Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 april 2022

"Den hinduiska Agnetha Fältskog" och amerikanska tv-kändisen Danielle C-C

 

ABBA-Agnethas "personliga daimon" stödd
av framgångens Jupiter men i Olyckans 6e hus

Foto på ABBA-Agnetha från de aktiva dagarna eller nutidens överflödig. Skyldigt nöje mitt bland alla rockgrupper när bloggaren påbörjade sina tonår var ABBA - för de tidiga albumens perfekt melodiska pop-hooks. Men så hade Benny tränat länge på anglosaxisk popmusik medan Björn sysslade med svenska plagiat på folklig brittisk skiffle (om jag minns rätt). 

Men det var förstås i lika mått ABBA-tjejerna som intresserade en ung grabb och i mitt fall mest Agnetha. Hon påminde om ett skyggt skogsrå, charmigt inåtvänd och helt oförställd. Inte alls som dagens prostituerade varumärkessvenskor. Svenska folkets förlust av sin godhet under de 20-30 senaste åren har varit remarkabel!

Efter att tankarna löpt kring det "svenska musikundret" som jag tidigare knutit till kommunala musikskolor och folklig körsång - ingen unik slutledning - men därtill kopplat till Sverigehoroskopets myckna LUFT, mindes jag ett gammalt inlägg där jag kopplade elementet till ABBA-tjejernas tajta stämsång, det hinduismen ser som typiskt för själen: den är beda-abeda, samtidigt en med och åtskild från alla andra. Detta är en paradox och fångas upp av det tredje LUFT-tecknet Vattenbäraren (Sveriges soltecken) som vanligen beskrivs som ett socialt eller kollektivistiskt tecken så att den djupare innebörden glöms, att ett t.o.m. socialistiskt kollektiv inte alls står i motsättning till individualiteten.

Det skulle möjligen vara tygellös och egoistisk borgerlig anarko-liberalism som kan studeras hos vrak som Ebba Busch men även Annie Lööf innan moderskapet tycks ha dämpat henne - hon lever inte längre upp till den hemska nyliberala förebilden Margaret Thatcher med den kvinnans oresonlighet. På något vis har tiden sprungit ifrån Lööf. F.d. moderatpolitikern Anders Borg tyglade den sjukligt individualistiska ådran i rollen som finansminister men sådde likväl destruktion i det svenska samhället genom sitt ekonomiska givande till dem som redan har. 

Även som stämma i allsång bevarar själen medvetenheten om sin individualitet. Själen är ett dualt väsen redan på Arkitektens ritbord. Både Agnetha och Frida möttes just i körsångens Vattenbäraren och här gäller inte bloggens politiserande nedsabling av landets gruppegoistiska Elit. Men möjligen skapar även exporterbar svensk Max Martin-produktioner eller korkad Avicii-techno samma onda karma för framtiden av blott dunkelt anade skäl...

Sedan slog det mig att Agnetha har det ultimat "hindueuropeiska" kvinnonamnet och som sådant måste vara otroligt ålderdomligt. Det bildas genom sammandragningen av två kvinnonamn i hindi, som lätt kunde verifieras som sådana genom lite googling. Droppa bara slut-a i Agna (i sin tur en feminin form av hinduismens eldgud Agni):

AGNA Pure; Virginal; Chaste; Kind; Good
NEETA Well-behaved, Guided, Modest, Moral, Carried

Redan Platon för 2300 år sedan älskade etymologi (härleda ordens ursprung) och såg dessutom en djupare mening i namnen på tingen. Alla folk har förmodligen haft den tanken och judarna döpte barnen till en kvalitet de därmed hoppades få se utvecklas i barnet. Min hädangångna mor (utan judiskt påbrå vad jag vet) fick namnet Rut, "barmhärtig" på hebreiska - jämför engelskans "ruthless", skoningslös. Varifrån svenskan fått sitt udda bruk av "det är ruter i honom/henne" vet jag inte, men det lär knappast ha samma etymologi. 

ABBA-Agnetha har en viktig planet, varom mer längre fram. Mars i Jungfrun  stämmer väl in på båda pali-namnen och likväl på hennes bemödanden här i livet! Förorenaren Mars är en verksam välgörare i detta horoskop (till skillnad från t.ex. fd statsminister Fredrik Reinfeldts horoskop), och det indikerar att hon kämpar (Mars) för flera av uttrycken för Jungfruns tecken: för anspråkslöshet, måttfullt och moraliskt leverne. Ja, namnet Agna, indikerar t.o.m. Jungfruns symbolik, "ren, jungfrulig och kysk"! Måhända inte superspännande men ett tydligt tecken på själar som kommit en bra bit i sina återfödelser och i detta liv arbetar med individuella förfining av olika slag (en del blir till och med världsförbättrare om horoskopet innehåller viktiga budskap längre fram i zodiakens "evolutionsberättelse").

Agnetha Fältskog ogillade kändisskapet och i synnerhet turnerandet i världen, och det visar att något från hennes namn klingade i själens preferenser. Eftersom hon är en av få berömda svenskar med känd födelsetid ska det här inlägget inkludera tankar kring hennes "personliga daimon" som den gamla västerländska grenen av astrologin ringade in den.

Och visst ger Krabban som ascendent den osäkerhet och sårbarhet som bara längtar till hemmet och dess trygghet. Detta blir hundrafalt starkare när inte ascendentens Element stämmer med ascendenthärskaren Månens elementära position. Månen i Vågen är troligen en av de sämsta positionerna för en Krabbascendent även om det ger individen en förförisk vibb av andeväsen. 

Men rasisten Rasmus Paludans karaktäristiska invandringsfientlighet finns även tecknad i detta horoskop. Men den sårbara Jungfrun opposit självuppoffringens Fiskarna verkar här beskriva den bofasta jordbrukaren Jungfrun och rädslan för "sjöfolken" (båtflyktingar) som en akut rädsla för främlingar när hon är på resande fot i utlandet - det är dagresans 3e mot långväga utlandsresors 9e sektorer som rymmer Jungfruns eviga fruktan för att möta Olyckan eller Fienden. 

Jag har inte ens följt Agnethas öden efter ABBA-åren men tycker mig minnas både stalkers och olyckliga relationer med följden att hon valt en tillbakadragenhet som inte stod Greta Garbos efter (Garbo hade den privatistiska Jungfrun stark i sitt horoskop).

Speciellt Solen med den extremistiska "förhöjaren" Drakhuvudet/Rahu i 9e huset tycks tyda på att resor i utlandet (9e) förhöjer känslan av att det egna livet (Solen) är ytterligt sårbart (Fiskarna, martyrium antingen frivilligt för en sak eller ofrivilligt som ett brottsoffer).

Intressant nog är det denna Rahu-Sol som vilar på ännu en dissociation mellan Vatten och Luft (ascendenten och Månen var den första) som tycks ha gjort henne till en världsstjärna och - osannolikt nog - till en sexsymbol i världen trots hennes harmlöshet. Brittisk press var som galna i att kommentera hennes stuss och horoskopet bekräftar: Kön och anus sorterar under 8e huset och här befinner sig både "yppighetens" Jupiter och kvinnlighetens Venus. Fullt fokus på en klockformad ändalykt och dessutom en nyckel till framgång. Men det är förstås en trivial tolkning av innehållet i 8e.

Solen baserad på Jupiter/Venus i Luft ger det magiska Vatten/Luft-skimret som kanske inte är värst ren intellektualitet men blandningen mellan emotionellt Vatten och den logiska strukturens Luft ger verkligen ett märkligt "mellanväsen" som varken är det ena eller det andra. Jag har börjat notera att många med tydliga "dissociationer" mellan dessa två element har exceptionellt klara ögon med någon slags sällsam blick. 

Danielle Colby-Cushman i två stadier
före/efter besattheten av tatuering


Populära amerikanske realityshowen "American Pickers" (många säsonger nu) inkluderade efter några år (och eventuellt fram till nyligen) den f.d. burleskedansösen Danielle Colby-Cushman. Det förvånade mig inte det minsta att som senaste exempel upptäcka att även hon har samma övernaturligt klara blick - som om Vatten (utan att själv förstå det) synliggör andeväsendet som bor i människan. Bilderna ovan gör inte hennes intensiva ögon rättvisa men den här från kanske 2018 ger en antydan. Det är samtidigt ett typiskt Skorpionansikte via nymånen - jag har sett typen hos flera andra skorpioner:


Det är nästan kusligt. Danielle är också den mest levande människa jag sett på tv, snabb och blixtsnabb i sina reaktioner och gissa varför? Bakom en extremt "på hugget" Skorpion döljer sig den sangvina, rörliga och snabbtänkta Tvillingarna. Vid första påseendet är hon grov som en Skorpion men efter ett antal avsnitt (jag har sett flera bara för att studera hennes psykologi) finner man bakom den hårt tatuerade en kärleksfull godhet, nästan en mjukis. Agnetha saknar Danielles krut men de tillhör ändå samma grundtyp. Andevarelsen (Luft) som döljer sig bakom psyke (Vatten) betonas mer eller mindre påtagligt av den här elementkombinationen.

Missa inte hur nära Danielle kommer det amerikanska nationalhoroskopet och naturligtvis har hon blivit rikskändis i USA! Hon har den svaga Saturnus-i-Vatten men i yrket "gamla kläder och prylar" behövs inte samma Saturnus som krävs av en statsman! 

Att Jupiter står i härskarläge i Fiskarna innebär den stora Vatten-triangeln som varnar för överdriven inblandning med för mycket människor och jag tror hon är inne på fjärde äktenskapet redan! En man klarade t.ex. inte av hennes nyvunna kändisskap hos soffpotatisarna i USA och det blev skilsmässa. Ett förflutet i burlesk kräver förmodligen också sin man att hantera utan svartsjuka...

Speciellt för de magnetiska ögonen (ibland identifierade som "skorpionblick" men jag ser det mer som mixen av Vatten och Luft)  är nog nymånen i martiala Skorpionen medan Mars själv står i Tvillingarna - i ömsesidig reception med Merkurius i Tvillingarna. Verkligen en säregen själ!

*****

Men åter till Agnetha där det som sägs som Luft/Vatten som indikatorer om den osynliga anden och det psykiska Vatten-substrat som omsluter Luften utan att känna till den inneboende (natur och övernatur alltså!) - denna historia i horoskopet förefaller gå stick i stäv med en enstaka punkt eller "lott" som sägs märka ut den personliga daimonen! Det var ju Platon som avmytologiserade daimonbegreppet förklarade att ordet syftade på det han såg som "den rationella själen". Vad gäller? Båda berättelserna eller omen-typerna är giltiga och hjälper till att skapa en mer komplett bild.

För ett är säkert: Agnetha har en dold sångfågel i sig i det dolda 8e huset och en som kommer att bereda henne lycka (Lyckopunkten också i Vattenbäraren), men dennes personliga daimon eller intellektuella högre natur är mycket svagt utvecklad. Inget Nobelprisämne om man säger så. Daimonen/Den Rationella Själen  6e huset betyder att intellektuella ambitioner nedprioriterats maximalt i detta liv - och det är den eviga andesjälens eget beslut inför födelsen till flickebarnet Agnetha! 

Daimonens lott i Skytten lyfter istället fram sitt fundament Jupiter (som är en välgörare för Krabbascendenten, även om den står i det attitydlåsta 8e huset). Min gissning och det är allt det är, är att Agnethas eviga själ valde Olyckans och Fiendens 6e hus som det ämne hon ville brottas med i detta besök på Jorden. Även axeln Jungfru/Fiskarna anknyter till exakt samma inställning (Fiskarna också jupiteriskt) och via världsframgångarna har hon fått chansen att träna bort vad som måste vara hiskliga trauman som ande-själen har med sig från ett eller annat tidigare liv. Alla själar väljer inte "världsframgång" som en Olycka att dra nytta av för sina hemliga syften, men i detta fall tycks det så.

Givet att 8e också tecknar "dålig karma" är det helt klart att Agnetha antingen varit ett brottsoffer i tidigare liv eller en brottsling som i detta liv bearbetar den fruktan som sitter djupt när en sådan återföds, väl medveten på sin högre andliga nivå att man återvänd för att skörda, betala tillbaka eller växa till något bättre. Ser man på 5e huset för "god karma" ägs det av Mars som är en verksam välgörare för Krabbascendenten. 

Dessutom anses Mars ha så mycket gemensamt med 3e kommunikations- och intellektshuset (även: "sång och dans") att Mars blir dess karaka eller signifikator. Agnetha får alltså full poäng för att svänga sin ändalykt på scenen under ABBA-åren och naturligtvis också för den fysiska exaktheten i sin sång (JORD tycks anknyta till kroppen som resonanslåda för LUFTEN/andningen). Eftersom 5e husets goda karma också är det vi tycker om att göra ("lek, nöjen eller t.o.m. professionell kreativitet") har hon också starka fördelar - jobbet som ett nöje. 

Om det där med att möta ruggiga figurer som hotar en till liv och lem. Jag är inte alls säker på vad hon skulle rösta på för slags parti med denna specifika typ av fruktan för Främlingen, men helt klart har den okända andesjälen bakom Agnetha jobbat på att besegra både fobier och rädslor i detta liv.

*****

Först med detta inlägg fattade bloggaren varför Agnetha blev hans första "idealtjej", ABBA-tjejens själsliga Måne bara några grader från hans intellektuella känselspröt (Merkurius) slutet av Vågen (och dessutom hans ascendenthärskare och själs signfikator - jag kan lugnt säga att åtminstone en tidigare flickvän var helt modellerad på 12-13-åringens idealbild Agneeta! :-) 

Som ännu ett exempel kan nämnas en gammal avstannad romans som likväl lever kvar via snigel-brev (papper!) typ en gång om året. Detta har pågått de senaste 37 åren. Den kvinnans Vågascendent i 29e graden möter min korrespondens-Merkurius i Vågens 27e grad. Inte rätt parkombination i detta liv men kanske i nästa...

Hade bloggaren varit 12 idag hade "idealkvinnan" mycket väl kunna ha varit baserat på Danielle Colby-Cushman. "American Pickers" avslöjar henne under sitt snabba åldrande under 5-7 år som en mogen "rockbruds" övergång till stadig mammagestalt med stort hjärta. Under hennes år i serien alltid en kvicktänkt och rolig, rent av sprallig människa. (Tvillingarna är kända för sin sprallighet - ibland obotliga glin hela livet.) 

Jag har sett ett astrologiskt omdöme som betvivlade kombinationen mellan Tvillingarna och Skorpion - de står dock inkonjunkta (150°) från varandra och kan utlösa fientlighet eller oförståelse för vad den andra sysslar med (och placera detta som en inre, psykologisk motsättning). 

Danielle Colby-Cushman har ett potentiellt allvarligt särlingskap vilket mer än väl matchar hennes tidiga burleskdans. Ibland finns det något sökt och utstuderat över Skorpionerna, men jag kan inte förklara riktigt varför. Kanske för de är mästare på att dölja sitt sanna väsen (anden) - med mindre LUFT i horoskopet ändå driver fram en skymt av den verkliga varelsen BORTOM den biologiska förklädnaden.

Men för denna kvinna (vars privatliv är mig okänt) tycks "oförståendet" delvis ha tagit sig uttryck som hennes kamp mot nedsättande omdömen av burlesk, som hon uppfattar (enligt ett tv-avsnitt) som en kvinnornas konstform. Till följd av familjeprogrammets karaktär nämner hon aldrig "konstformens" syfte: att kåta upp män sedan de betalt inträdet. Det remarkabla horoskopet ovan, med enbart VATTEN (sex) och LUFT (tankar), skulle därför kunna beskrivas som en lättare form av prostituerad men med ett gott hjärta - för att vara verklig klyschig! 

Efter åren i burlesk tycks hon dock ha gått från klarhet till klarhet och det är förstås livräddaren Skorpionen som bidrar till vad en YouTube-kommentar säger: 

"...totally awesome that she is spending her time after the show and dedicating her life to helping animals and children and people that are victims of human trafficking. What a great person she is and a real humanitarian." 

Alla Luft & Vatten-kombinationer ger någon form av "dissociation" eller utanförskap och Danielle jobbar tydligen hårt med att rädda djur och människor som hamnat utanför. Troligen står dessa horoskop nära terrorskräcken (Skorpionen) att lämnas utanför den mänskliga gemenskapen (LUFT) och arbetar terapeutiskt (för sig själva) med sådana problem men också för att de genuint förstår humanitetens väsen (LUFT).

I sådant arbete är också "mammatypen" framträdande via det empatiserande och protektionistiska VATTEN-elementet i största allmänhet. Saturnus i Krabban ger faktiskt en intressant tolkningsmöjlighet: en lätt patriarkal matrona, dvs. en mer robust Krabba än normalt, en mödrarnas supermamma! 

Notera skillnaden, större än bara nyanser, mellan Colby-C och statsminister Magdalena Andersson som har Jupiter och Saturnus i omkastade Vatten-tecken. I den senare är Saturnus mycket svagare i Fiskarna eftersom den senare är ett strömmande och föränderligt Vatten och därför inte bjuder på någon klippfast bas (passande i denna tid med en socialdemokrati som tappat sin identitet). Att denna vindflöjel-Saturnus sedan baserar sig på välviljans Jupiter i Krabban ger förstås ingen ond människan men heller inte mycket till feministisk landsfader. För den rollen skulle burleskdansösen passa bättre.

Men ska man tala kvinnor med härskarhoroskop, går inte f.d. kanslern Angela Merkel med sin mångåriga tjänst att missa: Solen i moderstecknet Krabban, Månen i principfasta och uthålliga Stenbocken och Saturnus som rättrådig bas för Månen i sitt "upphöjda" läge i Vågen. Allt detta spetsat med åtskillig snabb- och skarptänkt Tvilling.


Inga kommentarer: