Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 april 2022

Den krigsfixerade ukrainsk-belarusiska författarinnan

[Skrivet den 22 april men lagrad några dagar...]

DN har glömt sätta betaldörr [tillägg: låset sattes snart dit] framför Gråterskan som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2015. Hon har gjort det till sitt kall i detta liv att beklaga sig över Sovjetunionen och moderna Ryssland. Hon föddes i Ukraina men levde i Minsk tills hon den 28 september 2020 gick i exil, tydligen i fruktan för sitt liv trots att hon vältrat sig i en lång historia av lidande och död, vilket borde ha gjort henne immun eller insiktsfull om hur obetydligt ett människoliv i Släktets kamp för att höja sig över sin djuriska natur som sitter starkt i många platser på Jorden.

Med okänd födelsetidpunkt vill jag testa en rent spekulativ rekonstruktion av hennes personlighet utifrån kända fakta: en uppenbar fixering vid krig och död, den fullständigt barocka lamentationen över sitt "nya Ryssland som hon inte känner igen" (efter allt hon skrivet om vedervärdigheten i det "gamla"), och  i synnerhet det löjeväckande men så typiskt DN-propagandistiska att ondgöra sig över de ryska divisioner som "krigar på samma sätt som forntida folk - de plundrar". 

Men snälla... detta är inte specifikt ryskt, krigande i alla tider och på alla platser har plundrat och våldtagit. Det är återigen människosläktets låga grundnatur och problemen med att det inte lönar sig att ha moral i länder som t.ex. Sverige, när hela landets inriktning är mot export av krigsmateriel till suspekta oljeemirat och rena diktaturer. Oskick Sverige har lärt sig av sin idol USA.

Utvikning/Tillägg 26/4: DN:s nivå av "sanning" framgår av otaliga artiklar sedan kriget började, och senast efter Lavrovs uttalande måndagen 25 april. DN låter villigt en spinndoktor från Totalförsvarets forskningsinstitut vända på orsak och verkan genom att beskylla Ryssland för exakt samma sak:

"Man börjar vända på kausaliteten och spela bort att det var Ryssland som anföll Ukraina."

Som alla med tillgång till vettig information borde veta är denna svenskens lögn möjlig just genom att att bortse från den mångåriga NATO-uppbyggnad i Europa Lavrov talar om och som svensken föga hedrande bortser från. Det är faktiskt uselt bortom beskrivning och det är bara att ge upp: Djävulen vinner detta spel i Väst och här har Lögnen har blivit Sanning. Falskheten hos "Rysslandsexperten" framgår av slutorden där DN försöker lirka fram något mer nyanserat, något aningen mer historiskt måleriskt:

Ligger det ingenting i det Lavrov säger om en påstådd Nato-upptrappning?
– Ukraina har blivit anfallna och de har rätt att försvara sig. Väst ger stöd till Ukraina så att de kan skydda sig själva.

Som en försöka tala med en stenvägg! "Experten" svarar inte ens på frågan. Så förstår man att man just hört Lögnens ande.

Eftersom de flesta svenskar bara behärskar engelska förutom förstaspråket (knappt), är nästan hoppet kört att bilda sig en sann bild. Storbritannien är ett NATO-land och medierna där är lika ensidigt vinklade som de svenska. Amerikansk press innehåller möjligen en och annan genuint intelllektuell röst. Lustigt nog använder utrikesminister Lavrov ungefär samma analys som den amerikanska och berömda vänsterintellektuella Noam Chomsky som jag  sökt göra reklam för några gånger. Av en timma med Chomsky lärde jag mig häromveckan elementa: det går inte att som FOI-propagandisten bryta ut Rysslands invasion av Ukraina ur det större maktspelet. Aningen sysslar man med korrekt historia eller reducerar sig till ett verktyg.

Till sist är dagen för författarinnans landsflykt från Belarus (datum i Wikipedia) intressant eftersom exil är en av de viktigare innebörderna hos horoskopets 12e hus. Men utan känd tid kan inte husen kopplas till tecken.

Mitt resonemang är därför: Krigets Mars i Lejonet är stark i Svetlana Aleksijevitj:s horoskop men lika iögonenfallande är "Gråterskan", en svag ryggrad till följd av Saturnus särskilt klena position i hemtrygghetens Krabba - mitt emot Stenbocken där den härskar och omvittnar en klipplik stabilitet. Mars och Saturnus måste rimligen BÅDA vara framhävda genom valet av en passande ascendent. Därtill bör 12e huset vara aktiverat på något sätt vid tiden för landsflykten. Sådan är hypotesen (som förstås inte kan bekräftas).

Först dagen för exilen. Hemstaden Minsk och midnattstimman gäller:


Det är horoskopet, betyder inget utan ett att jämföra med. Då förvandlas det till en transitkarta.

Och här är en spekulativ ascendent för Aleksijevitj. Förklaring följer:

Kognitiv störning mellan upplevelsen av den ryska
folksjälen (Månen) och dess djupare fundament
(Saturnus) (150-gradersvinkeln)


"Den ryska (folk) själen är en gåta", påståendet spinner hon på i artikeln på två olika sätt. Som man kan förstå av hennes livslånga tema, som enligt Wikipedia handlar om tillbakablickar på såväl Sovjet som post-Sovjet, en fixering på denna historia som "en enda massgrav och blodbad, en evig dialog mellan bödlar och offer."

Efter att bloggen efter flera år börjat inse att det är förbrännande ELD som skapar de verkliga massmördarna och fanatikerna (Hitler, Stalin) - Elden om man bortser från dess högre form (en sinnebild för gudomlig klarsyn) har definitivt en destruktiv aspekt nere i Jämmerdalen (på Jorden).

Och vem är bättre lämpad att ta jämmerdalens perspektiv än Saturnus försvagad i Krabban. Ryssland skulle kunna ha varit hur ärorik som helst och denna författare hade ändå valt att se glaset som halvtomt. Och missa inte att denna veka Saturnus i Krabban är Månens eller den ryska folksjälens fundament. Här är den kritiska mixen av Luft och Vatten som vissa klarar men andra inte. I detta fall är det uppenbart att hon helt rört ihop känslor och sort och depression (sin egen) med vad ryska folket i själva verket har för slags kollektiv anda. 

DN har som vanligt valt en avvikare eller dissident i alla bemärkelser, här en psykologisk störd människa som likväl inte är helt verklighetsfrånvänd: Jupiter i Skytten står i det hypotetiska horoskopet i 9e samvetshuset och skulle kunna ge en religiös människa eller ett samvetsvittne, om inte Saturnus dragit ner betyget starkt (den ena stark och välplacerad och den andra usel på alla sätt).

För minns vad åtminstone det moderna ryska folket är för typ: kartan från 1991 visar tvärtom Månen med frimodiga Jupiter i starka Lejonet - och i 2a robusta om än inte speciellt förfinade 2a ekonomihuset. DN-essän ägnar alltför mycket utrymme åt uppräkningar av allt ryska soldater stulit under räderna i Ukraina och även om detta rimmar med ryska folksjälen i 2a huset för materiella förnödenheter och viljan att berika sig (Jupiter), beror detta nationella särdrag på att Lejonets Sol står i olyckans 6e hus. Den som lever under knapphetens hot har inte råd att hålla sig med ett nobelt samvete som författarinnans hypotetiska Jupiter-i-nionde. 

Den som känner existensen och själva identiteten hotad (Solen i 6e huset i Rysslands horoskop) och tror på sin ledare Putin (med all rätt), att NATO-USA en gång för alla ämnar grusa det tänkta hotet från Ryssen, en sådan folksjäl får höga betyg om än ekonomiska pragmatiker. "Visst, råna de skövlade ukrainska hemmen, stridande söner!" Författaren gör problem av något helt naturligt i krig. Det är inte litteratur detta, utan ännu en NATO-förberedande propagandatext - precis som allt i DN och övriga medier. Sällan har man sett ett lands styrande Överhuvuden så snabbt och enkelt stängt av åsiktspluarismen och själva infört en diktaturens envägskommunikation i syfta att prägla undersåtarna som Pavlov lärde sina hundar drägla på givet tecken.

Amerikanerna har släpat sin ryska fobi på ända sedan de utvisade socialisten Charlie Chaplin för att han på bio förevisade löpandeband-slaveriet i amerikanska fabriker. Det blev kommunistrensningar till stor personlig förödelse under Kalla kriget och närmare vår tid förde USA hemliga akter över brittiska och socialistiska rockstjärnan John Lennon, eller för den delen betraktar svenska författaren och socialisten Jan Guillou som en persona non grata. USA är ett sjukligt land som dess nationalhoroskop i betydligt högre grad än Rysslands visar! (Jag har ingående diskuterat hur USA-kartan degraderas via 8e och 9e huset.)

Men visst är det även osunt att som Ryssland leva med en existensens Sol i upplevelsen av ständigt hot i 6e olycks- och fiendehuset. En sån placering i ett i övrigt svagt horoskop kan ge förföljelsemani och oförklarliga beteenden. Men här är folksjälen (Månen) som sagt stark stöttande av sin ledare - exakt som Aleksijevitj också konstaterar.

Solen i hotade 6e kan också beteckna att det ryska ledarskapet har helt rätt, de är hotade av ett intrigerande USA som uppenbarligen lyckats lura varenda svensk, med benägen hjälp från medierna. En känd klassiker detta, att vända hela folket för ett dubiöst åtagande som att bistå USA i fortsatt vapenuppbyggnad längsmed Rysslands gränser. Jag ogillar Putins krig i Ukraina, men det USA sysslar med är bara djävulskt. 

Och så förslaget inlindat i tvärtom-berättelser, något USA tränat på om och om under 75 år av horribla krig för att tillkämpa sig inflytande och billiga råvaror. Detta är verkligen det degenererade barnet till den europeiska kolonialherren och slavhandlaren! Och tänk att horoskopen så väl beskriver det.

Åter till skapandet av en hypotetisk ascendent för författarinnan. Med Väduren hamnar den svaga Saturnus perfekt för en som saknar omdömet och förståelse för sådant som omedelbart utlöser personlig sorg och depression. 4e är ett hörnhus och lyfter fram Saturnus som en betydelsefull faktor.

Att hon fixerat sig vid krig och blod på bekostnad av allt annat den här delen av världen också måste bjuda på, ser man av Jupiter som förstärker och lyfter fram just krigets Mars. Mars i 5e huset opponerar dessutom folksjälen vilket en tragiskt stämd människan (Saturnus i VATTEN) inte ser något gott i, utan enbart Mars sämsta sidor: en krigisk nationalsjäl. Mars blir därpå på tre sätt en ytterst viktig planet, dels för att Saturnus är för vek att förstå dess natur, dels för att Mars stressar hennes psyke och dels för att Mars har en viktig position i 5e huset som anses vara ett gott och tursamt hus.

Och detta faktum, att Mars har så många kopplingar, för att jag helt hypotetiskt placerar den i femte genom att föreslå den martiala Vädursascendenten, som dessutom är lika fanatiskt obalanserad som Ukrainas stridslystna befolkning som kunde ha besparat sig allt detta lidande genom lite mer realism. Att ha Drakhuvudet/Rahu i Väduren i 1a personlighetshuset ger förvisso en dramatiker (även om hon tydligen inte kan skriva själv utan klipper ihop andras röster för en sorgesam kör).

Horoskopet som jag rekonstruerat det förklarar mycket av journalisten som t.o.m. fått Nobelpris för sina collage. Nobelpriset är förstås Jupiter och måste alls inte ligga i 10e huset för världslig renommé hos alla som vinner viktiga priser eller utmärkelser. Men den bör vara stark på något sätt och bättre än i sitt eget 9e hus och dessutom i sitt positiva hemmatecken blir det knappast. Dessutom opponerar Jupiter 3e huset för kommunikation, journalistik, skrivspråk med mera och där finns just författarpennan Merkurius och Venus, den senare förvisso en verksam ILLGÖRARE för en martial ascendent. 

Kort sagt: krig ger massor av stoff att skriftligen illustrera BRISTEN PÅ EN GOD VENUS, bristen på själslig inre harmoni. Eftersom Nobelpriset är utdelat - troligen på grund av Nobelkommitténs och Sveriges russofobi och därmed ett rent politiskt pris, väljer jag att läsa Venus på detta vis. Det är uppenbart så att hon inte bara sitter och lider över sitt folks (i vid mening) begripliga nationalsjäl utan hon bearbetar ämnet. Huruvida hon privat är en kvinnohatare, känner jag inte till, men en verksamt ont Venus bådar inte så gott för givande vänskaper kvinnor emellan.

*****

Dagen för exilen då? Här går tanken som följer: Saturnus i VATTEN/Krabban är en usel plattform och i 4e huset för egen trygghet påminns man att författaren fruktade för sitt liv såsom uttalad kritiker.

Och se horoskopet med transiterna: Jupiter har "kommit hem" till Skytten - Väst som givit henne ett Nobelpris är henne välvillig. Medfödda Saturnus som transit däremot, är riktigt hotfull när den nu når en opposition - Stenbocken - till hennes rotlösa och famlande upplevelse av 4e husets otrygghet. Jag vill tro att dessa två stora ödespenslar tillsammans puttar henne ur osäkra Minsk och till ny otrygghet i Tyskland.

Man kan också se hur den demoniska ambitionens Rahu når Oxen på sin eviga baklängesfärd genom zodiaken. Det är författarens soltecken och livskraft. Det är enligt hypotesen också samma ukrainska fanatism som prisar livet för högt (total avsaknad av filosofiskt jämnmod och förmåga att acceptera sitt öde som Ukrainas Rahu-ascendent visar). 

Själv med en Rahu-ascendent blir därför författaren akut medveten om sin fysiska kropp och sitt fysiska liv (det senare symboliserat av både ascendenten som Solen) och ger järnet till Västeuropa för att smita undan Liemannen som vuxit så stor inom henne (Saturnus i privata känslornas 4e) och nu börjar se ut som den opponerar henne via det externa. Saturnus-i-Stenbocken: noll interioritet och total identifikation med det yttre eller objektiva mål. Saturnus opposition till sig själv via transit påminner författaren om hur bräcklig även hon som säsongsblomster är.

[Efter att detta skrevs hann ett inlägg publiceras om supermamman Danielle Colby-Cushman - också hon med Saturnus i modersprincipen Krabban. Men inget evigt lamenterande över nationens blodiga historia - kanske för att amerikaner i gemen saknar insikt i sitt hemlands fulare sidor. Istället en konkret vilja hos supermamman att att hugga i och hjälpa värnlösa djur och flickor som fallit offer för trafficking.]


Inga kommentarer: