Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 juli 2022

Gräsrotskarriärister och genier

Universum ville tydligen att det här inlägget skrevs. Tecken på det utgör själva den text du just börjat läsa.

Jag börjar tänka att Sverige behöver ett nyord. När jag ser en generisk artikel i DN som beskriver en påverkanskampanjare ("influencer") som "vilket yrke som helst", inser jag plötsligt att det handlar om att DN bistår Kapitalismen när den spottar fram INFLUENCERBROILERS. Där är nyordet, finns fler sorter än broilerpolitikern. 

Den kvinna som nu säger samma saker om sitt yrke  som alla andra, och talar om  "ansvaret" som egenföretagare (falsk författare av textreklam) ser misstänkt lik ut mediernas förra utställningsobjekt, Isabella Löwengrip. Kanske med det tillägget att DN/marknaden efter Blondinbellas vettlösheter vinklat om specifikationen för den här broilertypen så att den nu är "ansvarstagande för sin verksamhet" (nämnt i artikelns ingress).

En snabb kontroll visar båda dessa broilers har EXAKT samma horoskoptyp, den ytligaste (men behagliga) typen av Vågens tecken (därav ytliga ämnen som smink och mode) i kombination med den sataniska axeln (mellan Oxe och Skorpion) som ger sjukliga materiella ha-begär. 

Men i det aktuella fallet dessutom Månen i trygghetstörstande Krabban tillsammans med Storfinansens Jupiter. Kort sagt näringsprincipen Krabban är här ovanligt otrygg och behöver Massor av Pengar för att kunna slappna av och känna sig säker. Ett skälvande offer för den kapitalistiska världens helt urspårade värderingar, offer för ett en mordisk Kapitalism som river ner, sparar in, tar över. 

Alla tvingas bli egenföretagare i en värld där Kapitalismen dödar statliga jobb som en galen massmördare som prickskjuter på sin omvärld. Detta civilisationssammanbrott har den aktuella influencern valt att ingå i.

Artikeln om textreklamaren Angelica Blick visar sig inlåst om man inte ger DN:s registreringssystem sina personuppgifter (suspekt krav som avslöjar att DN ingår i den moderna handeln med personuppgifter). Jag surfar snabbt vidare till Huset Bonniers andra tarmöppning, Expressen, och ser direkt en text om norske världsmästaren i schack, Magnus Carlsen. 

Jag antecknade hans födelsedata för evigheter sedan och har glömt hur horoskopet ser ut, men det kan säkert stämma att han är ett geni, vilket Expressen kallar honom. Den artikeln är också betalspärrad men ingressen berättar att han vunnit en rad VM-titlar på raken. 

Döm om min förvåning när jag hittar samma födelseår som textreklamaren, givetvis med samma överflödande Jupiter i Krabban men dessutom med samma "sataniska axel". Även Expressens ingress trycker på att norrmannens geni förtjänat honom rikedomar. Det ser alltså ut som Huset Bonnier är direktstyrd av Satan, Djävulen, penningdemonen Mammon eller vad man nu vill sätta för namn och ansikte på den Onda sidan.

Geni som det slappt används i modern tid kommer from latinets motsvarighet av grekernas daimon, det Platon i ett försök att avmytologisera gamla föreställningar döpte om till "den rationella själen". Detta är en varelse eller existensnivå bakom till och med människans själ, vilken senare i sin tur ofta döljer sig bakom egosvullna människor och de med en ensidig kropps- och personfixering (tänk gym-besökare och fitnessfolk). 

https://www.etymonline.com/search?q=genius

jämför

https://www.etymonline.com/search?q=genie

Sverige känner inte ens till hur ytlig dess befolkning blivit sedan dess officiella verklighetsbeskrivning klippt bort köttkroppens två högre nivåer - där verkligheten ger sig till känna. Influencern står alltså i direktkontakt med kroppen och de plagg man höljer den i, nivån hinduismen kallar villfarelsens dimension, Maya.

Här måste sägas att Maya inte är absolut illusion eftersom den fysiska verkligheten upplevs verklig av människokroppens sinnen, skapade och avstämda att interagera med denna låga "energiform". Men den med en gnutta själ släpper lätt fixeringen vid Sveriges låga nationalreligion: dyrkan av Pengar och Kropp. Själen har ett eget register av förnimmelser som direkt avslöjar hur intig den Ytliga människans förehavanden är.

Den som därtill till följd av medfödd god karma eller via träning i detta liv har börjat aktivera den inre daimonen, sin inre genius, blir plötsligt klarsynt även inför själens, som det nu visar tvivelaktiga medvetande, sliten som själen är mellan okunnigt Mörker och befriande Ljus, mellan affekterade känslor (via sinnena och Ondskans princip) och den rena intellektualitet som är hur daimonen uppträder, ibland via "en stilla inre rösten" som kristendomen en gång så korrekt kunde berätta. 

Typiskt vår tid är att den som har tillgång till inre röster genast stämplas som sinnessjuk. Satan är verkligen finurlig i sina försök att utmanövrera Ljusets varelse från den planet Den Onde råder över, Jorden. Det är bara här det pågår ett krig mellan Ljus och Mörker, invånare i andra världar är till skillnad från mänskligheten upplysta. Ja, marsianer kanske undantagna, där är konflikt själva livsluften (talar förstås inte om de synliga planeterna - det skal jordbor kan uppfatta -  utan deras egen verklighet i det multidimensionella system astrologins ringat in och befattar sig med).

Se hur ambivalent inte bara gamle Platon och hans läroriktning utan också hinduisk astrologi är inför människoarten: Människans själ (atma) tecknas av Solen (identiteten). Solen är ett uttryck för Sattva guna (Ljusets kvalitet) men dess hemmaläge i astrologin är Lejonet, ett tecken av Tamas guna (Mörkrets kvalitet). Det är ett mycket ambivalent budskap om människans själ. 

Platon talade om rena och mixade själar. Lejonet är kung över den djurvärld som tillhör Satan, denna världens herre, men från vilken människan valt ut några keldjur och stycken natur att älska och semestra i. Resten demoniserar vi och antingen skjuter av, undviker eller förorenar. Något är väldigt fel med människornas omdöme och det har att göra med orenheten som materien förorsakar.

Människan har dock alltid en kärna av det daimoniska, det gudomliga och astrologin på ytnivån beskriver typiskt nog detta som Den Stora Illgöraren Saturnus. Men filosofisk astrologi vet att rationalitetens Saturnus är ond bara när den använder sin essens, andlig LUFT, till att analysera det jordiska. (Den världstillvände kommer förstås här att peka på de materiella framsteg den rationalistiska människan nått, jämfört med "vildar i djungeln".)

Kombinationen Luft och Jord ger en rationell människa, men taggen "rationalism" blev föga använd på denna blogg eftersom vi inte lever i genuint rationell civilisation. Faktum är att LUFT degraderas genom att intellektualisera över Mayas värld. LUFT är som den filosofiska idealismen förklarar HEMMA i sitt eget element. 

Andesjälar symboliseras av LUFT och ELD i förening och indikerar tankar kring det som synes (Eld = synlighet, vision) för den som höjer blicken från Jorden och slutar idissla denna världen som en kossa med nedböjd nacke. 

Andesjälen är den verkliga Människan och t.o.m. för denna art förgrenar sig vägen upp. På ett visst stadium förenar sig andesjälen med en ännu större själ. Där kommer många som varit människor att mötas även de som hade oturen att tillbringa ett av sina många liv i Sverige och temporärt bli förgiftade och oseende inför det Universum vill se av sina barn.

Platons tankelinje och Hinduismen är snarlika och båda skiljer mellan "Gud i världen" och "Gud utanför världen/universum". Hinduismen har diskret skrivit in "dörren ut" genom att klassificera Jupiter som den enda planeten av det femte elementet Eter, alltså substratet till det temporala universum. 

Men under vistelsen i universum, inom kretsloppet, är det Saturnus som är boss, i kraft av att vara Tidens Herren, den som driver fram den här enstaka bubblan från dess starkt till slut, från Alfa till Omega. 

Modern  och spekulativ astrofysik talar om multiversa och idén är naturligtvis stulit från hinduismen som sedan tusentals år haft samma tanke om multipla Brahmas (världsskapare). Men Väst tenderar att vara giriga kolonialister som tonar ner varifrån de fått sina tankar. Väst representerar i dessa appopriationer Människovarelsen i dess fallna och numera också hybrisdrabbade tillstånd. Men Arten kommer att rensas bort från Jorden och bara en bråkdel leva vidare. Kapitalismen däremot närmar sig raskt till ändpunkt i historien.

*****

Schackmästaren må vara ett geni i ordets moderna mening, men är det egentligen någon skillnad på honom en som tjänar sina pengar på att fejka intresse för modeplagg man får betalt för att lura på unga och osjälvständiga människor som ännu inte fått en chans att bryta upp från Ondskans, materiens domän? Avgör själv:

Influencern


Schackspelaren (född senare samma höst):


Det finns ingen möjlighet att avgöra om den personliga Daimonen har något genomslag som någon av dem. Sinnelagsascendenter knyter bara zodiaken till den sublunära sfären och är en fattig ersättning för ett riktigt horoskop. Indikationer om den personliga daimonen kräver en personlig kropp, dvs. exakt födelsetid.

Faller man tillbaka på veckotidningsnivåns astrologi, stämmer det att Vågen, anklagad för ytlighet, är vad som driver modebloggaren. Schackspelaren anländer i nästa tecken, Skorpionen. Där djupnar zodiaken betydligt, "liv och död" - Skorpionen är ett mycket mer intensivt tecken än "socialt smidiga" Vågen. Skorpionintelligensen kan vara smärtsamt frispråkig och avslöjande (Mars som till skillnad från Vågen inte lindar in något).

Kan geniet i horoskopet ligga i norrmannens Sol (kognitiv förmåga), Merkurius (intellekt) och Venus (i Skorpionen mördande kräsen för sin upplevelse av harmoni)? Det är inte omöjligt, trippeln är intressant. Men detta är alltså bara den intelligens eller det geni som genetiken (Ondskans domän) består schackspelaren med. Inget går att utläsa om hans verkliga intelligens, daimonen och huruvida den hjälper den elementärt uppbyggda subtilkroppen.

Influencern är en ordinär streber vilket antyds av axeln Krabba (låg) till Stenbocken (hög status, fortfarande i skapelsens fallna eller onda hälft så klart). Här spelar månnoderna en viktig roll, de komplicerar förtståelsen av streberaxeln. Men om man minns hinduismens atma karaka-lära där planeten som hunnit längst fram i sitt tecken blir "själslängtans signifikator" kan man (som bloggen gjort sedan första början) se planeter i ett tecken som miniatur-rankning. 

Ointresset av halshuggningens Ketu kommer tidigt i textreklmerskans Krabba, men Jupiter och Månen ligger längre fram och leder vägen. Stora rikedomens Jupiter söker alltså distansera sig från den ekonomiska krasch eller otrygghet som Ketu först antyder i trygga hemmets Krabba. Och Stenbocken, en "influencer" som inte rent av diktator som dikterar vad andra ska köpa för kläder, verkar som en ambitiös motpol via ambitiösa Rahu. 

Men även här ser man att drivkraften till denna strebermentalitet tycks springa ur månens/känslans trauma av en olycksdrabbad patriarkal Saturnus. Rahu-ambitionen hämtar bränsle från en av föräldragestalternas misslyckande i denna världen: Saturnus i 6e olyckshuset. Obs. Detta är alltså bara ett mån-omen som relaterar till subjektiva upplevelser. Det är inte ett omen om att fadern (eller t.o.m. farfadern) eller moderna misslyckats som försörjare. Det är bara ett omen om att karriärsträvan är närmast neurotiskt driven av fruktan för en olycka i samhällsklättringen. En typiskt "liten människa" som på känsloplanet kläms hårt av det absurda ekonomiska system det nya Sverige verkar utifrån. Det kanske är bättre att skippa föräldrasymbolen helt här, och hellre tala om Saturnus som karriärtopp, det är fruktan att förolyckas att positionerna sig på samhällsstegen som motiverar denna stackars människa.

Hos schackmästaren står Månen istället med Saturnus, en mycket bättre position (även om känslor av "världens bördor" och t.o.m depression är vanliga). Detta är ett sinnelag som expansiva Jupiter kan planlägga och organisera många schackdrag i förväg. Denna Måne är faktiskt bättre än modeinfluencerns trots att Saturnus kallas illgörare och hennes Måne står med välgöraren Saturnus. Och beror helt på att kvinnan upplever Saturnus (organisation, spelplan) som ett hot, som en kapacitet hennes oerhört ytliga kombination av Våg/Krabba inte tillägnat sig på känslosidan. Hon är inte vän med prestationssamhällets Saturnus, men tvingas arbeta mot det eftersom det finns ett intresse av Stora Pengar som en garanti för trygghet. 

Schackmästarens horoskop är intressant på det sättet är månascendenten nedprioriterar alla planeter utom Månen (givetvis) och dess nära samverkan med den Stora Fältherren Saturnus. Allt annat skjuts åt sidan, inget annat ligger i ett prioriterat hörnhus eller trigonalt dharma-hus (1, 5, 9). Sinnet är här totalt koncentrerat på schackpartiet - på krigsskådeplatsen. Världsligt är Saturnus i öster fältherrens svagaste placering eftersom egopositionen är för trångsynt för den mäktiga Saturnus, men minns att detta inte är Månens/Saturnus fysiska position; position på "den psykiska stjärnhimmelen" bestämmer inte om det är en trångsynt eller mycket djupanalyserande Saturnus. Det är lätt att övertolka ett månhoroskop.

Ibland hittar man månkartor med t.ex. viktiga positioner i 10e makthuset och där förefaller Månens fantasier har förverkligats i verkliga livet. Men det är fullt möjligt att månascendenten i gemen stannar på känslo- och fantasins nivå och inte alls automatiskt leder till makthuset. För de flesta visar en sådan månkarta bara att det vävs fantasier om en "bättre plats i samhället". Faktisk karriärutveckling kräver födelsetidpunkt.


Inga kommentarer: