Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 8 juli 2022

Vattenelementet och fantasin om Europa

Richard Swartz reflektioner i DN kring vår myt om "vårt" Europa är inledningsvis uppfriskande läsning. Men en bit in i texten blir jag lätt konfys. Vad pratar den forna utrikeskorrespondenten om, egentligen?

"För Europa ser det kritiskt ut [efter Sovjetunionens sammanbrott]. Ville de i öst ha något annat av oss än pengar? För att utan inblandning från Bryssel kunna snickra vidare på sina nationalstater från mellankrigstiden, betalda av oss?"


Tankarna tycks gå baklänges eftersom den retoriska frågan kring "annat än pengar" redan besvarats i det föregående: "frihet" (för korrupta oligarker och nationalister att fortsätta samma gamla linje) och USA-militärismens beskydd.

Jag anar att Swartz bläddrat i gamla historieböcker men här inte riktigt når inspirationens höjder eftersom han själv säger sig finna frågan om Europas multipla historiska linjer "förvirrande" - och de är dessutom spridda över tidslinjen (som skilda epoker tenderar att vara):

"[Ö]st fick ”mer Europa” av Habsburg än av Preussen, ytterst litet av Ryssland och inget alls av det ottomanska imperiet."


https://www.dn.se/ledare/richard-swartz-i-kolvattnet-av-kriget-fragar-vi-oss-vad-ar-egentligen-europa/

Detta är tredje gången på 10 år Swartz nämns på bloggen och denna gång måste jag understryka hur dåligt Vatten-elementet är när det kommer till Överblick som något mer än sinnesnärvaro i nuet (eller i fånge i sin egen fantasi). Vatten tränger in och besjälar (levandegör) en historiebok, elementets gåva är fantasin!

Men detta är den sublunära världens verklighet och Vatten utmärker sig för att bryta ljuset och skapa optiska villkor eller skeva perspektiv (hör med vittnespsykologin). 

Den gudomliga eller supralunära världen är i den empatiska och fantiserande jordmänniskan "omänsklig" därför att den är så klar i omdömet och dessutom inte sällan i kontakt med intuitionen. Denna är gudarnas sätt att "tänka", högt över Merkurius eller intellektets krycka, "logiken", som jag använde ovan för att påvisa att logiken i Swartz presentation saknas. Han krånglar till sin historia genom att likt Vatten (som inom New Age felaktigt associeras med minnet) svaja i sin historiska eller temporala medvetenhet: Svarar först "B" och först därefter ställer en svävande fråga "A" men glömmer att sammanbinda, "C".

Astrologin klargör skillnaden mellan "simpelt" intellekt och intuition genom axeln mellan 3e och 9e huset. Treans omen om intellekt är ett riskabelt område, kallas "dåligt men reformerbart". Intellektet har i sig att bli en falskskyltare och desinformatör men möjligheten till förbättring ligger mycket i den komplementära motpolen, det 9e huset för filosofi, religion och själens högre intuitiva fakultet. Hinduernas "bästa hus". 

(Anknytning. Eftersom Sverige kapat all konstruktiv kontakt med både filosofi och religion säger det sig själv varthän det här landet lutar. En lögnaktig Merkurius, marknadsplatsens tjuv - ständigt nya mutskandaler i samband med de stora svenska företagen... Så går det när ett land tror det är modernt och lämnar "det bästa huset" bakom sig. Dvs. sektorn är aktiv i nationalkartan men fungerar inte.)

Journalistens karta är ovanlig eftersom den så väl illustrerar Begärets element Vatten. Det är kanske därför han anar att östeuropéerna bara var ute efter något för sin egen egoistiska del i sitt närmande till Väst och här ger astrologin honom rätt. Ukrainas egoistiska horoskop är t.ex. inte att leka med!



Saturnus är historisk medvetenhet och intresse för det som "huggits i sten". Tidsherren illustreras av att den härskar över Jord-tecknet Stenbocken, den världsliga makthavaren. Och "vinnaren skriver historien" heter det ju.

Problemet med Magdalena Anderssons odemokratiska kappvändande om NATO-medlemskap illustrerar perfekt den diktatoriska låga typen av Stenbock, det "nyckfullt stångande hornet" (Capri-cornus). Solen i Stenbocken har klen uppbackning från sin härskare Saturnus här, eftersom den senare står i kappvändande anpasslingen Fiskarna. Swartz är än mer flytande som synes och här står visserligen det historiska fokus aningen stadigare än det konstant strömmande Fisk-vattnet, men bara marginellt. Saturnus i Krabban underkastas istället oceanens dyningar som knappast går att motstå. 

Det är stämningslägen (för att tala Vatten som Psyke) som drar hela befolkningar med sig och resulterar i vilka styggelser som helst. Detta är den Irrationella Själen som alla makthavare fruktar och som i sin tur förklarar varför Stenbocken också representerar Statens våldsmonopol. En galen mix av Jord och Vatten, som Ebba Busch representeras, kan ge uppfattningen att man absolut kan skjuta av några dussin våldsamma demonstranter för att ge polisen (statens våldsmonopol) lite välbehövlig träning.

Den sjuka mentaliteten har nu inte Swartz, vars Måne i Fiskarna är konstellerad med Jupiter och ger en i grunden empatisk och inlevelsefull natur, inte Busch överspända passion mellan härsklysten Stenbock och folklig/populistisk Krabba. Likväl är det begripligt att han finner det svårt att få en klar bild av Europa, dess historia och identitet givet Saturnus på detta gungfly till Vatten och dessutom infekterat av turbulenta och krigiska Mars.

Eftersom saknad födelsetid reducerar möjligheten att analyserar detaljerna, vill jag istället peka på DET PLANETÄRA KRIGET som hinduerna använder för att skilja konkurrenter om att agera markör för "själens åtrå" (atma karaka, själens signifikator). Ett sådant krig förekommer på Swartz himmel och är så uppenbart att jag kanske nämnt det tidigare. Oslagbar är den planet som uppnått den 30e och sista graden av ett tecken, denna representerar vad själen vill i detta liv. Swartz har båda välviljans Jupiter och Solen i 30e graden. Detta är krig och segrare blir den planet som höjer sig högst över solekliptikan (normerande 0° och alla andra har antingen sydlig eller nordlig latitud i relation till solen). I detta fall segrar Jupiter med liten marginal, den står +1° nordlig latitud.

Åtminstone utifrån månascendenten i Fiskarnas tecken blir därför Jupiter en alltigenom god planet och undslipper den vederstyggliga nyrika skit-Jupiter som regerar Sverigehoroskopet! Det är inte alltid Jupiter representerar monetär rikedom. Hos bra människor behöver inte alls fäderneshemmet ha varit stormrikt men det har definitivt varit fyllt av läslust och bildningsiver. Jupiter är naturligt knuten till 12e huset som inte bara är exil och materiella förluster utan även klostret och dess studiero. Och framför allt är Jupiter kopplad till 9e huset som distinkt rör högre studier.

Chansen är visserligen liten, men det är möjligt att Swartz planetära krig omfattar hela tre planeter. En kvällsfödelse runt halvsju till åtta skulle placera även den flyktiga Månen i 30e graden av sitt tecken. Men Månen skulle förlora, fyra grader under solbanan. Likväl kan man sinnets inflytande i texten. Det "förvirrande" Swartz ser i alla dessa historiska linjer och epoker är naturligtvis det strömmande Vatten som suger upp den kaskad av utvecklingslinjer Jupiter i JORD kastar ur sig. Med två sattviska eller ljusa tecken är för mycket i rörelse och ingen avklarnad bild av fysisk-psykiska förhållanden ges i denna "studiefas". 

Jupiter är ju pluralismens princip. Saturnus är omvänt "den enda vägen". Den sjunde himmelen/Saturnus är därför den ultimata ödesplaneten och Jupiters frilliga myriad av sidospår och "konsumistens valfrihet" kontrolleras ytterst av ödet.

Det är "Gud Fader", åldringen med vitt skägg som närmast anknyter till Saturnus och således en extremt primitiv bild för dem som är maximalt fallna själar och inte är intresserad av hur det gudomliga likt en teleskopkikare drar ut sig själv och världar av fallande dignitet resulterar. 

Efter Nous (Intellektet/Luft) resulterar Liv/Eld och i den antika modellen är vi redan nere vid syndafallet: Vattnets fall ner mot Jord för en blomstrande men ack så materialistisk och geocentrisk syn på vad Vetande är. Där är världen för närvarande, på gränsen till Luftens återerövring i Vattenbärarens era - av speciellt det sekulära Europas verklighetsförnekelse. 

Att människans DNA kartlagts (= Vattnets eller den biologiska sfärens substrat) avslöjar att vi redan är inne i den nya tidsåldern. Men innan eon-skiftet är fullbordat måste kapitalismen dö och ersättas av Vattenbärarens överlägsna modell av och för en ny mänsklighet. Alla frågor om vad Europa är och vilka som tillhör den fantasin kommer snart att te sig oviktiga. Det är Vatten-elementets eviga öde att som blott "natur" ständigt sörja chimärernas obeständighet i den biologiska verkligheten.


PS. Brittiske astrologen Charles Carter varnade för ett överskott av Vatten eftersom begärsnaturen kan "förvirra" för den rationella högre själen och individen involerar sig i för mycket och för många människor ("människor" var Carters exempel men tanken kan generaliseras). Särskilt Månen i Vatten kan bli så slirig att livet bara dansar förbi utan att den högre verkligheten lyckas etablera kontakt. 

För att se Översjälens förmåga att kontrollera det fysiska värdfordonet krävs exakt födelsetid. Det finns flera metoder för att finna ut den personliga daimonen och väst och öst skiljer sig där åt. Se serien av inlägg om "Dold Daimon" från tidigare i år.


Inga kommentarer: