Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 februari 2010

Leva eller dö i tarmcancer? (Astrologi)

Aftonbladet kör en harmlös "då och nu" för folkets distraktion. En något större intellektuell utmaning är det att fråga sig vem mer än Peggy Lipton som dragit på sig tarmcancer nyligen, och om astrologin i så fall skulle kunna hitta någon minsta gemensam nämnare mellan Lipton och en eller flera paralleller.

Mina tankar går direkt till Farrah Fawcett, en av de ursprungliga tjejerna i Charlies änglar (som ännu en gång visar hur meningslösa remakes är). Hon dog ju förra året efter en utdragen kamp med samma sjukdom.

Peggy Lipton 1960-tal, Farrah Fawcett 1970-tal

Och nog darrar astrologen till en smula av upptäckten att båda var födda nära varandra i tiden, under en period då liemannen Saturnus passerade genom cancerns tecken Kräftan och då, händelsevis, båda kvinnorna har viktiga planeter i det åttonde huset för fysisk degeneration (och ibland döden)!


Båda kvinnorna var skönhetssymboler på sin tid, och tar vi Peggy Lipton först, är det bara att konstatera att Vågens tecken, vars härskare är konstens och skönhetens Venus, ofta tycks göra susen.

Det går inte att hitta en finare kombination än Månen ("kvinnlighet") lyckönskad av Jupiter i Vågen. T.o.m. den debilt placerade Venus i Jungfrun i tecknets 30e och sista grad ligger så nära Jupiter i Vågens början att den också tar del av välsignelsen. 

Och som jag konstaterade under "Det vackra folket" (Johnny Depp och Brad Pitt) verkar det vara något med den här lyckoplaneten när den välsignar tecknet som stiger i öster (ascendenten).

Farrah Fawcett har som synes en variant på tema. Månen stigande i öster sätter visserligen hennes själsliga kvaliteter (ofta uppfattade som något feminint) i förgrunden, och Månen är i sig inte någon utseendeskapare. Men det är ofta nog Venus, och här sjunker den i väster vid födelsen och aspekterar därför både "ängelns" kvinnliga Måne såväl som hennes ascendenttecken, dvs fysiska kropp.

Den "naturligt goda" Jupiter missar dock aspekten mot ascendenten (som i fallen Lipton, Depp och Pitt), men träffar istället Saturnus i Kräftan vilken råkar vara disponenten som förfogar över Farrah Fawcetts viktiga Sol (den aktiva levnadsbanan). Det här kanske inte är en utseendeaspekt i första hand, men välsignelsen av formaliaplaneten Saturnus i kvinnlighetens tecken tycks från hennes födelse utlova precis det som sedan skedde: hon blev en av Amerikas mest älskade ikoner för en ultrakvinnlig stil. 

Det går utmärkt väl att plocka fram Sveriges egen Yvonne Ryding här, och jämföra hur "Venus-, Måne- och Saturnusinfekterat" också hennes horoskop är. Kanhända har vi här tre nyckelingredienser för "skönhetsikoner". Faktum är att också Peggy Lipton har den formgivande Saturnus som en viktigare än genomsnittlig planet: den är nämligen härskare över hennes Vattumanascendent och därför nära knuten till fysiologisk utformning. Saturnus ger ofta väldigt proportionerliga kroppsbyggnader, men nästan utan undantaget väldigt magra eller tunna människor. 

En snabb sökning på gamla bilder på Peggy Lipton visade att hon var smal som en skrika på 60-talet. Men det där var tiden för självsvältande modellen Twiggy så man kanske inte ska dra för stora växlar på den saken. Säg bara att Saturnus sedan antiken dragits med historien att den åt upp sina barn, vilket också kan läsas som att den tär på allt den kommer i kontakt med.

*****

Tarmcancern då? Jag är inte kunnig i medicinsk astrologi och därför inte kvalificerad att säga så mycket. Men Skorpionens tecken står för kön och anus, samt tarmslutet. Det är Skorpionen som korrelerar med det åttonde huset i den "naturliga zodiaken" och det är tarmarnas nedbrytande verksamhet som kanhända går igen i den här livssektorns innebörd av "organisk förruttnelse".

Den välmatade introduktionsboken i vedisk astrologi, "Light on Life", beskriver det åttonde huset:
Accidents, bankruptcy, death, excretory orans (including the colon), external sexual organs, inheritance, litigation, mystery, occult, plots, poison, theft (s140)
Det åttonde är ett ondskefullt hus enligt indisk astrologi, men som alltid spretar effekterna åt flera olika håll. Ibland har jag hittat rent fysiologiska problem, men oftare psykologiska problem (typ, humörsvängningar och dragning mot depression eller dåligt humör) - mer än sällan finns orsaken till besvären i den sociala miljön. Apropå skorpionisk "degeneration" till följd av personer i den sociala miljön hade Farrah Fawcett fasliga problem med en ovanligt besvärlig stalker.

Att inte bara upptäcka att båda har dödsbringaren Saturnus i cancerns tecken utan att båda också har olycksplaneten Mars i ett hus som relaterar till tarmarna, det är att pressa koincidensen lite väl hårt, tycker du inte? Även om cancern tycks ha dykt upp när båda var ungefär lika gamla. 

Likväl dog en och en (Peggy) tycks åtminstone för ögonblicket ha överlevt. Ett djupare studium av båda stjärnhimlarna innehåller säkerligen tecken på att en av dem har nitlotten, men det vore återigen att börja gräva sig in i medicinsk astrologi som man inte bör prata för mycket om i den händelse man inte är säker på sin sak... 

Jag kan dock inte låta bli att notera att Farrah, som dog, har en Mars i 8e som kastar sitt onda öga mot liemannen i Kräftan - från ruttnandets sektor "muckar" krigaren med liemannen! Var det därför hennes cancer inte kunde botas? Peggy Liptons Mars i åttonde beter sig inte lika illa, och framför allt är den inte disponerad av liemannen själv. 

För notera: Farrah Fawcett har en slags rundgång i sitt drama mellan Mars i Stenbocken, som alltså disponeras av gränsdragaren Saturnus. Samtidigt attackerar Mars sin egen disponent - sågar av den gren den sitter på. Farrahs Sol (livskraft) ser också hotad ut i åttonde i kombination med Mars som hackar mot det åttonde husets tillfälliga härskare (Stenbockens härskare Saturnus) och denna, som sagt, också angrips direkt av Mars samt befinner sig i tecknet Kräftan som inte bara kan symbolisera cancer, men också "livets början och slut".

(Peggy har märkligt också en sammandrabbning mellan de två "naturligt onda", Mars och Saturnus, men här är det istället Saturnus som angriper Mars! Dock inte med samma rundgångseffekt.)

Det är faktiskt ganska många dödssymboler samlade i Farrah Fawcetts horoskop, och med det följer att hon kan ha varit med om olyckor i tidigare liv också. Trauma som inte är bearbetade tenderar att migrera mellan flera liv. Det är upp till själen att lära känna sig själv, karmalagarna bara fortplantar det vi sopar under mattan - tills vi i något liv bestämmer oss att ta ta i problemet! Och då ofta bara som en föresats att ändra på oss. Den föresatsen slår sedan igenom i ett nästföljande liv - någon annan, vårt framtida jag, kommer att visa på gott gry.

De här djupa nivåerna i horoskopen tycks ofta kunna förklara varför vissa saker bara inte går att lösa, inte här och nu. Horoskopet är utsiktslöst. Detta är naturligtvis inget kosmiskt misstag, utan exakt den tripp som själen redan innan den föddes hade bestämt sig för. Ett öde som bjuder på möjligheter för nytänkande i djupet.

Alla dör, men otimligt tidig död eller synnerligen smärtsam död har okända orsaker som går tillbaka på tidigare liv. Sånt är inget indisk astrologi ens höjer på ögonbrynen över. Karma är ett ofattbart komplext system som reglerar allt i den värld av mentala föreställningar vi kallar den fysiska verkligheten. Vi tror på den så starkt att vi till och med tycker oss blöda när vi ramlar och skrubbar knäet. I själva verket är vi andevarelser som projicerar den här showen tillsammans!

Inga kommentarer: