Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 11 juli 2022

Amerikansk kulturimperialism går hand i hand med NATO:s fångstnät

Storbolagets girighet genomskådades
i USA för länge, länge sedan. Ändå...

 

I Expressen begråter en nöjesjournalist sammanslagningen i USA av jättebolagen A&T/Warner och kabeltv-bolaget Discovery och hur affären knappt gått i lås förrän USA-kapitalismen börjar förstöra för skandinaviska tittar-konsumenter. Är det amerikanska "format", ja, då kan man tänka sig lokala spin-offs, men ajöss till produktioner i de nordiska länderna. Texten är en sorgesång över HBO Max som drabbas av affärspolitiken i USA. Men författaren har inte nått förståelse än, inte ett ont ord om kapitalismen. Så Sideriska för skriva ett tillägg!

Exemplet har en analogi till utförsäljningen av Sveriges långa tradition av oberoende till NATO-USA. Det har alltid varit uppenbart för bloggaren att USA inte har några vänner, de skaffar sig osjälvständiga beundrare via mördande reklam (Tom Cruise i sina patriotiska långfilmer NONSTOP i ett antal tv-kanaler) och militär makt. Sedan äter rovkapitalismens USA i vinstsyfte upp sina allierade - precis som Materiens Herre Saturnus förr sades "äta sina barn".

Jag letade upp offentliggörande av sammanslagningen och försökte ställa ett så exakt horoskop, i hopp om att se denna destruktiva valfrihetsreducerande kapitalism i arbete via de astrologiska symbolerna. 

https://www.cnbc.com/2022/04/08/warnermedia-discovery-complete-merger-become-warner-bros-discovery.html

Nyheten om sammanslagningens fullbordande är rykande het när CNBC publicerar denna "newsflash" (säkert till stor del skriven i förväg) klockan 7:02 Eastern Daylight Time. Eftersom Discovery kommer att sköta den nya verksamheten valde jag Discoverys högkvarter i New York snarare än Warner i Kalifornien.

Merkurius (medieplaneten) har just nått Väduren och i Debutanten är passande för "födelsen" av ett nytt företag och en ny aktie att handla på börsen, "Warner Bros. Discovery (WBD). Nyheten publiceras 7.02 och var den skriven i förväg kan man tänka sig att WBD släppte kungörelsen prick 7.00. 

Men tillkännagivandets minut spelar mindre roll eftersom Väduren med Merkurius stiger över New Yorks horisont under en dryg timma. För att understryka det merkuriska (kommunikation, medier, men också handel och dödssynden girighet) sätter jag Merkurius exakt på ascendenten (5:47). För det antika helhussystemet spelar ascendentens position mindre roll och det är budskapen via husen som är det intressanta här.



Solen i den materiella förlustens 12e hus ser ju inte något vidare ut för sammanslagningen. Men hör här:

Mångårige Discovery-veteranen David Zaslag som kommer att leda den kombinerade entiteten har som högsta prioritet att GÖRA STRÖMMAD VIDEO LIKA VINSTGIVANDE SOM DERAS GAMLA KABEL-TV-VERKSAMHET. Streaming drar in mindre pengar än kabel-tv som infrastruktur - en mardröm för kapitalisten. Vi måste få medienarkomanerna att betala mer för sin dagliga fix!

I annat sammanhang läser man att Discovery ingick affären för att få tillgång till material Warner förfogade över och därmed göra sitt "produktutbud" mer intressant.

På den här nivån handlar det överhuvudetaget inte om vad svenskarna tror de vill ha i utbudet i utbyte mot prenumerationsavgiften, allt handlar om Rovkapitalismens önskan att maxa vinsten. Uppenbarligen har Discovery tappat lyskraft och det är hoppet om att återställa denna som förklarar Solen "sjunken" i 12e, ett Vattenhus för den "slutliga upplösningen" eller "försakelsen" (12e kan symbolisera rena själar som lämnar Vatten-elementet eller Närighetslivet efter att ha genomskådat dess begränsningar).

Men hur ska Solen kunna räddas? I Fiskarnas (den världsliga förlustens princip) samverkar Solen illa med sin disponent Jupiter eftersom den felar på två sätt: den ligger i huset just intill Solen och detta indikerar förlusten av kontakt mellan planet och dess disponent. Dissociation. 

Och även om Jupiter stöttat Solen kommunicerar deras värdelementen inte med varandra, Luft och Vatten är också en symbolik som tecknar någon slags ömsesidigt oförstånd eller utstötning. Elementens kompatibilitet är en ohört låg och fundamental nivå inom astrologin och många gånger märks den inte ens eftersom oförstånd är ett av de vanliga fenomenen med att vara människan. I princip alla har glappkontakt någonstans i sitt horoskop, och tydliga blir störningarna först när väsentliga punkter i kartan dras in i dissociationen - som t.ex. Solen.

Så det finns uppenbarligen en sviktande lyskraft som är skälet till den här rovkapitalistiska sammanslagningen. Men var finns räddningen?

Vem äter sina barn och växer sig större på mångfaldens bekostnad? Saturnus, särskilt om den går ner på en plottrig detaljstyrningsnivå (ett ämne i sig). Här står den i sitt tydligaste läge i den negativa polariteten, som materien och resursernas ägare! I 10e huset för absolut makt kastar den en livlina (60-gradersvinkeln) och hindrar Solen från att sjunka djupare i Offrets Vatten. Saturnus "fryser" situationen så att säga genom att dess förmåga att rita nya gränslinjer. (De två blev en.)

Men det mest intressanta är 11e huset som den här bloggen sällan tagit upp i termer som hinduisk astrologi anser självklart. I fråga om diktaturer, stater, eller ultimata makthavare av annat slag (10e) blir 11e analogt till 2a personliga ekonomihuset relativt 1a husets ego. Det är helt enkelt Statens eller Storföretagets kassakista som tecknas via den 11e. 

Och häri ser man varför det bör kallas Rovkapitalism och inget annat. Mars och Venus i konjunktion får mörka begär att stiga över kokpunkten. Detta är "horbockssyndromet" kanaliserat till stora pengars sektor, och eftersom även Stora Pengars Jupiter befinner sig där, börjar man se vilka penningsummor det handlar om! Vad bryr sig den demoniska världshärskaren - amerikanskt närighetsliv - om att svenskarna förlorar en bunt inhemska tv-serier på HBO Max?

Allt det intressanta händer alltså tre av horoskopets fyra sista hus, de mest expansiva husen om man begrundar deras korrelerande zodiaktecken (tack vare den faktiska Vädursascendenten ligger alla tecken "rätt" - det är med andra ord ett skeende inom den globala kapitalismen (amerikansk) som vi har i kartan och Penningen står i centrum, mellan Saturnus makt och Solens förmåga att skina och påverka mottagaren.

Naturligtvis skulle man kunna spekulera i företagssammanslagningens framtidsutsikter, men jag är helt nöjd med att se hur väl kartan beskriver "business as usual" i Rovkapitalismens värld.

*****

En sista sak. I överförd mening kan man använda atma karaka - själens begär - även i horoskopet för en företagssammanslagning. Det är inte en mänsklig själ men väl en slags företagsanda som tecknas. Intressant nog uppstår ett "planetärt krig" när de giganterna Jupiter och Saturnus BÅDA hunnit längs, till 29e graden i sina respektive tecken. 

Vem vinner kriget och blir själens indikator? En människa kan inte tjäna två herrar samtidigt (Gud/Djävulen) och atma-doktrinen utgår från att det finns ETT väsen eller essens bakom varje process. (Minns att hinduisk astrologi INTE känner den grekisk-romerska läran om den personliga daimonen - den provas på bloggen eftersom det är nyfikenhet som gäller här, snarare än slavisk underkastelse under en viss doktrin.)

Segrare i det planetära kriget blir planeten som höjer sig mest över referensen, solbanan (0°00'). Här är skillnaden i altitud så liten att jag just undrar om man kunnat avgöra frågan i antiken! Segrare är Saturnus, vid 57' (bågminuter) sydlig latitud. Jupiter har sjunkit ytterligare, till -1°01'. 

Roffarkapitalisten Saturnus i despotiskt maktläge i 10e envåldshärskarens hus blir den anda som behärskar den här affären. Det är en perfekt analogi till USA:s affärsliv och dess utrikespolitik. Hela världen får betala med mångfald och valmöjligheter när man gör sig till allierad med USA (Mästaren på falsk reklam presenterar sig förstås inte så, enligt PR-versionen handlar det om "frihet och demokrati" och så sägs inget om landets rovlystna baktankar). USA är som en stor girig bläckfisk, populär metafor i det tidiga 1900-talets politiska satirer. 

Det pågår just nu en reklamfilm i svensk tv där den amerikanska kapitalisten som gift sig svenskt, är ute till havs och får en klibbig bläckfisk på sig. Bryskt sliter han loss och kastar den tillbaka i havet (naturens källa och dess perversa uttryck i människans närighet). Naturligtvis är detta klassisk falsk reklam som spegelvänder sanningen eftersom företaget är en del av det närighetsliv Will Ferrell seglar på i den här videon. 

Han har naturligtvis Solen och Stora Pengars Jupiter i havets eget tecken, Krabban och 12e huset för världsliga förluster betyder troligen att han är rätt tillbakalutat som människa, förtjusningen i Sverige tyder på det.

 

Viktigast är nog ändå den effeminerande VENUS stigande i öster, precis som gamla statsministern Göran Persson. Också Ferrell tenderar mot övervikt och Venus är karaktärssänkande och ger en stark svaghet för godsaker. Jämför med alla de såsiga typer Ferrell spelat på film i alla år. Med Lejonascendenten blir Venus "verksamt ond" och i 1a huset är det den egna personen som får lida. Det finns säkert många likheter mellan hans sorglustiga rollfigurer och den privata personen. 

Vänlig, mjuk (mycket homo övertoner i Ferell-filmerna) och en osund svaghet för Venus (små pengar, livets små komforter och behag). En väldigt normal och ganska introvert människa, fast dold bakom den överspelande Lejonascendenten som gärna ryter till och överdramatiserar. "Vrålande buffel" tycks vara en favorit Ferrell gärna återkom till innan han började göra mer mänskliga roller om den lilla amerikanen i den moderna depressionens tid.


Den beskrivna reklamfilmen Corporate-gift från Danmark. Just den filmen är inte upplagd men andra från samma kampanj finns på YouTube som vilket mänskligt kulturuttryck som helst. Är det underligt att västmänniskan självdött efter att ha reducerat sig till ett varumärkesbyggarprojekt - exakt ett så tomt skal som Saturnus-i-tionde tecknar?

Samma problem har tydligen drabbat Adele som ställer in sina Las Vegas-shower för att "dekoren (ytan/inramningen=Saturnus) inte var bra nog"! Den kvinnan har fått mentala problem av att under många vår varit skivbolagets mjölkko och räddning. Bara själsdöd kommer ur Big Business...

Adele Atkins karta har granskats tidigare (två gånger) och naturligtvis är Saturnus stark där. För stark jämför med hur lite annat som tills till hands att komplettera bilden. Solen med Jupiter i Väduren är ohyggligt stark (och bådar framgångar som en stjärna/Sol) men ägaren till denna framgång är Mars-i-Stenbocken, och genast kommer företagsvärlden krypande under ytan.

Stenbockar dras, likt den zodiakala principen nästan alltid till stora organisationer, företag eller myndigheter. Denna anknytning er dem illusionen av att själva tillhöra makteliten och TECKNET förverkligar sig därmed i livsödet. Jag har sett detta så många gånger att det blivit tröttsamt. 

Det är inte alltid soltecknet, även andra planeter kan introducera detta i grunden avslöjande om klen självkänsla. Ibland - och det måste understrykas - drivs den rena saturniern av genuin välvilja som en bekant som ägnat hela sitt liv i Socialtjänsten och vad jag förstått är en utmärkt kompetent chef över handläggarna. 

Det är när man hittar svaga typer av Stenbocken inom det privata näringslivet namndroppare och allsköns veka psyken börjar dyka upp, ytliga människor som bara bygger sig ett skal, i brist på tydlig atma/själ. Här påminns man av astrologins konstruktion: Saturnus och Solen/atman är varandras planetära fiender (inte komplementära motsatser som t.ex. Saturnus och Jupiter). Solens Liv står mot den formella och döda Ytan. Stenbocken som soltecken har därför redan i grunden ett jobba att göra om den vill "hitta sig själv" bakom sin försjunkenhet i yttre attribut...

 

PS. Om Adeles horoskop: stryk som alltid Ox-placerade stjärnan Algol i det äldre inlägget. Jag använde för vida toleranser för fixstjärnorna under flera år. Samtidigt tror jag det var så det en gång började, ett antal starka fixstjärnor och den tidiga människan började konstruera stora Koncept som med tiden blev allt mer finfördelade. Jämför hinduerna som alltjämt ser konjunktion som gällande genom ett helt zodiaktecken, även om även de skiljer en vagare "kombination" från den faktiska konjunktionen. Men även deras konjunktion är mer generös i räckvidden. Hur var det nu? Solen utsläcker en annan planet i en "bränning" ±14 grader. Det är en mycket större "orb" än i modern västastrologi.


Måndagstillägg. 

Expressen summerar Kalifornien-baserade UBERs kriminella metoder att göra taxibranschen till ett helvete för "arbetande fattiga". Grundaren och f.d. vd:n Travis Kalnick noterades på bloggen redan 2017 och naturligtvis har han Solen med råa kapitalisten Saturnus sjunkna i närighetens ocean Krabban. Solen och Saturnus kan ge arbetsnarkomani som leder långt, men i Vatten blir, som här, den etiska halten hos människan låg.

Inga kommentarer: