Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 28 juni 2020

I N T E N T I O N




"The I and the universe is perhaps the same thing, and a person's horoscope is the universe scratching itself. Your participating (in the universal process) is a witness to this agonizing that the universe is doing to itself."

https://www.youtube.com/watch?v=rS8c5My18M0 

Det här är bloggens tionde blänkare om honom, men jag blir lika imponerad varje jag jag ser något klipp på nätet med uppfinnaren och djuptänkaren Arthur M. Young. Här ger han sin version av "det gör ont när knoppar brister".

I olika nätklipp beskriver Young hur plågsamt det var för honom att greppa den buddistiska läran om jagets illusion eller impermanens. Det är den insikten han med den mest DAIMONISKA insistens (se bilden) försöker bibringa den ego-inneslutna intervjuaren i det här femminutersklippet. 

Ett annat ord för honom är GRAVITAS. Har aldrig sett ett lika koncentrerat stenansikte! T.o.m. när han skrattar till synes hjärtligt kan man skymta en järnkontroll i blicken. Young var inget offer för den låga och sentimentala irrationella själen som svenska kvällstidningar ständigt stimulerar för sin egen vinnings skull och för ett framtida Sverige av ytliga lallande dårar i händerna på utsugare.

Här nämner Young mycket kort mot slutet solens teckensymbolism baserat på den tropiska och årstidsuppbundna zodiaken snarare än den sideriska, och jag har inte sett att han någonstans uttalade sig om den österländska versionen. Jag förmodar att han med grekisk känsla för vinkelmått skulle föredra det egna kulturarvet. Men hans sideriska horoskop belyser verkligen den del av kosmos som var han för ett ögonblick...

Jag noterade för flera år sedan hur väl hans teori om (den metafysiska) Operatören i en i övrigt deterministisk värld väl stämmer med hur Saturnus står placerad i öppningen till 4e huset och håller ascendenten i ett 3/4-delsvarvs järnkontroll.  Men vem äger Saturnus - som Young kallar (natur)lagens symbol? Den äger sig själv, i sitt positiva härskarläge i Vattenbäraren. 

Men Saturnus naturliga komplement är lika involverad, Jupiter, som jag kallat den högre Lagens emblem (baserat på dess koppling till 9e gudomliga huset).

Så när Young i något nätklipp beskriver att universum inte "bara är lagar" utan lagar med ett underliggande syfte, så beskriver han egentligen både sin skorpionpersonlighets förnimmelse av en deterministisk och begränsande Saturnus (något Skorpionascendenten ogillar!) men också av Jupiter (Gud), och därtill i opposition till Youngs egen person (som, som sagt är den intensiva och mystiska Skorpionen). Detta kunde han inte ha sett i sitt västerländska horoskop. Men den österländska versionen förefaller stå den arketypiska Idévärlden närmare och prickar in de två stora och tunga planeterna som dominanter i hans livsöde.
 
För den som orkar hela 55 minuter som börjar redan med Youngs tidiga experiment med helikoptermodeller, har YouTube också dokumentären The Reflexive Universe (1981)  En underhållande timma trots budgetproduktionen.


***


En festlig sak med Young är att hans Saturnus precis som i Sverigehoroskopet är mixad med ljumhetens Ketu/Draksvansen. Young visar den lagiska naturvetenskapen exakt den kritik som man alltid finner hos de största tänkarna.



Betyder då det att jag missrepresenterade Sveriges elit i förra inlägget? Är svenska importörer rent av genier som tillhandahåller varor på den svenska marknaden minst 15% dyrare än i andra västeuropeiska länder? Att svenskarna är specialister på dubbelspel och enormt skickliga på att bluffa sina landsmän för att likt landets alla ICA-Stigs skaffa sig lite mer guldkant i sina livet? 

Svaret är ett avgjort nej! En sammanvägning av budskap visar att den svenska elitens lagtrots och godtyckliga regler (Saturnus-i-Tvillingarna med Ketu) baserar sig på en favoriserad (5e huset) krämare vid namn Merkurius, men omgiven av två verksamma illgärningsmän (Solen och Jupiter).

Arthur. M. Young har ett betydligt mer hälsosamt förhållande till sin Saturnus/Ketu! Dels är Saturnus i sitt positiva härskarläge i Vattenbäraren och det skiljer kartan radikalt från Sverigehoroskopet. Young verkar alltid ha varit en särling som gick sina egna vägar och det bekräftas av att den hårdnackat individualistiska Skorpionascendenten alltid skär sig mot den kollektiva eller konceptualistiska Vattenbäraren. 

Båda tecknen tillhör de mörka, eller tamasiska och när denna "okunskap" inte i sig besegrar individens nyfikenhet och man får lata bigotter, kan en tamasisk orientering som kombineras med ett driv bli benägen att ta sig an vetenskaper, vilka alla bygger på åtskilliga axiom. Dessa grundbultar är tamasiska eftersom man inte utforskar dem vidare utan låter dem stå som pelare i hela ens världsbild. Det som söker frihet i allt detta "lagbundna mörker" är förstås den lätta, leviterande Jupiter som i sig är av sattvisk natur.

Till skillnad från Saturnus är Jupiter är en välgörande faktor för Vattentecknet Skorpionen i öster. Han har både den tvingande naturlagen och friheten inom den gudomliga Lagen med sig. Jupiter förefaller vara oändligt viktigt här, i opposition till den sluga och slutna personligheten.

Saturnus liknas dessutom vid centripetalkraften och Jupiter vid centrifugalkraften - båda A och O för den som tänkt sig bygga en fungerande helikopter eller förstå vad livet bortom västerländsk materialism kan tänkas handla om.

Intressant säger han i något videoklipp hur totalt ointresserad han är av saker han redan (tålmodigt) lärt sig bemästra. Det är en positiv och rätt naturlig läsning av Saturnus och "halshuggna" Ketu.

Astrologin kräver att man tålmodigt studerar hela sammanhang. Kan förstå att Young var en mästerastrolog med den tid han tar på sig vid kommunikation (och den vilja att förstå som han förutsätter hos sina åhörare). En djuptänkare som skulle vara helt vilsen i slarvets och de snabba fixarnas Sverige.

Inga kommentarer: