Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 juni 2020

USA:s rasism och landets planetära cykler

En artikel i The Guardian ger impulsen att kasta en blick på USA:s rådande ödescykel enligt det indiska systemet. Förståsigpåare tror inte på ett nytt inbördeskrig i USA, men vilka yttre parametrar använder en så kallad politisk expert? Tar han/hon hänsyn till intelligenser större än människans? Vilket värde eller kraft tillmäter "experten" en så luddig sak som "tidsandan"? Astrologin har en flertusenårig tradition om tidsandor, stora som små.
Den amerikanska allmänhetens uppfattning bejakar nu att landets rasism är systemisk och inte bara en fråga om "några ruttna äpplen". De skaror som nu i över två veckor protesterat i 750 städer har varit slående multietniska.

Frank Luntz, republikansk konsult och organisatör av fokusgrupper, twittrade: "Under mina 35 år med opinionsundersökningar har jag aldrig sett opinionen svänga så här snabbt eller djupt. Vi är idag ett annat land än för bara 30 dagar sedan. De politiska, sociala och ekonomiska konsekvenserna är för väldiga för att passa in i ett tvitter"

https://www.theguardian.com/us-news/2020/jun/12/he-just-doesnt-get-it-has-trump-been-left-behind-by-americas-awakening-on-racism

Som tidigare nämnt genomgår USA:s nationalhoroskop sina ödescykler för tredje gången sedan nationens födelse. Tredje varvet - eller är det "tredje gången gillt"? - startade i krigsherren Mars och sedan september 2016 - mycket passande med tanke på stegen fram till Trumps presidentskap (feb, juni, nov 2016) - lyder USA under den äregiriga och t.o.m. hybrisskapande demonen Rahu. ("Make America great"). 

Att Trump tillträdde i januari 2017, just som den 18 år långa Rahu-cykeln rullat igång, innebär att periodens första "rena" startfas kommer att se exempel på  ambitiösa försök att dominera, både från USA själv men också genom Rahus position i Krabban, som tecknar nationens sårbara buk eller privata inre.

Vimshottari Dasha:

 Maha Dashas:

 Mar:  2009-09-25  -  2016-09-25
 Rah:  2016-09-25  -  2034-09-25
 Jup:  2034-09-25  -  2050-09-25
 Sat:  2050-09-25  -  2069-09-25
 Mer:  2069-09-25  -  2086-09-26
 Ket:  2086-09-26  -  2093-09-25
 Ven:  2093-09-25  -  2113-09-27
 Sun:  2113-09-27  -  2119-09-27
 Moo:  2119-09-27  -  2129-09-27


Att Trumps horoskop tecknar en vansinnig människa är rätt tydligt, han har bara agerat längs dessa sjukligare sidor och den vägen vunnit populistiska segrar. Ett livsöde i kamp mot himlavalvets sjukligheter är uppenbarligen inte Trumps livsval. 

Men här gäller frågan alltså USAs "systemiska" äregirighet - som per definition innebär att man trampar på någon annan, kanske ett knä mot luftstrupen i 8 minuter för att hävda den vita rasens rätt att hålla sig med etniska minoriteter för att smörja den egna ekonomin. Sverige gör det också (RUT och ROT) och ingen är oskyldig i det här svartbygget till civilisation där självförhävelse är norm. 80-talets "satsa på dig själv" och "bygg ditt varumärke" är de spelregler Arbetsförmedlingen lär ut till landets unga i den framtid nyss tog slut för dem och den Rådande Ordningen.

I så måtto som USA är i allas blickar har vi alltså gått in i det sista vansinnesrycket efter vilken många traditioner vittnar om antingen ett Harmageddon och någon stor andlig ledares återkomst. Världen är på väg att stöpas om och någon annan ta stafettpinnen. Och fort går det!



Mycket möjligt har bloggen diskuterat Rahu-cykeln 2016-2034 tidigare - jag minns inte exakt vad fingrarna mot tangentbordet producerat! Men horoskopet är värt en repris i den här delen.

9e huset för religion och samvete är en stor sak för amerikanerna. Här pågår mycket intellektuell verksamhet (Merkurius). Tyvärr är nationen - i brist på ett bättre ord - sinnesrubbad. (Kliv ner i akvariet och simma med den lokala fisken och har snart tappat förståelse och tror allt är normalt.) Sinnelagets Måne äger 9e och befinner sig själv i Vattenbäraren i 4e naturliga månhuset. 

Vi har alltså idel symbolik som vittnar om den irrationella känslan som försöker uttrycka sig via den helt och hållet rationella Luften. Denna halvt känslodränkta Merkurius är dessutom ägare till nationens själva hjärta och själ (Solen) inburad i onda karmans 8e hus för korruption och slutgiltig död. Nya Världen var dödsdömd från första början.

Men det är en totalt skev omvärldsförståelse (9e, världen utanför egna gränserna) som utmärker det "storslagna" USA. Notera hur de verkar uppfatta hela världen som "Krabban", sin egen egendom. Samma budskap fast omvänt i 9e för den egna privata bakgården: här finns den globala Vattenbäraren, en bra illustration till USA:s självbild av "smältdegeln" som rymmer alla möjliga folk.

Men det intressanta här är att landet inbyggt skeva omvärldsperspektiv redan i sig luktar hybris och så kommer alltså nationens period i den förstärkande Rahu. Galen nationalism borde torna upp sig, men uppenbarligen är det Krabban som "minoriteters" (etniska eller efter annan uppdelning) som nu Rahu-höjer sin röst.

Eftersom USA nu möter Rahu för tredje gången kan nämnas att de två första perioderna var:

sep 1776 - sep 1794
sep 1896 - sep 1914

Som synes hinner nationen knappt födas (i självhävdelsen Mars period) förrän Tiden skiftar till Rahu (denna turordning är hinduisk och förlorar sig i historien, cyklernas turordning bara traderas som ålderdomlig kunskap). Under den första Rahu-cykeln tycks Rahu mejsla ut nationen i kontrast till omvärlden, flaggan designas och George Washington installeras. Ett större uppror 1786 minsann, bönder i flera delstater revolterar mot hårda statliga skatter.

Amerikanska inbördeskriget (1861-65) faller som synes inte under Rahu och det stämmer eftersom kriget var mellan syd och norr och inte Rahu-aktigt som primärt bör röra landets sätt att lansera sina produkter utåt, mot utlandet, eller dominera i världen. För det är vad mordet på George Floyd var, ännu en amerikansk produkt på export, än skamligare än de föråldrade Patriotrobotar Sverige köpt av USA bara för att visa sin goda vilja. (Det faktum att Europa skapade slavhandeln får vi blunda för här.)

Rahu-cykelns återkomst som inleder det moderna Amerikas historia hinner omfatta "rövarbaronernas" era (sena 1800-talet industrialister) och innehåller t.ex. kände president Theodor Roosevelt och USA:s förvärvande av Panamakanalen - det senare en klar illustration av makthungriga Rahus aktivitet riktad mot eller ute i omvärlden.

Jordbävningen i San Francisco (1906) är också under Rahus storcykel och en landyta som "häver sig" ligger symboliskt i linje med Rahu som forcerar sig mot höjderna (månen klättrar kraftfullt upp på norra latituder).

Men precis där förra Rahu-cykeln startar, 1896 finns USA:s kanske värsta smutsfläck:
 

Supreme Court decision holds that racial segregation is constitutional, paving the way for the repressive Jim Crow laws in the South.

https://www.infoplease.com/history/us/us-history-civil-war-and-reconstruction-1850-1899

Det är ett gott indicium att cykler kan indikera hur långlivade frågor kan blomma upp när de åter har sin "tid".

Precis där Rahu-cykeln 1914 lämnar över till expansiva Jupiter (i viss mening snarlik till Rahu i det att den söker utbredning) så startar naturligtvis Första Världskriget. USA ansluter sig till kriget i april 1917 genom krigsdeklaration mot Tyskland så detta är under det amerikanska sättet att uttrycka Jupiter, gudarnas gud. Subcykeln som just startat vid krigsinträdet var lämpligt nog den Stora Illgöraren, Saturnus eller Liemannen. Det är den planet som kontrollerar det amerikanska själsdjupet och folkmassorna (Månen).


Tillägg

Bra, men förfärande sammanfattning 200615 i Expressen av den "vite djävulens" ofattbara vrångsinne. Ett land Sverige in i det längsta valt att beundra trots dess förfärande historia. Allt för att några förfälder flydde fattigdomen här för att göra sig ett liv där. Tala om svensk brist på vettigt tänkande. Bland annat sticker journalisten in ovanstående lagfästa rasism från USA:s Högsta domstol.

Inga kommentarer: