Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 juni 2020

År 2020 som Domedagen (en numerologisk krumbukt)

Som en av talrika arbetslösa svenskar befinner jag mig i en statligt påbjuden sysselsättningsåtgärd: coaching. Visst har sina förtjänster men annat känns mindre angeläget för den som har den minsta omvärldsorientering och i synnerhet med marginal passerat den gräns där Sveriges systemiska åldersdiskriminering slår till. Parallellt med en utfasning av anställda som svenska staten avsagt sig all kontroll över genom att låta "marknadskrafter" (organiserad själviskhet) bestämma, söker samma stat och dess organ Arbetsförmedlingen intala entledigade svenskar att det inte finns några systemfel och att individen själv är ansvarig för sin situation.

I samband med någon övning i "självkännedom" som naturligtvis förbleknar jämfört med astrologins förmåga att studera processerna i det mänskliga (egentligen: kosmiska) psyket, skulle jag identifiera min position i ett av "fyra rum". Efter lite eftertanke kände jag mig hemma i rummet "NÖJD" - trots arbetslöshet och en existens under fattigdomsnivå. Jag började då analysera hur en människa rimligen kan vara nöjd med detta trots alla mediers ständiga bombardemang om fröjderna i den konsumistiska människans livsstil ("arbetslinjens" belöning i det destruktiva system som ännu en tid hackar på). Jag hörde ordet ”stoiker” i huvudet och insåg i nästa tankeled att jag uppenbarligen var fatalist.

Frågan om "den fria viljan" har väl flyktat förbi ibland, men jag insåg nu på allvar min status som troende. Fatalismen ger samma lugn med det yttre tillståndet som muslimernas ”Om Allah vill…” (Islam sög direkt upp rejäla delar av det grekiska kulturarvet, inte minst Aristoteles som tänkte till kring bl.a. nödvändighet kontra fri vilja.)

De grekiska stoikerna tog före vår tideräkning över babyloniernas astrologi och formulerade en kosmisk fatalism. Idealet var att finna harmoni i det man var född till. Det kunde inte varit på något annat sätt än det är. Allt är redan skapat ner i minsta detalj från intelligenser som existerar UTANFÖR TIDENS GÅNG men uttrycker sig genom planeternas rörelser. Det personliga horoskopet avslöjar, åtminstone i breda drag, den egna ödeslotten - designat i ett spel på högre nivå det inte ankommer människan att fullt ut förstå.

En del föds oförtjänt till härskare, andra förtjänt fattiga eller tjuvar. Allt som manifesteras i denna värld har en lång och okänd förhistoria. Men oavsett ödeslott åligger det enbart individen att utforska sitt öde och göra den tilldelade rollen så bra som möjligt. Hinduerna har liksom grekerna tanken om själavandring och att varje liv är en nödvändig konsekvens av föregående liv. Själens hela resa genom många liv är som ett självspelande piano och i viss hinduisk tradition är det sant, det är bara den universella Atman ensam som spelar upp allt detta för sig själv - kanske för att det är så oerhört långtråkigt att vara Den Ende. (Mot detta vände sig nyplatonisten Plotinus och menade att själarna är sidoordnade med Världssjälen och inte nödvändigtvis måste sitta fast i "ekorrhjulet".)

Tankekedjan ledde mig till att googla fatalism” och den anspråkslösa coachövningen ledde från lite schematiserad poppsykologi till Stanforduniversitetets seriösa uppslagsverk ”Plato” och en artikel som tog gott och väl en timma att läsa igenom, trots att jag slarvade mig igenom partier av det långa stycket om ”logisk fatalism”. Det fick räcka med att greppa diskursen på ett ungefär. (Lena Mellin klagade i AB på att folk använder ordet "diskurs" och vad hon sysslar med där, hade jag nyss en åsikt om i Det svenska bildningsföraktet stinker.)

https://plato.stanford.edu/entries/fatalism/

Men trots utmattande logik i första artikelhalvan är ämnet spännande: att vi inte kunde vara andra eller annan situation än den vi befinner oss i. Artikelförfattaren verkar försiktigt luta åt (i slutraden) att fatalismen är den korrekta förståelsen av livet. Begrepp som ”tillväxtekonomi” eller ”framåtskridande” bygger på idéer som bara appellerar på tänkare som överbetonar ett av Idévärldens (unge Platon) många motiv.

Antikens folk var i så fall sjufalt smartare än dagens tongivande röster, men även detta ligger underförstått i den astrologiska cykeln. Tid är cirkulär och enligt Platon representerade varje planet en egen aspekt av tiden så att planeternas samlade rörelse utgjorde ett oerhört komplext Tidsväsende. Att ”framåtskridande” och andra modeord i väst bara är tillfälliga trender som besätter ledare och osjälvständiga anhängare förklaras helt av Tidens komplexa väsen. 

Tidsandan är i själva verket närmast överskådligt många och var och blir salig på sitt eget rus, dvs. det som är den egna ödeslotten med dess begränsade responsivitet till hela Världssjälens spektrum av perspektiv. "Missanpassad" kan man bli bara genom att se mer än den dominanta tidsandan i ett land - se bara Trump som kallar allt han personligen inte gillar "terror"!

Världen år 2020 verkar vara ett sånt ögonblick när en gammal dominant tidsanda bryts och människor yrvaket ser sina gamla drömmar falla bort, lite som ett av Tarot-korten (en underlig mix av gamla platonska och judisk-kristna motiv) från 1200-talet illustrerar:



Kort 20, Domedagen. Dubbleringar har i många kulturer betraktats som ett omen i sig, en förstärkning. I Kina är 8/8 ”Fars dag” (ba ba). För en numerolog (vilket jag f.n. inte är) skulle år 2020 kunna vara "intensifikationen” av domedagsmotivet, åtminstone att döma av folks förvirring och t.o.m. fasa inför corona – lite som figurerna på den här versionen från 1800-talet.

Dessa är "de döda" som man bör lämna att "begrava sina döda" som Jesus talade om. Rena materialister ("hyliker") som överhuvudtaget inte inkluderar högre principer i sin världsbild. Här vaknar de upp inför det döda liv de levt så långt samtidigt som härolden tutar ut domslutet över en mänsklighet som i flera tusen år fortfarande beter sig som kåta apor, fast i begär och blind instinkt och gömmer sin låga utblick genom lösliga rationella skäl som ska övertyga dem om sin "mänskliga rättighet" att fortsätta på samma vis.

Detta var ett bra exempel på dubiöst tänkande, närapå konspirationstänkande. Bara ett exempel på hur det numerologiska sammanträffandets lösa boliner: kortens motiv härrör från kulturer och platser där ännu inte vår nuvarande tidräkning gällde. Kopplingen till år 2020 kan således klippas av. Om man å andra sidan räknar med att kortleken arrangerats på nuvarande sätt under medeltiden (då den först uppenbarar sig med invandrade romer i Paris), så blir koincidensen inte fullt lika tvivelaktig.

Min mest pessimistiska gissning för detta "år 1 av Vattumannens tidsålder" som jag egenmäktigt döpt 2020 till, är att stora delar av mänskligheten kommer att förgås. kanske inte i nuvarande form av coronaviruset, men det kommer sannolikt mer och listigare kreationer från Naturen (med stort N - den osedda intelligensen bakom den natur svenskar älskar att i partiell medvetenhet strosa runt i). Den genuint kristliga eller noetiska (intellektstyrda) mänskligheten (Bäraren av Vatten - inte längre offer för Vattnets rike) blir Jordens arvtagare, inte helt olikt strödda fragment av de judiska föreställningar som här och var kan skönjas i de hårt redigerade nytestamentliga texterna.

Den här spekulationen kan naturligtvis fördärvas till en konspirationsteori att teknokraterna (den vita människan i Väst, någon namngiven president i något storhetsvansinnigt land, etc) kommer att göra sig av med hela nationer genom slugt spridda virus. 

Men det mer troliga är att Naturen själv kommer att koka ihop något för att, så att säga, torka av svarta tavlan så att en ny berättelse kan ta sin början. Det nuvarande Onda släktet lyckades inte monopolisera mänsklighetens arvsmassa, nog för att amerikanska företag försökte.

Släktet kommer att tunnas ut och överlevarna kommer att vara öppna för en radikal nyordning, för att sparsamt dela världens resurser efter gemensamma beslut, och mycket mer. Det blir en fröjd för ögat att se det nya postkapitalistiska samhället växa fram.

Medaljens baksida kallas Räkenskapens Dag, vilken vi blivit bekanta med genom kvartalskapitalismens ständiga redovisningar. Tiden har kommit för Förlagan. Domsluten kommer att bygga på den gamla hederskultur som antikens folk instinktivt förstod (även om det finns vissa beteenden och bruk som förfärar en modern människa). Där en i Hushållet har syndat befinns alla vara kollektiva medlöpare med mindre de opponerat eller distanserat sig (här: "preppers"). Ja, inte ens det kommer att räcka eftersom Naturen är så resursrik.

*****



Tillägg: horoskoptolkning som inkluderar metafysiska dimensioner

Hur en sådan dramatisk idé om skövling och nystart kan födas måste man gå till bloggarens födelsehoroskop för att förstå. Kartan har besökts förr, men jag har ägnat den så förhållandevis lite tid att den fortfarande ger insikter.

Först en filosofisk poäng: när Sideriska siktet startade 2009 var kartornas infärgningar knappt mer än målarglädje. Gradvis insåg jag att jag korrekt illustrerade delar i linje med nyplatonismen: Varje evig princip som emanerar eller utgår har en "returcykel" till sin förutvarande nivå. Det är därför Vattenbärarens herre Saturnus här utgått från Luft (det gudomliga intellektet), landat i Livet (Eld) men därifrån returnerar information "uppåt". (Elementen är här inte aristoteliska utan metafysiska grundprinciper.) 

Det högre informeras eller underrättas faktiskt av det som tidigare (i logisk mening) "gått ut" eller sänkt sig närmare människans lilla värld. Varje levande människa sänder faktiskt information "uppåt" mot det arkitektkontor där framtidens närmare detaljer mejslas ut - utanför Tiden. Inom tidsflödet råder strikt fatalism.





Jämför det identiska fallet ner till en materialistisk världsuppfattning i NOUS, PSYCHE, PHYSIS på här ofta repeterade illustrationen (nyplatonism):



 Fakta 1: Bloggaren valde runt fyrtio bort äktenskapet eftersom "sparringpartnern" i 7e huset är Saturnus, normalt det sista man vill ha i denna sektor. Åtminstone är Saturnus så rationell och överjordisk att den är otypisk en konventionell kvinnlig partner... Men vem vet, födelse i ett annat land kanske låtit ominat ta sig ett annat uttryck.

Fakta 2: I detta fall aspekterar Saturnus nästan exakt personen (ascendenten) och förmedlar budskapen från sitt hem. För den som fötts med budbärarens och kommunikatören Tvillingarna i öster är Vattenbäraren det positiva och givande hemmet och 9e är "horoskopets bästa hus", filosofi, religion och "stort och korrekt tänkande" i linje med kosmos Dharma (sättet på vilket tillvaron är - kineserna kallade samma konception Dao).

Fakta 3: Nu händer det knepiga. När representanten för Dharma tågar ut från Vattenbäraren och positionerar sig som sparringpartner till bloggarens person, hamnar den i Skyttens tecken (ett annat av de globala tecknen, och som befattar sig med synliga skeenden över individnivå). Men ambiensens eller Skyttens herre (Jupiter) har själv sjunkit i väster och befinner sig i 6e huset för Fienden eller Olyckan. 

Den stora Lagen (Zeus/Jupiter) slirar på underlaget och skapar upprördhet (Eld + Vatten = upphettade känslor, braskande rubriker). Vattenbäraren är "noetisk" (gudomligt-intellektuell, representerad av Luft). Men Vattenbärarens representant i det upplysta Skyttens har sin disponent eller rot i Jupiter i biologismens Vatten-Skorpion. 

För spridning av intellektuell och global klarsyn blir således Skorpionen med dess signifikationer en fiende i detta fall. Bloggaren valde att inte sätta barn till denna värld eftersom han redan vid tjugo drömde drömmar om en Räkenskapens dag, låt vara att de arkaiska motiven var väl dolda i drömstoff hämtat från moderna Stockholm.

(Notera att Saturnus här äger hus 9 och ersätter Jupiter som är Lagens naturliga representant. Jupiter tilldelas istället den ringa rollen som "världslig makthavare" då den äger hus 10, vilket förklarar många blogginlägg som noterar makthavares påfallande avstånd från den verkliga Lagen. Maktens 10e knuten med Fiendens 6e gör just den här himmelska budbäraren till en statens fiende eller olycka, men med goda karmans 5e hus fyllt av energi hade min själ nog med krediter för att skaffa sig en återfödelse i ett land där yttrandefrihet rådde.)

Det är svårt att tolka bloggarens pessimism inför världens närmaste framtid annat än att den är "ingiven" från högre sfärer än den jordiska, genom den korrekta avbildning av den nyplatonska emanations- eller utflödesteorin. Ibland är man född med vetskap som bara behöver återuppväckas (Platons "anamnesis" - konsten att höra upp med att tränga bort sin själs större vetande).

Att Sveriges politiker inte klarar att flytta fram Sverige till fronten av intellektuell verksamhet och börja arbetet med att skapa en ny värdeskala beror, som tidigare repeterat, på att vi har en nationalmentalitet som sitter fast i arvet från det gamla Fattigsverige (Månens ägare Mars i 8e vattenhuset för degeneration och död). 

Nationen bär en bortträngd fruktan för "tomma lador" och borttynande som senast Margareta Andersson visat prov på när Sverige nyligen motsatte sig tanken att SKÄNKA Sydeuropa många miljarder - EU eller ej ett tidigt exempel på sentimentet i Vattenbärarens era och hur folken till sist kommer att sköta sitt gemensamma projekt Homo sapiens. Att i ett läge av en småaktig och defensiv individualism ens knysta att Vattenbärarens tidsålder kommer att likna socialism gör den här bloggens funderingar till pärlor som kastas för svinen, kreatur med hågen ställd till andra saker.

Sveriges få filosofiska tänkare må vara skarpare än undertecknad man har i linje med hela Väst valt klassmotiverat och därmed arrogant då de utbildade sig. De sitter nu på hela 1900-talets språkfilosofi och studier i logik. Korrekt filosofi som har tydliga likheter med ren metafysik (teologi) praktiserades i antiken, och det är dit man måste bege sig för att få en skymt av vad folk förr visste om tillvaron och dess mening. Vad har logiska hårklyverier med verklighetens behov att göra? Filosofin så som många andra äldre konstarter förlorade sin "relevans" (detta fula ord) från det att den moderna världen i all sin degraderade form anträdde en kort historisk parentes. Väst: sagan om hybris, en kort glansperiod för en del, och sedan fall.

Inga kommentarer: