Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 april 2022

Noam Chomsky, när IQ går i taket blir man vänster


Från ett tidigare inlägg vill jag upprepa länken till en timslång videointervju med Chomsky. Han ger den internationella politiska bakgrunden till Ukraina-krisen, utan vilken man förblir ett lättmanipulerat verktyg. I dessa dagar av skyttevärnseld bestående av ren propaganda behövs en historiker och filosof av rang.

https://therealnews.com/noam-chomsky-a-left-response-to-the-russian-invasion-of-ukraine 

Det är närmast chockerande att se vad som ser ut som en vithårig gammal man med båda fötterna dinglande över gravgropen producera en timmas knivskarpt tänkande (låt vara att han talar långsamt) och sedan otåligt be att få avsluta lite kvickt eftersom han direkt därpå har en ytterligare nätintervju och samma  kraftutlevelse att göra om igen. Den intellektuella styrkan hade jag inte ens vid 30!

Amerikanen Chomsky, som var motståndare till USA:s monstruösa utrikespolitik redan vid tiden för Vietnamkriget har sannerligen inte mycket gott att säga om den Stora Imperialistens förslagna inblandning i det krig Putin lurats till i Ukraina. 

Enligt Chomsky ler både Kina och USA i det fördolda efter att främst USA har utmanövrerat en rätt obetydlig fiende som man ska vara så dum som en svensk för att frukta. 

Kriget i Ukraina, säger Chomsky, manipulerades i princip fram av USA som nu med vapenleveranser kommer låta Ryssland och Ukraina ta ihjäl varandra utan att själv behöva lägga sig i. Tänkaren Chomsky upprepar det flera gånger: USA kommer att låta "till sista ukrainaren" falla som bönder i ett spel som alltid var riktat mot ärkefienden Ryssen. (USA:s alla krigsbrott och fiaskon sedan Andra världskriget har gjort dem alltmer ovilliga att själva delta - de låter nu "fredsbevarande" NATO sköta krigandet åt dem, de listiga rackarna.)


Att uppmärksamt ägna Chomskys redogörelser en timma och sedan läsa varför Atfonbladets ledarredaktion (dvs. skribenten Anders Lindberg själv) har "bytt" åsikt och nu menar att NATO-medlemskap behövs, är att gå från ett klassrum för begåvade studenter som seriöst önskar förstå till att lyssna till den mest bedrägliga och hårdvinklat populistiska USA-version av händelserna som möjligt är. Kryddad med lite krigsnostalgi och nedskjutna svenska spionplan som misshagade gamla Sovjet. 

T.o.m. som snabbskolad i ämnet USA-hatet mot Ryssen (vilket allt handlar om) inser jag att Lindbergs "obundet socialdemokratiska" tidning i själva verket går i stenhårt ledband till partiet - detta är det verkliga skälet till att tidningen "bytt åsikt" - om man generöst väljer att missa hur infamt tidningen signalerat ohämmat rysshat och NATO-anslutning från 24 februari i ett rörigt drev av ett större antal AB-journalister. 

Bakgrunden till drevet från dag 1 är förstås att NATO-medlemmen Norge huserar jätteföretaget Schibsted vars outtalade eller uttalade order till Aftonbladets högsta hand är att följa det av USA dikterade narrativet - något journalisten Kajsa Ekis Ekman var på spåren innan tidningen ETC tystade henne. Hur kan denne Lindberg lägga sig till sömns om natten efter att så uppenbart visat sig vara ett lögnaktigt verktyg? Förklaringen till "ledarredaktionens" "nya" åsikt är ren fabrikation och övriga töntar i Sverige spelar med i falskspelet inför folket och säger "sent, men grattis" (Expressen).

Lindbergs födelsedag har granskats två gånger och jag har inte lyckats bli övertygad om honom som annat än en populist. För mycket småslarv och skarvningar trots att logiken tajtat till sig över tio år och det är sällan han fulglider mellan olika sakfrågor lika flagrant som i yngre dagar. Han har tränat på den här krönikan, hans livs Opus i vilket han åberopar några drunknade svenskar som skäl till att dras in i USA:s kommande Tredje världskrig. Bra jobbat med känslomanipulationen! Vill det sig riktigt illa är Lindberg faktiskt så obegåvad att han tror NATO är en fredsbevarande organisation. Men det vill jag inte tro så frågan är, hur sover en journalist om natten efter ett sånt här beställningsjobb uppifrån?

*****

Chomskys horoskop kommenterades redan 2014 men var så krångligt att ett förnyat tolkningsförsök är på sin plats.

Kungariket där månen går upp, grammatik samt rovkapitalism

Även om bloggaren först 2016 plöjde hans och Edward Hermans Manufacturing Consent - the Political Economy of the Mass Media (1988) - en text som är högaktuell just nu med svenska mediers högförräderi till ensidig och propagandistisk beskrivning av Ukraina-kriget - och därutöver vet väldigt lite om denna imponerande tänkare, måste jag försöka reda ut Chomskys hopplöst komplexa horoskop en gång till.

Det är alltid kul att hitta stora svarta kors i kartor tillhöriga inskränkta svenska politiker, och har brukar avsiktligt undvika verkligt komplexa kartor helt eftersom det blir så tråkig läsning. Roligare då med ett tillbud under en klatschig nymåne i Skorpionen eller någon annan av astrologins berömdheter!

Men Chomskys fall sätter t.ex. ifråga de inkonjunkt-aspekter hinduerna känner som "6-8-relationen" (två planeter där den ena blickar mot den andra sex tecken framåt och där ser Fienden, och där den andra planeten i åttonde steget framför sig har en planet i en 210-graders "dödsaspekt" som kan betyda att den främre är osynlig eller död, i radioskugga. Bådas relationer anses problematiska men hur svåra beror på hur viktiga de är i horoskopet som helhet.


Chomsky har en extremt viktig "dissociation" av det här slaget. Mängder av saker händer vid soluppgången (hans egen uppgift enligt astro.com ger en födelse just som solen gått upp. Själva livets och intelligensens SOL får därmed Skorpionhärskaren Mars som sin disponent eller fundament. 

Men titta på Mars! Inte bara skär sig elementen - Vatten och Luft saknar synergi med varandra och kan i värsta fall leda till pladdriga hönshjärnor (vilket allra minst Chomsky är). Mars - disponenten bakom Chomskys hela liv och uppenbarelse som människa står kvar i dödens 8e hus i ett inkonjunktläge ("6-relationen") och tycks alltså upplevda sin egen kropp och sitt eget liv som en olycka eller rent av fiende. Men detta vet inte 1a huset-jaget om eftersom det råder noll insikt i dödens hus. 

Den dolda ascendenthärskaren (kroppssignifikatorn) formligen stinker dold karma från Chomskys tidigare nedslag på planeten Jorden och det är mer än troligt att han den här gången sonar en del gamla synder genom att vika en stor del av sitt liv åt kritik av sitt hemlands utrikespolitik. Föräldrarna var ryska judar och fadern flydde Tsarryssland som god vapenvägrare - mycket av barndomshemmets Måne i 12e huset för exil alternativt världsliga förluster förklaras av den bakgrunden. Familjen levde fattigt i USA.

8e dödshuset står också för arv från föräldrarna men det är uppenbart att huset ibland verkar fungera även som förmedlare av ett psykologiskt arv och det är här den mobila Tvillingarna och den ramifierade Skorpionen (söker lugn och trygghet) matchar faderns ovilja att bära vapen åt Tsaren. Detta blir ett psykologiskt arv som sedan återkommer i Noam Chomskys kritik mot USA:s bestialiska mördarmentalitet som han återkommer till flera gånger under intervjun och som inte kan bestridas. (Sverige kommer nu att ta parti med världens mest fruktansvärda land i NATO-anslutningen och dela USA:s framtida förlust av betydelser i världen.)

*****

Lika märklig som ascendenthärskare inburad i dödens hus är Chomskys syn på frihet: Jupiter står här bra till tecknet, som filosofi ingick han säkert i den grupp yrkesfilosofer som bloggen tidigt upptäckte tydligt dominerade den unga debutanten Väduren. Jag gissade då att Jupiter-Väduren kommer sig av att bara de unga har nyfikenheten att ställa stora frågor. 

Gamla eller genomsocialiserade medborgare har i allmänhet tappat förmågan att  ställa sig de stora frågorna som barnets idoga "Varför?" vad än föräldrarna ger till svar. Barnet vill söka vidare och sådan är Väduren. Men Chomsky har frihetssträvan i Olyckans och Fiendens 6e hus och här (kan bloggaren med samma husplacering) konstatera att Jupiter som rikemansplanet är ett osannolikt (men inte omöjligt) utfall för egen del, men väl kan ge ett stort intresse för att förstå vem Fienden är eller vilka Olyckans rötter är. Bloggaren fann reinkarnationen och karmaläran och Chomskys Jupiter tycks fungera likadant, fast med mer näraliggande svar.

Chomskys Jupiter är alltjämt en både naturlig välgörare som en verksam eller funktionell sådan, även om hussektorn är obskyr, och det kan förklara varför den åldrige man i videon har ett psyke med en vidd och överblick i ämnet som är frukten av ett livs expanderande (Jupiter) tankar och funderingar. 

Axeln mellan Månen och Jupiter står i olyckliga hus men är i princip oerhört välgörande för sinnet eller psyket. Att Månen i Vågen dessutom har Venus i Stenbocken som sitt fundament är också en ypperlig indikation eftersom Venus och Stenbocken är planetära vänner (även om Skorpionascendenten har ett lite ansträngt förhållande till den höggradigt organiserade Stenbocken - i intervjun ger Chomsky lika lite för Ryssland som USA - båda är i hans ögon samma imperialisttyp, dvs Saturnus).

Men intrapsykiskt ger Venus i Stenbocken en jordnära realism och hindrar Månen (sinne/fantasier) från att driva bort i det 12e huset som har en tendens att befinna sig bortom samhället. I bästa fall kan 12e ge den ohyggliga sinnesnärvaro och sannfärdighet som en munk eller nunna som avsagt sig världen förvärvar. Bara den som offrar sin plats i samhället är i stånd att se om det samhället var värt att lägga ett liv för till att börja med.

Det intressanta är nu att Saturnus - som Chomsky inte gillar - ändå är en del av honom själv. Saturnus i första jag-huset går inte att komma från. Detta är dess världsligt svagaste hus (imperatorn, självhärskaren eller diktatorn är per definition inte en bra typ och Saturnus ska idealt ligga i 10e eller i 7e husen, där tonvikten på subjektivt ego-perspektiv ersätts av en bättre förståelsehorisont). Dessutom är Solen och Saturnus ömsesidiga fiender och båda belägna i 1a ego-huset - komplexiteten är nu total!

*****

Det går helt enkelt inte att reda ut vem som spelar förstafiolen, Solen just stigen i öster eller horoskopets atma karaka (själens åstundan) som här är just Saturnus i Skorpionens 28e graden (högsta gradtalet av alla)- denna på så många sätt ogynnsamma planet. Vad kan man göra av den placeringen? Jo, att Chomsky föddes en fiende invävd i sin egen kropp, en fiende han känner inom sitt eget jag och via sin inre intelligens, via sitt inre solljud, kan kasta ljus över!

Chomsky vidhöll att människan har språket hårdkodat, en gåtfull idealistisk position som påminner om nyplatonismens tanke att det gudomliga intellektet genomsyrar Kosmos och därför finns representerat i varje mikrokosmisk människa. Språk är intelligent struktur och Saturnus står för exakt detta, även på den här bloggen även om det tog många års ältande och många böcker innan bilden började klarna och olika religiösa och filosofiska traditioner började belysa samma världsbild. Man kan se Chomskys "oförenliga" biologiska Vatten och intellektuella Luft i vansklig förening (1a och 8e huset) som just gåtan hur den immateriella intellektuella verkligheten på något sätt kan genomsyra det biologiska substratet. Det är inte Naturen som ger intellektet, det kommer "från ovan".

Vatten och Luft ses sällan fungera så perfekt tillsammans som i fallet Chomsky och han bryter helt mot de många fall där jag pekat ut sociala rättshaverister, mobbare/mobbade eller andra extrema uttryck dissociationen. Visserligen gäller extremfallen Skorpionen/Vattenbäraren medan Chomsky har Skorpionen/Tvillingarna, men att ha Vattenbärarens Saturnus i Skorpionen är faktiskt något av en början av samma oförsonlighet. 

Jag uppfattade mycket av hans grundmurade förakt för USA:s vilja att döda först och tänka efter senare. Faktiskt visar sig Chomsky dela den här bloggens negativa utvärdering av den amerikanska folksjälen som den kan utläsas av USA-horoskopet. Men jag kan ärligt säga att Chomskys egen karta uppvisar en hel del släktskap så det är uppenbart så att faktor X spelar in här: själen och horoskopet är dock inte identiska.

Chomskys rationella själ (den personliga daimonen) enligt grekisk-romersk astrologi syns som en liten markering i 3e intellektshuset, i närheten av Venus.

Eftersom detta är ett daghoroskop (solen har stigit med minsta marginal) och Venus följer senare på himlen är hon här i Aftonstjärnans skepnad, dvs. sin fredliga aspekt, uppstår nu vad som i en vild synkretism mellan hinduiska tankar och hellenistiska följande omen som horoskopets kanske viktigaste:

Den personliga daimonen eller den storslagne tänkaren och USA-kritikerns högsta förnuft (personliga daimon) - de som lösgör sig vid döden och vandrar vidare för att senare agera kärnan i nästa människa - detta förnuft står Aftonstjärnan och fredligheten nära. Sådan far sådan son! Och den venusianskt anstrukna daimonens disponent Saturnus har stigit in i 1a-huskroppen. Dvs här är en levande människa vars daimon är synlig hela tiden - eller snarare låter sig höras genom 3e kommunikationshuset! Mannen är perfektionen av rationalitet men tar den lägre vägen och rörs genom humanitära VATTEN. Flera gånger under intervjun hörs Chomsky mjukna bortom 3e husets Stenbocken och dess sakliga framställning, och det mjuka är Venus som hörs när ämnet glider förbi mördarnationer som USA och Ryssland.

Inför detta får mängden av små astrologiska tips och hållpunkter stå tillbaka. Visst har Saturnus väldigt lite med egohusets begränsade perspektiv att göra, men se ascendenthärskaren Mars i 8e: här finns in tillströmning som kan ha med tidigare liv att göra och vem vet vilka nivåer Saturnus eller rationaliteten nått i dessa liv. 8e sägs visserligen teckna "dålig karma" från det förflutna men i någon mån tycks detta knutet till Chomskys judiska genetik (1a huset=kroppen) och kan således begränsa sig till en i stigmatiserande etnisk tillhörighet, som är ett annat problem som han säkert också brottats med.

*****

Intressant i vilket fall att finna Putins och Bidens kritiker själv ha Solen med Saturnus (precis som Putin som Chomsky inte ger ett vitten för), en oerhört långsiktig och mycket rationell natur, där Saturnus inte släpper Solens otyglade animala livskraft fri medan Solen som kognitivt vaken har stöd från Saturnus rationella och organisatoriska natur. Trots att de är planetära fiender vässar de varandra. 

Jag har nämnt (i en text som drogs tillbaka) en släkting med Solen i tajt konjunktion med Saturnus som tidigare arbetat med sekretessbelagda uppgifter för flera EU-länders kommunikationssystem vid krig när medelsvenssons Apple- och Windowsdatorer för länge sedan slutat fungera i scenarier där civilsamhället bombats sönder. 

Jag kan intyga att denna makalöst torra och fåordiga människa har ett intellekt som ingen annan i släkten är i närheten av (som återspeglad i karriär och inkomst). Samtidigt finns där tillkortakommanden som t.ex. arbetsnarkomani (så förutsägbart med dagaktiva Solen och hårda slitets Saturnus), så till den grad att äktenskapet skakat flera gånger och hustrun hotat med skilsmässa om han inte ägnade familjen mer tid. Möjligen beror denna dumhet mitt i all smarthet att Saturnus är fallen i Väduren samtidigt som Solen är upphöjd där. Energisk verksamhet smäller alltså högre än lugn planläggning. Om Chomskys Sol och Saturnus finns inget särskilt att säga vad gäller zodiaktecken. 

Men vad då om Saturnus svaga placering i Vatten allmänt? Jag förde den saken på tal i anslutning till Magdalena Anderssons Saturnus där Vatten knappast är en bas för en Sol-i-Jord- (fundamentet som ska hålla emot sugs upp av Jord och pragmatisk efterlåtenhet dominerar över principfasthet - Andersson, en kvinna, sålde ut Sveriges långvariga tradition av neutralitet. 

Saturnus som enbart problematisk i Vatten är ännu preliminär regel man får kasta ifrån sig inför horoskopet som helhet. Chomskys konfiguration med både intellektets Merkurius, intelligensens Sol och principmedvetna Saturnus alla i Vatten bildar en DJUP lirare och djupare än Skorpionen blir det knappast! Dessa är fruktansvärt skarpa tänkare när "rätt" planeter bildar enad front. Som i detta märkliga 1a hus hos Chomsky.

*****

Av 1900+ horoskop med känd tidpunkt är tyvärr Chomskys det enda som har denna märkliga Skorpionascendent. Dumpar man kravet på Skorpionascendent och bara söker trion Solen, Merkurius och Saturnus i tecknet bland drygt 8000 kartor utan tid, resulterar 45 träffar.

Några roande namn:

Carolina Neurath - prisad ekonomireporter utan en enda högskolepoäng i ämnet. Det är Sverige, det. För inte så länge sedan hade landet t.o.m. en statsminister som inte kunde prata engelska med omvärldens statsöverhuvuden!

Aaron Carter, Idol-artist som "vetat" att han tände på både pojkar och flickor sedan 13. Här kan man se Solens identitetsskapande som skadad eller arresterad av hämmaren Saturnus. Saturnus tycks på sin dåliga sida ligga bakom mycket sexuell förvirring just eftersom den introducerar spärrar och blindfläckar så att individerna går vilse i partiella perspektiv. 

Den "demoniska" men med tiden folkkära skådisen Ernst-Hugo Järegård. Hans stinna blick sade något om Skorpionen i extremvariant med Solen (ögat) och den fixerade Saturnus.

Pinsamma moderata kulturminister Lena Adelsohn Liljerot och självviktiga och humorlösa konstnären Ernst Billgren. Finländska nervdallret Sanna Marin (statsminister som vill bli räddad av NATO). 

Överhuvudtaget ger den här träfflistan väldigt många och en del rätt sjuka typer, mördare och annat. Det är helt klart att ha Saturnus/Liemannen med livets Sol i Skorpionen är en kritisk kombination. Hos en del lyckas det och hos andra blir det bara en saturnus-formalistisk jakt på berömmelse och position i Eliten (Billgren). Ja, jag ser extremt hetlevrade skådisen Dan Ekborg i gruppen också, och det påminner om Järegårds extremt hotfulla temperament i vissa roller.

Men också 6 Nobelpristagare (hårda vetenskaper) bland dessa 45. Jag har cirka 700 (inte uppdaterade sedan 2015) varav ett fåtal fuskpris (Freds och Ekonomi) slunkit med. 

45 av tiotusen kartor = 0,45%
45 av sjuhundra Nobel = 6,4%
700 av 10.000 = 7%

Trippeln är uppenbarligen inte någon automatisk biljett till hög intelligens men sådan kan inte anges förutan födelsetid (och etableringen av ett förstahus - Chomsky var också den enda jag hade). Om något överväger i den större skaran kartor utan klockslag både mördare och nakenprostitution (pengar för att visa kroppen i herrtidningar). Men detta är bara en reflektion av vissa specialgrupper bloggen undersökt i jakt på påvisbara trender.

Man kan fråga sig hurdan Noam Chomsky var i yngre år! Förmodligen inte lätt att tas med. Saturnus i första huset måste bli oerhört autokrat - minns bara Margaret "Järnladyn" Thatcher med Saturnus gradexakt på ascendenten. Henne hade Annie Lööf som idol och Lööf anklagas nu själv för att sprida sådan förstämning inom Centern att anställda flyr arbetsplatsen. Välj dina idoler med omsorg!

*****

 

Tillägg

Inlägget är taggat "intelligens", delvis för att den grekisk-romerska astrologin placerar den rationella själen/daimonen i 3e intellektshuset. Detta är mer än bara ett "vanligt" intellekt. Dels för att psykets "inre teaterscen" - Månen - gynnas av den utvidgande Jupiter.

Men dels, förstås, för att Solen, Merkurius och Saturnus stiger i öster och inverkar på den fysiologiska strukturen där särskilt Solen tyder på ett starkt närvarande medvetande.

Att hinduerna kallar Solen "intelligens" (utöver dess metafysiska "själen") är inte helt bra. Kognitiv kapacitet eller förmågan att registrera "många bildpunkter per tidsenhet" är ingenting om man inte kan organisera sinnesintrycken. Och här kommer Saturnus eller på sanskrit Shani (Den Långsamma) in i bilden. 

Sämre västböcker i astrologi kallar dock Saturnus för en planet som ger dumhet och det säger det mesta av västerlandets egen nivå. Saturnus är också tidens gång och historien som utvecklar sig. Faktum är att Saturnus har större rätt att göra anspråk på epitetet "intelliigens" än Solen eftersom Saturnjus också är Skördemannen som samlar in det som hänt under Solen som den dagaktiva planeten. Och den med välfyllda lador är en vis människa, en som ackumulerat mycket.

Att därför som Chomsky ha Solen med Saturnus ser visserligen slitigt ut men i långa loppet ger detta en ackumulation som nästan inte längre tillhör denna värld. Man ser det i videon: Chomsky är faktiskt rapidsnabb i uppfattningen och bemöter blixtsnabbt intervjuarens frågor genom att vida dennes perspektiv och påvisa vad han missat i sitt resonemang. Saturnus kontextualiserade i realtid.

Detta är den kognitiva kapacitetens kraft i 1a huset (stark stark hjärna!) samtidigt som den ständigt växande historien och referensramen Saturnus gör Noam Chomsky till mer än intelligent, han är en vis man, något extremt sällsynt i den västerländska kulturen som premierar små ärthjärne-merkuriuer som debatterar och briljerar på detaljnivå eller gått vilse i tron att retorik imponerar på fler än idioterna. 

Att sedan Chomsky faktiskt har den kvicksilversnabba förmedlaren Merkurius nära till hands förklarar varför han, till åren kommen, ändå vidmakthöll en perfekt grammatisk konversation helt logisk och utan svenskarnas ideliga felsyftningar - allt detta i realtid (tyckte mig dock se att han hade vissa stödpunkter utanför bild). 

I en bättre värld än vår skulle man leta rätt på "Chomsky-barn" och låta dem styra landet. Så skulle vi slippa "blinda leder blnda" som Sverige så väl illustrerar. Vi skulle sannolikt också få en värld värd att leva i eftersom IQ på tillräckligt hög nivå INTUITIVT inser att socialism i någon form är den enda form som passar  FRISKA människor. Sjukliga egoister och materialister är och förblir en sjuk avart sedan arten blev bofast och lämnade jägar- och samlarsamhället, men sjukdomen går att kurera. Först måste dock verkliga lämpade ledare till, dvs demokratin måste lämna över till meritokratin.


Inga kommentarer: