Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 16 juli 2020

Egot och ängeln (del 1)



Det 11e huset kommenterades sparsamt på bloggen före sabbatsåret. Förklaringar till att ett ämne faller bort kan ofta ses i upphovsmannens egen beskaffenhet. Bloggarens ascendent i Paret (Tvillingarna) har t.ex. 11e huset i Väduren och därmed med Mars som den goda ängeln/daimonen. Men Mars är "bränd" av Solen på annat ställe i födelsehoroskopet, Solen har därmed prioritet och reducerar frågan om exempelvis ideal och, på den sociala nivån, organisationer och intresseföreningar.

Detta omen stämmer, bloggaren har alltid haft en begränsad vänkrets och aldrig något intresse av klubbar och föreningar. Runt åtta-tio var pojkjaget extremt medvetet om hur många dagar i veckan det var nödvändigt att hänga ute med det coola gänget i klassen för att inte sortera som ensling! Men pojkrummets kreativa sysslor i ensamhet var helt klart viktigare.  Att utforska och upptäcka nytt. Solen (Självet) som döljer Mars (kamratgrupper) ligger i hans 5e hus. Bloggaren föddes enligt horoskopet med en insikt om flockbeteendets intelligenshämmande inverkan! Detta är hur en härskare (Solen) tänker, vare sig född konung eller ej...

Jag inleder med det egna exemplet eftersom det så tydligt visar hur astrologiska omen tar skepnad i verkliga livet. Djuppsykologen Carl-Gustav Jung var lite för begåvad för västvärlden just som den tog stormsteg in i materialismen, man hans tvärkulturella livsverk kanske kommer att omvärderas när mänsklighetens nuvarande svartbygge monterats ned (eller rasat).

It is remarkable that the angels are always in the plural, a choir of angels. With the exception of Lucifer, and the arch-angels Gabriel and Michael, the angels are not individuals, they appear in choirs and multitudes. They are essentially collective beings
 ~Carl Jung, ETH Lecture, 9 February 1940

https://carljungdepthpsychologysite.blog/2020/05/24/carl-jung-on-lucifer-fallen-angels-anthology/

Det 11e huset kallades under hellenismen den goda daimonens sektor och det kan man gott tro var en direktimport av tankar från Babylon, vars tankevärld var proppfull av andliga väsen av de alla slag. I judiskt-kristet tänkande bytte man bara namn på grekernas "daimon" och kallade arten en nivå ovan människobarnen "aggelos", ängeln. Apropå empati- och känlsofrossarprogrammet Sofias änglar rotade jag nyligen lie i Sofia Wistrands snåriga bud om den goda ängeln.

Här följer en kort kommentar om var och en av de 12 zodiaktecken som ascendent, som kropp med dess tillhörande förbruknings-jag i skenet av att det grekerna kallade "den goda ängeln" är ett neutralt hus för hinduisk astrologi men likväl har som tillfällig ägare en planet som oavsett ascendenttecken blir en "VERKSAM ILLGÖRARE" enligt hinduerna. (Den planet som tillfälligt blivit illgörare kan enligt hinduisk tanke neutraliseras eller framhävas beroende på position på himlen.)

Att god blir verksamt ond är inte en motsägelse eller korruption i den astrologiska traditionen. Som förklaring kan anföras det kända bibelcitatet, "anden är villig men köttet är svagt" (människan som kropp förmår inte alltid leva upp till sitt högre och bättre jag). Premissen är hela den gamla världen delade samma föreställningar (i  synnerhet så långt fram i historien som hellenismen) och att den hinduiska doktrinen bara understryker att den goda ängeln vill något så annorlunda än "det svaga köttet", att människan ur det normala egocentriska perspektivet bara kan uppfatta den goda ängeln som ond när den driver på och närapå hemsöker det obetydliga säsongsblomstret människan.

Det är insikten om hur obetydliga vi är som skapade sådana monstruösa kulturer som frodas i västerlandet! Vart och vartannat problem visar hur den större verkligheten trimmats av och istället sitter miljardtals individer och groomar sin kropp och gör ett "varumärke" av sin kropp och ego. ("Köttmänniskor" kallade en väninna inte utan visst förakt dem en gång i tiden, trots att hon mig ovetande extraknäckat som modell i många år. Det är lättare att se orienteringen hos dem runtomkring än praktisera självdistans.)

Den goda ängeln har raderats ur verklighetsbeskrivningen och västastrologin talar alltså hellre om "gruppgemenskap" när det kommer till 11e huset. Jung-citatet härovan är så insiktsfullt att man baxnar. Dessa "änglar" (från Bibeln) är märkligt opersonliga och förklaringen har dragits på bloggen om och om: Vattenbäraren, som naturligt anknyter till 11e, representerar på den sociologiska nivån hela folket (eller t.o.m. hela mänskligheten - infallsvinkel avgör). En folkmassa är per definition en otydlig kollektiv klump och det är symptomatiskt att den hysteriskt individualistiska Jungfrun som ego-punkt resulterar i att det 6e fiendehuset fylls av... den kollektiva Vattenbäraren!

Den ascendenten måste granskas närmare vid screening av de goda politikerämnena så ett land inte får ledare som moderater och andra borgare som i smyg eller öppet hatar det folk de valts att företräda. Då blir det som i haveriet Stockholm där galna borgare kör på vad än landets befolkning kollektivt anser i viktiga frågor som girighet inför vårdbehov.

I just det ämnet skämde politikern Ebba Bohlin ut sig på morgonradion P1 genom att formulera "man måste kunna göra sig en karriär inom vården". (Hennes horoskop här.) Det är samma sjukliga intellektsnivå som listat ut att man kan - och bör - göra "bostadskarriär", genom att köpa, renoverade (med ROT-bidrag som de fattiga medborgarna hjälper till betala genom skatten) och sedan sälja det objekt vidare som nu ökade i värde.

På änglarnas intelligensnivå (som är avsevärd!) ser man rakt igenom dessa tomma fysiska kroppar som ignorant försöket skapa sig enskilt välstånd.

I del 2 kommer samtliga 12 ascendenttecken att kommenteras och "lösningsförslag" presenteras. Texten är f.n. inte skriven, så håll inte andan!


Inga kommentarer: