Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 april 2022

Fåtaliga 112 jurister lyckas likväl bekräfta astrologiska teser

Jag letade upp alla horoskop som svarade mot "law" eller "juridik" (sparad data inte är särskilt systematiskt införd). Gallrade  bort alla snedträffar typ "Jude Law" och landade med 112 juridikutbildade (de flesta också praktiserande lagmän men säkert ett dussin som hamnat i andra yrken). 

Förvånansvärt många var också taggade "rasister" eller hade tydligt gått över till "den mörka sidan", noterade även ett namn som uteslutits ur advokatsamfundet i sitt land, men för att få lite volym knusslade jag inte.

Skörden är alltför liten för att tala om statistiska över- eller underrepresentationer men ändå kul att först se hur lagens planet Jupiter placerat sig i de tolv tecknen. Sedan provade jag också Månens eller sinnets placering som rimligen borde svara mot något i lagens väsen.

112 jurister (snitt 9 per tecken)

      JU    MO

ARI    9    11
TAU   12    10
GEM    6     5
CAN    8     5
LEO   11    11
VIR   16    10
LIB    9    10
SCO    9     8
SAG   10     6
CAP    9    13
AQU    6     8
PIS    7    15

Eventuellt börjar en trend visa sig här eller också är det bara slump, men faktum är att en AXEL dyker upp, som så ofta vid dessa kvantitativa studier.

Har Jungfrun / Fiskarna något speciellt med lagen eller juridiken att göra?

Jungfrun har det definitivt i teorin. Ett känt skarptänkt och framför allt mycket logiskt tecken vars motpolen blir strulputten Fiskarna som hamnar i fängelse (Fiskarnas motsvarande hus, det 12e, står bl.a. för fängelser och samhällets förlorare). 

Dessutom är Fiskarna ett av de två Jupiter-tecknen. Men det verkar inte vara mycket att gå på eftersom det är det positiva Jupiter-tecknet, Skytten, som representerar Lagen och tecknet utmärkte sig inte alls här.

Nu är zodiaktecknen förmodligen inte det mest utslagsgivande. Hade födelsetid varit känd för alla 112 hade det istället varit intressant att se hur lagplaneten var placerad på himmelen. Prominent placerad i hörnhus (1, 4, 7, 10) skulle lagen kanske vara ett uttryckssätt för individen. Det måste medges att Jupiter i ett hörnhus mer allmänt betecknar potentialen till berömmelse och rikedom, lagen är en av planetens speciella signifikationer.

Tar man de 9 jurister som har känd födelsetid kan man fråga i vilka hus deras Jupiter befinner sig. Saturnus inkluderas också eftersom den är Jupiters komplement. (Frihet / Begränsning)

  • William Cecil/Lord Burghley;13.9.1520;15:30 SA H1 / JU H11
  • Francis Bacon;22.1.1561; 7:42 SA H5 / JU H4
  • Maximilien Robespierre;6.05.1758; 2:00 SA H1 / JU H11
  • Oliver Wendell Holmes;8.3.1841;20:30 SA H4 / JU H3
  • Jacques Vergès;5.3.1925; 6:00 SA H9 / JU H11
  • Ralph Nader;27.2.1934; 4:52 SA H1 / JU H9
  • Rudy Giuliani;28.5.1944;14:30 SA H10 / JU H11
  • Christine Lagarde;1.01.1956;13:40 SA H8 / JU H5
  • Ronan Farrow;19.12.1987;10:49 SA H1 / JU H2

Några av de här tillhörde verkligen "den mörka sidan", inte minst drottning Elisabet I:s högra hand William Cecil (spionage, tortyr, politiska mord) som förutom den skit som är maktmännikans skugga likväl visade sig vara en högkapabel samhällsklättrare, köpte sig adelstitel och slutade som en av Englands rikaste män.

I princip styrde han England med Elisabet som kosmetisk front så länge han levde och under hela hennes regeringstid (runt 40 år, hans groomade son tog över rollen under drottningens sista få år). 

New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani blev en djävul i människokropp på senare år. Holmes var en hyperrasistisk amerikan som såg ner på andra folkslag än vita. Verges var på sin tid känd som djävulens advokat och försvarade Schakalen och andra kända brottslingar.

Oaktat vad det blev av dem finns det flera trender i detta mini-mini-test. 

T.ex. att Jupiter i hus 11 tycks lämpa sig  för juridikstudier - 4 av 9 förekomster är ovanligt mycket som pekar åt just detta av 12 möjliga hus. 

Astrologiskt stämmer utfallet perfekt: det saturniska 11e har att göra med samhällsstrukturen. Hinduisk (och gammal grekisk-romersk) astrologi favoriserar dessutom Jupiters placering i ett saturniskt hus (och Saturnus i 12e jupiteriska huset). Indisk astrologi adderar också Jupiter till Solens 5e hus, som den anses ha stor släktskap med och i 5e har Christine Lagarde sin Jupiter.

Saturnus har också en trend med 4 förekomster vilket är mycket med tanka på att det finns 12 hus att välja mellan. Den återkommande placeringen i 1a egohuset är intressant om man tänker på att Saturnus har med ANSVAR att göra men har sin sämsta världsliga placering i öster och egohuset. Det synes som dessa individer personligen känner sig kallade att agera VÄKTARE OCH BEGRÄNSARE. Dvs. Saturnus som lagens exekutiva arm.

 Det finns en tredje trend här som inte är lika uppenbar:

INGEN AV DE 9 JURIDIKUTBILDADE HAR JUPITER I NÅGOT AV DE HUS INDISK ASTROLOGI KLASSAR SOM ONDA ELLER PROBLEMATISKA!

Den rasistiske socialdarwinisten Holmes (domare i Högsta Domstolen) har visserligen Jupiter i 3e intellektshuset som är ett smart hus men som kan producera ruttna tankemönster, vilket han tydligt bevisade. Hus 3 är dock inte helt ond eftersom det är dubbelklassificerat och är också ett "förbättringens hus", dvs, intellektet är ett område där människan har förmåga att förbättra sitt öde.

Holmes hade också Jungfruascendent som tyvärr verkar kunna ge intellekt som diskriminerar / favoriserar på ett inte helt renhårigt sätt. Jungfrun dyker också upp som ascendent hos den helt perverterade Rudy Giulinani (som har sin ascendenthärskare Merkurius i 8e korruptions- och dödshuset). Han var en gång en populär borgmästare i New York men ruttnade uppenbarligen rejält i sitt intellekt under åren med Trump.

Vad gäller de juridikutbildades ascendenter finns faktiskt också något av en trend:

  • William Cecil / Lord Burghley STENBOCKEN
  • Francis Bacon STENBOCKEN
  • Maximilien Robespierre VATTENBÄRAREN
  • Oliver Wendell Holmes JUNGFRUN
  • Jacques Vergès VATTENBÄRAREN
  • Ralph Nader STENBOCKEN
  • Rudy Giuliani JUNGFRUN
  • Christine Lagarde VÄDUREN
  • Ronan Farrow VATTENBÄRAREN

6 av 9 har en saturnisk ascendent rätt anmärkningsvärt eftersom det finns 7 planeter att välja mellan. Återigen upplevelsen att i 1a huset anger PERSONLIG vilja ta ansvar och exekvera lagar och förordningar.

JORD och LUFT med andra ord, båda rationella. Irrationella stämningselementet VATTEN saknas helt och den enda ELD-ascendenten har fenomenalt stöd från lagens Jupiter med Månen/sinnet i tursamma 5e huset.

En sak är uppenbar: Nionde huset där Lagen hör hemma lyser helt med sin frånvaro här. Men det beror på att Jupiter är den mänskliga lagens gudomliga Förebild och det är fullt begripligt att alla dessa juridikutbildade alla är låga versioner av den verkliga Lagen som förmodligen bättre kan studeras hos präster och klassiska filosofer.


4 kommentarer:

Susanne sa...

Intressant att läsa för mig, med en juridikstuderande dotter...
Hon har månen i fiskarna och både jupiter och saturnus i oxen. Vad gäller månen i fiskarna passar det ju bra, men den ligger i 6:e huset... och de två andra i 8:e. Nu innefattar ju listan prominenta jurister, och man vet ju inte hur det blir med hennes juristkarriär i fortsättningen... Hennes studieval är i vilket fall helt hennes eget, utan några som helst påtryckningar eller någon familjetradition. Hon kom på det sista året i gymnasiet, det verkar mest vara ett infall, men nu har hon i alla fall gått halva utbildningen.

Jag kan bidra med ett juristhoroskop med känd födelsetid: Den på sin tid kontroversielle Pelle Svensson som avled häromåret. Född 6/2 1943 kl 08.00 i Sollefteå (Hans horoskop finns med i hans självbiografi, det vore något för andra att ta efter!:-))
Det ger en stenbocksascendent vad jag kan se, så åter en saturnisk sådan. Månen i Vattumannen i 2:a och Tvillingjupiter i 6:e. Saturnus i Oxen i 5:e.
Svensson kom från ett arbetarhem och varför han valde juridiken framkommer tyvärr inte biografin. Han läste parallellt med brottarkarriären in en fil.mag. och jobbade som lärare, och sen en jur.kand. på bara två år.

Seaward sa...

Vill inte förstöra förväntningarna men en fd bekant med Månen i Fiskarna påbörjade i all seriositet tre utbildningar (den mest ambitiösa var den krävande läkarlinjen), gav upp alla och slutade som dagismamma! Det är något med Fiskarna och dess ibland rätt verklighetsfrämmande drömmar. Måste tilläggas att denna Mån-Fisk stod i ett dåligt hus så att Solen och Månen inte synkade perfekt.

Å andra sidan bloggens gamla test av rätt många VD/CEO-typer som om inte annat tjänar massor av pengar. Där utmärkte sig Månen i jupiteriska Fiskarna och min reflektion då var att utsikten om "världslig förlust" kanske tvärtom sporrar denna typ av sinnelag att aktivt uppsöka en garanterat lukrativ yrkesroll.

Minns också gamla inlägget om Zeus Soterios - där jag upptäckt att "havets Jupiter" var en skyddsgud för handelsmän som ville att deras handelsvaror säkert skulle ta sig över vattnen. Jupiter som beskyddare av de rikas (Jupiter) handelsvaror eller rikedomar (Jupiter)!

Varför hinduerna korskopplar 11e och 12e är också kommenterat tidigare. Nästan lite magiskt tänkande: genom att placera den naturliga illgöraren Saturnus som "lämplig" i 12e onda huset kvittas ont mot ont för ett neutralt resultat.

Sanningen är att det finns så många regler som löper kors och tvärs att man är rätt fri - som den här bloggen visar - att skapa en sin egen Berättelse ur grundmaterialet - inte alls olika vad jurister sysslar med! Men så är ju såväl astrologin som juridik den universella Lagens barn.

Jag hade klockslaget för Pelle Svensson (tidigare bidrag från dig?) men visste inte att han läst in en juridikexamen. Hans dåliga Jupiter i Olyckshuset tycks stämma med självmordsförsöket som han själv stoppade.

Hinduisk tes i förbigående nämnd på bloggen: Jupiters nytta i dåliga hus är att de lindrar eller räddar från husets värsta sidor ungefär som att grekiska sjöfarare tillbad Zeus som beskyddare av fraktgodset. Uttryckligen för 6e huset: Jupiter/lagen VINNER över Fienden.

Med bara 9e stycken var det förstås orimligt att ingen advokat någonsin skulle uppvisa något i ett ont tecken, men om de här 9 påvisar någon trend är det väl alltjämt så att det företrädesvis är barn ur välbeställda miljöer som läser juridik och sedan en och annan ur arbetarklassen med något att bevisa.

Jag tyckte mig se några få jurister som arbetar med arbetsrätt eller stod på Arbetarens sida bland de 112, men nu byter hela grundfrågan karaktär och man börjar fråga efter juridikens schatteringar och ev. koppling till horoskopplaceringar. En sådan studie kräver ett stort material...

Tack för uppgiften om Svenssons studier!

Susanne sa...

Apropå Svenssons Jupiter i 6:e så var han ju på slutet lite av en rättshaverist så jurist han var - hävdade bestämt att Christer Pettersson hade mördat Palme på Lars Tingströms (Bombannens) order, eftersom de två haft kontakt i fängelset. Gjorde ett utspel för bara ett antal år sen om att han borde få belöningen på 50 milj som en gång utfästes till den som lämnade tips som löste mordet.

Vad beträffar min dotter så är jag inte så orolig för avbrutna studier. Hon hade och har ingen som helst press på sig från omgivningen, och har läst så pass många terminer nu så jag skulle bli förvånad om hon hoppade av. Hon är en riktig plugghäst :-) Brås varken på sin far eller mig, jag var en riktig hoppjerka i studierna. Kanske (god) Saturnus nära Jupiter är en stabilisator...

Seaward sa...

Saturnus möte med Jupiter kan ge allsköns resultat, verkar det som.

Men en av dem kommer att vara den starkaste i ett givet horoskop (tecken, verksam natur, hus m.m.).

Mest frustrerande är det kanske om "lätta framgångens" Jupiter dominerar men binds av det hårda slitets Saturnus - överskattning av sin egen förträfflighet är just vad Sverigehoroskopets Jupiter lider av (även om Saturnus där verkar defekt pga. Draksvensen, så att Sverige ibland tycks sakna klokhet och bromsar - "extremistlandet").

Saturnus som den bättre tar ut kursen och jobbar till framgången eller lagerkransen (Jupiter) nås.

Så långt teorin, men sedan finns fem planeter till att ta hänsyn till...