Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 29 maj 2020

Kapitalismen driver även medelkassen in i lagerjobb

Noterat i nyhetsflödet (inte corona):
 




"Boeing, Uber och IBM låter anställda gå - men Amazon anställer"

Unga och enbart gatsmarta it-tekniker suktade efter att nå Etablissemanget och de resulterande techjättarna (utom tydligen Uber) visar att historien spelat dem i händerna. 

Och vad gör de: stöper om världen och skickar de rövslickande massorna som för ett ögonblick levt gott ner i skitjobb och spring i Amazons oändliga lagerhangarer! Internationella medier har redan börjat diskutera möjligheten av en kedjereaktion av revolutioner i de fallerande ekonomiernas släptåg. Kommer världen att brinna igen, eller kommer folkflertalet att helt förslavas av den rika procenten?

Om det senare kommer dessa entreprenörer att brinna i helvetet för att de tvångsmässigt uppfann it som rationaliserade bort människor och skapade förödande dumma arbeten som inte kräver någon tankeförmåga alls av utförarna. Se bara de svenska arbetsmarknadens rekryteringsföretag - förstaklassare kan lära sig de kvarvarande arbetsgifterna alltsedan stendumma it-system tagit hand om den preliminära gallringen av arbetssökande på grundval av inget annat än siffror och "heta sökord".

Om "innovations"-kramaren Stefan Löfven också kommer att brinna, är en svår fråga. Den hinduiska läran om karma är knappt mer än en luddig konception. Kan dumma eller otrygga som bara söker hålla i mammas kjolar (söker sig mot makt) lastas lika hårt som intellektuellt vassa men oansvariga? Nazisten Eichmann försökte ett annat kryphål från KARMA när han i rättegången för krigsbrott och massmord bedyrade att han bara "utfört" sin uppgift som lojal byråkrat. 

Men om hela systemet med objektiva mått är skyldigt som Synden, räcker det då att avsvära sig ansvar på nazistens sätt?

Konst- och idéhistorikern Thomas McEvilley noterade i sin "Shape of Ancient Thought" att tanken om ett moraliskt kosmos som innefattade en karmisk bokföring och återfödelse verkade lida av konceptuell redundans. Alla kulturer som omfattar läran har dels "himlar och helveten" efter inträde i döden. Men likafullt straffas de vanvettiga själarna karmiskt på jorden när de väl återvänder. Det är således ett brott men det bestraffas två gånger!

I själva verket gör sig McEvilley lustig här, lite mer forskning i idégodset visar att "himlarna och helvetena" bara är själens eller psykets upplevelse i döden - det är själen själv som får feberfrossa eller himmelsk frid av att se sanningen om sitt avslutade jordeliv och i dessa intrapsykiska upplevelser BYGGER själen själv KARMISKT nästa jordeliv. Denna karma kuggar i den större DHARMA. Så det är i själva verket ett brott och en process som resulterar i ett kommande jordeliv av mindre gynnsamt slag.

Sedan finns naturligt verksamma entiteter på transpersonell nivå - nationer har karma och företag (och till och med företagsnamn eller logotyper som kan säljas eller sälja sig som prostituerade). Varje tanke är ett ting som föder konsekvenser. Karma förefaller vara övermänskligt komplex i sina många turer. Men som jordnära amerikaner i sina bästa ögonblick anat, geisten eller skepnaden är: "what goes around comes around".


Inga kommentarer: