Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 12 juni 2020

Linköpingsmördaren och humoristen Dave Letterman




Efter att ha sett den omogna Linköpingsmördaren David Nyqvist på bild ett par gånger, trillade polletten ned. Detta är mer än en halvdan dubbelgångare till humoristen Dave Letterman, enligt eget medgivande en obegåvad drasut som hittade sitt kall som clown i tv-världen.

Minns att det alltid fanns något "creepy" över både den unge och den åldrade Lettermans intervjuer med celebriteter. En del skrämde han skiten ur med sin ohämmade direkthet och "onda öga" (det senare existerar bara i veka människors fantasi).

En jämförelse av horoskopen visar att man inte helt lätt kan avfärda astrologins fynd som ren slump, även om det är frustrerande att försöka leda något i bevis på det typiskt dekadenta västerländska sättet: isolera en detalj och tro att den ska bete sig uniformt trots att den ursprungligen - närmast "kreationistiskt" - ingår i ett större och betydligt mer komplext sammanhang.




För den som stannat på veckopressens "soltecken"-nivå fallerar jämförelsen direkt, Nyqvist är född i Vattenbärarens tecken medan Dave Letterman var född i ett genuint clown-tecken, Fiskarna som i brist på tung jagkärna sällan förnekar sig och med lätthet byter roller.

Aggressionen (Mars) hos båda står dock i skämtaren Fiskarna och att Letterman satte skräck i sina gäster har mycket att göra med att båda ascendenthärskaren Solen (hans djupaste jag) och Mars befinner sig i det fördolda 12e huset för ting man förlorar på i termer av världens sätt att värdesätta ting. Men underhållaren bjöd alltså på sitt vimsiga och felbara själv och världen älskade honom för att han var så icke-korrekt.

Mördarens klockslag är okänt men den extremt tärande och djupgående benägenheten till fantasier och utlevelse är densamma som hos Letterman: båda har det sällsynta "ömsesidiga mottagandet" där Skorpionens härskare Mars besöker Fiskarna medan Fiskarnas härskare Jupiter besöker Mars. 

Båda männen drevs av griller och fantasier som i Letterman krävde att få gestaltas utåt eftersom han har Fiskarna i den onda daimonens 12e hus där också ego-utlevelsens Sol befinner sig (ascendenthärskaren).

Mördaren, som vi inte vet hur hans persona/asc interagerar med övriga horoskopet har det kända oflytet med en stark nivå i Vatten (djuriska instinkter) och en annan i det mänskliga Luftelementet via Solen i sociala medvetenhetens Vattenbärare disponerad från Vågen där en teoretiskt nobel Saturnus befinner sig.

Men....budet om en hårt strukturerad intelligens (Solen kontrollerad av Saturnus), så typisk för en stad som Linköping med dess tekniker och konstruktörer av dödsbringande maskiner, havererar. Saturnus, som det torra och sunda förnuftets emblem (särskilt i upphöjd läge i Vågen), undermineras svårt av Vågens Venus som tvingats ihop med skadegöraren Mars i Fiskarna, zodiakens underpresterare med världsliga mått mätt. Här har vi alltså en osund sammanblandning av instinktiva Vatten (där avunden puttrade) och en beslöjad och skadad intelligens och rationalitet. 

En störning av det slaget är att förvänta vid ett så fullständigt galet tilltag som att mörda ett barn för att invandrare i Sverige verkade ha det bättre ställt än ynglingen själv. Det sexåriga mordoffret ger i sin ålder ledtrådar till vad mördarens horoskop faktiskt tecknar. Rätt skrämmande. En annan nyckel till mördaren är förstås hans sinnelag, Månen svagt placerad i det empatibefriade Stenbockens tecken. Stenbockens forte är just hård rationalism som inte gör några undantag för "veka känsloargument" men den intelligenta solsidan har uppenbara problem med att hålla isär känslor och rationalitet.


Är det så här lite det som skiljer en gränsöverskridande clown från en som blir mördare utifrån ren och skär avundsjuka på att "invandrare i Sverige har det för bra"? En hittar ett forum där dunkla impulser legitimt kan levas ut - och till publikens ohejdade förtjusning - en annan går till angrepp mot ett barn på gatan?

https://www.expressen.se/nyheter/krim/misstankta-motivet-framlingsfientlighet/


[Tillägg: Några dagar senare menar sig polisen inte ha funnit något främlingsfientligt motiv. Se AB.]

***

Linköpingsmördaren aktualiserar frågan om antikens tänkare fattat mer än vi f.n. gör, att vi, som de astrologibejakande grekiska stoiker som trodde själen på Jorden var fånge i ett "självspelande piano" och att det från födelsen bara var att spela med i ödeslotten och göra det så skickligt som möjligt.

Platonisterna hävdade å sin sida att själen har en existens helt separerad från kosmos så att det alltid finns hopp om att lösgöra sig från denna världens biologiska arvslinjer och sociala hjärntvätt. 

Efter 2300 år av krigisk historia är det helt uppenbart att det - som Platon visste - var oerhört svårt att få denna omogna art att ta sig i kragen och blir något mer än instinktiva djur, fyllda av själviskt habegär och bara så mycket kontakt med sin rationella själ att de kan tala begripligt och kanske t.o.m. skriva några darriga rader text. 

Kort sagt, Platon talade om gränslandsproblematiken vid näringslivet (Vatten) och den verkliga människans domän (Luft). Horoskop som bryter ihop vid denna skiljelinje återfinns typiskt bland psykopater och dem som intill corona slagit för det kapitalistiska systemet (dvs brutaliserat Vatten i ohelig allians med oren Luft).


Tillägg

Jupiters cykel genom zodiaken är cirka 12 år men Mars färd är långsammare än solens och dess bana dessutom erratisk. Sedan år 1 har Jupiter och Mars i genomsnitt mötts i denna ömsesidiga reception vart 19e år. Här är de senaste tio tillfällena:

31.12.1828 - 11.02.1829
18.05.1864 - 19.05.1864
 6.01.1876 - 16.02.1876
30.03.1900 -  7.05.1900
14.02.1936 - 10.03.1936
 4.04.1947 - 11.05.1947
17.12.1971 -  6.01.1972
17.02.1983 - 28.03.1983
 8.05.2007 - 16.06.2007
24.12.2018 -  5.02.2019


Denna "dödligt djupa affekt" fascinerar och borde - som så mycket annat - ägnas en ingående specialstudie.

Inga kommentarer: