Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 juni 2020

Engelsk vrede - något även för den naiva svensken?

The Guardian har ett fränt åsiktsstycke om Boris Johnson och anhang från vilket jag saxar en särskilt hätsk salva!

Fanns några tvivel om den här högerregeringens sanna natur, har de nu skingrats. Storbritannien styrs av en tät liten grupp privilegierade, lika arroganta som obegåvade.

Förutom att ha ridit på publiken hela vägen till sina positioner har de inget intresse av allmänhetens intresse eller respekt. ... Vet din plats, är undertexten i det som nu pågår.

Varje inbillning att vi någonsin skyddats från det nakna föraktet från våra härskare via demokratins logik...är nu borta. Deras enda omsorg var om viljan till makt som hjälpt dem komma upp sig. Och nu vittrar många fler skyddsåtgärder som vi trodde fortfarande gällde, skydd från arbetslöshet, hemlöshet, från hälsorisker på arbetsplatsen. Vårt samhälle splittras än mer definitivt i en liten grupp vinnare och den stora massan förlorare.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/may/31/inequalities-pandemic-worse-lockdown-privilege

Regeringen Löfven har måhända uppvisat tafatt inkompetens under coronakrisen (inte minst pga högerns destruktion av vitala delar av det äldre samhällsbygget), men den verkliga frågan är om den också går den lilla gruppen privilegierades intressen, om den alls har med demokrati att göra. Jag noterade nyligen att olycks- men också energiplaneten Mars under juni börjar passera genom elitens sektor i Sverigehoroskopet, vilket är raka motsatsen till energi lagd på folkflertalets väl. Sverige "öppnas upp" igen "för ekonomins skull".

Som vanligt söker Etablissemanget dupera folket genom sitt ensidiga perspektiv och bedyran av nationalekonomins betydelse. Men hade inte socialdemokratin abdikerat varje tanke på den genuina sociala människan hade (verklig) socialism varit lösningen på den sjukdom som räknenisseriet utgör. När ett folk grips av en verklig god idé är det berett att ställa upp för alla. Vi kan byta ut pengar mot plastpärlor för dem som nödvändigtvis måste rangordna "betydelsen" av arbetsinsatser och placera dem i en sandlåda parallellt med att en ny generation fostras att höra upp med simpla dikotomier och se helheten i allt. Det viktiga är att inte låta Räknenissarna ha något inflytande på de tänkande, arbetande människorna. Räknenissar tillhör den gamla värld corona stängde dörren om.

Ekonomiskt sinne och en känsla för hushållning (samma sak) kommer även i framtiden att att behövas, men inte som egenvärde utan som en ren praktikalitet som sköts av en ny mänsklighet som tagit saken i egna händer, eller via folkvalda företrädare utan egoistiska karriärklättrartendenser. Men just nu råder en tid när Etablissemanget säkert studerar förspelet till varjehanda revolution, för de anar vad som ligger i luften: den samfällda mänsklighetens tidsålder (Vattumannen).

Detta är ett storslaget tankemotiv i den antika visheten och som inte tolererar den smygklassificering av arbetande människor som bl.a. Centern nu försöker driva igenom (se tidigare inlägg). Partiets propagandainlägg i Aftonbladet själva dagen då beslut ska ta om försämringen av arbetsrätten är patetisk. Morgonradion P1 uttrycker sig så inlindat om förändringarna (som att det inte är någon fara alls) att man genast inser att de tagit parti för Överheten i frågan om att öka de anställdas otrygghet för att de stackars arbetsgivarna ska få fortsätta som dibarn upp i vuxen ålder. 

Ekonomen Karl Marx förutsade allt färre och allt större arbetsgivare som eliminerar Centerns alla småföretagare. I en så tillspetsad och maktlös tid för arbetstagarna finns så förutsättningarna för revolutionen varför de få stora överförs till mänskligheten som helhet - total socialisering och inte längre någon plats för de sociopatiska klättrarna eller entreprenörerna. Marx talar här om Vattumannen (den kollektiva människan) som tar saken i egna händer för allmänhetens bästa, även om han garanterat inte kände till de antika koderna.

Revolution i Sverige? Njaää... Än är det alltför många som faktiskt tror att ramarna för den gamla världen ska bestå... Sverige kommer om något att dras med i idolen USA:s fall. Vi klarar inte längre att tänka visionärt. Det finns inget svensk välfärdssamhälle kvar att värna, inifrån har den kapitalistiska cancertumören ätit upp nästan allt. Men när ett friskt centrum är borta, lär den gamla kinesiska medicinen, kan inte längre shamanen besvärja något inre ljus och locka fram helande inifrån männskans mittpunkt. Då återstår bara ett dött yttre system som till sist kväver dem som underhåller det. Den nya och klarsynta mänskligheten är en Främling för Sverige av idag eller åtminstone majoriteten av dess befolkning. 


Tillägg

Apropå utvikningen om xenos, främlingen, i länkade inlägget: notera hur Hollywood alltid vänder den sanna innebörden av Platons tanke om främlingen. Små och oupplysta människor förvandlar den övernaturliga Gästen (halvt om halvt vårt eget högre eller bättre Jag) och gör den till något annat, till ett monster. 

Den stora massan låter sig kittlas av dessa monsterfilmer eftersom de flesta av oss i djupet är främlingshatande till följd av fixering vid det sensuella och i allmänhet kriminellt obildade (så vill Överherrarna ha det - enkelt folk är lättare att valla än ett folk med kunskap, perspektiv och historiska referenser). Det är mänsklighetens gång att bara enstaka individer vaknar upp ur den kollektiva dröm som är sinnligt-förnimmande men inte intelligent liv i den låga biologiska verkligheten. 

Grekerna, som övertog astrologin österifrån, hade inte fel som döpte 11e sektorn i ett horoskop till "den goda daimonen", området motsvarar Vattumannen och blir därmed det högre Jag som kommer att fylla mänskligheten när den väl tagit sig igenom det stundande sammanbrottet. 

Denna Vattuman eller goda daimon är, om man studerar antika texter, inget som den enskilda människan kan berömma sig och faktum är (vilket bloggen påpekat tidigare), att den hinduiska astrologin noterar att varje typ av EGO (1a huset) upplever en FIENDE i denna Främling, i denna goda daimon. Varför? 

För att födelsen till en enbart ego-fixerad individ av princip är det syndafall kristendomen brukade tala om utan att kunna redogöra närmare för sin doktrin 

Adam och Eva och ormen var en etiologisk förklaring till att mänskligheten har ett fritänkande intellekt på gott och ont, men astrologin satt på en betydligt mer subtil berättelse om syndafallets orsak. Så ju förr den era kommer när mänskligheten ger upp sin ego-fixerade och "sig själv närmast" livsfilosofi och ansluter sig till mänsklighetens kollektivform Vattenbäraren, dess tidigare kommer den första globala kultur som bygger på absolut jämlikhet och respekt att födas. Trilskande länder där individualismen drivits till ett extremläge - som Sverige - kommer som sagt att vara de sista att ansluta sig. De kommer att sugas upp i det nya, precis som Marx förutsade att småföretagarna skulle försvinna under kapitalismens sista tid.


Inga kommentarer: