Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 maj 2020

Göran Rosenbergs vidräkning med sidor av den svenska folksjälen

En ytterst läsvärd essä av Göran Rosenberg i Expressen som i delar låter som hämtad ur den sideriska versionen av Svenska nationalhoroskopet av 1974, även om några av hans exempel föregår det. (Se då ett antal följande nationalhoroskop som mittpunkter i ett lands historiska evolution/stagnation. Den här bloggen har ofta pekat på de element i 1974 års Sverigehoroskp  som går tillbaka till det för år 1809.)


Existentiella konflikter av det slag som i vår omvärld hade lett till krig och omvälvningar hade Sverige inte bara blivit lyckligt förskonat från, utan också sakligt och förnuftigt sett till att förskona sig ifrån. För en utomstående betraktare kunde detta kanske mera se ut som en säreget svensk förmåga till konfliktundvikande än till konfliktlösning, vilket det exempelvis gjorde för Susan Sontag när hon 1969 besökte Sverige och i ett reportage i tidskriften Ramparts beskrev det svenska förhållandet till konflikter som ”närmast patologiskt…. som en produkt av hämningar, ängslan och känslomässig distansering”. 

Sverige, som jag nyligen påminde om, befinner sig för närvarande i sin krigs- och pestperiod, symboliserad av Mars, som i nationalhoroskopet är uselt placerad i 8e dödshuset, en sektor som inom hinduismen också ses som en fingervisning om personens eller landets kvardröjande onda karma från tidigare iterationer (tidigare liv).


Samma symbolik som aktiverats kan lika gärna gälla för samhällets gamla och skröpliga: 8e representerar livets slutskede, snarlikt ålderdomsplaneten Saturnus som i horoskopet försvagas av södra månnoden, där halshuggningar utförs...

Svenskarna älskar med andra ord sitt slit & släng-koncept och raderar inte bara de gamla från sin kognitiva karta utan köper mer konsumtionsvaror och billiga charterresor per capita än någon västland.

Alla dessa typiska defekter kan ledas tillbaka till födelsehimlen 1974 (senaste iterationen av Sverige när de obildade och lumpna folkmassorna ”demokratiskt” bestämde sig för att inskränka kungahusets makt till ett minimum).

Den svenska folksjälens ”patologiska hämning” Sontag noterade är samma energiska Mars i sitt instängda, ångestridna och attitydslåsta läge i 8e korruptions- och dödshuset. Mars är nämligen härskare över ego-principens Väduren som huserar ”folkpsyket” eller månen. Allt detta upprepade bloggen gång på gång under sin första nioåriga andning.

Nationalhoroskopet tecknar tydligt folkets många tillkortakommanden efter århundraden, årtusenden av snedvriden utveckling. (Det började med vikingarna, rövare och slavhandlare – inte världshistoriens första kapitalister och profitjägare men säkerligen bland de mest trubbiga och oförfinade.)

Konflikträdslan har att göra med harmoniserande och jämviktssträvande Vågen i öster för landets yttre sken av lugn och samling, samtidigt som dess härskare Venus står i känslokalla och rationella Stenbocken.

Göran Rosenberg har med hög sannolikhet studerat mina blogg- och bokskriverier, för skildringen av Sverige är identisk med astrologins skelettära struktur! Alternativet är att den österländska astrologin har ett förklaringsvärde som är avsevärt!



Inga kommentarer: