Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 maj 2020

Årets mest haltande metafor i en ledarkrönika


Det fina med att vara ledarskribent i någon av de tynande svenska dagstidningarna är att man slipper granskas och rättas av någon simpel underhuggare. Således går den sämsta liknelsen i mannaminne direkt ut till läsarna, signerad Lisa Magnusson. Hon förefaller sedan unga år som rabiatfeminist ha fokuserat enbart på karriärtrippen och inte allmänbildningen:

"Den outtalade sanningen i debatten är att vi är ormen i paradiset, att världen vore en bättre plats utan oss." 

Naturligtvis är ormen orm i berättelsen om människans syndafall. Människan är människa och illustreras av våra prototyper Adam och Eva. 

Så här går det i ett sekulariserat samhälle, att dess "ledare" inte klarar att hantera historiskt material, t.ex. teologiska metaforer ens på förskolenivå. En praktvurpa från religionsföraktande DN.

DN-ledaren fixerar sig vid människans "unika" förmåga att känna självömkan eller harm, och det var vad Magnusson gjorde på sin blogg (eller något liknande) när jag i ett annat Sverige häcklade feminismen. Den som är nyfiken på den antika vishetens skärpa kan titta på mina blogginlägg från 2009 och igen 2017 och söka astrologiska signaturer för självcentrering och svaghet i kombination. 

(Tips: kolla olycksplaneten Mars med Satansstjärnan = ormen, båda hotande nära Merkurius, symbolen för det specifikt mänskliga intellektet.)

Skulle astrologin återfå sin rättmätiga status rök i princip samtliga svenska politiker och merparten av andra i chefsposition. Redan Platon visste att det är de mest maktsugna som söker dessa positioner och därmed de minst lämpade ens att leda sig själva. De nobla själarna, noterade det västerländska tänkandets portalfigur (som Väst gruvligt svikit) var att återfödas som en svan. En omskrivning för en sån där olönsam artistisk typ som Svenskt Näringsliv och Timbro helst skulle vilja rensa landet från, allt sedan marknadstänkande - normalt en bråkdel av den mänskliga erfarenheten - i Sverige blivit det allenarådande

Ja, krämarkastens ledare håller faktiskt på: Arbetsförmedlingen släppte just innan coronan gjorde entré "löftet" till arbetslösa inskrivna på Af/Kultur att Pappa Staten erbjuder yrkesutbildning i någon syssla staten och dess räknenissar anser behöva mer arbetskraft. Det stinker Svenskt Näringslivs hatkampanj från 2011 mot "hobbykurser" på högskolenivå om detta. Det är en tvåslagskombination, först den ekonomiska överklassen, alltid hungrande efter flera löneslavar som kan fylla deras bankkonton och deras illa maskerade hatpropaganda mot kulturskaparna. Sedan det politiska ledarskapets punch i det praktiska, maskerat som ett löfte från Af. Sverige är på väg att bli ett land helt renons på samtidskommentatorer och tänkare. Men detta handlar inte om att vara lönsam, lille vän, utan om din särart som människa.

Var och en bör hellre överväga a/ organisera en revolution (sossarna fegade ut när 1900-talet var ungt) b/ personligt lidande och svält hellre än acceptera och följa folkvalda politiker som genast börjar behandla medborgarna som skruvar och muttrar att reparera Maskinen med. Visst är samhället komplext och kräver många funktionärer, men det måste finnas en gräns för hur ovärdigt ett folk kan bete sig mot sig själva. Noterat hur medierna alltid täcker genren "småfolk som visar god vilja mot varandra", men så sällan lyfter fram den systematiska patologi som utmärker landets ledarskap?

Läkarens ordination: sluta ha USA som förebild - ser ni inte hur korkade de gamla européerna i själva verket är? Landet är en varning för hybris och "can do"-mentalitet som helt lämnar de mångas bildning därhän. Om svenskarna bildade sig skulle vi visserligen få sätta fler invandrare i bruk att göra skitjobben åt oss, men coronaviruset har kommit till världens länder för att ruska om tankarna om hur morgondagens civilisation borde se ut. Den civilisationen kommer inte att drivas av vinstintresse så alla räknenissar kan hälsa hem. Den kommer istället att drivas av JFK:s gamla devis: fråga inte världen vad den kan göra för dig utan vad du kan göra för världens alla människor (och djur och växter). 

I ett scenario där pengar inte längre tillåts spela någon roll kommer vi snart att se hur folk spontant intar allsköns nyttiga arbetsfunktioner i det Nya Världssamhället. Av var och en efter talang och allt efter deras behov. (Det finns naturligtvis en gräns för hur långt en fallen själ tillåts leva inom enbart den irrationella behovssjälen.) Det blir ett lut att de få snor åt sig av de mångas möda. Corona kommer på sikt att omforma mänsklighetens tänkande. Häromdagen sae förläggaren Edenfelt i AB nästan så mycket. Han har via utbrändhet vuxit från sina erotiska våldslitteratur och uppnått studiet av ålderdomlg religiös metaforik - ingen liten vidgning av perspektiven. Läs och lär av Edenfeld, Lisa Magnusson.


Noterat/tillägg

En timma efter publiceringen av detta inlägg för också en debattör i The Guardian frågan på tal om en ny era av revolutioner till följd av coronas förstörelse av folks existensvillkor. Arketyper hänger i luften och visar sig som symboler eller rena direktiv.

Inga kommentarer: