Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 28 maj 2020

Alternativa startdatum för Vattumannens tidsålder

Astrologi är spekulativ och passande för kreativa och lekfulla sinnen. Kanske därför den hugger i sten så ofta... Låten "Age Of Aquarius" från rockoperan "Hair" innehöll t.ex. en helt uppdiktad prognos. Tillräckligt har skrivits om den psedoastrologin.

Astro-logiskt borde demarkationslinjen ligga ett år när Vattenbärarens herre Saturnus (Kronos, tidens gång) är i sitt hemmatecken - och då är det viktigt att först bestämma om man vill följa den ursprungliga babyloniska zodiaken eller det senare grekiska påfundet med zodiakens omstart varje vårdagjämningen i 0° Väduren. Vikten av planetens hemmatecken, tecken för upphöjdhet resp. fall, är också antik tradition och indikerar när och var Principerna är kraftfulla.

För att söka trovärdiga startdatum för Vattumannen kan man definitivt lämna den 19-åriga Saroscykeln därhän om man följer hinduisk (siderisk) tradition eftersom månnoderna indikerar sublunära skeenden, nära knutna till jorden och dess biologiska liv. Månens rörelse över en månad upp och ner i norra och sydliga latituder har jag liknat vid en lungas in- och utandning. Vid norra månnoden andas man in och tar sats i äregirighet, vid södra månnoden går luften så att säga ur varelsen och det är också här gudarna straffar de äregiriga människorna för deras ogrundade ambitioner att bli mer än de är menade att vara. 

Inför västastrologisk spekulation om noderna är det viktigt att minnas att båda är illgörare i hinduisk astrologi. Platonsk filosofi instämmer: den människa som lever för sin kropp, för fitness och annat som lyder under den fluktuerande naturen (liv-död-liv-död) har inte förstått mycket av vad som bor inuti en människa som slumrande potential. Denna potential kommer att fokuseras hos folkflertalet under Vattenbärarens era. Medan svenska journalister är fega eller obildade har The Guardian redan öppnat ämnet om att coronaviruset kan starta en kedjereaktion av revolutioner. Det måste svenska politiker inkl. finansminister Magdalena Andersson ha missat - en svensk skänker minsann inte ett öre till det lata och oorganiserade Sydeuropa! Den dåliga karma Sverige redan bär på kommer att förvärras hundrafalt under kommande år...

Varför månnoderna bör utelämnas beror alltså på att de principiellt befattar sig med en låg nivå i människans erfarenhetsliv. Vattenbärarens tidsålder är något mer abstrakt än jordelivets strävanden, det är ett intellektuellt paradigm, en tanke om människans centralitet i kontrast till andra motiv i zodiakcirkeln. Den här bloggen har redan liknat symboliken vid kristendomens extremt luddiga läror om "Människosonens återkomst" (hebr: ben Adam) en konception som pinnades fast på personen Jesus men som egentligen syftar på en ny mänsklighet som är direkt "myntad" från den arketypiska människan, en rent intellektuell och andlig varelse. 

Man kan se förstörda stater som Sverige famla i den här riktningen när de i det heliga löneslaveriets tecken understryker vikten av att många fler lär sig datorer och programmering - som om alla i morgon skulle sitta och snickra ihop appar åt varandra (eller i ett desperat försök att "bära sin egen ekonomiska börda"). Faktum är att regeringens it-satsningar är människovidriga eftersom tekniken och självgående datorsystem ersätter arbetskraft och tvingar ner den breda medelklassen i enkla skitjobb. Tekniken skulle kunna vara underbar, bara inte som kapitalismens verktyg för att driva upp lönsamhet utan människornas sätt att frigöra mer tid för verklig medvetandehöjning.

Den korrekta tanken bakom den intellektuella Vattenbärarens tid är att människan slutligen bygger sig en värld för alla att förverkliga sig i, inte en värld där några kapitaliserar på de andras slit. Faktum är att Vattenbäraren är väldigt snarlik Karl Marx vision om arbetarnas revolution och etablerandet av en jämlik och bättre värld. 

Marx hade tungviktaren Saturnus hemma i Vattenbäraren medan den av honom så hatade kapitalisten representeras av den lika starkt hemmabaserade Venus (pengar) i materialistiska Jord-tecknet Oxen. Marx själv var född under en nymåne i Väduren - sinnebilden för det nya, det som inte fjättras av historien eller gamla normer.

Varför inte använda Marx själv som ledtråd för startpunkter för Vattenbärarens tid? Hans kända födelsetid (cirka 02.00) ger faktiskt Saturnus hemma i Vattenbäraren som hans personatecken/ascendent! 

 
Mars hade Marx i intellektuella Tvillingarna och dessutom i 5e huset för god karma (han gjort mänskligheten gott genom att analysera den onde arbetsgivarens strategier för att trälbinda massorna i löneslaveri). Notera hur Tvillingarnas intellektuella Merkurius står i penning- och resurstecknet Oxen - detta färgar hans typ av tänkande. Marx var materialistisk ateist, men han gav mänskligheten nycklar till förståelse, Saturnus-i-Vattenbären är ett rent och gott tecken i öster. Att Saturnus är världsligt svag i 1a huset ska inte överdrivas. Visst, han levde i Saturnus ökända fattigdom och många menar att hans vision nu har kapsejsat. 

I själva verket hade han bara fel i tidräkningen och orsaken till omvälvningen. Som ateist kunde han inte förställa sig att ett schema ligger förborgat i tidens egen rörelsen. Kanske har astrologin rätt: Saturnus är alltför stor och mäktig för att rymmas på nässpetsen - i 1a ego-huset. För att förstå den behövs mer distans. Men uppenbarligen påverkade den nya tidsålderns centrala tankar ändå Marx, även om Väduren drog ner det på arbetarnivå (Väduren = Daglönaren i Babylon).
 
Mars är en fruktad planet men står inte bara för krig, pest, hat, med mera. Den kan uppfattas som en energisk projektstartare också, förutsatt att energin är intelligent riktad, och det är sannerligen fallet i Marx karta. Att sedan många människor är så primitiva och outvecklade att de inte ser poängen i mixen av individualism och kollektivism som Marx skissade på som ett mål, är begripligt. Projekt Människan tog en definitiv stöd när Maskinen uppfanns och stora delar av mänskligheten - hela nationer (bl.a. Sverige) - förslavades av kapitalisterna.

Så vad om mötet mellan Saturnus och Mars i Vattenbäraren i Världs- eller årshoroskopen under 500 år? Inspektionen startar 1 januari 1700 i det århundrade som såg en rejält vurpa i den så kallade Upplysningen men som bara födde teknokrater, skeptiker och till sist, hatare av humanistiska ämnen och det mänskliga. 1800-talet var mellansteget som såg industrialismen och effektivitetsdyrkan födas och 1900-talet tills nu fylld av världskrig och en allt värre fixering vid det materiella. Det är tur att Vattumannens symbol stod på tur i den större tidsskala den degraderade människan slutat räkna med!

Marx horoskop med både sol och måne i Mars-styrda Väduren är ett annat skäl till att söka årshoroskop då energin och startskottets planet minglar i Vattenbäraren med tecknets ägare.


Range of search: 1.01.1700 - 1.01.2199
In steps of: 24h 0m
Search for...:
Date[1.1] & SA.AQU & MA.AQU

Realization intervals (begin - end):
1.01.1701
1.01.1731
1.01.1876
1.01.1906
1.01.2113
1.01.2143



Sex träffar på ett halvt årtusende är möjliga startdatum för Vattenbärarens eon, rent astro-logiskt. Sanningen är nog att en ny tidsåldern smyger sig på i små stötar och ibland via större skeenden. År 2020 och den globala coronapandemin är mitt förslag till Vattenbärarens definitiva genombrott - men som en olycka riktat mot en degraderad mänsklighet, särskilt då Väst som drabbats hårdare än t.ex. Afrika och i synnerhet Sverige vars teknokrati och mördande förakt för människan (se vår vapenexport och behandling av de gamlas levnadsstandard) saknar motstycke i Väst. 

Man kan notera att Sverigehoroskopet innehåller just Livets symbol solen i Vattenbäraren men där står också Storkapitalisten Jupiter som i denna karta gör landet ont och bara kastar små brödsmulor i formen av leksaker och billiga Thailandsresor åt befolkningen. Etter värre är det - men det har inte betonats nog i alla de Sverige-inlägg bloggen rymmer - att nationalhoroskopets ägare av Solen-i-Vattumannen, Saturnus, själv har hamnat exakt invid den undertryckande södra månnoden. Sveriges kapitalister saknar kort och gott sunt förnuft! Södra noden eller Draksvansen anses vara huvudlös och svänger bara hit och dit - planlöst och utan perspektiv. 

Det är illa att just Saturnus - historiemedvetenheten - är så illa ute i landet Sverige. Dessa är alltså roten till krämareliten (Solen+Merkurius+Jupiter i 5e ledarskapshuset), faktiskt en mer olustig skildring än den jag gav i boken Folksjäl...

Hela landet har problem med logiskt tänkande eftersom det som rör landet också i varierande utsträckning sipprar ner på individnivå. Detta noterade jag inte minst på Bloggportalen.se för ett par år sedan. Jag tittade till bloggens läge på topplisten över privata bloggare inom Humaniora & Livsåskådning bara för att se hela tre bloggar om pengar och privatekonomi i toppskiktet. Sedan när började svensken betrakta pengar som en livsåskådning (möjligen om man är Mammon-dyrkare) eller ekonomi som ett ämne inom humanioragruppen? Svenskarna har kort och gott svårt med sin kognition, vilket är exakt det omen solen ger i nationalhoroskopet.

Det är denna trend som nu ska till att brytas och Sverigehoroskopet svarar, som tidigare noterat, distinkt på Världshoroskopet för år 2020 och dess omen om sjukligheter.

Tanken att söka Mars och Saturnus i Vattenbäraren kom naturligtvis ur 2020 års Världshoroskop där Mars knivhugger Vattenbäraren bakifrån (från det den toxiska biologins tecken Skorpionen). Först måste Naturen hämnas en smula och sen när människornas sinnen mjuknat, kommer Vattenbärarens tid och det positiva däri att börja ta form. 

Som synes av listan ovan tycks år 2113 eller 2143 vara anhalten för de gamla själarna att rikta in sig på. Kan vara landmärken eller höjdpunkter i den nyskapade mänskliga civilisationen. Vem vem, kanske utomjordingar äntligen tycker vår sort blivit myndig vid den tiden. Inte så att det är helt lönlöst att återfödas till jorden under den mellanliggande tid då det gamla under renande lidande fasas ut. Varför inte en mellanlandning i något vänligt och skriftlöst folk i en djungel som ännu inte skövlats av profitörer? Enkla men harmoniska liv är balsam för själen.

Den mångtydiga astro-symboliken lånar sig väl till kreativ spekulation!



***


Nyligt och relaterat:

Människans stundande tidsålder (25 maj 2020)

I Vattenbärarens tecken noterades en coronamutation (6 maj 2020)

Coronaspecial: Världshoroskopet 2020 (20 mars 2020)

Inga kommentarer: