Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 12 mars 2010

Lejonet som arrogans och bipolaritet




Ett "dubbelinlägg" om Christer Björkman och brittiske skådespelaren Stephen Fry.

Jag har en gammal beräkning på schlagergeneralen Christer Björkman liggande och som jag inte tyckte var tillräckligt intressant just då. Kanske hade jag redan skrivit något liknande om samma "astrosyndrom" som fanns på hans födelsehimmel.

Men nu säger SvD:s nyhetskrönikör Harry Amster några ord som helt perfekt resonerar med horoskopet, och därför dammas det av.

Det stora problemet är att han [Björkman] för flera år sedan pratade om att lägga av men hänger sig fast som en igel. Ju fränare kritiken blir desto mer arrogant blir han. När han fick stryk 2009 för det trista startfältet sa Björkman ”Jag bryr mig inte”. Egentligen ett riktigt kul svar, om Christer Björkman skulle varit i rockbranschen. 

Jag har ibland betvivlat att nymånen verkligen skulle ha den skadliga effekt astrologisk tradition ger den då Solen "bränner" och osynliggör Månen i kraft av sin överlägsna ljusstyrka. Det saknas alls inte kändisar och framgångsrikt folk med denna, vilket på sätt och vis Björkman omvittnar.

Men psykologiskt är det lite av ett problem att ha Månen för nära Solen, för i termer av herre och betjänt är "ja-sägaren" Månen alltför nära ordergivaren. För att vara av intelligent nytta måste betjänten, sekreteraren etc, ha viss distans till Solens ordergivning.

Tänk hur klottriga chefens direktiv många gånger är, och hur Lejonets granntecken Jungfrun därmed blir den perfekta medhjälparen som hyfsar till det energiska men lätt diffusa Lejonet. Jungfrun är merkurial och intelligent. Solens eget tecken Lejonet flankas på andra sidan av just Månen, som är den psykiska mottagligheten, den allmänna reflektorn. Zodiaken är genialt uppbyggd - runt Solen har placerats dess två viktigaste hjälpmedel: generell mottaglighet och logisk bearbetning!


Björkman föddes alltså under en nymåne i Lejonet så att inte bara mannens självkänsla står på topp (ingen kan i lejonkungens ögon bräcka honom), han har heller inte någon fungerande Måne att spegla sig i och som kan ge honom avvikande synvinklar på det han håller på med. Mannen är med andra ord fullständigt hemmablind, och horoskopet är en perfekt grundplåt till en klassisk diktator!

Horoskopet saknar tekniskt den kombination av Eld och Jord i direkt låsning som jag brukar kalla "egenmäktighetssyndromet" men något liknande resulterar ändå eftersom Solen tar hjälp av den onda Mars för att döda "kvinnan", eller Månen. Kvar blir bara en autokrat lejon-pamp, utan medhjälperska.

*****

Sådan är den ena berättelsen av de två jag vill dra fram här. Den andra är den inte helt otippade signaturen på en dramadrottning (Lejon och Skorpion) som så väl matchar den degradering ner i gay-flamsig musik som har åtföljt Björkmans tid som schlagergeneral.

Som vi sett har två maskulina planeter, Sol och Mars, gjort gemensam sak mot Månen och undanröjt denna primära symbol för femininitet. Efter det tar Mars (lusta) Solen till sin hjälp när den kastar sitt onda och förråande öga mot könsorganens Skorpion, där vi hittar fixeringens eller låsningens planet Saturnus.

Lejon och Skorpion är liv och död, ljus och mörker och kombinationen har mött i flera tidigare horoskop, inte sällan i samband med brutalitet och mord. Den unga amerikanska studentskan Amanda Knox hade t.ex. samma relativa placeringar för Solen, Mars och Saturnus.

(Det får bli ett senare projekt att göra bloggen sökbar på alla dessa täta paralleller mellan olika horoskop för en lättare jämförelse mellan olika öden som, även om de skiljer sig i det konkreta, ändå tycks styrda av samma grundmönster...)

Jag tänker inte gå in på vilken typ av homosexuell avart Björkman tillhör. Den som kan sina astrologiska symboler inser lätt att här syns omen om dekadens. Solen/Mars som våldför sig mot Skorpionen får en returkoppling från den senare via Saturnus vilja att kontrollera stiliga män (Lejonet, älskaren). Här pågår en ond cirkel av något slag. (Se även Farrah Fawcett - död i tarmcancer - för en liknande ond cirkel som förnyar sig genom rundgången.)

Jag säger bara en sak: det är våra tidigare liv på jorden som gör att vi alla föds under de himmelska omen som på något sätt återspeglar den förfining eller det förfall vi finner oss vara här och nu!

Den som minns en ung schlagersjungande Björkman kommer kanske ihåg att han diffust mumlade om ett boende i Frankrike (eller Sydeuropa?), och att han till yrket varit hårfrisör. Det skickliga handarbetet syns definitivt i flinka Jungfruns tecken, där, tyvärr Venus lider sitt debila läge. När nu lycko- eller expansionsplaneten Jupiter står invid, blir detta då "extremt försvagad kärlek" eller "lycka" för det som nu ännu fungerar i Venus väsen? Jag är inte säker på vilket.

Merkurius är i vilket fall hemma och stark i Jungfrun, så detaljkoll och handarbete måste rimligen gynnas av Jupiters välvilja även om Venus - kärleken - är en svag planet på denna himmel.

Det ska understrykas att Venus per definition är en heterosexuell planet eftersom dess symbolik inbegriper fortplantningen och livshjulet (dess primära tecken Vågen är en av de fyra tecknen i Rajas guna). Homosexuella böjelser kommer först med konflikter mellan planeterna på himmelen.

Hos Björkman ligger emellertid problemen på tyngre nivå, och Venus, debil eller inte, tycks chanslös i den låsning som uppstått mellan Lejonet och Skorpionen, "bejakandets" resp. "förnekandets" princip.


Anm. Det finns inte ett tecken för en gay läggning, men uppenbarligen upprepas vissa typiska drag, vilket den här bloggen har upptäckt där andra menar att astrologin överhuvudtaget inte kan "se" den aspekten. Samtidigt är inte planeterna sista ordet och det som hos en kanske förblir i garderoben ett helt liv, blir hos en annan medvetandegjort.

*****


Andra homosexuella födslar i Lejonet - och en intressant upptäckt:
  • Andrew Cunanan - mördade modeskaparen Versace.
    (Månen + Saturnus i Väduren)
  • Frederic Mitterrand - fransk kulturminister med pedofila böjelser.
    (Månen + Jupiter i Vågen)
  • Harvey Levin - skandalsajten TMZ:s chefredaktör.
    (Månen + Saturnus i Jungfrun)
  • Henry Lucas - ofattbar massmördare, har tillskrivits 360 offer.
    (Mars i Kräftan 90° Månen i Vågen, Solen/Venus 180° Saturnus)
  • Leonard Bernstein - kompositör.
    (Månen i Fiskarna)
  • Mark Foley - styrelsemedlem i förening för utnyttjade barns rätt. Utnyttjade själv gossar! Lämnade USA:s kongress efter att detta uppdagades.
    (Månen, Mars & Rahu i Skytten 180° Jupiter & Ketu i Tvillingarna)
  • Mylene Farmer - fransk sångerska/producent, diffus sex-libertin.
    (Månen + Mars i Jungfrun)
  • Stephen Fry - karaktärsskådespelare, så vitt jag kan bedöma en mycket sympatisk människa.
Den sistnämnde föddes 24/8 1957 - bara ett dygn före Christer Björkman! Hans vänliga och lätt vemodiga sida syns i hans mer lyckade placering av Månen i sitt eget hemtecken Kräftan.


Månen i tecknet före Lejonet är intressant, för betyder inte det att den brända Månen ska slopas från de faktorer som för tankarna mot homosexualitet? Att det enbart är den grova störningen mellan Lejonet och Skorpionen som förbinder dessa två herrar? I så fall skulle det ha fötts horder av homosexuella den här årgången av Lejonet!

Nej, sanningen är att Månen i indisk tradition anses vara i prekärt läge redan när den kommer inom 15 graders avstånd från Solen. Stephen Fry föddes 6 på morgonen (exakt då Solen och Mars steg i öster) och han har Månen i "lidandets" 12e hus, 19 grader från sammangåendet med Solen (nymåne).

Här skulle man som en nödlösning kunna tala om en påbörjad "förbränning" om det inte vore för att den kända födelsetiden (www.astrotheme.fr) ger ett så bestickande tydligt hus!

Månen i Kräftan är ett renodlat bud om kvinnan eller ett feminint, sensibelt sinne, men i försakelsens eller lidandets hus betyder placeringen att Månen undertrycks och att detta narcissistiska soluppgångslejon finner "kjoltyg" vara en belastning.

Stephen Frys himmel så att säga burar in fruntimmer i 12e huset för att när de väl blivit institutionaliserade där, slippa ha mer med dem att göra! Men minns Carl-Gustav Jungs käpphäst: de gudar vi vägrar dyrka och försöker undanröja, kommer tillbaka bakvägen som våra mentala sjukdomar - Fry är bipolär.

Likväl är detta en Måne i Kräftan, vilket ger Stephen Fry hans extremt mjuka och moderliga grundtemperament som skiljer sig avsevärt från Björkmans.

Apropå Frys bipolära sida hittar man också Rahu (det oregerliga drakhuvudet) i Vågen i tredje huset för mentalitet och från Björkmans horoskop vet vi redan att Vågens härskare Venus är debil under den här perioden. Men den verkligt tydliga indikationen på det manodepressiva draget är förstås låsningen mellan livaktiga Lejonet och dämpade Skorpionen!

Och i detta horoskop visar sig "dramadrottningen" intressant nog som en rent psykologisk aspekt: Solen i första eldhuset och Saturnus-Skorpionen betecknande nog i det fjärde huset (Månens naturliga hus) för "det allra mest privata och tillslutna".

Den skickliga astrologen Charles Carter kallade spänningar mellan 1a och 4e huset för "the enemy within" och såg i den dubbla betoningen möjligheten av psykiska problem. Stephen Frys horoskop bekräftar med råge detta, samtidigt som det ger en hundrafalt mer fullödig "sensationalism" (bra för skådespeleri) än nästa dygn då Månen bara inte finns kvar på himlen...

Jag har f.ö. fler fall av depression med Saturnus i 4e huset - planeten representerar yta och publika relationer kanske inte det djup och den intimitet som man räknar med i 4e huset för hem och trivsel...


Inga kommentarer: