Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 maj 2020

Solförmörkelsen och lyxbyggarens haveri


Expressen har en text om byggherren för de rika och korrupta som själv har ett horoskop indikativt om djupa problem förberedda för livsvägen. Det är inte ofta man hittar en dubbel förekomst av det hinduerna beskriver som 6-8-disjunktionen, vilket samtidigt är en 8-6-disjunktion. 

Dessa fenomen uppstår när en planet (eller fler) befinner sig i ett tecken och en (eller fler) i 8e eller 6e steget från utgångspunkten. Detta aktiverar sjättehussymboliken: Fienden, Olyckan, men också åttondehussymboliken: Korruptionen, Döden. Två av horoskopets mest olustiga hus som båda ingår i vad vi kunde kalla "kognitiv dissonans" om man räknar från 1a huset för jaget.

Redan en sådan här härva har jag noterat ge allvarliga problem i verkliga livet förutsatt att problematiska planeter (essentiellt eller verksamt dvs. baserat på känd födelsetid) men två bördor? Om det talesätt de sekulära svenskarna helt glömt att, "Gud inte ger någon mer än han/hon orkar bära", är frågan om ordstävet bör kvalificeras. 

En "normalsyndig" människa lastas kanske inte bortom sin förmåga, men vad om det framlidne djuppsykologen James Hillman med tiden kom att betrakta som "ruttna själar" - de få som faktiskt föds onda? (Hinduismen skulle säga "själar destinerade för karmisk återbetalning i detta liv".) Är det sådana som landar i tid och rum under t.ex. dubbla indikationer om fiendskap och korruption?

Aktieägare som hoppats på det ljuva livet genom att låta pengar jobba fram pengar finner säkert Oscar Engelberg en fiende och källa till sin egen olycka, men dessa guldgrävare bör fråga sig hur korrumperade de själva är i sin syn på livet.


I brist på känd födelsetid - ett psyk-horoskop
med Månen/sinnet som ställföreträdande ascendent


De båda störningarna färgas ljusgrå och mellangrå för att skilja dem i illustrationen. Allvarligast är definitivt det komplex som lett individen att orientera sig mot snobbig och folkhatande rika och korrupta köpare. (I ett ekonomiskt system där brottslingarna döljs genom att spelreglerna "normaliserats" tänker man sig inte rikedom eller strävan mot den som något korrupt eller defekt i karaktären, men äldre tider visste mer om än den moderna människan om sjukhet)

Det är den mellangrå störningen mellan Jungfrun - hysterisk individualism - och Vattenbäraren - symbolen för den stora och enade mänskligheten som så ofta beskriver den individualistiska hataren av socialism eller kollektiva lösningar. Vattenbäraren som är den tid vi nu går in i kommer att vara helvetet självt för alla de "jungfrur" som dyrkas individualistiska och till nästan ingen annan försvurna vandringsvägar! Solen-i-Jungfrun betaraktar Månen-i-Vattenbären som en olycka eller fiende, folkmassan som det värsta som finns! Detta är effekten av de sex stegen. 

Månen i Vattenbäraren finner Solen i Jungfrun i åttonde steget och den stora massan ser därför korruption och död i den drivande Jungfru-Solens arbete på att kultivera för blott vissa individer och inte för alla.

Men rikemansaspekten - hor och lismande för dem med pengar - framgår tydligare av det andra komplexet där båda Venustecknen Oxen och Vågen tvingas samman (Venus = pengar). Här hittar man precis samma elände i Vågen som hor kvinnan från föregående inlägg, hon som sökte muta sig till platser för sina barn på ett amerikanskt elituniversitet. Jag har mött fler exempel på att Mars & Venus i samma tecken ger suspekta moraliska uppfattningar men när hybrisfaktorn Rahu (norra månnoden) är involverat tycks allt gå helt överstyr!

Oscar Engelbergs olycksplanet Mars i 5e graden (och till del Rahu i 11e) innebär att han enligt västerländska (och delvis hinduiska) länkar in till den annalkande solförmörkelsen i Tvillingarna via en 120-gradersaspekt. Ska man tro den hinduiska traditionen är 120-gradaren den Stora Lyckobringaren (Jupiter) egen aspekt och när andra planeter utvecklar denna är den inte lika stark. 

Eftersom den här bloggen under sin första andning (2009-18) misslyckades att påvisa någon effekt av ens de starka aspekterna kan man just fråga sig hur hinduisk astrologi burit sig åt för att inkorporera det ptolemaiska aspektschemat i sitt system, men nedgraderat dess verkan! Är det bara nationalistisk chauvinism att till nåds låta det grekiska inflytandet vara med på ett hörn? Astrologin har mycket smörja tt rensa ur innan dess GRUNDPRINCIPER åter blir tydliga. Men vissa grundprinciper tycks leva och ha hälsan, bland annat transponeringen av de tolv husen i sådana förhållanden som t.ex. ovanstående horoskop har två instanser av. Detta kan mycket väl vara fragment av den uråldriga babyloniska astrologin vars spelregler gått helt förlorade.

Hur som helst, mitt antagande är att den mäktiga solförmörkelsen den 21 juni 2020 - trots att den inte är synlig i Sverige - kommer att koincidera med "sista spiken" i kistan för Oscar Properties. Vet att det finns ett helt gäng astrologer i USA som sålt sina själar genom att tipsa om rörelse på aktiemarknaden. Jag skulle inte vilja dö som någon av dem även om de tjänat pengar på de rika och begärsfyllda för ett öronblick av sina värderelativa liv...



Överkurs. 

I alexandrinske Ptolemaios Tetrabiblos (2a årh.) anses ascendenten/hus 1 och dödshuset/hus 8 vara utan kontakt med varandra och det påminner starkt om det hinduiska resonemangen om dödshuset i åttonde steget från ascendenten, räknat längsmed zodiakens riktning och inte den dagligen roterande himlen. Men i Väst skulle det dröja ända till den mäktige astronomen Johannes Kepler (1561-1630) utvidgade det gamla västerländska aspektschemat med bl.a. inkonjunktionen (himlakroppar 150° från varandra) vilket motsvarar hinduismens regler om sjätte och åttonde steget. 

För att moderna västerlänningar ska kunna bedriva hor, penningjakt och allsköns andra synder (inte minst mot naturen) har man raderat Keplers astrologiska förflutna ur kursböcker och presenterar honom enbart som astroNomins fader (nämnd i samma andetag som Galilei). Jag har sett någon dålig text ursäkta Kepler med att han "bara" ställde horoskop för brödfödan. Alls inte så. Även detta är exempel på den desinformation de med makt ägnar sig åt för att styra ett folks uppfattningar i önskad riktning.

Inga kommentarer: