Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 3 juli 2020

Knappt en pilotstudie - 35 adhd-horoskop

[En lång och vindlande intervju med astrologiskt råmaterial.]
 
Osystematiskt har jag noterat "adhd" till datumen för celebriteter eller anonyma fall där diagnosen varit klinisk. Undantaget är senaste ICA-Stig i tv-reklamen, vars skådespelare är så stirrig och överspänd att hans självskattning "både adhd och dyslektisk" troligen stämmer.

Den här lilla teststudien efter minsta gemensamma astrologiska nämnare för "adhd" utlöstes annars av kvällspressen som kungjorde ännu en artist, Miriam Bryant som gladdes åt att ha fått diagnosen. Det sekulära, gudsbefriade Sverige är ett så substanslöst och ruttet lik att t.o.m. en bokstavsdiagnos gör dessa zombiefierade invånare lyckliga över att vara "något"! 

Innan "Blondinbella" Löwengrip visade sig värdelös som imperiebyggare hade hon skrutit över sin adhd som någon slags superkraft, men den första kändis jag kan dra mig till minnes som koketterade med sin diagnos, var Helena von Zweigbergk. 

När jag tittar på de 35 träffarna slår det mig att diagnosen är meningslös eftersom skaran visar samma spridning som mänskligheten i stort. Här finns allt från svårt störda perverton till högfunktionella människor. Så vilken är "adhd"-funktionen i det senare fallet? "Uppmärksamhetsproblem och hyperaktivitet" låter sig överhuvudtaget inte förenas med högpresterande varianter, så varför inte låta astrologin med sina symboler antyda vad det handlar om? 

Sant är ätt flertalet av de 35 antingen är enkla underhållare eller kriminella eller psykiatriska fall, och det där med "högfunktionella" har troligen inte den täta koppling med adhd Löwengrip inbillade sig, snarare en tendens att vara så slarvig och förhastad i informationsintaget att missuppfattningarna haglar...

Flertalet saknar dessutom födelseminut och försök att bedöma hälsa bygger på en känd ascendent (fysisk kropp). Likväl har jag sett tillräckligt många fall av cancer där Kräftan varit aktiv för att misstänka att tecknen som sådana spelar in, för att inte tala om hur planeter i konjunktion eller i aspekt sätter tydliga spår på personligheten.

Eftersom 35 ger slumpen full frihet att svänga hit och dit, måste man ta lätt på eventuella resultat. Men skulle något remarkabelt visa sig är det ändå värt att ta med sig till framtida och betydligt större uppföljningar.

Först några enkla studier. Solen är inte tillräckligt personlig, så den hoppar jag över. Men sinnet/Månen är förmodligen den enstaka planet, om någon, som kan peka ut en riktning...

Bara som jämförelse 35 slumpgenererade datum för att se hur slumpen svänger väldigt starkt:


35 kontrollgrupp, Månen

ARI 3
TAU 2
GEM 7
CAN 1
LEO 3
VIR 1
LIB 2
SCO 5
SAG 5
CAP 1
AQU 4
PIS 1


Slumpvariationen alltså mellan 1 och toppnoteringen 7 för Tvillingarna, ett väldigt stort spann.

ADHD-gruppen lyckas inte vidga spannet ytterligare, så sjukdomen kan inte reduceras till enbart 2 parametrar, Månen i visst zodiaktecken...

35 ADHD (varav 1 ADD), Månen

ARI 4
TAU 6
GEM 3
CAN 0
LEO 1
VIR 2
LIB 3
SCO 7
SAG 5
CAP 1
AQU 2
PIS 1


Nog för att det är frestande att reducera placeringarna till en studie av månpositionernas 7 underliggande disponenter. Månen råder sig själv i Krabban och kan inte ingå, men den kombinationen hade med 0 förekomster varit grovt   underrepresenterad i gruppen om den i stort bestått och testet varit stort och robust. Detta är åtminstone småintressant för jag har ofta funnit Månen i Krabban hos väldigt lyhörda och observanta naturer - alltså raka motsatsen till problemet med att tända på alltför kort stubin ("attention deficit"). Jag dubblar Solens förekomster eftersom den likt Månen bara råder över ett tecken (en enkel men begriplig "viktning").

MAR (ARI+SCO) 11
VEN (TAU+LIB)  9
MER (GEM+VIR)  5
MÅN (CAN)      0
SOL (LEO)      2
JUP (SAG+PIS)  6

SAT (CAP+AQU)  3


Nu blev det genast mer intressant! Att Mars går upp i ledningen kunde man ev. ha räknat ut i förväg. Planeten är rena arketypen för adhd, med sin impulsiva, hetsiga och korttänkta natur (Se Donald Trumps Mars-Lejon i 1a huset. Hade han inte haft en "slö" Sol i Oxen som motvikt hade han aldrig kommit så långt som han gjort.)

Ev. kan man se Mars och Venus som delad etta, de är astrologiska komplementpar och står för respektive för hat och kärlek, splittring och förening. Kanske är adhd just detta, en åkomma som uttrycker oförmågan att välja attack eller samverkan - individen slirar i förhållande till verkligheten och impulser strider mot varandra...

*****

Givet spridningen i de slumpgenererade datumen är det uppenbart att den långsamma Mars i de 35 adhd-kartorna inte ger några ledtrådar:

ARI 2
TAU 7
GEM 1
CAN 3
LEO 2
VIR 4
LIB 2
SCO 4
SAG 2
CAP 3
AQU 3
PIS 2



*****

Nästa steg är att undersöka attacker från Mars/Olyckan mot Månen/sinnet, en rimlig kandidat och återigen en väldigt enkel yoga (förening) med bara två komponenter.

Mars aspekter har redan granskats i den mycket generella gruppen "brottsdömda" men där misslyckades astrologin visa att denna överhettade planet i sig är tillräcklig för brott. Man måste minnas hur den Lilla illgöraren för VISSA ascendentecken förvandlas och blir en "verksam välgörare". Den kan vara en väl kanaliserad energi och ge hjältar eller lyckade idrottsmän. 

Charlotte Kalla beskrev hur hon enbart tävlade mot sig själv, på "insidan" och detta var samtidigt en perfekt illustration av hennes kombination av Solen och Mars i "interna" Krabban. Trump har en "verksamt god" Mars i soluppgången och Lejonet gör honom till en showman eller snarare narcissist. Här drar andra faktorer ner intrycket, inte minst fullmånen där Månen "faller" i Skorpionen och gör hans Mars för aggressiv och inbillningssjuk om att hela världen är emot honom (vilket den snart är).

Så, för vad det är värt, här är förekomsterna av Mars hinduiska aspekter i adhd-horoskopen:

Mars 0 Månen 2
Mars 90 Månen 3
Mars 180 Månen 5
Mars 210 Månen 2

...jämfört med de 35 i kontrollgruppen:

Mars 0 Månen 7
Mars 90 Månen 1
Mars 180 Månen 7
Mars 210 Månen 2

Kontrollen visar att det bara är slumpvariationer, lika lite som i brottshoroskop räcker den turbulenta Mars som enskild förklaring till adhd. Det här deprimerande fyndet (för astrologianhängare) påminner om att de gamla babylonierna inte ens brydde sig om att hålla reda på den exakta positionen för alla planeter. Moderna beräkningar av uppgifter på drygt 2000 år gamla horoskop har visat hur t.ex. Mars legat MÅNGA grader fel. 

Kanske hade den gamla astrologin rätt: det räcker med att hålla reda på solens och månens interaktioner, deras "ny- och fullmånar" och bara betrakta övriga planeter som lätt kryddning av grundberättelsen...

*****

Jag har tidigare uttryckt skepsis över den hinduiska astrologin som traderar vansinnigt komplexa sammanhang - så sammansatta att antikens astrologer aldrig kan ha studerat de tiotusentals kartor som krävs för att den empiriska vägen sluta sig till effekterna av dessa "yogas". Dessa yogas med 5-8 ingredienser ser helt enkelt ut att vara fantasifoster, överkreativa intellektuella skapelser som, kanske, har någon bäring på verklighetens utfall. Att påstå att hinduisk astrologi dras med lika mycket dödvikt som den västerländska grenen är naturligtvis ett helgerån med tanke på hur gurus högaktats i Indien...

Men vad om man som sista försök med dessa 35 adhd-horoskop provar ett par potentiellt allvarliga kombinationer med fler än 2 variabler? Vad om t.ex. Saturnus, förmågan till långvarig koncentration och kontroll? Borde inte den vara inblandad på något sätt i en diagnos som uttryckligen säger "brist på konstant förmåga till uppmärksamhet"?

Jag vet från mina få år som dataprogrammerare att jag kan framhärda i ett ämne eller fokusera ett problem mycket länge. Jag har suttit och råstirrat på ett speciellt knivigt problem timmar i sträck eller haft arbetspass med flyt då det inte ens föll mig in att ta vilopaus på 5-6 timmar. Födelsehoroskopet visar att Saturnus har ett järngrepp om Månen (sinnesnärvaron) via opposition. Detta skulle kunna tydas på en obstinat typ och brist på karaktär där den lägre "sinnesnjutarsjälen" (Månen) inte fördrar den torra och kyliga rationaliteten hos Saturnus. Men det högre kontrollerar alltid det lägre, och sinnet är plastiskt och låter sig informeras av Saturnus.

Detta exempel (som via Saturnus opposition till månen-på-ascendenten dessutom träffar bloggarens fysiska kropp som verktyg för högre intelligens) visar att OPPOSITIONEN inte nödvändigtvis är av ondo, även om livet ofta uppvisningar slitningar mellan simpel dragning till det behagliga och den mer principiella Saturnus som är redo att offra allt Månen håller kärt (mat, hem, sinnesnjutningar) för att nå sina mål. Det ser alltså på förhand lika lönlöst ut att förvänta sig en adhd-signatur via den Stora illgöraren Saturnus aspekter mot Månen som Lilla illgörarens. Men bäst att kontrollera!


Sat 0 Mån 1
Sat 60 Mån 4
Sat 180 Mån 5
Sat 270 Mån 1


Kontrollgruppen:

Sat 0 Mån 2
Sat 60 Mån 1
Sat 180 Mån 4
Sat 270 Mån 4


Båda grupperna ger 11 förekomster och något annat var inte väntat, så vi skippar den enskilda kontrollen av pluralismens Jupiter - jag har en vag tanke om att uthållighetens Saturnus och förgreningens Jupiter kan vara en kombination i adhd-fenomenet: så fort det verkar det minsta "saturnus" så tar förgrenaren Jupiter över och personen följer minsta motståndets lag och börjar prata om något annat... Individen förnimmer Saturnus som sin maximala Gräns och gillar inte att inse sina begränsningar. Så en Blondinbella startar ett nytt projekt för att låtsas som det är biznizz som vanligt...

Går det att på förhand konstruera en potentiell adhd-yoga, typ de fantasifulla hinduerna? Definitivt! Men går det att hitta numeriskt belägg för den genom att genomsöka 35 kartor? I princip NOLL chans! Västerlänningens fixering vid tal ger illusionen av kontroll men passar inte som mått på den astrologiska läran som i sig är så mycket djupare och mer ogripbar! Siffror är ett sätt att reducera livets komplexitet medan astrologin har en helt annan verktygslåda, men blir i gengäld mycket svårare att använda och ger - lika lite som livet självt - entydiga svar förutom kanske i de mest infantila frågor.

(Det går med väldigt hög astrologisk säkerhet att peka på en introvert och en extrovert, givet födelseklockslag - en allmänt introvert himmel kan kullkastas av att en extrovert planet "tar över" om så bara för några minuter vid något av horoskopets "externt orienterade" hörn.)


Istället för att ställa de 35 kartorna en hysteriskt komplex fråga som listar alla möjliga förhållanden mellan Saturnus, Jupiter, sinnets Måne och kanske också Mars för en lättirriterad läggning som ger upp och börjar med något annat, tittar jag på samtliga kartor (här finns anonyma fall, vars data jag inte vill uppge) och rapporterar vissa.


  • Loa Falkman - testets enda självutnämnda adhd:are: Saturnus hämmar i konjunktion sin fiende, det fria livsuttryckets Sol i introverta Krabban, dvs det sinnesrelaterade måntecknet. Månen själv hittar i Vågen med utvikningarnas Jupiter. Fullträff på min hypotes direkt i det äldsta av horoskopen. Men det är extremt osannolikt att en så komplex härva upprepas flera gånger i den här gruppen.
  • Uggla M, när nästäldst i gruppen och har en otroligt stirrig Måne! Med Mars och rovdjurslystna Rahu i Skytten. Allt detta disponeras av förmeraren Jupiter i konjunktion med Solen i opposition från Tvillingarna, Saturnus ligger på och förtrycker det sprättiga sinnelaget via 60 grader. Denna serie är ännu mer komplex än Falkmans men förklarar mer än väl att Uggla är en mångsidig artist, från det spralliga, det degraderade och till det högstämt finkulturella. "Bredd" som uttryck för oförmåga att bli något?
  • Brottaren Frank Andersson är i jämförelsen parodiskt enkel: nymåne i Barnets tecken Väduren och attackerad av krigaren Mars från härsklystna Stenbocken. Mars irriterar också Jupiter via 210° så att vi får en slingrig typ (brottare) medan Saturnus är överdriven via konjunktion med Rahu och försöker kontrollera Mars via 60°. Nja, utöver den naturliga själviskheten som brukar resultera av mixen av Vädur och Stenbocken (ego+hackordning) landar även denna karta på de väldigt komplicerade fallens sida!
  • Caroline Giertz var hatad som få för sitt tv-program "Det Okända" under de år unga scientistiska fåntrattar leddes av ateistsekten Humanisternas dåvarande ordförande Christer Sturmark. Numera verkar Giertz minglande med låga och osaliga andar vara accepterat som ett svenskt fringe-fenomen. Hon tillhör definitivt de högfunktionella adhd-individerna och att Mars attackerar hennes Sol-Oxe från 90 grader och ideologiska Vattenbäraren, skulle kunna tas just som förtal eller hat från en ideologisk grupp (ateister och vetenskapsfanatiker som inte nått högre i sin intellektuella utveckling än till siffernissenivå - se ovan).

    Men Giertz Mars attackerar också hennes sinnelag i Lejonet, alltmedan Vattenbärarens Saturnus via 60° söker kyla ned Mars i sagda Lufttecken. Kanske är detta ännu en indikation på att kalla och "luftiga" teknokrater söker stoppa hennes eldiga (Mars/Månen) intresse för den supralunära (Eld/Luft) verkligheten? Faktum är, att ett studium av Giertz horoskop visar samma intensiva sammanflätning av budskap som de tre första, undantaget Jupiter som inte aspekteras eller verkar som disponent för någon nämnd faktor. 

De fyra äldsta får räcka i den ändan. Härnäst stickprov på de yngsta - offer för det nya skitsverige som deras föräldrar och marknaden förstört framtiden för. Är det ungefär samma komplexitet närmare i tiden? (Fyra stickprov är naturligtvis för lite, men läsaren har nu insett att det inte går att "bevisa" astrologin med det verktyg vår civilisation anser "relevanta" - siffror. Sociologi och räkna får, ja. Men inte astrologi.)


  • Miriam Bryant, senaste offret för ett verkligt sjukt land som lärt sig att skylla på sig själv och sina sjukdomar snarare än förstå att det är efterlåtna eller rent korrupta politiker som gjort medborgarna störda, har Giertz Sol- och Marsplaceringar ombytta och således inget angrepp på Solen från Mars. Däremot opponerar sig återigen Mars (i Oxen) Bryants "fallna" Måne i Skorpionen, så att vi återigen ser en av de naturligt onda planeterna angripa eller blicka mot sitt eget hemmatecken.

    (När härskaren tittar på sitt eget tecken förklaras som ett gott omen i hinduisk astrologi, men det är en närmast kriminell överförenkling. Den här bloggen har ideligen hittat just det inslaget i samband med problematiska individer.)

    Bryant har också den potentiellt besvärliga stortrigonen som enbart Jupiter kan bilda och detta i sorgens element Vatten. Här är dock Jupiter upphöjd i Krabban och den binder till sig och förgrenar sig genom den fallna Månen i Skorpionen och den upphöjda Venus. För den som inte sett det än, är detta en av de vackraste kvinnorna i pop-Sverige och det intressanta ansiktet kan också skönjas i, dessvärre, rätt talanglösa aktrisen Megan Fox, adhd-diagnosticerade aktrisen Jennifer Connelly och till del också i gamla Blondie-sångerskan Deborah Harry. Vatten kan skapa ett djup och magnetisk lockelse och Skorpionen behöver inte vara inblandad, vilket Harrys karta ger prov på.

    Likt så många Vattendjur valde Harry en degraderad subkulturell miljö och omgavs av sorg via gruppmedlemmar som knarkade ihjäl sig och sin egen sexuella lössläppthet. Vad Bryant varit med om förutom "allmän problematik" vet jag inte, men Harry har beskrivit att hon blivit våldtagen under sitt liv i rocksluskträsket och att ingen mindre än David Bowie (förmodligen påtänd) blottat sig för henne.

    Deborah Harry har inte någon triangel i Vatten, men Månen i Fiskarna och Merkurius i Krabban är inte kända som några direkt intellektuella positioner, och särskilt Merkurius trubbar av hennes annars merkuriska Sol-i-Tvillingarna (som står med depressiva fienden Saturnus). Merkurius intellektuella skärpa bekämpas även av det furiösa Barnet Mars-i-Väduren, så att Eld mot Vatten skapar en ytlig och livsglad sensationalism som springer dit det verkar hända.

    Det här blev en utfransning om en annan sångerska än Bryant, och jag skulle inte bli förvånad och var och varannan individ inom rockbranschen skulle passa in på de mer exakta adhd-kriterierna, vilka de nu är.
  • Nästa unga fall är också uppsnappat i medierna, en Robin Schüttman som diagnosticeras vid åtta och vid 20 misshandlar/sparkar ihjäl en lärare. Han är född samma dag som Bryant! Det här väcker förstås den gamla frågan om hur könen fostras, hur flickor riktar Mars inåt medan pojkar tillåts bli helt  utagerande (och hela svenska vapenindustrin profiterar på våldet i världen eller fruktan för våld)!
  • Näst yngst är ett anonymt kvinnligt fall, som jag inte ska säga mer om än att ännu en "fallen" Månen i Skorpionen infinner sig och där även disponenten Mars är "fallen" i Krabban. Lägg till det att den fria utlevelsens Sol står i opposition med restriktionens Saturnus och denna axel överlappar med månnodsaxeln. Det är precis lika komplext som de fyra åldermännen bland adhd-träffarna!
  • Bara något år därefter föddes Simone Biles, amerikansk gymnast och guldmedaljör i OS. Hennes adhd blev känd genom en hackerattack som röjde privata uppgifter. Så mycket för Månen i Oxen som det perfekta stabila sinnelaget! Går man på djupet ser man dock hur instabil disponenten Venus är, opponerad av Mars. Även här Solen med sin fiende Saturnus men nu som konjunktion och opponerad av olyckan Mars.

    Även här är axeln dubbelexponerad på månnodsaxeln. Jupiter "välsignar" Mars/Drakhuvudet, men i huvudsak är detta en kamp mellan urladdningens Mars och precisionskontrollens Saturnus som involverar hela hennes själ (Solen, atman) och äregiriga Rahu med Mars är en perfekt indikation på en strävan inom idrotten, särskilt som de står i viga och rörliga (merkuriska) Jungfruns tecken.

Vis av erfarenheten är min gissning (dessvärre) att fyra djupdykningar i fyra slumpvalda horoskop skulle ge lika komplicerade sammanhang, helt i nivå med hinduernas långrandiga uppräkningar, vilka i värsta fall kan ha byggt på en enda anekdotisk observation av en person med tillhörande horoskop - och där detta smala underlag upphöjts till norm för framtida förutsägelser. Utmärks astrologin av för mycket Jupiter och för lite Saturnus? Är det lycksökare (Jupiter) som dras till ämnet? Lätta vägen ut ur ett betryckande saturniskt system? Mycket tyder på det, för annars skulle den här tydligt saturniska bloggen ha mycket fler besökare. Förvisso är Saturnus astrologins planet i hinduisk tradition, men guldgrävare och klippare har som bekant kapat världen i vår tid.

Det är frestande att anamma den grekiska stoicismens rent materialistiska syn på astrologin och att vi är helt predestinerade till våra kroppar och sjukdomar. Det kan mycket väl vara så (och hinduisk astrologi drar starkt mot det fatalistiska), men mot stoikerna invända sig tänkaren Plotinus å det grövsta och ansåg att den mänskliga själen på inget sätt var en funktion av kosmos (och dess Världssjäl) utan tvärtom sidoordad med Världssjälen. Själen i vårt kosmos "valde" dock inkarnation före oss människor och det är bara när vi väljer en födelse i vårt solsystem som vi temporärt (särskilt på Jorden) blir en delmängd av de lagar och den karma som styr den här världens liv.

Intressant blir då att jämför stoikernas defaitistiska syn med Plotinus. De förra sade att om miljön är skilt och om man växer upp som en skit (Miriam Bryant svor helt ohämmat den första tiden som celebritet)  så ska man bara söka att ta sina egenheter så långt som möjligt. Ett liv som kriminell är givet, så varför inte försöka tänka ut så smarta kupper som möjligt? 

Mot detta menade Plotinus att människans själ på inget sätt behövde finna sig i "det världsliga systemet" och liknade på så sätt den gnostiska, "anti-kosmiska" filosofin som han också argumenterade mot. Det var Plotinus "människans själ är större än världen" som sedermera kristendomen stal för att ha något vettigt att säga vida världen utöver att en politiskt obekväm palestinier och misstänkt agitator hängts upp på ett kors. 

Inga kommentarer: