Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 13 juli 2022

Rikedom och kriminalitet - USA:s första kvinnliga miljardär

 


En intressant radiodokumentär på P1 (220710) om hela USA:s "hemmafru" eller livsstilsexpert Martha Stewart motiverade denna granskning! Den nu åttioåriga kvinnan har haft osviklig näsa för entreprenörskap, svek mot vänner och t.o.m. kriminalitet. Hon satt av 5 månader med fotboja i sitt lyxhem 2005 för ett insiderbrott. Senare förklarade hon att den lilla eftergiften till djupt sittande girighet kostat henne en miljard dollar - om man räknade in det minskade företagsvärdet. 

https://www.nytimes.com/2004/07/17/business/martha-stewart-s-sentence-overview-5-months-jail-stewart-vows-ll-be-back.html

Att hon långt senare hittats i Panamapappren som en av USA:s superrika skattefifflare har tydligen inte resulterat i någon efterföljd. I USA är kriminalitet en dygd och allt beroende på nationens osannolika förmåga att skapa religion av allting, t.o.m. själviskhet och mord. Hennes vänskap med Snoop Dogg visar att amerikaner är girigare än de flesta och att pengar och "bidness" (svart slang för "business" men låter i mina öron mer som "badness") kan förena de mest osannolika människor. 

Efter dokumentären förstod jag bättre den kortlivade (tydligen rätt misslyckade) KLARNA-reklamen där Snoop Dogg generade sig som språkrör för de ondaste av människor, bankfolket - de som tjänar lätta pengar genom att ta procent på dina tanklösa konsumtionsanfall. Bankfolket: kapitalismens fundament och verkliga doldis-parasiter. 

Denna låga mentalitet syns, fullt utvecklad, i Marthas horoskop och tycks vara samma astrologiska omen som ligger bakom hennes kriminella inre "affärskvinna". (Hennes födelsetid är känd och Vågascendenten förklarar perfekt varför hon om Snoop hittade varandra, han är född med Solen i Vågen, och har Månen i Vatten, samma näringslivets element som tjänat Marthas Sol-i-Krabban så väl.)


Martha Stewart försvann snart bakom sig själv som ett varumärke och det är typiskt att Solen i 10e makthuset förtjänar det senkomna epitetet "den första influencern". Solen i Hemmets princip Krabban stämmer perfekt med att hon hållit sina företag konsekventa genom åren (som dokumentären påpekade). Hon är en "homemaker" och "entertainer" (en som trakterar sina gäster i hemmet). Men det är alltså den publika personen. Personligt är hon en charmerande Våg där Venus i Lejonet lyfter strålglansen lite extra.

Som alla sociopater som lever genom sitt officiella varumärke och har Solen i 10e huset (som är så lite "äkta jag" som möjligt är), uppstår en intressant fråga när det kommer till privatekonomin. Tittar man på personligheten Marta (Våg-ascendenten) är 2a ekonomihuset inte alls spektakulärt. I Skorpionens tecken är det t.o.m. svag om man ser till ägaren Mars position i Olyckans 6e hus och minglandet med den huvudlösa demonens Draksvans. 

Hon är uppenbarligen en lögnerska som förstorat upp sina personliga förluster samtidigt som pengarna måste finnas någonstans (som Panamapappren visar), hon är ju en milstolpe som USA:s första kvinnliga miljardär (jag tyckte programmet sade att hon tillfälligt passerade Oprah i rikedom).

I ekonomifrågan kommer den hinduiska metoden att se förmögenhet av karriär som en högra nivå av det personliga ekonomihuset. Och plötsligt stämmer allt, 11e huset är som ett 2a hus i relation till 10e huset för makthavare på samhällets stopp. 11e blir t.ex. statskassan om man ser 10e som landets stat eller regim. Nu exploderar plötsligt Marthas horoskop i ett färgglad Eld och Vatten-krig, en sensation ekonomiskt. Solen i Krabban på maktens höjd är ju ägaren till 11e "storfinanshuset" och Venus i 11e går plötsligt att tolka annat än som den välgörare Venus innerst inne är. Den är dessutom ascendenthärskaren så att Personen Martha flyter ihop med sin förmögenhet.

Baksidan av alla dessa pengar syns i Oxens tecken, ett JORD- eller resurstecken. I 8e huset för dålig karma (dåliga handlingar i tidigare liv som frusit inne och finns med som en bottensats i detta liv), syns den oerhört komplexa konjunktionen mellan två helt opposita principer: Kontrollens och gränsdragningens Saturnus med expansionens och gränsöverskridandets Jupiter. 

Detta är på sätt och viss en slut kombination och kan innebära en som håller korten tätt intill sig, och som vet när att hålla igen och när att expandera. Det är en sniken personlighet i så måtto att Jupiters hunger efter stora pengar är en verksam illgörare för alla Vågpersonligheter (jämför Sverigehoroskopet där landets övre medelklass och verkliga Elit direkt pekas ut som skitar). 

Men Saturnus är en välgörare för Vågen som just berömmer sig av balans utan excesser. Eftersom båda krafterna står i ett dåligt hus, är denna mänskliga kalkylator en dold sida som ingen ser. Martha kan själv vara omedveten om hur extremt hårt hon är styrd inifrån av GAMMAL KARMA som får henne att rastlöst bygga förmögenhet. Hon måste ha varit otroligt fattig och svältande i ett tidigare liv för att återkomma med denna järnvilja att kontrollera sitt eget välmående i detta!

Ännu ett tecken på att Martha Stewart bara är en fiktion i ögonen på de naiva anas av Solens och Månens isolation från varandra. Den hinduiska "6-8-relationen" placerar dem i inkonjunkt, en aspekt som blir viktig när man ser på "Måne och Sol" som livslinjen. Kontaktglappet antyder att livsvägen kommer att gå sönder någonstans (och det var förmodligen brottsdomen 2004), men psykologiskt berättar 150-gradersvinkeln mellan Krabba och Månen i expansivt orienterade Skytten om oförenligheten mellan en Sol som VILL Hem och Trygghet. Ett rastlöst lunärt sinne vill tvärtom expandera bortom modershägnet och det är här Hemmet som expansiv hävstång till Karriären uppstår. Trots splittringen mellan de båda Ljusen lyckas Martha hantera dissociationen på något sätt.

Det går dock inte att komma ifrån att hon sålt sin själ (Solen) genom att förytliga dess verkliga orientering mot små och familjära områden till ett intellektuellt räknenisseprojekt. Månen äger här Solen från det 3e "sluga" intellektshuset, detta är en perversion av den naturliga ordningen där Solen är givaren och Månen mottagare och förvaltare). Det faktum att husliga Sol-Krabban bara är ett skådebröd (hon har skrivit fler kokböcker än någon människa någonsin borde behöva exponeras för) och ägs av den begärsfyllda Månen flyttar fokus till relationen mellan Skyttmånen och DESS disponent.

Med Jupiter är man tillbaka i den suspekta 8e korruptionszonen igen och "Den Stora Välgörarens" onda rikedom, mot vilken Saturnus som den rättrådiga samhällsmyndigheten grep in en gång. Se på kriminella horoskop: det är påfallande hur ofta Saturnus kastar en aspekt som sätter en Gräns för vederbörande uppenbart beskriver samhällets eller lagens exekutiva arm som tar över som OBJEKTIV GRÄNS när individen inte själv ser vart begären driver honom/henne.

Med Saturnus som verksam välgörare för Martha har hon dock saturniska kvaliteter i sig själv, och förutan den frugala Saturnus "resursernas hushållare"  hade hon inte fått tumme från första början med onda kapitalister som supportade hennes strävanden. Det är verkligen en gråzon, denna sunda auktoritets- eller vd-Saturnus tajt sammanknuten med omoralens Stora Pengar och i 8e onda karma-huset.

"Sensationalismen" som bloggen döpt urladdningarna mellan Eld och Vatten, rör hennes fabricerade företagsidentitet som Mat-Mamman och de pengar (11e huset) de givit henne). Ändå kom jag att tänka på den destruktiva atombombens fader (eller en av dem i Manhattanprojektet), Robert Oppenheimer. Hans kända tanke, när han såg den första testbomben krevera kom från en hinduisk text: "Nu har jag blivit Döden, världarnas förgörare". 

Ung och arrogant Oppenheimer med
cigg i handen. Ångrade senare i livet
sitt deltagande i atomvapnets utveckling.

Det är lätt att se samma sensationsskapande Eld & Vatten-krig hos Oppenheimer (födelseklockslag okänt):


Här är det också de Stora Ljusen som aktiverar antagonismen mellan Eld och Vatten. (respektive Förgörare/Renare och naturens Protektionism). Här är det uppenbart att Elden som destruktiv kraft dominerar, destruktiv bara i förhållande till naturens Vatten så klart. I den supralunära sfären gäller inte destruktiviteten utan Eld räknades ofta som den bästa sinnebilden för det gudomliga.

Så intressant är den här månascendenten att man lika gärna kan se Saturnus i negativt härskarläge i Stenbocken i Oppenheimers tanke. Var Saturnus egentligen stod på himlen är okänd men Saturnus passar perfekt dom Dräparen vid dagens slut/solnedgången (om man betraktar månkartan metaforiskt). Eftersom Saturnus nu är Världens herre är tolkningen ytterst ologisk.

Skulle Saturnus som Världens herre själv tillintetgöra den enda domän han har oinskränkt makt över? Det måste vara så att Saturnus här symboliserar de världar som förstörs (dör i "väster) så att atombomben alltjämt representeras av den urstarka kombinationen av Sol-kraft, Mars våldsamma aggression och intellektets Merkurius i (alltjämt) symbolisk övermaktsposition i 10e huset. Denna furiösa Eld ges riktning via Mars (som ensam kan kasta 90-gradersvinkeln) och här restlöst förbränner Mån-Krabban och den lägre naturens förmåga att återfukta och hålla den sublunära världen levande (i organisk bemärkelse).

Ur visst perspektiv är detta horoskop Martha Stewarts baneman, trots att båda har ett Eld & Vatten-krig i sina horoskop.

*****

Många horoskop på bloggen har verkat tala emot en hinduisk lärosats: en planet som äger ett tecken/hus STÄRKER måltavlan genom att aspektera den. Oppenheimers karta är ett perfekt exempel: Mars härskar i positiva Väduren och dess 210-gradersvinkel träffar planetens negativa härskarläge Skorpion. Men vilken tveeggad aspekt! Det livskraftiga Barnet (Väduren) aspekterar tecknet för döden så att det passionerade av Eld-tecknen i själva verket aktiverar den fixerade (orubbliga) dödens realitet.

Mars tillhör själv Mörkret (precis som Skorpionen) så att Väduren vid närmare påseende visar sig vara ett falskt, ett luciferiskt ljus. Det är "mörkrets princip" som ligger bakom barnafödandet. Hinduisk astrologi innehåller således dolda men smart kopplingar till astrologin som här visar Kretsloppets sätt att snärja de själar som utgör mänskligheten och som egentligen var fria själar innan "fallet". 

Inte konstigt att den sekulära västerlänningen sopat bort varje spår av den större insikt äldre kulturer hade. Grekerna roades bara av en liten del av den kompletta astrologisk-filosofiska doktrinen och valde att se den som en del av det naturvetenskapliga projekt Väst tidigt anträtt. I dag gäller det att bli ett totalt barn av denna världen och vara lönsam åt en världslig överherre. Detta tvång på allmänheten ansågs i äldre tid ett val som gjorde individen till en "Guds fiende".

Se, som avslutning Martha Stewarts karta igen. Född "vän till Gud" är den som har ett starkt 9e hus (vetenskap, filosofi, religion) och där inte lägre budskap suddar till medvetenheten om denna svåråtkomliga sektor ("den stilla inre rösten", samvetets röst är ett tecken på kontakt med 9e). Martha är knappast Guds bästa barn för det är klipska kappvändaren Merkurius som äger hennes 9e. Visserligen är intellektet en av Vågpersonlighetens bästa tillgångar, men omdömesförmågan att korrekt kunna balansera kredit och debet är just vad Martha inte klarade, skattefifflare som hon är. Något har skadat hennes 9e hus som att hon saknar samvete och tumme med det gudomliga. 

Förklaringen är att Solen i 10e (autokratiskt självförhärligande) inte är en god sak för den som är menad att spela kooperativ (socialistisk) Våg! Solen - hela företagsfiguren Martha - är en "verksamt ond" ledstjärna för världen. Ännu en av alla de små sataniska gestalter som ett samhälle styrt av ha-begär föder fram i drivor.

Sedan får man inte glömma (vilket den här bloggen ofta gör), att hinduisk astrologi ser en poäng i planeternas aspekter mot husen, oavsett om de befolkade eller tomma. Här står Marthas omoraliska Mars pissuselt i 6e huset för olyckor och fiender och gör det knappast bättre för sig själv genom att kasta en vrång 90-gradare mot 9e huset "horoskopets bästa hus". Hon är definitivt en "Guds fiende" och ett bra exempel för dem som hävdar att USA är "den Store Satan" som frestar hela världen med ovärdiga ting som mänskligheten borde kunna se igenom. 

Att Mars långa störning (210°) rubbar dessutom Marthas Vågascendent så att hon inte ens på personnivån har lätt att hitta harmoni med andra. Efter att ha lurat in mängder av bekanta att investera (stora pengar!) i ett företag som gick åt pipan, kan man förstå varför 6e olyckshuset är aktiverat (dubbelt så, huvudlösa eller halshuggna Draksvansen verkar göra olyckans Mars dubbelt vag och ohanterlig för henne). Enligt dokumentären såg hon det som okej för en kvinna som storföretagare att gnälla över oförrätter och motgångar, men absolut inte gråta. Betänker man att Fiskarna är Gråterskan, Martyren, etc, ger troligen den av Ketus störda Mars en antydan om varför "världslig förlust" var henne så förhatlig att zodiakmotivet hamnade i 6e huset för "fienden". 

Ser man naturalistiskt på saken, inser man att Vågascendenten är ett barn av denna världen, ett socialt Lufttecken, en humanist, och ser som sin fiende Fiskarna, som betecknar antingen världsliga förluster eller själens förlossning från allt världsliga. Det är begripligt eftersom Vågskålarna inte är revolutionära utan tvärtom söker trampa vatten (fast i det intellektuella Luft-elementet) i denna värld och få alla parter att samsas. Varför vissa Vågpersonligheter gått överstyr (tänk: Hitler) har inte med ascendenttecknet att göra utan andra budskap i horoskopet.

Stewart har verkligen haft känning av motgångar och obalanser, vilka hon tyvärr själv varit orsak till. Dokumentären återgav ett fult "vid-sidan-om-svek" mot en affärskollega som hon gjorde sig skyldig till tidigare i karriären. Nej detta horoskop är långt från ett omen om att en "Guds vän" anlänt till Jorden. Mycket motivation och kraftfull halvdålig karma dold i 8e huset. En avslutande granskning av de tre kvaliteterna bekräftar detta. Horoskopet är Passion och Mörker, med ett totalt undertryckande av Ljuset. Mars och Ketu i Fiskarna i 6e är sannerligen inte något "ljus" värt att skriva hem om, och det till synes så glättiga sinnelagsSkyttens ägare står i Mörkrets kvalitet, i onda 8e huset - och är dessutom en verksam illgörare för Vågpersonligheten!


Inga kommentarer: