Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 30 juni 2020

Coronakris i underhållningsbranschen



Jill Johnsons upprördhet när en annan kändis ifrågasätter hennes moraliska rätt att söka krisstöd under coronaskuggan är intressant att jämföra astrologiskt med Nanne Grönwall, som återtog sin ansökan om extra pengar från staten.

Ett perspektiv är att avskriva hela ämnet som Aftonbladet i dess lägsta och mest skändliga nivå - som skapare av lite hets och där Jill i sin reaktion får rollen av skitstöveln medan Nanne får spela helgonet. Men strunt i kvällspressens förmåga att lorta ner sig själv dygnet runt, alla dagar om året. Båda artisterna har naturligtvis rätt utifrån sitt eget perspektiv, men vilka är dessa perspektiv? 

Intressanta saker låter sig ses utifrån en enkel synastri baserad på den naturliga zodiaken. De har gemensamt soltecken, Oxen (pengar, instinkten att vilja äga, att vilja trygga det egna). Här är då kärnan i "affären", krisbidraget som fyllde på i privatekonomin. 




Men efter Oxens enkla och rustika framtoning skiljer sig artisterna åt. Aftonhoran gör ingen sak av storleken på Nanne Grönwalls eventuella tillgångar, där handlar nyheten om att hon betalar tillbaka. Jill Johnson däremot "ertappades" med ett företag som har 10 miljoner, en furstlig summa Jill blir upprörd över att hon skulle behöva ta av för att överleva i en tid utan artistbokningar. 

Det intressanta är nu att Jill har det kategoriska materialisthoroskopet på sinnelagssidan (Månen) medan Nanne - om man så vill - har näsa för vad som ligger i luften och snabbt instagrammar att hon återtar den beviljande ansökan om krisstöd. Det har, förklarar hon, runnit in lite bokningar. Man kan, som sagt, argumentera att detta Nanne ägnar sig åt smart krishantering för att behålla folkets kärlek, men Nannes smarta LUFTELEMENT - som tänker kring det materialistiska JORDELEMENTET - står också för genuin mänsklighet. 

Jill tänker inte längre än en Stenbock som upplever sig vara härskare över alla ägarfrågor - hon har jobbat hårt i sitt liv och aldrig tidigare tagit bidrag, meddelar hon både i defensivt försvar och "von Oben", som om hon själv var en överrättslig sista instans. Stenbocken representerar, när den inte är en auktoritär eller makthavare, det hårda slitet för att bygga upp en "en välfylld lada". 

Notera dock att Jills sinne i Stenbocken agerar på diktat av disponenten Saturnus i det äganderättsfixerade Oxen, så motiven är inte nobla i överkant utan enbart uttrycket för en genomsnittlig Oxe som inte alls gillar att förlora resurser eftersom detta triggar det motsatta dödsmotivet (Skorpionen).

Nanne, å andra sidan, har Månen i Vågen och eftersom hon till skillnad från Jill INTE HAR pengarnas Venus i ägandeinstinktens Oxe, utan i den fritänkande och intellektuella Tvillingarna, blir Nannes känsloliv helt BLÅTT eller luftigt och humanistiskt. Där Jill är ett med enkla, materialistiska instinkter, höjer sig Nanne upp till sann mänsklighet. Nanne har också den inte helt ovanliga ÖMSESIDIGA RECEPTIONEN där Venus och Merkurius besöker den andres hemmatecken. 

De här planeterna ligger aldrig särskilt långt från varandra och även om "receptionen" säga vara lika stark som en konjunktion är den ganska vanlig och indikerar knappast någon en-på-miljonen Einstein-genialitet. Mycket tänkande kring harmoni och/eller pengar är väl det genomsnittliga resultatet av att Oxe och Tvillingarna dras samman.

Man skulle, som sagt, kunna ta detta som hennes finger i vinden och en blixtsnabb avläsning: mediedrivet kunde drabba henne härnäst. Stöd för detta antyder jag genom att rita en pil från Saturnus-hemma-i-Stenbocken som ger Nanne en akut känsla av maktposition, men pilen pekar här mot Vågen där Saturnus upphöjs till sann rätträdighet och jag vill tro att Venus i Luft som bas till ett sinne i just Vågens Luft ger ett mer generöst sinnelag. 

Nanne nämner att pengarna passar bättre hos de artistkollegor som går mer på knäna än hon själv - det är så typiskt Vågen som är känslig för jämviktsmotivet, och särskilt när det personliga sinnelaget är involverat. (Men glöm inte att det freudianska Överjaget - Saturnus i Stenbocken - säkerligen påverkar beslutet att avstå. Denna Saturnus är högre "utvecklad" än Jills Saturnus i Oxen som "enbart" är personlig.) 

Jämför Nannes LUFT med den iranska general i förra inlägget som Trump lät döda. Även där ett "genuint" psyke där Månen står i Luft och backas upp av en disponent i samma element och där harmoniska Venus var starkt involverad.


2 kommentarer:

Susanne sa...

Man skulle kunna tillägga, till detta Nannes "finger i luften" att hon har en stenrik svärfar (Benny Andersson) så det skulle väl se än mer illa ut om hon behöll pengarna. BA är för övrigt filantropiskt lagd och har skänkt bort pengar. (Fast han har förstås fortfarande "gott om pengar". Solskytt med jupiter och venus i vågen förresten.

Seaward sa...

Lite informativt veckotidningsskvaller om tacknämligt fyller i bilden. :-)

Ja, Bennys himmel visar verkligen en jovialisk (Jove/Jupiter) natur och godheten i Vågen skulle kunna vara en ledtråd för exceptionell musikalitet.

Jag tror aldrig jag gått igenom de stora klassiska mästarna och letat ev. typiska signaturer. Får bli en framtida uppgift...