Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 27 augusti 2010

Depardieu hackar på Binoche


Juliette Binoche i filmen
Les amants du Pont-Neuf (1991)

Också vanligt skräpskvaller har sin nytta! Expressen insinuerar att franske karaktärsskådespelaren Gerard Depardieus häftiga attack mot landsmaninnan Juliette Binoche beror på att det är hon som sitter på en Oscarsstatyett, inte han.

Med astrologin kan till och med den allra ytligaste analys fördjupa resonemanget, och man kan fråga sig om Binoche bara råkat komma i skottgluggen för ett hemligt kvinnohat djupt begravt i Depardieus psyke. Jämför bådas födelsehoroskop och se! 



Följande resonemang är möjligt enbart för att det finns kända födelsetider för båda (astrotheme.fr). Säkerheten i celebriteters födelsetid kan man naturligtvis dryfta i det oändliga, men jag utgår från att den stora franska sajten har någon form av källkontroll. Astrologi är trots allt en del av kulturnationerna..

Juliette Binoche har ett förunderligt intressant horoskop med alla planeter utom en i Eldtecken som funnit härbärge i Lufthus och vice versa. En enda planet i Vatten, men i gengäld är denna Jupiter "hemma" i sitt fruktsamma och välvilliga härskarläge i Fiskarna. Och rent världsligt är tionde huset för offentligt anseende och Jupiter en närmast oslagbar kombination! (Ibland kan emellertid en uppblåst Jupiter teckna hycklare och skrymtare - se det här anonyma fallet.)

Det slående är hur eterisk eller "himmelsk" känslan är som utgår från Binoche som person. Jag har sett henne i väldigt få roller man fått samma okroppsliga "vibb" varje gång. Hon tilltalar mig inte som kroppslig människa. Det är helt i linje med att hon inte har en enda planet i Jordelementet.

Inte heller Madonna har någonting i Jord, men hon är inte en himmelsk uppenbarelse utan istället ett frustande paket av Eld och Vatten i krig - en "känslomissbrukare". Juliette Binoches Sol/Saturnus i 60° till Venus i självcentrerade Väduren räcker knappt ut en hand. Hon bara seglar fram som ett självtillräckligt andeväsen!

Har Depardieu något fog för sin kritik skulle det vara den här kombinationen - var är det dramatiska utspelet? De här andarna nuddar knappt marken, det blir inte särskilt köttsligt. Nu är det uppenbart att det kommer en och annan "andevarelse" från fransk film - trots att landet gick i bräschen för den moderna, materialistiska människan (se horoskopet för Franska revolutionen).

Exakt samma svala distans (och skönhet) finns t.ex. hos Catherine Deneuve, och återigen handlar horoskopet i huvudsak om Eld/Luft, med ett viktigt avsteg i Vatten - precis som hos Binoche. Deneuve har Månen i kvinnans eller själens eget tecken, Kräftan.

Det är uppenbart att när Jorden sätter in, då "koagulerar" den fria anden och människans naturliga kroppslighet blir fysiskt påtaglig.

*****

Är det någon punkt i Gerard Depardieus horoskop man ska undvika är det hans Mars i de "nyckfulla hornens" tecken, Capricornus eller Stenbocken. Han är inte väl rustad att agera världshärskare (det finns alltid en uttalad vilja till makt där Stenbocken förekommer). Enligt den indiska avastha-metoden är en planet i första graden av ett negativt polariserat tecken akut mrita, dvs i slutet av dess döende. (Planetens livscykel går "baklänges" i negativa zodiaktecken.)

Så vad gör en pretendent på världsherravälde i det läget? Angriper den som står närmast och som faktiskt har vunnit världens gillande såsom t.ex. Binoches Jupiter i 10e indikerar?

Se hur nära varandra de här två kommer eftersom Juliettes kvinnlighet eller själ - Månen - befinner sig så nära Depardieus hatiska Mars man kan komma. Hon har sin Måne i Skyttens 30e och sista grad, dvs mrita också den eftersom Skytten är ett positivt tecken. Med mindre än två graders skillnad drabbas Binoche av "gubbjävelns" ådrandesymptom!

För ingen kan väl missa logiken - Stenbocken (och Saturnus) representerar människans ålderdom, samtidigt den plats där viriliteten (Mars) går förlorad. (Mars är "upphöjd" i saturniska Stenbocken eftersom ålderns erfarenhet stryper ung obetänksam passion.) Depardieu har troligen alltid saknat virilitet men det är på äldre dagar hans problem med kvinnor ska visa sig.

Det finns en sekundär indikation på detta. Båda kvinnoindikatorerna i ett manligt horoskop, Månen och Venus, står i 12e huset för världsliga umbäranden. Månen är dessutom debil eller fallen i Skorpionen och när man vägar in att det är den döende Mars som förfogar över båda två, ser åtminstone jag tydliga tecken på en homosexuell kvinnohatare. Homosexuella män kan komma som fjollor som karaktärslöst fantiserar om kvinnor - de är parasiter på verkliga kvinnor eftersom alla dessa kvinnornas bästisar lever ett pseudoliv genom väninnorna. 

Depardieu förefaller istället tillhöra den grupp som hatar det bättre könet, utan att vara medveten om det! Jag följer inte filmvärlden och särskilt inte fransk film, men nog skulle det vara intressant att i grunden studera vilka roller Depardieu tackat ja till i sitt liv, och hur de manliga karaktärer han spelat har relaterat till kvinnor.

Den enda film jag minns med honom var typiskt nog en Hollywood-produktion där han, en artistisk själ, direkt hamnar i underläge gentemot kvinnan (spelad av Andy McDowell) eftersom han är illegal invandrare som får möjligheten att stanna i USA genom ett skenäktenskap med henne. Som upplagt för dolda - eller uppenbara - negativa reaktionsmönster hos en man som fastnat i en stel machoroll på att stå i beroendeförhållande till en kvinna!

Varför Expressens enradiga "analys" är felaktig, beror på att Depardieu är så hyllad man kan bli för sitt arbete som skådespelare. Som fransk "kultursnobb" med Jupiter i positivt härskartecken i kombination med Solen stigande i öster, är han säkert inte överdrivet imponerad av en Oscar från det vulgära Hollywood! Men den här extrema soluppgången i Eld är samtidigt, tror jag, hans akilleshäl.

Det skall till en riktigt stor själ att undvika den uppenbara fällan där Solen i dess världsliga nivå allierar sig med det första husets betydelse av egocentrism. Vi har här en makalös narcissist här, redan innan Jupiter spär på! Och att i det här läget, med den solära kvaliteten så prominent, skicka in "kvinnan" (Månen/Venus) i det tolfte huset för "undanröjda problem", formligen andas av en homoerotisk böjelse. Men han har ju barn och har haft relationer med kvinnor? Ja, livet är märkligt! Vad är spel för gallerierna och vad är den allra mest genuina böjelsen? Elton John lurade en kvinna i fem år att han var hetero. Kanhända kan man leva ett helt liv utan att adressera själens dolda trauman och dispositioner.

Jag har börjat ana att en själ i perioder rekapitulerar och bygger vidare på tidigare liv. I en del extrema fall som bloggen hittat några exempel på, "kommer man på" halvvägs in i livet att man "nog är gay". För undertecknad har ett liv av relationer övergått i ett asketiskt, relationsfritt liv i syfte att bygga den filosofiska naturen. Och jag tror mig veta vilket tidigare liv det är som vidareutvecklas under just denna fas av det nuvarande!

För Depardieus latenta homosexualitet, jämför hans placering av Sol och Måne med dem hos brittiska karaktärsskådespelaren Stephen Fry - den senare har dock antinarcissistiska motangrepp mot soluppgången från depressionens Saturnus! Den kylan inför den egna identiteten/kroppen är faktiskt välgörande, Fry har alltid slagit mig som en mycket trevligare människa än den koleriske Depardieu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Direkt från hästens mun: "Quand j'étais dans son ventre, je crois que ma mère ne me désirait pas" (Jag tror att min mor egentligen inte ville ha mig när jag låg i hennes mage). Voilà vad Dépardieu själv sade för länge sedan i en intervju i en fransk veckotidning. Han nämner också att kroppen inte är så viktig för honom, det är värre med "l'imagination", som förblindar och smärtar honom, och han vill tämja smärtan. Han förkunnar att han vill glömma det kroppsliga och att han skulle vilja vara en ande. Hur väl speglas inte Skorpionen och Skytten
i dessa ord!
Men även om den andliga viljan finns så är köttet svagt - på franska Wikipedia framgår hans röriga privatliv, med en mängd förhållanden som överlappar varandra, och en son som blev frukten av ett, och som han erkände som sin först efter ett par år. Skilsmässan från frun tog förresten 14 år! Så det där med homosexualitet vet jag inte... och karln är ju snart 62 år så han borde väl ha "kommit ut" vid det här laget :-) En problematisk syn på kvinnor kan ju ta sig i andra uttryck.
S

Seaward sa...

Så mycket rikare ett horoskop blir om man har rejält med historik! Tack för dessa fantastiska särdrag från verkliga livet. Ja, hur nära vissa horoskopsymboler de hamnar!

Jag är böjd att hålla med dig här, helt klart är moders/kvinnoproblematiken sådan att han aldrig ens hunnit närma sig den "dolda kvinna" som hos vissa förnekas så till den grad att de blir homosexuella (eller bejakas så till den grad att de blir homosexuella - se politikern Federley).

Men minns att jag inledde med att tala om Depardieus tänkbara kvinnohat, på samma sätt man undrat om August Strindberg var en "kvinnohatare". Jag har aldrig riktigt förstått termen, men har utgått från den täcker in det man idag kallar "latent homosexualitet". Och det kan förklara beteendet hos många "karlakarlar", behovet att bevisa att allt står rätt till. (Se geniala filmen "American Beauty" för en tragisk gestaltning av denna typ i grannhusets yrkesmilitär till familjefar.)