Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 maj 2020

Svenska broilerpolitiker är inga främlingar



Syskonvibb mellan två orelaterade individer


Det blåser snålt kring socialministern - en högersosse som innan coronakrisen var livlig anhängare av att göra sig vinster på sjuka och de med hjälpbehov. I Aftonbladet hör skribenten Kadhammar enbart "en göl av tomhet" när Lena Hallengren öppnar munnen i coronafrågan. Strax därpå tar Suhonen upp stafettpinnen:

Senfärdigheten och flatheten hos ansvarigt statsråd Lena Hallengren inför den usla svenska testkapaciteten hade platsat i en Hasse och Tage-sketch, inte i Ekots lördagsintervju.

Men är inte detta substanslösa pladder väldigt likt den gräsliga moderaten Tobias Billström, som en gång skrattades ut för att han "mediatränad" lät som en papegoja och upprepade samma svar om och om igen på en besvärande fråga?


Klicka för större storlek


En hastig jämförelse låter antyda att dessa broilerpolitiker som beter sig snarlikt också fötts under snarlika himmelska signaturer - födelseomen som i speciellt Hallengrens fall visar att "tomma tunnor bullrar mest".

Den ibland ettriga ibland beskäftiga Mars-i-Väduren i kombination med bådas soltecken Skytten (eld + eld) förklarar mycket av den tomma tunnan. Fåglar burrar upp fjädrarna för att maskera hur små de är i vissa situationer, och Eld-varelser höjer rösten. Billströms trista torftighet - saklighet skulle någon kanske säga - ser ut att komma från sinnelaget i Jord-tecknet Stenbocken.


Jag ser Hallengren och Billström som substanslösa eftersom högerpolitik bara ser till pengarna och det är, som bekant en falsk avgud utan förmåga att bygga en människans inre väsen. Jag går inte så långt som att diskutera en människas essens, en filosofisk term som svenskarna visade sig för korkade att förstå när SD brukade termen i sitt program. De tog bort den igen. 

Det är förstås troligt att de brukat termen på ett försåtligt och felaktigt sätt, som att är skillnad på essensen som orsakar födelsen av en vit svensk och en färgad människa, men i antiken stod det inte för en så imbecill och låg betraktelse. Essensen kan ses som vår yttersta kartritning att göra, och den har föga med den yttre kroppen, dna eller rastillhörighet att göra. 

Svenska makthavare har under århundraden fostrat detta folk till världsliga arbetshjon och på senare tid givit dem semester nog att träla vidare ett år till. Respiten har höjd den svenska medellivslängden. Frågan om ett tings essens upptar normalt inte den stöpta svenskens tankar, så SD fattade väl att deras korrumperade version av ålderdomligt tänkande kring våra väsen inte hade någon plats i svensk politik.

Astrologin aktiverar dock frågan om individers essens! Följer man Aristoteles som hade en idé om själen som liknade läraren Platons i sina yngre år, men slutade som ynklig biologisk materialist, en som enbart såg våra förnimmelser som ett resultat av kroppen, kort sagt "själen" är bara en poetisk omskrivning av den biologiska varelsens kognitiva förmåga.

Astrologin passar dock bättre med Platons och t.o.m. de materialistiska stoikernas tanke om att människan har en essens som nedstiger till människorollen och i denna process ikläds en kombination av planeternas karaktäristik som fullbordas i och med födelsen i en babykropp. Människans essens kan tyckas vara den tillfälliga sammansättningen av planetära influenser men som med sandkornet och pärlan är det något annat - något icke-kosmiskt - som utgör sandkornet runt vilket planeterna spinner en tillfällig astral kropp.

Platonismen kallade detta andra, det nedstigande, för Främlingen eller Gästen (xenos) i vår materiella värld. Hinduismen tänker sig en högre själsnivå som bara följer med slit & slängprodukten kroppsjaget - detta är observatören eller platonismens främling (preexistent och evig). Men en sådan definition går ju inte med någon intellektuell heder bygga främlingsfientlig (xenofobisk!) politik på. Tvärtom bekänner man sig själv som ett satans barn, en varelse utan själ eller förankring i sitt högre intellektuella väsen och med enda funktion att godtyckligt och negativt dissa ditt och datt, dvs. en rent substanslös varelse, en sådan som Hallengren eller Billström - två själlösa figurer som älskar system som kramar vinst och det enkla och ljuva livet ur andra människor eller ting. 

****

Intressant nog faller solförmörkelsen i juni (inte synlig i Sverige) i princip rakt på båda politikernas bekymmersamma Merkurius-intellekt (förstelnat av liemannen Saturnus och fast i månnodsaxeln). Ett exempel, kanske, på att astrologin inte är linjär eller kausal utan att även "framtiden" kan drabba vissa en tid i förväg (se flera andra inlägg taggade "solförmörkelse" från maj 2020). Det är förstås möjligt att än värre ting än lite dålig press ligger bortom solförmörkelsen, en bit fram på Hallengrens väg. Vad fuffens Billström haft för sig på senare år och som kan ha nått vägs ände, vet jag inget om.

Inga kommentarer: