "functional benefics/malefics" stod det klart att flera olika system existerar och att vissa hinduiska sajter inte ens verkar hålla isär dem. Parashara-systemet och ett annat (vars namn jag glömt) skiljer sig dessutom genom att det senare inte har några planetära aspekter alls. Istället en mängd andra speciella regler.

Men även den mytiske siaren Parashara tycks finnas i flera smaker eftersom tabellen på den här bloggen är otroligt "negativ". Tvillingarnas ascendent har t.ex. bara haft en enda planet på sin sida (Venus) och för Fiskarna förvandlas en väldig mängd till verksamma illgörare. (Förvisso är Fiskarna symbolen för själens befrielse från världslig besmittelse så där anas en logik.)

En annan märklighet jag återkommit till är att Oxen i öster till och med berövas fördelen av egen härskare, den naturliga välgöraren Venus enligt denna presentation, den blir till något verksamt ond.

Men efter att ha samlat intryck från många hinduiska sajter är den här relativt nya, det bästa jag läst och som tar den gamla tabellen från Sideriska ett litet steg vidare. Två sammanhängande artiklar ger underlag för något djupare analys. För,  som författaren säger, läran om planeternas de facto-funktion ligger i hjärtat av den hinduiska metoden.  

Några viktiga rader från den första texten, och de som läst den här bloggen känner redan till tankarna:

Planetens verksamma natur beror på det specifika horoskopets ascendent (känd födelsetid).

Planeterna blir "funktionella välgörare" eller "funktionella illgörare" då de agerar på gott eller ont sätt utöver ("over and above") sina naturliga karaktäristika.

Deras "funktionella" beteende skriver över det "naturliga" beteendet och resultaten, på gott och ont, kommer vanligt att visa sig under planetens huvudsakliga tidsperiod (Maha Dasha).

https://www.vedicplanet.com/jyotish/resources-for-students/functional-benefic-and-malefic-planets/

https://www.vedicplanet.com/jyotish/resources-for-students/functional-benefics-and-malefics-for-all-ascendants/

Jämför detta med den topplacerade hinduiska astrologen på frågeforat Quora som har en fullständigt avvikande tanke, logisk men övertänkt tror jag. Han hävdar självsäkert att bara planetens "funktion" ändras medan dess inre natur förblir densamma. 

"Seriemördaren framhärdar av ren vilja medan också domaren dömer ut dödsstraff. Dessa båda är inte samma sak. Domaren är en "funktionell illgörare" medan seriemördaren bara är en "naturlig illgörare". Domaren har fått funktionen även om han personligen ogillar sin uppgift..."

Och så fortsätter "frikännandet" med ett exempel till. Men varför inte medge att t.ex. Sverigehoroskopets viktiga rikemansplanet Jupiter gått över till den onda sidan, att Jupiters rikedomar vållar nationen skada? Som den "bra texten" ovan påpekat är den funktionella naturen som "skriver över" och är själva poängen, inte vad Jupiter stod förr innan den förstördes. Astrologi handlar om vad planeterna utför här i världen och där kommer de 12 jordiska husen in.

Jag nämner detta ännu en gång eftersom medier - många år efter den här bloggen - äntligen börjar tala om hur perverst Sverige är och hur det svenska systemet är riggat att öka klyftorna mellan fattig och rik. Senast på onsdagens P1 uppsnappade jag något om att landet Lagom i själva verket är en Extremist: det är högre skatt på förvärvsarbete än att tjäna pengar på pengar. 

Detta är exakt (utom just nämna exempel) vad bloggen upprepat om Sveriges 5e "solside- och spekulationshus" som dessvärre också involverar våra ledare (Solen) i rollen som verksamma illgörare och så naturligtvis banker och Storfinans (verksamt ont Jupiter). Det kan ha varit Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige som avhandlades i radion, men jag hörde bara de sista orden... Sverige-horoskopet ser fantastiskt ut - men bara för dem på solsidan.

*****

Det finns ingen anledning att summera den bra artikel två som går igenom samtliga 12 ascendenter och noterar vilka planeter som är verksamt goda/onda (baserat på om de äger goda/onda hus i födelsehoroskopet). Det finns olika åsikter om vilka av husen som används för klassificeringen. Den oerhört toleranta serien av hus 6, 8 och 12 - som gör sina tillfälliga ägare verksamt onda - tillhör förmodligen nämnda metod utan planetaspekter. 

Det klassiska Parashara-systemet (som även den bra introduktionsboken Light On Life byggde på men förenklade genom att helt utesluta doktrinen om "verksam natur"), gör alltjämt den felfördelade Ox-ascendentens härskare Venus till verksamt ont, men en klok kommentar från författaren påminner om en annan regel som kan ha företräde här: 1a huset är ett dharma-hus (det är en plikt mot kosmos att ta hand om sin kropp). Detta gör att Oxen ändå har Venus som gott stöd, eller på den här, annars rätt dualistiska bloggens språk: det här helt okej för Ox-personligheter att kroppsträna och sminka sig - detta är den nivå denna typ av livsöde jobbar med denna gång). 

Tvillingarnas ascendent, som enbart hade Venus som verksamt god, får några bra verktyg ytterligare, dess härskare Merkurius flyttar från kolumnen "bara neutral" till en välgörare och samma för den "neutrala" Saturnus som trots sin naturliga problemnatur visar sin goda sida med Tvillingpersonligheten: tålamod och metodiskhet. Här ser man hur Parashara i denna uttolkning menar att Saturnus tillfälliga ägarskap över 9e, "det bästa dharma-huset", väger tyngre än ägarskapet över det 8e "dödshuset", ett av de onda husen. Och det är klart, det Goda vinner alltid över det Onda. Till sist.

Fiskarnas ascendent som hade hela fyra planeter emot sig (rekord!) har visserligen alla kvar som potentiella problem. Men dess härskare Jupiter flyttas åtminstone också den över från spalten med "neutrala" till uttryckligen goda krafter, så att Fiskarna har 3 goda verktyg mot 4 problematiska.

Jag har kallat indisk astrologi för rätt mollstämd (realistisk om den mänskliga naturen) men den blev nu åtminstone aningen ljusare. Båda de sammanhängande texterna är värda sin lästid. Och det är ingen usel hinduisk engelska utan välskrivna texter, med klara syftningar och annat lyx som gått förlorat i svenskan. 

Typisk nog skrivet av någon bosatt i England, visar det sig vid närmare inspektion. En elektronikingenjör som gjorde så väl ifrån sig att han ekonomiskt oboeroende kunde retirera från den brittiska arbetslinjen vid 36. Han har sedan dess ägnat årtionden åt frågor om själen och hinduisk astrologi. Det är ett mönster jag sett förr på nätet: begåvade människor når förr eller senare fram till den sideriska zodiaken.


Inga kommentarer: