Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 juni 2020

Kognitiv kapacitet och mental sufficiens hos en borgare


"Berått mod"-missen i SVT


Visst är det lätt att få orden bakfram i stridens hetta, som Ebba Busch fått uppleva efter SVT-debatten där hon anklagade regeringen Löfven för att med berått mod ta livet av gamla.

(En helt annan vinkel än den här bloggens observation att Sverigehoroskopet ödesstyrt skulle få uppleva sin inbyggda degeneration och likgiltighet inför landets äldre. Den tendensen går betydligt längre tillbaka i tiden än Löfven hans vänner och vars omvända bild är landets bisarra kult av Ungdomen och dess "mänskliga rättighet" att upprepa alla tänkbara misstag istället för att lära av historien.)

Då Busch producerat så pass många tankevurpor och tvivelaktiga utspel under sin unga karriär (varav det minst bekymmersamma var att avslöja sin urbota okunnighet om litteratur), kan det vara av intresse att spekulera lite över såväl den grundläggande intelligens som tecknas av hennes födelsedag som den mentala vigheten.

Hinduerna har alltid hållit dagplaneten Solen för att representera pur intelligens, förmedlad direkt från själen (atman). Förmågan att reflektera eller respondera på den stora ljusspridaren (såväl det ljus dagplaneten sprider över vår yttre miljö som vad den uppfattar när den vänder sig inåt) tillfaller nattplaneten Månen som står för engelskans "the mind" eller vårt sinnelag. 

Om man vill förolämpa själen kan man exklusivt beteckna månens nivå som själen: poeter och musiker framlever mycket av sina liv på denna drömska lägre nivå. (På botten av mänskligheten hittar man improduktiva dagdrömmare som placerar sitt ego i centrum för ogrundade fantasier.) Men att poeten mottar inspirationen "uppifrån" avslöjar att det finns en annan själ, bättre beskrivet av de gamla grekerna som intellektet (nous). 

Här är vi redan långt från det biologiserande Sverige som föll offer för materialismen på ett tidigt stadium. För oss är intellektet bara en slutprodukt av kemi i hjärnan och alla tecken som motsäger detta når aldrig genomsnittssvenskan via tidningar eller nyheter. Den intresserade måste redan veta att anomalierna existerar och sedan uppsöka dem själva. 

Jag imponerades för många år sedan på bloggen av en formlig bibel ett antal respektabla medvetandeforskare samlat in på material som sammantaget mer än bevisar att dagens vetenskapsmän bara yrar när de tror sig ha isolerat själen till en eller annan del av hjärnan eller t.o.m. biokemisk process. Boken hette "Irreducible Mind" med undertiteln "Toward a Psychology For the 21st Century".

För astrologin kan hjärnan som radiomottagare för kognitiv verksamhet på högre nivå bara bedömas av födelseminuten, ascendenten, och hur den interagerar med horoskopet i övrigt.

Bristen på klockslag påverkar spekulationer över Ebba Busch lämplighet för att leda ett parti och ens försöka påverka människor --- till sossehat som så många andra som smittats av den socialisthatande amerikanska framgångsteologin. Men genom att skilja solsidan från månsidan och studera båda enskilt kanske något litet ändå kan sägas.

Först måste dock sägas att Solen bara är generisk sinnebild för själen/atman, i det enskilda fallet håller en livaktig indisk tradition (sägs gå tillbaka till siaren Jaimini, 3e århundradet före vår tid) att det är atma karaka man ska se till. Men denna anger bara själens direktiv eller åstundan för detta liv, och jag menar att intelligens alltjämt ska bedömas av Solen. 

På frågan vad Busch inre själ vill, så är svaret fascinerande: KRIG ! Hon är en orosande och trots att Solen nått hela 29e graden av sitt tecken faller den på mållinjen eftersom olycksbringaren Mars just går i mål i 30e graden. Dessutom är Fiskarna inte i något starkt läge, varför det finns något babyaktigt och puttenuttigt över den här politikern när hon försöker låta myndig (vilket hon som Sol-Stenbock ofta gör - Stenbocken har väl det värsta auktoritetskomplexet i hela zodiaken). 

Hon är som klippt om skuren för amerikansk, hatisk och självcentrerad framgångsteologi - jämför med president Trump vars atma karaka visserligen är en annan men där det personliga utspelet är just Mars-på-Lejonascendenten - en rent nyckfull despot eftersom hans Sol är så anspänd (fullmåne).

Busch, kognitiva förutsättningar (Solen):



Eftersom en "solascendent" redan förbrukat signifikatorn handlar det nu om att studera det femte (naturligen solära) huset för intelligens och kreativitet samt ev. aspekter till solen.

Tillfälliga 5e-hushärskaren i intelligenshoroskopet är Venus, dessvärre fånge i det 12e huset för världsliga förluster. De gamla grekerna kallade intelligensen en fånge hos den onda daimonen, som här spelas av Jupiter ("framgångsplaneten"). Den står med krigaren och atma karaka Mars plus ambitiöst giriga Rahu i 3e huset för simpel intelligens - gatsmarthet eller logik. Men redan Venus i 12e är ett bedrövligt omen om en intelligens som inte är politikerns att göra anspråk på!

Busch, mental sufficiens (Månen):



Månen står för förmågan till empati och absorption har kallats "emotionell IQ" av de som är avundsjuka på de högeligen begåvade. Sanningen är att känslorna inte alls är ett uttryck för intelligens och för simpel inlevelse - att inte knäppa av så fort det inte passar. Detta kan ses i många briljanta men helt hjärtlösa kulturpersonligheter genom tiderna.

I detta fall står Månen i sitt härskartecken Krabban vilket ger risker för okontrollerat känslosvall som stör kontakten med den högre intelligens, som å andra sidan den sublunära lägre själen har kontakt med under fullmånen mot givaren Solen - underifrånperspektivet visar tvärtemot förra karta viss lyhördhet för insikter från ovan, men risken är att Solen-i-Stenbocken bara är världslig intelligens, Gud förpackad i en teologisk modell och att Busch aldrig nått in till sin egen inre solära intelligens. 

På temat emotionellt djup och empati blir nu det naturliga fjärde huset av intresse, och lustigt nog är Venus återigen tillfällig ägare till denna sektor och återigen uselt placerad i 6e huset för fiendskap och olyckor!

Kvinnan anses störd både på sin solära som lunära sida, så det var mer än en olycklig formulering i partiledardebatten. Dessa båda kartor gör det mer än troligt att hon är ett hjärntvättat offer som borde skickas till psykologen för flera års sektavgiftning. Sossehatet - fienden - sitter djupt i den här varelsen. Detta hat odlas av alla svenskar som vet att de eller deras familj vunnit sig en komfortabel livsstil på bekostnad av "jordens salt" som bibeln kallar världens många små människor, vars tjänster de köper rabatterat med skattemedel som de fattiga betalat staten. Vilket korrupt system.

Hur amerikansk framgångsteologi kunnat uppstå är en gåta, det är ren Anti-Krist (Satan) över hela tankekonstruktionen. En enkel sociologisk gissning är väl att det var det fattigaste patrasket från Europa som skapade USA och myten om individuell framgång var den målsättning som gällde från första början. Det är därför USA-horoskopet ser så eländigt ut (men har "sin egen lyckas smed" i 11e huset för goda förutsättelser). Landet blev för en tid världens mäktigaste, men Ödet vrider segern ur händerna på den som inte vill växa i insikt och lämna tankar om makt och framgång bakom sig som barnsliga fantasier.

Ebba Busch är säkert inte den enda i riksdagen som har det så här illa ställt med sitt förnuft. Den svenska myllan har aldrig förespråkat långvarig och därför företags- och nationalekonomiskt "olönsamma" investeringar i anställda / medborgarna.


Inga kommentarer: