Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 juni 2020

Populära Jacinda har verkshöjd. Moderata Filippa inte fullt samma.




För en tid sedan visade opinionsundersökningar att nyzeeländska premiärministern Jacinda Ardern (socialistisk) var den populäraste ledare landet haft på hundra år. Nu ökar hon ytterligare på sin popularitet genom att bejaka dem som gärna kallar henne "tant Cindy" (Expr). Populariteten byggde bl.a. på målsättningen att helt driva corona ur landet. 

Det här är en viktig trivialitet eftersom jag före bloggens omstart noterade att premiärministerns atma karaka - vad själen är och visar sig vara genom sin åstundan - är just "tant-planeten" Saturnus (geriatrik). Den som hittade på smeknamnet hade sett Cindys själ, en gammal själ av typen som vill andra väl.

Premiärministerns trippelsidiga reception är spännande att jämföra med en annan politiker som hade med folkets hälsa att göra men 2014 smet när det började osa hett och direkt anställdes av ett företag i den bransch där man profiterar på de sjuka: den ynkliga och om inte rent av kriminella Filippa Reinfeldt. (Lycka till, den som tror att det svenska rättsväsendet i sin korruption någonsin kommer att åtala glidarna på toppen!)


Filippa 2014 vid flykten från politiken
- ung jämnårig med Jacinda härovan.



Skillnaden mellan de här två kvinnorna är uppenbar. Filippas atma karaka är faktiskt samma som hennes sol, den generiska symbolen för atman. Men Solen är bara "djurens" konung och fixerade vid individen; nyzeeländskans atma karaka sjunger en mycket högre och noblare melodi på det intellektuella och eviga existensplanet (djuren äger liv och är levande själar men skapelsen tar inte slut här, bara för att människan saknar sinnen som registrerar allt). 

Saturnus är visserligen känd som Liemann och Den Stora Illgöraren, men dessa epitet gäller bara för ovuxna och världsliga människor som fruktar att bli avklädda så att deras smutsiga själar syns för alla och envar. Saturnus sanna väsen är något helt annat och inte minst dess generiska härskarskap över Vattumannen och det 11e huset (det grekerna kallade platsen för den goda daimonen) påminner om varför hinduismen håller Sol och Saturnus för att vara varandras fiender. 

Solen är bara den levande jiva-atman (klädd i en kropp). Motpolen Saturnus är skaparen av dessa jiva-atmans, låsta inom vårt kosmos i liv efter liv, tills Saturnus som Gränsvakten släpper ut dem igen, värdiga det universella livet, ett obegripligt liv för människor som enbart sysslar med politik eller nationella betraktelser att göra.

Tripletterna, de utvidgade "ömsesidiga receptionerna" (där två planeter båda gästar den andres hemmatecken) tecknas här av de grå pilarna:


Jacinda Ardern, månascendent:





Filippa Reinfeldt, månascendent:




Utifrån respektive sinnelag handlar premiärministerns själsliga åtrå om att göra gott för människor i dödsskuggans dal, och det från det 9e "goda" filosofihuset. Och sällan har väl solen i omvårdnadens Krabba haft så starkt stöd inne i 8e huset som av en Måne i Skytten (tar alltid ett stort grepp) och välsignad av välviljans Jupiter i konungsliga Lejonet.

Moderaten är mest intresserad av pengarna och positionen - Solen i Oxen i 10e (utifrån sinnelagets perspektiv) - hennes sätt att berika sig och sina likar är genom Oxens härskare Venus ("pengar") som frotterar sig med Jupiter - stora rikedomar eller "den högsta kasten"- i omvårdnadens Krabba. (Dessvärre i "världsliga förlustens" eller "onda daimonens" 12e hus.) 

Hennes lunära sinnelag är till skillnad från premiärministern ett mega-ego i Lejonet och styrs av Oxens monetära princip. Denna förminskar henne jämfört med ett "rent lejon". Hon väljer Penningen istället för den levande varelsen. Och hon ansvarade för Stockholms sjukvård under många år då missgrepp lade grunden till att de gamla dör som flugor av corona i denna del av landet.

Vem som helst som funderar en stund över de båda tripletterna inser vilken av kartorna som - åtminstone ur sinnelagsperspektivet - har en målsättning gudarna fröjdar sig över, och vem som slutat växa på halva vägen.

Samtidigt kommer garanterat Filippa att tvingas leva om det här livet (under helt andra stjärnor eller snarlika?) och förhoppningsvis dra bättre slutsatser om livets mening. Möjligen slutar det med att samtliga jiva-atmas når "Himmelen" efter ett otal (pre-determinerade) återfödslar. Eller kanske fri vilja existerar på en högre nivå och  Tidens herre (Saturnus) ritar gränser här och var och skiljer av de själar som underpresterat och skickar dem till något helvete för att nysta i sina problem i omgivningar som är tydligare med vad det handlar om. Bara de som står på plussidan när Saturnus finner "måttet rågat" får fler chanser på den förunderliga Jorden.


Inga kommentarer: