Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 april 2022

Antikens irrationalitet blir i skönmålande Sverige "sensitivt begåvad"

[Från 1 april, men undanstuvad pga. mer påträngande ämnen]

Någon kallade sig högkänslig som det var en självklarhet och jag frågade inte vidare eftersom jag förstod kopplingen till vederbörandes benägenhet att låta enkla sinnesintryck övergå i känsloutbrott, som om det inte fanns något intellekt som processade nyttan av raseriets "bidrag" till den sociala situationen. 

Vederbörande var född med Venus i Väduren, motsatt härskarläget i Vågen och därför ett fokus på "jag och min känslomässiga balans" snarare än "vår gemensamma harmoni". Venus olyckligt valda disponent, vredens Mars, befann sig dessutom i hinduiska "6-8-relationen" (väst: inkonjunkt, 150°) med "lägga band på sig"-planeten Saturnus. Kort sagt: vrede och självbehärskning lirar inte väl med varandra.

Några år senare kom jag att tänka på det moderna ordet "högkänslig", och en googling visar hur otroligt vanligt det är i Sverige. Särskilt curlingföräldrar har via svenska medikalisering av livet självt, landets brist på religion som gjort det till religion att istället vara besatt av egots alla små signaler, kommit på att kartlägga sina barn och jaga defekter och sjukligheter. 

Detta är ett galet land som smittar sin befolkning så att föräldrarna i sin tur förstör sina barn. Hur länge har den svenska självdestruktionen egentligen pågått? Är det Hälsovårdsmyndigheternas fel, är boven ett Sverige enfaldigt (som en dåre) i sitt beslut att rena vår "ariska ras" från allt underlägset i folkblodet? 

Jag menar att rasbiologin aldrig fasades ut, den bytte bara uttryck. Allt i dagens Sverige tyder på att samma låga värdering av det avvikande eller sjuka lever vidare, utom om det tittar fram i medelklassen: då hittar man på ett nyord och hyllar defekten istället, på Sveriges hycklande sätt. 

Sverige har förvisso inte patent på förskönandet eller fobin mot verkligheten. Första gången jag upptäckte lögnaktighet i allmänt språkbruk var i den amerikanska engelskan där "handikappad" plötsligt bytts ut till "utmanad" (challenged), som om ett handikapp var en tävling att gå vinnande ur. Så dekadent tänkt, så amerikanskt...

Här är en typisk svensk föräldraartikel:

https://www.mabra.com/psykologi/sa-hjalper-du-ditt-hogkansliga-barn-5-saker-att-tanka-pa/6663447

Det är här jag insåg det häpnadsväckande nyspråket där något beklagligt vänts till sin motsats. Bristen på intellektuell stadga göms undan och istället talas det om "sensitiv begåvning" som om inte vartenda däggdjur med fem hjälpligt fungerande sinnen i så fall är "begåvade". Uppenbarligen ljugs människor i ögonen för att den svenska myten om alltings jämlikhet ska se ut att gälla.

(Astrologiskt: jämför Sverigehoroskopet, vars "balanserade" Vågascendent leder till en Venus som initialt löftesrikt står i ett stabilt saturniskt tecken, men där självkontrollens Saturnus tycks lösas upp i tomma luften via dess konjunktion med separativa demonen Ketu.)

Nyspråket är samma lögnmentalitet i landet som när HBTQ+++++ typerna alla är helt normala eller kanske t.o.m. "särbegåvade" - homodebattörer ses inte sällan söka lyfta sig till något högre än de förment okunniga, men även ordet "särbegåvning" (i rätt bemärkelse) är ett tecken på samma svenska lögnaktighet i personliga frågor. 

Varför, har jag frågat tidigare, flyttas bara de högintelligenta ett steg åt sidan i vertikal ledd genom beteckningen "särbegåvad" - de särskiljs från flocken - när det gamla uttrycket "överbegåvade" är korrekt bättre förklarar vad det handlade om: hierarki existerar, det är bara svensken som ljuger för sig själv och låtsas som graderingen eller lyckans lotter inte existerar! Skadegöraren är inte demokratin i sig utan de krafter som försöker använda begreppet till saker den inte innefattar.

Tvärtemot den ständiga svenska propagandan om vår jämlikhet och demokrati är det MERITOKRATI som gagnar ett land som vill se hela folkets lyft framåt. "Demokratin", som den uttrycks i Sverige, har istället lett till ett idioternas välde där medelmåttigheten degraderar alla - även de överbegåvade som inser att de inte behöver lägga två strån i kors för att leva bättre än genomsnittet. 

Svensk demokrati har faktiskt skapat det tjuv- och bedragarsamhället vi nu har och där de stora svenska varumärkena utomlands lider av den korruption som avslöjar hur hela den inhemska samhällskroppen är drabbad. Hela landets så kallade Elit består av lata och (undantagsvis) högpresterande som har en lätt väg genom livet tack vare att Staten skapat myten om Sverige som ett jämlikt och rättvist land förskonat från "forntidens onda hierarkier."

Detta är den största lögnen av dem alla - i Sverige är sociala och informella nätverk nyckeln till alla överbetalda positioner där slöhäckar kan sitta och jäsa och knappt klara förelagda uppgifter. 

[Tillägg: Morgan Johansson formulerade sig precist i samband med påskhelgens antirastistiska upplopp: "han ville inte vara någon skrivbordsgeneral men...". Skrivbordsgeneraler lite varstans är vad Sveriges falska bruk av demokratibegreppet givit.]

Ett sätt att slingra sig ur både demokrati och meritokrati är att bli "kändis". Se t.ex. ett "högkänsligt barn" vid namn märren Blanka och hur kändisskap är en ekonomisk tillgång för dem som annars skulle få lasta varor på lager till följd av allmän okunskap om allting. Det problematiska horoskopet har kommenterats tidigare men uppställd som naturlig zodiak (dygnets egenskaper utan personlig koppling) och fokus på de tre kvaliteterna säger mycket om högkänslighet:


Solen i Sattva guna (Ljusets kvalitet) hade kunnat bli så bra om inte fundamentet Jupiter stått i Mörker och dessutom i oförlöst Mörker. Vårdar sig om sina hang-ups och vill inte bli fri från dem, Månen/psykets närhet till Jupiter har som enda fördel en viss sex appeal och att familjehemmet hade det materiellt väl ställt. Men Månen invid Jupiter i ett problemtecken ger just överkänslighet och en dominant reptilhjärna.

Till följd av Jupiter i Mörkret lyckas Solen i Skytten inte sända värst mycket ljus hem till sitt hem i Lejonet (fadern) och Mars överhetsiga vredesmod däri förblir på det hela tagit oförlöst och en smitta som famlar i omedvetet Mörker. Detta är också en del av det "högkänsliga barnet" - ett dåligt arv från fadern.

Venus i hemmatecken, Passionens Våg, är det enda som inte dras till destruktivt mörker förutom att Passion alltid står i spänningen mellan ytterligheter. Som högkänslig söt kvinna (Venus i härskarläge) passar hon utmärkt med sin "kosmiska bakgrundsstrålning". Men dygnets omina antyder inte direkt någon världsförbättrare.

Visst, i så måtto som de fem sinnena fungerar finns naturligtvis skönhetsbranschen eller att som butiksanställd sniffa på grönsakerna på ICA (superkorrupt varumärke, för övrigt) och se till att inget ofräscht ligger framme...

Och för frågan om frånvarande intellekt går i arv, se bara på det överkänsliga barnets båda föräldrar och avgör själv. Mamman har åtminstone partiell självdistans och ett glatt humör, men spagettikokaren saknar många försonande drag...

Lämnar man de generella tre kvaliteterna ser man något som påminner om horoskophalvan överst, som rörde en överkänslig estet som blev galen för minsta lilla avvikelse från perfektion. Blanka har faktiskt samma tre planeter involverade på ett snarlikt sätt: Venus visserligen "korrekt" i Vågen men bisarrt överdriven via demonen Rahu och till detta en evig kamp mellan självbehärskning (Saturnus) och "skrika som en stucken gris" (Mars). Stackars människa som har att leva med sig själv i denna röra. Inte konstigt att problemet flyttas över till estetisk överperfektionism i den yttre världen.

*****

Tar ett annat exempel men nu snarare särbegåvad än "sensitivt begåvad". Klimat-Greta en någon fördunklade psyken ofta tror är en produkt av vuxenvärlden.  Som om en tonåring inte kan odla egna intressen! 

(Bloggarens vuxenvärld i den åldern bidrog inte med något, alla mina hobbys var ämnen jag letade upp själv - som att ute på vischan cykla in till närmaste stad och köpa amerikanska bilmagasin i Pressbyrån. Dessa tragglade mig igenom med engelsk-svensk ordbok till hands i en tid före internet och innan ALLT på tv var amerikanskt skräpunderhållning.)

Greta har mer Passion än modepropagandisten och det är inte konstigt att det är hon som prytt världspressens förstasidor. Jag tror aldrig tidigare jag sett TRE ömsesidiga receptioner i ett horoskop och så fantastisk PASSION för LJUSET, passion för pålästhet och bildning. Se inte minst hur miljötecknet Krabban bär på Jupiter, soltecknet Skyttens härskare. 

Visserligen är detta en inkonjunkt position, en glappkontakt eftersom planeterna står i en 6-8-relation, men detta måste vägas mot den intensivt positiva orienteringen mot det goda.

Övervinner denna ELD/VATTEN-sensationalism och samtidiga Passion-för-Ljuset "6-8-ominat"? Av facit så här långt verkar det så och med råge! Planeternas relativa positioner är nu en så vanlig typ av omen att de "glappkontakten" i t.ex. 150-gradersvinkeln inte får överdrivas. Kanske är det värre om båda planeterna står dissocierade från varandra i Mörkrets kvalitet... Ämnet kräver egentligen en större utredning.


Det är typiskt att det mörka-men-passionerade utbytet av härskare mellan Vågen och Skorpionen är just det hon blivit känd för: agitationen mot människans dåliga sinne för balans med miljön och kroniska tendens att i kapitalismens namn fortsätta döda sin enda värld att leva i. Denna del av horoskopet är den nästan skrämmande skarpa Greta som hutar åt världsledarna! 

Men basen är förstås hennes kunskap och den tredje "receptionen", utbytet av härskarna till lärdomens Tvilling och policymakaren Stenbocken, är också värd sin vikt i guld. Återigen Passion och Ljus som övervinner det som kunde ha varit ännu ett 6-8-glapp i mellan fakta (Tvillingarna) och policy (Stenbocken). 

Visst är detta Klimat-Greta reducerad till symbolik !!! Här är då ett bra exempel på antikens "rationella själ" när den driver än människa. Och då finns ändå inte födelsetidpunkten för att snoka rätt på Gretas "personliga daimon" (den mest specifika angivelsen för den rationella själen i senantik grekisk-romersk astrologi). Men redan av dygnets himmel ser man många goda kandidater att välja mellan.

 

Inga kommentarer: