Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 juni 2020

Greta till språklig undsättning

Jag lyssnade inte till Gretas sommarprat i radion men när DN superkompaktar ser jag att hon skapat en lösning till ett viktigt engelsk uttryck som jag 2011 saknade i svensk översättning: jag mötte failure of ideation första gången i en text av djuppsykologen James Hillman och tyckte den var en genial beskrivning av mänsklighetens andefattighet på den intellektuella, tankeproducerande nivån. 

(Rättelse, av DN uppfattade jag programmet som redan sänt, men så var det inte.)

I Gretas värld har nu den engelska frasen blivit ett misslyckande bortom all fantasi. Hon flyttar med andra or ner sentimentet från grekernas rationella eller rent av gudomliga själ till det mer ordinära sinnelagets eller sinnesorienterade, psykiska nivån.

Och det är inget dumt grepp, gammal världsbild ser den sinnevärld som en logiskt senare och i allmänhet förvrängd spegling av den högre intellektuella världen. Det amerikanska mediet Edgar Cayce lät under tidigt 1900-tal som en grumlig kopia på Platon när han bestämt hävdade (ur trans) att "tankar ÄR ting". 

Såväl stoicismen som nyplatonismen hävdar att vi alla är spöken eller aggregationer av tanke-ting och astrologin röjer något av sammansättningen av dessa våra lägre representationer i sinnevärlden (Buddha: "Allt sammansatt går mot sin upplösning"). Några föds med en god portion av himmelsk evighet, andra är bara naturens dagsländor. I förrädisk iver försöker den svenska jämlikhetssträvan dra ner alla själar på den simpla materialistiska nivå landet beslutat sig för att muta in som sitt område.

Gretas horoskop röjer varför hon flyttar ner "misslyckandet" till den sublunära världen istället för där problemet ligger, i tankeformationernas verklighet. Hon har mycket den osedda Naturens kraft i sig vilket förklarar att hon blivit dess språkrör. Men ordvalet beror naturligtvis också på att hon är svensk. Vårt folk har ingen ärorik historia av intellektuella, vi följer Peter Stormare i hans tv-reklam för den svenska snickarglädjen. 

De tidiga folk som förirrade sig till högan nord fick fullt upp med att tillverka bostäder som inte släppte in kyla och drag och sen dess - många tusen år sedan - verkar inte mycket ha hänt. 

Sverige lever (som jag påpekat om Sverigehoroskopet) i den sublunära sfären vad gäller folket och de folkvalda makthavare. En annan grupp - Eliten - har monopoliserat Luftrummet (den intellektuella sfären) för att stärka sina egna privilegier. Dessa osolidariska as har för länge sedan övergivit Sverige och är numera mest intresserade att efterlikna New York-borna eller sätter målen ännu mer parodiskt.





Det som gör Gretas födelse så spännande är att rikedomens Jupiter, disponenten till både Måne och Sol (livslinjen, hela vägen från barndom till solär och mogen individualitet) färgas av den Stora Välgörarens horribla position i den döende Naturens 8e hus. Vad blir det? En djupt korrumperad universalist (Skytten tillhör den universalistiska teckengruppen) som förgriper sig på Krabban (naturen) och sprider detta missbruk globalt? Gretas himmel har tydliga beröringspunkter med "globala värdekedjor", "just-in-time-produktion" och andra styggelser skapade av kapitalismen och idén om att människorna ska tävla mot varandra i girighet och positionsgalenskap.

Men detta är inte den multinationella (globala) industrins horoskop, även om det ser så ut vid första anblick. När både en sol- och en månascendent har Jupiter i sin korrekta natur som en "verksam välgörare" förstår man att detta inte är en kapitalists horoskop. Det här helt enkelt så att Greta känner av hur den Stora Välgöraren i naturnära Krabban hamnat i det onda 8e huset, där värderingar förvrids och naturen korrumperas. (Gretas själ har uppenbarligen gjort ont i världen i ett tidigare liv, 8e är en sektor för dålig karma, men det är det hon nu rättar till i detta liv och därför kanhända en vissa överdriven nitiskhet kan förmärkas. Det är som när rökare lägger av med ciggen - de blir närmast outhärdliga hälsofanatiker under en tid därefter.)

Gretas horoskop är det budskap hon framför till världens ledare, som enligt henne i DN-referatet inte vågar förändra kapitalismen och det riggade system som säljer ut planeten för att några superrika ska kunna dö och begravas i mausoleer av guld och marmor.

Det här komplexet som innefattar ett Eld- och ett Vattentecken ger sjudande och fräsande "sensationalism" (sånt medierna tacksamt griper tag i och gör inkomstbringande rubriker av). Horoskopet är ytterst tacksamt och övriga detaljer förefaller mest serva grundstommen. Solen opposit Saturnus är t.ex. en fixering vid auktoriteter som för Greta stavas "vetenskapen" men också blir alla de auktoriteter som avviker av det hon så starkt förnimmer om sin disponents svåra belägenhet i korruptions- och dödshuset. En eldsjäl som faktiskt förlitar sig på vetenskap på Luftnivån: på tankekonstruktioner och modeller som väl fått tyst även på de flesta privatbilister och åtminstone några svenska okynnesresenärer (det rastlösa vikingablodet som vill ut i världen och röva och härja).

Men möjligheten finns att Greta föddes på kvällen och fr.o.m. cirka halvsju har psykets Måne flyttat fram till ett annat naturorienterat tecken: Stenbocken. Då faller hela ovanstående skiss, Jupiter är inte längre sinnelagets ägare och slipper dessutom ut ur det 8e förruttnelsehuset. Inte alls en lika klockren beskrivning av Gretas eldiga engagemang. Månen i Stenbocken väljer tvärtom att ofta ta parti med de resursstarka, ofta för att Månen-som-barndom kan tyda på arbetarklass eller statuskomplex och en resulterande strebermentalitet som söker klättra uppåt på samhällets villkor. (Hur grovt eller förfinat resultatet blir, beror naturligtvis på Stenbockens härskare Saturnus.) Att ta Överhetens (Stenbockens) parti, är sannerligen inget man kan anklaga Greta för, så gissningsvis är hon en genuin "fullmåne" i Skytten.



PS. Missa inte att det råder en hyperstark "ömsesidig reception" mellan Skytten och Krabban - teckenhärskarna har bytt position med varandra.




2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Man kan ju tycka att hon borde ha sinnelaget i Stenbocken med en uppsyn som lutar mer åt depression än jovialitet. Mamman Malena (1970-11-04) har Månen i Skytten samt stellium i Gretas Marstecken Vågen, medan pappan Svantes (1969-06-10) koppling till dottern tycks gå via den sataniska axeln.

Men se nu den närige finansmänniskan Ingmar Rentzhogs karta. (1979-01-09)

https://se.linkedin.com/in/rentzhog

Han var den som skapade Gretas varumärke. Emellertid bröt hon kontakten för ett och ett halvt år sedan, då Rentzhog utnyttjade Gretas namn för att locka investeringar.

Han har liksom Greta Solen i Skytten, Jupiter Rx i Kräftan samt Venus i Skorpionen. Månen i Oxen ger ännu en ömsesidig reception, som också kopplar till Gretas nodaxel.

2003-01-03 = 9
1979-01-09 = 9
"Skolstrejk för klimatet" = 9

9:an är filantropi, medkänsla, idealism. Men det betyder ju föga när det är världens samlade monopolkapitalister som ska erbjuda den nya "hållbara utvecklingen".

Seaward sa...

A och O för hinduerna är att det är Månens disponent som bestämmer "uppsynen". Månascendentens disponent Jupiter "upphöjd" i Krabben blir vad astrologen Charles Carter beskrev som "Moder Natur som gråter över sina barn för att hon skämde bort dem". Att via månascendenten få disponenten i 8e ger verkligen Carters illustration i kubik. Naturens prakt ruttnar bort i åttonde.

Rentzhog kände jag inte till, förmodligen för att det är Greta-motståndare som grävt fram allt kring hennes aktivism och jag så sällan besäler särintressesfora. Tack för att du severade namnet, hans uppsyn är lika suspekt som anarkisten och hataren av kollektiva ansträngningar, Anders Borg. :-)

Likheten (att döma av Linked-Ins små foton) stämmer, Borgs identiska Sol-Skytt och Mån-Oxe är inte en av de bästa kombinationerna. Oxen har inte Moder Naturs oro (Gretas underliggande skikt) utan vill mest bara göra pengar (arbetaren som inte frågar något om produktens värde så länge det kommer månadslön).

I kombination med "globala" Sol-Skytten ser det ut som en "globalkapitalist" som ser miljön som något att tjäna pengar på.

Men framför allt ger en månasscendent i Oxen den underligheten att Venus (pengar) är en verksamt ond disponent till psyket (den gör Oxen till absurt penningfixerad och det kan förvärras av placeringen i Skorpionen, läget för "Venus skada"). Även hans Jupiter blir verksamt ond pga månasc i Oxen. Detta då till skillnad från Gretas Jupiter som har fin synergi med både hennes sol- och månascendent.

Inte svårt att fatta att lycksökare söker tjäna på klimatoron och paraisterar på någon högre upp i näringskejdan (gott betyg till IR åtminstone för att han snabbt såg Gretas potential). Tack för att du uppmärksammade denna filur.