Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 10 juni 2020

Palmeutredningen och föregående fullmåne


Lena Mellin/AB skräder inte orden när hon talar om Palmeutredningens slutbetänkande som den senaste i raden av skamfläckar som drabbat Sveriges internationella anseende.

I god tid i förväg hade jag inspekterat tidpunkten för den streamade utsändningen utan att att se någon värst intressant på stjärnhimlen. Det blev en kommentar till horoskopet för dödsskjutningen istället (föregående inlägg).

Men gammal grekisk tradition (vem vet, kanske med rötter ända tillbaka till babylonierna) hade för vana att studera den närmast föregående nymånen för kommande händelser av nationell vikt. Men vad om fullmånen som indikerar ett tings upplösning efter fjorton dagar av månskivans uppbyggnad?

Sverigekartan innerst och i yttre kretsen sistlidna fullmåne (som nästan exakt koinciderar med nationaldagen - kanske därför Mellins uppgivna suckar över att landet nu framstår som en idiot i kubik inför omvärlden):




Solklart är det Solen som primärt tecknar nationens väsen, men också 10e huset för ära (om någon) inför omvärlden. Här måste således både Solens budskap och nationens tillfälliga ägare av 10e huset jämkas. Lustigt nog är det Månen, så att den här fullmånen - Sol och Måne - blir extra signifikant för Sverige.

Nationalhoroskopet har diskuterats så många gånger i det förflutna att det närmast är överflödigt att påpeka hur t.ex. den folkliga resursen - Månen - har sin disponent i den passiv-aggressiva Mars-Oxen och i 8e huset för flegmatism, korruption och död. Detta är inte något lysande besked om att nationen sökt stimulera sina medborgare till ett vaket och skarpt sinne.

Tvärtom nämner Mellin en positiv nationaldygd som "kunnighet" (förmodligen i praktiska göromål - ett område där Oxen excellerar och där Vädurens babyloniska namn Dagverkaren säger allt om ett alltiallo). Mellin menar också att nationens kynne ska vara "strävsamt", vilket också stämmer förträffligt in på Månens disponent Oxen (Vädurens pigghet är här således allvarligt kompromissad genom disponentens motbud.) 

 Men se nu hur fullmånen placerar sig i den tafatta och leriga axeln mellan Oxen och Skorpionen, vilket i någon mån aktiverar den sega och lägre lunära sidan av svenskheten. En tafatt och loj sida som inte gitter mer än lunka på som vanligt.

I min bok "Folksjäl - som i en filterbubbla" påpekade jag att även om Solen står fint i 5e ledarskapshuset så är det Månen som har maktposition i 10e så att på något bakvänt sätt Sverige spelar med dubbel bokföring. Utåt ser det ut som att folkmassan har makten (demokrati) medan de verkliga ledarna beskrivs av Solen i det konungsliga 5e huset där man ser att de verkliga makthavarna är krämarna och kommunikatörerna (Merkurius) som sprider vinklade budskap om en nyliberal marknad (en ond men expansiv Jupiter!). Betänk att detta horoskop är från den tid när man trodde socialdemokratin styrde Sverige med fast hand. I själva verket ser kartan ut som en direkt inbjudan till den ännu inte påtänkta nyliberalismen.

Och det är denna halva som Palmeutredningarna visade prov på i slutanförandet. Den distinkta Eliten som undanhåller massan (Månen) svaret. Sändningen ett vattentrampande och en repris av vad alla redan visste, bara för att fylla den upphaussade finalen med vad som helst förutom sanningen om Elitens djupa insyltning i Palmemordet. 

I den fullmåne som gäller som matris för Palmeutredningens slutrapport ser man Olyckans och omoralens Mars i Vattenbäraren gradexakt attackera Solen i Oxen i Sveriges 8e korruptions- och dödshus. Landets natala Sol har kommunikationen just invid sig så detta var som Mellin säger: ett praktexempel på ren byidioti, inavel, ett falskt skådespel för massan eftersom den verkliga berättelsen tydligen är för brännbar.

Jag behöver inte lägga ut texten mer, läsaren förstår att denna fullmåne förebådade en närmast skandalös uppvisning i korruption och mörkande från den myndighet som borde värna landet och medborgarna, men har blivit Etablissemangets lakejer. Jag talar alltså om det faktum att så mycket tid av presentationen gick åt till att redovisa misstag begångna och bara summariskt avfärda varjehanda konspirationsteorier.



I koncentrat:

Då en nymåne symboliserar en nystart bör en fullmåne motsvara ett bokslut. Denna fullmåne aktiverar för en månad framåt vittnesbördet om Sveriges benägenhet till fumligt ledarskap (Solen/sprättig och överoptimistisk Jupiter) samt få ännu en skamfläck på sitt internationella renommé (Månen som ägare över 10e huset för anseende). Hade fullmånen direkt träffat endera av nationalhoroskopets Sol eller Måne, hade det varit bäddat för en eller flera händelser som sved än hårdare än det "mjää..." som var slutet på Palmeutredningen.





Not

Ny- och fullmånar brukar gälla fram till nästa förekomst, men om de samtidigt är en eklips sägs effekterna vara i flera månader. Jag har sett åsikten att ett sådant omen gäller ända fram till nästa förmörkelse. Huruvida man hellre ska placera Palmefinalen under den solförmörkelse (dock inte synlig i Sverige) som ännu ligger knappa två veckor in i framtiden, kan diskuteras.

Inga kommentarer: