Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 juni 2020

Linnéförsvarande professor glömmer tillvarons vertikalitet

I Aftonbladet invänder en historiskt bevandrad professor mot att Linné skulle kunna lastas som rasistisk designer varpå en annan specialist replikerar att rasismen under årtusendena gått under olika namn - man måste bara veta vad man tittar efter.

Redan innan jag kommit till Arnstedts direkta replik har jag hittat ett möjligt faktafel hos professorn i idéhistoria. Gunnar Broberg säger:

Vi hör till samma art, alla är vi alltså ’’sapiens, ”visa” (inte ”förnuftiga”). Och visdom är vad vi ska sträva efter, vårt artepitet är villkorat, vi är värdiga det bara om vi inser vår natur. Varieteterna är fyra efter världsdelar och antik temperamentslära.

Det här kan jämföras med bloggens allt mer frekventa tal om Vattenbärarens tidsålder då människan äntligen kommer att realisera sin högre potential och höra upp med att vara bara en kåt och begärsdriven apa. (Vilket negativt kommer att påverka Schibsteds/Aftonbladets resultat. Här görs det pengar på att fixera enkla läsare i ämnen under bältet.) 

Senast i gårdagens inlägg kopplade jag faktiskt ihop den hellenistiska astrologins tal om "en god daimon" (motsvarande "värdet" av den lokala 11e himlasektorn). Denna daimon är inte längre personlig utan en slags grundton som den simpla köttmänniskan är en defekt version av. Hinduisk astrologi noterar diskrepansen mellan dessa två nivåer: bloggen har tidigare pekat ut för var zodiaktecken som lägger i öster som markör för den lägre kroppsmänniskan blir den tillfälliga planetära ägaren till sektor 11 en "verksam illgärningsman". 

Men minns att den goda daimonens planetära representant är "ond i sina effekter" enbart ur den låga köttmänniskans perspektiv. Vår daimon (romarna skulle kanske ha talat om vårt inre geni - vår genius) har helt andra målsättningar än de "kreaturets komfort" som tenderar att binda oss till den låga och simpla köttmänniska. Ett problem som särskilt svenskarna fostrats att fastna i, deras liv är över innan de ens hunnit bli omvärldsorienterade. Reklamen lyckas få många av dem att stanna på groomingstadiet - som en katt sitter och slickar pälsen.

I Sverige gäller kroppsträning och makeup så långt ögat ser och nationen tycks t.o.m. fuska med PISA-resultaten för att dölja att vår dumhet inte alls på sistone börjat närma sig kunskap (ett förstadium till vishet)! Linné skulle gråta över att se hur långt folket nått i materiellt hänseende men hur de dött på insidan! Hans (och antikens) potentiella visheten är det tunt med i landet. Tacka Svenskt Näringsliv och andra lobbyister för att Sverige inte längre producerar excellens. För en och annan berömd teknisk manick, som Spotify eller vapensystem från SAAB, är verkligen inte tecken på landets excellens. Snarare tvärtom.


Hur intressant Brobergs invändningar till "Linné som rasist" än är, noterar jag - med det egna omnämnandet av den goda daimonen i färskt minne - att citatet ovan är ofullständigt om inte rent av felaktigt. Línnés "fyra varianter" av det blott potentiellt mänskliga väsendet, den goda daimonen, är alltså den röda mannen, afrikanerna, asiaterna och den vita kaukasiern. Men dessa fyra underarter eller raser - ordvalet år en bisak! - springer inte ur Hippokrates temperamentslära, där hade professorn eller möjligen Linné själv, fel. 

Det är den ungefär samtidige Platons sätt att se på de fyra elementen - som intellektuella och därmed metafysiska principer - som utgör själva arketypen för vår tids hackordnande rasism - och den här bloggen har sedan 2009 givit prov på det (det är dock skillnad på att bedöma och döma). Varför väljer alla lärda att "glömma" den vertikala axeln? Vår tids materialism som gjort oss platta och insiktslösa! Den biologistiska reduktionisten består i princip bara av nedanstående figurs Jord och Vatten - könsdrift och dess fysiska uttryck blanda med en knappt märkbar knivsudd rationalitet. Ateister är ett ångestladdat och ofullständigt släkte, verkligen inte ens i närheten av den visa homo sapiens!

Favorit i repris:




Eftersom nyplatonismens grundare Plotinus lärde ut att "allt finns i allt, men inte i samma omfattning", gäller läran om de fyra mänskliga varianterna även inom samtliga fyra "raser". "Hyliker" kallade jag med halvrasistisk arrogans författaren till boken om hur man vilseleder det motsatta könet med kroppsspråk för att komma till och stjäla sig lite sex med dem (en ateistisk biologist så klart, få andra skulle sjunka så lågt som att profitera på ett sånt ämne). 

Själlös materia - grekernas HYLE - representeras av astrologins noetiska (intellektuella) Jord och springer faktiskt ur den blå sfären som kröner den vitruvianske mannen. Världen är en tanke, som Platon och den filosofiska idealismen säger. Jämför "den goda daimonen" i det 11e huset som i modern astrologi kommit att beteckna IDEAL (om horoskopinnehavaren nu har några). Men detta var i antiken ett viktigare hus än vad sekulär "idealism" antyder.

Astrologins symbolspråk är snårigt och ser sammanvuxet ut, men det är kanske för att "allt finns i allt" och Luftens Herre Saturnus är paradoxalt också den döda materiens herre. Att läsa Aftonbladets kulturartikel Sluta snacka strunt om svensk ekonomi och sedan söka "Magdalena Anderssons oro" i hennes karta ger en tydlig insikt om hur kontroll över död materia slagit knut på sig själv när det negativa saturnustecknet Stenbocken hamnar i 8e "instängda vattenhuset" för förruttnelse, erosion och död. 

Denna dödsskräck hos finansministern går hand i hand med hennes "grovhuggna metaforer" - fruktan bäddar sällan för förfining. Andersson uttrycker Saturnus i dessa mest primitiva, som makthavaren över död jord (Notera i bilden ovan att den bruna Jorden är en slags efterbörd" som sammanhänger med genitalierna och Vattenelementet.)


Psykhoroskopet tecknar extrem fixering vid makt
(Saturnus i 10e) men där utförandet (Solen/Merk.)
påverkas av dödsmotivet = skräck sänker
den intellektuella verkshöjden. Märk bristen på Eld i
kombination med Solens inburade belägenhet.


Allt detta har bloggen avhandlat förr i snarlika ordalag, men jag vill addera ett brottstycke från en förlorad tradition som blomstrade i Egypten (och säkert på fler håll i Medelhavsvärlden). Bara enstaka citat återstår av De Kaldéiska Oraklen som är en produkt av hellenismen men garanterat innehåller något av tankarna från folken som formulerade astrologin på det sätt som den nådde grekerna: babylonierna och assyrierna.


Ty den första transcendenta Elden omsluter inte sin egen kraft genom [materiella] verk, utan med Intellekt. För Intellekt härlett ur Intellekt är Hantverkaren i det eldiga kosmos.
(fragment 5 i Ruth Majerciks utgåva).

Eftersom tillvaron upprepar sin grundläggande struktur på alla nivåer, är detta samtidigt en beskrivning av den pulserande Elden eller Solen i människans hjärta på bilden. Men, Eld övergår inte direkt i världsliga storverk - den hinduiska astrologins symbol för Atman (Själen) omger sig istället av av NOUS eller Intellekt. Jämför astrologins axel Lejonet/Vattenbäraren, där Lejonets Sol är central och på alla håll omgiven av en hovstat av andar - Himmelens, den metafysiska Luften och dess andar. I nyplatonsk filosofi är likaledes det gudomliga Intellektet inte mer än summan av alla de levande väsen - Idéer eller andeväsen som utgör det.

I Ruth Majerciks forskarutgåva av De Kaldeiska Oraklen berättar noten till fragment 51 att forskaren Michel Tardieu ser en "nedåtriktad progression från ljuset till materien med en mixtur av eld, vatten, luft och jord mellan des två extremlägena". Men åsikterna divergerar och redan mästaren Platon använde elementen som eviga Idéer och inte som hans lärjunge Aristoteles som grovt fysiska elementet som först dyker upp som storheter i Jordens närhet. 

Också Plotinus, fastän påverkad av Aristoteles, tog Platons sida och troligen med rätta, särskilt om citatet är en äkta rest av ett äldre kaldéiskt vetande (judarna har en tradition som säger att deras förfader Abraham, som kom från Ur där alla horoskop grävts fram, var astrolog).

Även om man väljer synsättet att elementen vilar i kosmos och kommer samman i blandningar (grekiske filosofen Empedokles - oriktigt kallad fadern till läran om de fyra elementen), så är Platons filosofiska idealism snäppet vassare eftersom den flyttar tingens upphov till rent medvetande. Eftersom "allt finns i allt" har även rena väsen som "luftens andar" (t.ex. icke-inkarnerade människosjälar) en del Jord i sig, men alltså den prototypiska Jorden eller "intellektuell Jord".

Linné tillmätte enligt professor Broberg inte hudfärg och andra ytliga markörer något värde, homo sapiens är hela mänsklighetens "kollektiva luftande" - vår goda daimon, Vattenbäraren. Rasism, liksom egohävdelse eller västerländsk konsumtionsstress utspelar sig på en så låg medvetenhetsnivå att Magdalena Andersson och många fler bara med avsevärda reservationer kan kallas människor. Hos finansministern som typ verkar 8e korruptionshuset starkt (jfr Anders Borgs månkarta) så att skräcken och fasan för elände verkar vara det som driver den här "undertypen" av köttkroppar.

Inga kommentarer: