Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 april 2022

Lycklig eller Nato - ska det manodepressiva Finland också påverka Sverige?

Tänk vilken klen ryggrad vissa har. Det räcker med att Ryssen krigar en bit bort för att alla sekulära ynkryggar i Väst ska rusa till det sönderfallande USA för pepp och stöd! 


Kontrasten mellan Finland som var världens lyckligaste land 2021 och stora skälvan 2022 tyder på att vår 103-åriga granne inte är fullt frisk.


Medan Sverigehoroskopet vänts in och ut på bloggen har Finlands karta bara kommenterats en gång (2018), här följer några ytterligare synpunkter. 

Horoskopet beskriver väl varför man aldrig ska starta ett nytt projekt, grunda en ny stat etc, medan själen alltjämt kämpar inre strider med sitt förflutna. 

I det här fallet visar horoskopet för Finlands frigörelse från Ryssland att landet alltjämt är fyllt av ömsom feberheta (ELD) och iskalla (VATTEN / JORD) mardrömmar om att behärskas av en annan och INGEN intellektualitet (LUFT) varmed att bli medveten om sin sentimentalitet och överemotionalism ("jag vill tacka livet").


1917 var också året för ryska revolutionen, så det är kanske inte märkligt att gamla gränser och plattformars hållbarhet svajar betänkligt: Saturnus har detta år en av sina sämsta placeringar i VATTEN och Krabban (säkerhet i egna hemmet eller inrikesfrågorna). Därmed blir fundamentet för nationens känsloliv (Månen i ELD) oerhört gråtmilt och svajigt. Sorg och vrede omvartannat i finska folksjälens inre (kollektivpsyket). 

ELD och VATTEN bildar här båda perspektiven: "sensationalism" och "negativ sensationalism", beroende på om elden torkar ut vattnet eller vatten tenderar att släcka elden och leder till jämmer och gråt.

Frihetens Jupiter stiger förvisso i öster men den är (precis som i Sverigehoroskopet) en verksamt ond Jupiter där styrkan i den östliga placeringen ger en väldigt kluven bild. Landet blir sin egen, men det är ond karma som skapas i frigörelsen, en ond gärning som kommer att förfalla till betalning en mindre vacker dag.

Att ond Jupiter och en svag Sol sjunkande (döende) i väster dessutom bildar den sataniska (genomvärldsliga) axeln påminner på enkel folklig nivå om det toxiska alkoholproblem Finland alltid dragits med på, men på det politiska planet om en synnerligen svag aktör - se Finnens försiktighet genom 1900-talet med Sovjet intill...

Oron eller t.o.m. neurosen syns i Finlands innersta (4e huset). Här brinner den svarta elden i folksjälen (Mars+Månen) och frågan är om landets identitet (självständighet) strax ska dö igen eller klara sig. Det är den frusna bilden en solnedgång i väster och skorpioniska Mars som angriper sin yttre aktör Solen.

Horoskopet visar varför ingen utom finnarna kan gilla deras musik. Här finns djup bitterhet inbyggd i nationalsjälen och den har bara känslonivån att uttrycka sig genom. Den sant mänskliga LUFT-nivån har förnekats detta land som är alltför olikt Väst för att tillhöra det, men ändå inte vill bejaka sin närhet till folkslagen österut pga. Västpropagandan som genomborrat även detta land, liksom Ukraina. Det är något så förföriskt med skräpmat och drömmen om individuell frihet - passar även lågbegåvade medan tankar om kollektiva lösningar kräver mer begåvning och större tankekraft. 

Banal libertinism kommer alltid att vinna massornas hjärtan men ny insikt om DNA-manipulation kommer i framtiden att ge den mänskliga arten en välbehövlig spark i ändan för att komma ur sina småaktiga perspektiv. Litenheten illustreras i hög grad av Krabban eller det klaniska tecknet och tillika zodiakens sätt att beskriva skyddsmurar, vallgravar och andra uttryck för det det lilla livets sätt att skydda sig själv genom att förkalkas och skapa stela yttre former eller barriärer eller gränssnitt mot "den Andre". 

När den här tendensen når sin ytterlighet nås Stenbockens princip, som inget annat är än hård yta och demonstrativa åtbörder. Ingen pardon eller flexibilitet finns i Stenbocken. (Se hur indisk astrologi låter Krabbans Måne vara extremt flexibel inför alla andra planeter, Saturnus är stenhård.) Zodiakens makttecken visar en materialism som nått sitt extremläge. 

Brittiska filosofen Alfred North Whitehead adresserade 1933 det eviga problemet är verkligheten av dualistisk art eller monistisk. Väst valde som bekant den materiella monismen vilket förklarar ländernas dumhet i alla avseenden samtidigt som västerlänningen sprätter ur sig PRAKTISKA uppfinningar som mäter längd och vikt eller för svensken: appar som listar hur mycket hon överbelånat sig hos Bankväsendet - den sataniska principen i konkret gestalt. Whitehead förefaller inte ha studerat astrologin men drar ändå samma slutsats som zodiakens konstruktion i sex kompletterande "baspar":

Universum är dualt eftersom i fullaste bemärkelse det både är flyktigt övergående och evigt. Universum är dualt eftersom varje slutgiltig aktualitet är såväl fysisk som mental ["mental" används av britter för det astrologins LUFT-element tecknar, här universums gudomliga intellektsnivå i linje med dualisten Platon, även om Whitehead gör sitt bästa för att mörka en personlig preferens för platonismen].

Universum är dualt eftersom varje aktualitet fordrar en abstrakt karaktär. Universum är dualt eftersom var "tillfällighet" [occasion, en nyckelterm i Whiteheads buddhistiskt inspirerade tanke] förenar sin formella omedelbarhet med en objektiv annorlunda-het. Universum är Många därför att det helt och komplett  skall betraktas som en mångfald slutliga aktualiteter - eller med kartesiskt språkbruk, som mångahanda res verae

Universum är Ett till följd av den universella immanensen [dessa är sammanfattande ord vilka föregåtts av en komplex framställning och citatet är inte intuitivt begripligt]. Det finns således en dualism i denna kontrast mellan enhet och multiplicitet. Genom universum regerar Föreningen mellan oppositer vilket är dualismens grundval.

 /Adventures of Ideas, s. 190, min snabbövers.

Hollywoods ytliga frihetsfantasier är ett gift som verkligen satt spår i världen, och någon tidningsartikel berättade häromdagen att kineserna noga studerat nationalistisk propaganda via amerikansk populärfilm. Och allt är bara lögn på den Eldiga näthinnan - den nivå Finland nöjer sig med och som också utmärker "vanligt folk" i Sverige (Sverigehoroskopet: Månen i ELD men disponenten Mars i JORD - samma oförlösta materialistiska naivitet som i Finlands horoskop).

*****

Jag taggar inlägget "filosofisk idealism" även om jag ännu (sent omsider) söker tillägna mig Whiteheads "processfilosofi", uppenbarligen alltför komplicerad eller avancerad för västerlänningen en idag en historisk relik. Whitehead kritiserar hårt den banala materialism som fått fäste i hans tid och saker har om något förvärrats. Hela det moderna digitala undret, artificiell intelligens med mera, bygger på denna kriminella överförenkling som den Matematiska Människan utsatt Naturen för. 

Whitehead noterar med sin avsevärda tankeskärpa att folk inte ens har ett språk längre för att beskriva distinktionen mellan kroppslig och andlig (mental) erfarenhet. "Normalt" språkbruk hade redan på 1930-talet förgrovats till den grad att människor via sitt förstaspråk refererar till sig själva som bara kropp och till sist i socialiseringsprocessen eller snarare samhällsindoktrineringen (jämför vaccinationsdrevet nyligen) kommer att tro de bara är materia. (Vem säger 2022 "själen" hellre än "hjärna"?) Om inte språket klarar att indikera dualismen fördummas människosläktet och det spårar snart ur. 

Språkets dekadens har gjort att västerlänningen blivit meningslös som varelse, allt till följd av materialismens grundvalar. Men det finns hopp. Efter Västerlandets undergång kommer mänskligheten 2.0 att återupprätta något av artens potentiella storhet. Varken Finland eller Sverige kommer att ha något med den storslagna omstarten att skaffa.


BILAGA - SANNA MARIN


Den finska statsministern förefaller vara en behaglig människotyp, men hon hjälper inte Finland det minsta. Tvärtom är hennes förblindelse med intellektuell LUFT avskuren och sen landar hon i samma friktionsfyllda soppa som nationalhoroskopet (hon har Månen i ELD men fundamentet, Jupiter, i JORD och påminner starkt om Sverigekartan som heller inte har det så lätt att få något överhuvudtaget att fungera i praktiken).

Venus i positivt härskarläge i Vågen borde ge en utmärkt idealism - åtminstone utifrån Månens (sinnelagets) perspektiv. Men precis som med Sverigehoroskopet undertrycks Venus intellektuella fingertoppskänsla av södra månnoden, Drakhuvudet som är en halshuggen rest av det intensivt ambitiösa Drakhuvudet.

En så loj intellektuell verksamhet i frågor som rör Venus (jämvikt, allianser med mera) öppnar dörren för horoskopets sorgliga del: Solen och Saturnus undertryckt i 12e dolda huset. Den här Skorpion-Solen påminner starkt om Finlandskartans sjunkande Skorpion-Sol i väster och i konjunktion med hämmande Saturnus ser man en känslomässig defaitism. Sanna Marin är för minsta lilla turbulens redo att kasta in handsken och offra 103-åringens individualitet, sälja ut landet till USA:s imperialistiska krigsmaskineri. 

Det är att ha sett Top Gun med Tom Cruise några gånger för mycket!

(För Hollywoods värsta propagandafilmmakare, se 2011-inlägget om Jerry Bruckheimer, en av Top Guns två finansiärer.)



PS. Bloggaren är medveten om vår samtids hycklande nyspråk och att det numera ska heta "bipolär" och inte manodepressiv. Men hur mycket tydligare var inte saker och ting innan den stora PR-förskönandet (Lögnens ande) blev en besatthet hos västerlänningen!

The Mood Disorder That Became Bipolar Disorder

Faktum är att astrologins "sensationalism" (ELD och VATTEN i yvig konfronattion) skulle kunna liknas vid den maniska ytterligheten medan svänngingen över till depresssion alltid stavas SATURNUS (vars båda tecken Stenbocken och Vattenbärfaren opponerar Måne resp. Sol, de preeminenta represenanterna för Vatten och Eld). 

Alla horoskop innehåller någon rörelse längsmed ytterligheterna men många mer exceptionella varianter finns... Dessutom måste man skilja typen av Saturnus för t.ex. den mörka polen. En stark och väl fungerande Saturnus blir inte depressiv utan är naturligt seriös och allvarlig. Svag och och instabil som Finlands Saturnus pekar istället mot depression och fruktan och det gäller i synnerhet nuvarande finska statsministern, vars månhoroskop placerar Sol/Saturnus i ett "svåråtkomligt" läge bakom ryggen. Missmodigheten slår lätt rot hos en sådan.


2 kommentarer:

Susanne sa...

Nästan direkt efter självständigheten utbröt ju ett kort men blodigt inbördeskrig i Finland, mellan "De röda och "De vita", som de senare vann. Övergrepp förekom från båda sidor, men locket lades snabbt på efter krigsslutet, och Finland gjorde aldrig upp med sitt förflutna och de sår som kriget skapade i och med att forna grannar och vänner kunde hamna på skilda sidor.
I horoskopet tycker jag inbördeskriget syns i mars/månen i hemmets 4:e hus, och mars dessutom i attack mot skorpionsolen.

Seaward sa...

Alltid en fördel att kunna lite om landets historia om man tolkar ett nationalhrosokop!

Du har helt rätt, 4e huset passar perfekt på inbördeskriget (som jag inte kände till).

Om sedan Månen eller Mars visar sig matcha kriget som en av de första dasha/cykelhärskarna, skulle det vara skrämmande perfekt. Får återkomma om det.

Mars attack mot Solen är det neurotiska som på sätt och vis också syns hos nuvarande statsminister fast där istället som den strypande Saturnus på livskraftens Sol, en hotande känsla och Saturnus visualiserad som en skrämmande övermakt / diiktator (Putin). Ur hennes mån- eller psykperspektiv blir ju Sol/Saturnus farhågor om förlust av sin och/eller landets individualitet/gränslinjer.