Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 juli 2020

Att se anden i materien eller bara se materien


Rudolf Steiner föddes till en enkel familj i en småstad som idag befinner sig på kroatiskt territorium. Han visade snart tecken på överlägsen intelligens:

"Efter djupa studier i filosofi, speciellt Kants skrifter, kom Rudolf Steiner att utveckla en kunskapsteori (epistemologi) baserad på hans direkta upplevelse av tänkandets andliga natur. Hans intellektuella briljans och vetenskapliga kunskap fick ett erkännande när han ombads bli huvudredaktör för Goethes material om naturen. Steiner såg Goethe som en som kunde se det andliga i naturen, även om han inte tagit sitt arbete så långt som till förnimmandet av anden."

https://www.astro.com/astro-databank/Steiner,_Rudolf


Steiner kunde SE osynliga ting som barn och det kunde också undertecknad, utan för den skull att utveckla förmågan till Steiners skärpa och produktivitet. Dessutom är det bara en barndomsupplevelse som tydligt stannat tydligt i mitt minne, den av att sitta invid en stor gråsten halvt begravd i en grässlänt och nästintill autohypnotiskt studera dess honungsgula och långsamt skimrande "inre färg" - pojken på fyra-fem var i kontakt med gråstenens ande och medvetenhet. Kanske inte mycket till medvetenhet att skriva hem om, stenen bara låg där och myste!

Men så saknar också bloggaren den bredd som Steiners karta uppvisar: han har något av värde i samtliga fyra element (som den här bloggen, som bekant använder som representation för fyra distinkta medvetande- och därmed verklighetsnivåer).

Steinerkartan, som jag ritade ut sideriskt redan 2011 är här justerad efter de koordinater som justerats marginellt hos www.astro.com:


Det är uppenbart var synskheten ligger i denna karta: Solen i sitt eget 5e hus (den goda karmans och själens/atmans hus). Denna andligt-intellektuella varseblivningsnivå  sträcker sig in i det osynliga i linje med den abstrakta tankens Luftelement.

Astros artikel berättar att Steiners anhängare tror honom att ha varit reinkarnationen av Aristoteles återfödelse och att denne grek i ett senare liv var Katolska kyrkans store metafysiker Thomas av Aquino! Det är på sätt och vis logiskt - Steinerkartan är en verklig gräddfil, sådana här himlar slumpas inte bara ut för vilken andevarelse som helst att födas under, och om de gör det är det likväl bara de själar med "rätt" bakgrund som kan realisera det här horoskopets oerhörda potential.

Normalt tvivlar jag alltid över den bindande Saturnus i närheten av Månen, psyket blir stelt, dogmatiskt etc, låt vara kapabelt till en närmast övermänsklig koncentration. I just Steiners fall stämmer det delvis eftersom han var systematiker av rang och skrev maximalt torr prosa. MEN... För Vågen stigande öster är den karga Saturnus faktiskt en "verksam välgörare" och detta innebär att det lägre sinnelaget (det sjätte, inre sinnet) får höga betyg i det här horoskopet. Månen i Eld SER för andra osynliga former och att Saturnus också råkar vara andesjälens (Solens) disponent bara fördjupar den framväxande berättelsen. 

Jag är dock inte beredd att ge Mars i härskarläge i Väduren och i opposition till ascendenten någon större kredd för frågan om klärvoajans. Mars är för orolig och stirrig i passionerade Väduren (och jag tror jag tidigare förslagit denna placering som förklaring till ett högst oandligt beteende, Steiner var rökare).

Det unika med Steiners märkliga opposition mellan två direkta fiender, den osynliga andevärldens formaliteter - Saturnus - och levande livets värld - Solen, intensifieras naturligtvis att planeterna bildar en ömsesidig reception, de knyter samman Luft och Eld - båda de supralunära (positivt polariserade) existensnivåerna. 

Det är tur att Steiner var så väl förankrad i den negativa polariteten, så att han kunde ta mot och omsätta allt sitt seende i något svenskar speciellt älskar: praktiskt arbete. Likt Steiner har Sverigehoroskopet Vågascendent, ascendenthärskaren Venus tydligt jordad i Stenbocken (praktisk, närmast prosaisk i sin praktik). 

Sverige har också samma soltecken i favoriserade 5e huset. Sverige är ett kreativt ingenjörsland, men de fula sidorna av femte huset i Sverigehoroskopet finns också: en korrupt och rik elit som på olika sätt hållit folket på fattignivån under århundraden! Särskilt svårt är sveket som pågått de senaste årtiondena efter att socialdemokratin själv blev korrupt och nöjd med att ha kastat åt massorna några fler brödsmulor och t.o.m. köpkraft nog att förorena jordklotet med sitt okynnessemestrande och materiella överkonsumerande. 

Sossarna började efter det ägna sig åt karriärklättring för att komma den rikaste svenske Eliten lite närmare. Ondska började äta sig in i landet tills vi fått de svarta tidningsrubriker som idag gäller. "Profit profit, dom ska alltid ha profit", sjöng en aggressiv Thåström redan i 70-talets slut, och idag har t.o.m. den lilla människan genom appar och nätfunktioner fostrats i konsten att bli en sketen kapitalist som bara ser om sitt hus.

Sveriges 5e i goda horoskop andliga och i övriga kartor mer av tursamma hus, visar sig faktiskt mest ge problem i slutändan trots dess flera styrkor. Särskilt tydligt blir det i jämförelse med Steiners, där visserligen Solen befinner sig i fiendehägn (saturniska Vattenbäraren) men där Saturnus är en ypperlig tillgång och dessutom i full kontroll av psyket/Månen. 

Det kan knappast sägas om Sverigehoroskopets kollektivpsyke/Måne eller landets märkligt inkoherenta Saturnus+Ketu - kombinationen av symbolerna  för principer och för planlösa avvikelser från desamma. Därtill har Steiner den absolut inflytelserika Saturnus i det 11e hus som de gamla grekerna intressant nog döpte till "den goda daimonens" sektor som i modernt språk liknar Freuds "Detet" (hinduerna placerar sexualitet i sektor 12) eller allmänt, det omedvetna.

Många andra barn föddes under samma himmel som Steiner och den som desperat vill bevisa astrologins styrka har i hinduisk astrologi tillgång till en närmast bisarr granularitet. Här metoder att se skillnader på bara en födelseminut mellan kartor. Detta genom att tillgripa metoder denna blogg aldrig befattat sig med... 

Vad om Shashtyamsa i nedre högre hörnet - en finfördelning i sextiondedelar och omräkning av planeternas placering enligt denna mikroskopiska närbild. Hinduerna använder inte ens de mer avancerade metoderna om en första anblick avslöjar att det är en "primitiv" eller outvecklad stjärnhimmel och där de andliga närbilderna ändå bara skulle ge grått flimmer på tv-rutan istället för bild av höggradigt funktionella individer (aktiva i materien, i intellektet och i anden).



Utöver Steiners enorma Eld/Luft - visionärt-intellektuella sida - finns det en annan faktor som är intressant och den rör hans intresse för naturen och fallenhet för Goethes natursyn och färglära. (Horoskopet för Goethe kommenterades för nästan exakt tio år sedan, förmodligen rätt skakigt eftersom hinduisk zodiak var ganska ny för mig då.) En sekundsnabb blick på det inlägget avslöjar att Steiner och Goethe har sina solar och månar exakt ombytta! Tala om att kaka finner maka.

Men Steiners styrka i Vattenelementet går inte av för hackor: Naturens myllrande komplexitet (som påverkade inte minst hans arkitekturintresse) är starkt representerad av Jupiter (förgrening) i det primära Vattentecknet Krabban. Jupiter är också uppflugen i 10e prominenta huset för ära och position. Tyvärr är expansiva Jupiter en verksam illgörare för Vågascendenten - vars princip bara är att trampa vatten och måna om status quo! Jupiter står för expansion men i negativa Kräftan expansion inåt (själens DJUP) och Steiners alla projekt mottags med kalla handen av sin materialistiska tid som bara kändes vid struktur men inte djup. Att utifrån Eld/Luft och en överlägsen andlig klarsyn öppna upp den dolda naturen var för mycket för samtidens ensidiga extremism!

Precis som i Sverigehoroskopet är inte Jupiter ond - svenskarna fick några brödsmulor extra från den Rike Mannens bord tack vara den unga och vitala socialdemokratin men där försvann också arbetarnas ambition. De vågade inte följa revolutionens väg... Steiners position i samhället (10e) gynnas av att Stora Välgöraren ligger här och dessutom är "upphöjd" - han var redan som grabb en mångsysslare och älskade att gå in i ämnen och fylla dem med sin sols lyskraft (förståelse). Men planetens natur som "ond i sina verkningar" i världens ögon, omvittnas inte minst i Sverige där hatiska och onda politiker och opinionsbildare sökt ta ära och heder av Steiners antroposofiska alternativmedicin. 

Utvikning. De statliga Steinerförnekarna har väl typiskt varit lågutbildade socialdemokrater - under en tid medlemmar i ateistsekten Humanisterna (nu väl självdöd). Utan att själva fatta det representerar de någon form av rasbiologisk, statlig folkhälsomentalitet - "staten bestämmer vad som är friskt eller sjukt". Man anar unkna föreställningar om improduktiva åldringars lägre värde i det svenska tumultet kring corona. Ränderna går aldrig ur denna svenska tiger.

Se även (s)-märkta kärleksparet Morgan "Ateisten" Johansson och Annika Strandhäll, där den senare är på bana igen, bara minuter (känns det som) efter att hennes förre man tog livet av sig. Att de brinner för landets hälsa är ibland uppenbart, ibland mindre så, och frågan är hur de båda definierar hälsa. Jag tror de är genomsyrade av den gamla svenska rasbiologin med dess hackordning av "arbetsdugliga medborgare", mer lik nazismen än någon sosse skulle medge. Men nazismens människosyn var ju starkt influerad av de gamla svenska vanföreställningarna om friskt och dugligt blod i en duglig ras (som en del på sistone velat leda tillbaka till Linné).

Att vara frisk är självklart bättre än att ha krämpor men på Sveriges sedvanliga sätt drev nationen till ett extremläge (se Satans stjärna med intelligensens Sol i kroppsliga Oxen i 1809 års nationalhoroskop).

Steiners Jupiter är betydligt vassare än Sveriges, även om både Steiners naturvyer och den svenska elitens kreativitet klassas som "verksamma illgörare" (i termer av något så banalt för att vara hinduisk astrologi som mängden lycka individen själv kan urvinna ur den planetära principen). Steiners Jupiter-Krabba baserar sig nämligen på naturens Måne och denna har, som beskrivet, en fantastisk styrka genom bindningen till den principtydliga Saturnus och dess högintressanta koppling till Solen.

Man får därför inte överdrivna "de onda verkningarna" av Steiners naturlära utan tvärtom hålla fast vid att denna Jupiter är ännu en faktor som gör honom till en på miljonen bland människor. Och det är tur: för hans Merkurius i Fiskarna anses "fallen" och inte lika logisk stringent som intellektets planet normalt är. Drömstoff släpps in i alla intellekt i Vattenelementet och har man otur blir man en helt verklighetsfrånvänd drömmare som absorberar fake news och sväljer desinformation och konspirationsteorier med hull och hår. Intellektet är kompromissad och lever halva sitt liv i Vatten, i spegelbilder av verkligheten. (tänk Platons grottliknelse med de fångade själarna).

Nu är ett säkert: ett stilla vatten reflekterar bilder bättre och mer troget än stirriga vattenytor, och Steiners saturnusstärkta Jupiter är verkligen en bild av en vattenvolym som ligger stilla. Därmed ger Jupiter som Merkurius disponent goda förutsättningar för intellektet att sovra även i drömlika tillstånd. Men, även här stöter han på patrull eftersom Merkurius befinner sig ett "dåligt hus", det sjätte för olyckor och fiender. Här ser återigen ett omen som indikerar att hans framställningar inte faller "fienden" (materialisterna) i smaken.

Jag har försökt läsa hans "Grunddragen av vetenskapen om det fördolda" flera gånger under de 40 år den stått på bokhyllan men det har aldrig funkat mer än ett par kapitel. Den är så tråkig och jag tror skriftspråkliga budbäraren Merkurius i Olyckans hus kan ha med saken att göra. Det är möjligt att boken förutsätter en extra hög koncentrationsförmåga, men jag är inte främmande för att plöja t.o.m. långa texter som tillhör "fienden", just för att förstå hur en själ kan självdö och sluta som materialist eller teknokrat...

Att se anden i materien är sannerligen större än att se materien och förneka allt därutöver. Därför har Sverige varit ett döende land länge nu och det hade inte hjälpt om borgarna istället haft makten under årtionden eftersom det vi nu ser i Sveriges akuta sönderfall är just vad som händer med borgerlig politik som söker krossa allt för att frilägga den enskilda individen, så oändligt svag och sårbar för den onda Överherrarna som bara vill ha mer av en värld i dödsryckningar.

Räkna med att en rening kommer, men att människorna har investerat sina liv så lilla att de kallar detta "världens undergång". I "Grunddragen" påminner jag mig att Steiner talar den hel del om de gamla persernas Djävulen, Ahriman, som del av världens ständiga tillblivelse. De som har "otur" (eller oskicklighet) hamnar på eller väljer fel sida i den långa omvandlingen som syftar till att förädla apan till människa och slutligen till gud.

*****



Upptäckte ett Steinerarkiv som funnits många år på nätet. Här ligger en potentiellt intressant bok om vad Steiner menar med Ahriman:
Ahriman...is shown approaching human beings through such phenomena as materialism, nationalism, and literalism, all in preparation for his incarnation in the third millennium.

Keep in mind, however, that these two powers [Lucifer and Ahriman] do not work separately; rather, they are working increasingly together. Our task as human beings is to hold them in balance, continually permeating one with the other.

https://wn.rsarchive.org/Lectures/GA191/English/AP1993/InLuAr_index.html

Detta låter i mina öron som nygamla namn för den kinesiska Yin & Yang-doktrinen där i synnerhet den feminina Yin representerar en förstelning i materialism om inte Ljuset/Yang - Lucifer - pekar ut en väg vartefter Yin kan göra sin grej, materialisera och bygga RUM att leva. Denna rumslighet förverkligar Yangs direktiv och påminner om Platons grotta eller naturen som avbildar en högre verklighet på ett lägre plan.

En recension på Amazon bekräftar tanken. En läsare säger att i vår tid är det "no longer about good versus evil. It is about man being a point of balance between two; Lucifer and Ahriman - light and darkness.

Ur förordet till den korta boken:
In this century, society has especially interested itself in the material. Partially in response to the excessive rejection of the earth and the body, and of the authoritarianism which maintained this position [in previous times], we have now fully entered the realm of matter, with head, heart, and soul.

Whereas in former times humankind was more dreamy in its consciousness and thus more prone to the Luciferic realm of fantasy, illusion, and superstitious thinking, modern consciousness tends to the concrete, to materialism.

The belief only in what can be ascertained by the physical senses (and the instruments which extend those senses) binds us to the earth and to the influence of the being named Ahriman.
 
Att Ahriman skulle "inkarnera i det tredje millenniet" för tankarna till Stenbockens tidsålder, som kommer att följa Vattenbärarens tid. Men om Vattenbäraren just nu rullar igång för att sedan utveckla sin särart under runt tvåtusen år stämmer inte tanken. Stenbocken anländer först i det femte millenniet. Steiners duala skaparprincip är en djupare och mer omfattande realitet än "tidsåldrarna" som passerar revy med ungefär 2147 års mellanrum enligt moderna beräkningar (vilka förutsätter att verkligheten stämmer med modellen om 12 lika långa zodiaktecken, vilket är tveksamt).

Kanske talar Steiner från tidigt 1900-tal om vår tid och mer eller mindre teknikberoende mänsklighet som bryts ned genom "Naturens hämnd". Kanske ett tredje årtusende i Vattenbärarens tecken där de andliga varelser (mänskligheten) "skördats" alternativt lämnat jorden, återigen till följd av Naturens hämnd, genom ett geosystem som uttrycker kaosartad instabilitet jämfört med vad mänskligheten under sin evolution lärt sig uppfatta som "fasta Jorden" (jfr astrologins "upphöjelse" av månen eller det sublunära livet i Oxens tecken - fastmarkens tecken). 

Den del av mänskligheten som koloniserar nya platser och lämnar merparten av sin art att försmäkta på en döende Jord, bygger sig intressant men dålig karma, kanske inte olikt de eländiga och frustrerade européer som flydde till USA och genast började med övervåld på urbefolkning och fortsatte med att skapa en civilisation mer vansinnig än världen skådat sedan det arroganta Atlantis - som sjönk till havets botten för 12.000 år sedan. (Allt enligt Platons återberättande av en egyptisk legend om människans omedelbara förhistoria. Steiner skrev mycket om Atlantis som var ett hetare samtalsämne i slutet av 1800-talet än idag.)

Kvar på det som var Moder Jord blir kanske bara muterade materiella varelser under skyddspansar, utan självmedvetenhet. Kanske också en huttrande spillra av mänskligheten - alla ateister - som byggt sig underjordiska habitat. I vilket fall en zombieliknande livsform som enbart söker leva i harmoni med sina jordiska omgivningar, sådana de nu är. Primitiva människor sådana som Morgan "Ateisten" Johansson och kvinnan utan sedesamt tre sorgeår. Den rike mannen svek politikerna och lät dem vara kvar på den här planeten! På rymdskeppen satt bara de superrika - som kunnat ses i varjehanda dystopisk Hollywood-film.

Man kan undra vilken härdsmälta mänskligheten skapar härnäst för att realisera den sataniska tidsåldern där allt bara ses som materia... Steiner kanske bara i sitt synska skådande råkade vidröra den klimatkatastrof få idag bestrider och som verkligen är en följd av den cyniska människans och hennes reduktion av sina medmänniskor till DNA-massa och vidare till RUT och ROT-slavar (vem vill inte leka kung för en dag?). Jorden blev en förrådsbod att bara tömma. 

Kanske borde läsa igenom de fem föredragen i Steiners online-bok i alla fall. Helt klart beskriver han något helt annat än den ljusa tid som Vattenbärarens tidsålder normalt förknippas med. Han verkar snarare pricka in intellektuell teknologi helt i det fysiska kontrollsamhällets tjänst, där individen till och med mer än under Industrialismen med dess behov av slavar vid maskinerna reducerats till rådata för datorsystemens övervakning. 


Tillägg, måndagskvällen. En synkronicitet noterad.

Det här inlägget skrevs som ett av tre på söndagen, men fick anstå till måndagen. Intressant nog visar sig AB ha publicerat en viktig text om missbruket av informationsteknologi tidigt på måndagsmorgonen. Den texten kan ses som en fristående fortsättning på blogginläggets sista ord om "människan, reducerad till rådata för datorsystemens övervakning".

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/3Jrw0X/mata-in-rasism-och-ut-kommer-rasism

Detta är uppenbarligen en synkronicitet (Jung) som blir begriplig först ur "himmelens" perspektiv, där tematiken läggs i pipeline för senare utslussning i världen.

Inga kommentarer: