Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 14 juli 2020

Intelligens ökar inte av memorering

Over 250 tests in 14 categories. Improve your skills and start practicing! Practice the tests employers use and improve your chances of success! #1 E-learning Platform. 30-Day Unlimeted Access. Save over 80% Prepare to Succeed.

Jag googlar och ser varjehanda test som ska ta dig fram till spetsen av alla de hungrande och desperata massor som nu söker arbete och en inkomst.

(Säker inkomst är bara att glömma - de som sitter på resurserna kommer i tidevarvet för Naturens hämnd och corona att spela ut människorna mot varandra ännu mer än förr. Romarnas gladiatorspel är tillbaka även om den Rike Mannen oundvikligen kommer att virvla ner i avloppet, han också. Men som den sista när Naturen spolar en mänsklighet som inte höll måttet.)

Det slående med alla dessa personliga tester är att de utlovar framgång bara man reducerar sig själv till en zombie som i förväg tränat in adekvat antal svar på ett antal frågor. Som en kandidat till Miss Universe-kronan måste svara snabbt och utan tvekan, "jag önskar fred i världen".

I skenet av denna perversa tid i västerlandet, en tid av fejkad kompetens och tillgjorda profiler, har inbillning fått ett sådant fotfäste att ungdomen faktiskt tror sig vara mer intelligent idag än föregående generationer. De presterar ju bättre i IQ-tester!

Det har säkert sagts förr, men det som efter nätets ankomst passerar för ett högt mått på intelligens, är bara vanlig inlärning. Konsten att rabbla rätt saker på en rätt fråga om man redan lärt sig alla innantill klar nästan en papegoja.

Morgonradion P1 hade 200713 ett exempel på hur ett reportage var så illa klippt att det knappt kan ha varit ens en papegoja som varvade en journalistisk text med "sound bites" - korta inklippta uttalanden av någon bonde som uttalade sig om årets spannmålsskörd. Men bonden talade inte om de saker klippen var avsedda att illustrera!

Bonden pratade om att vete gav mer pengar än på länge (till följd av corona och de enkla människornas bunkring av torrfoder) - den upplästa reportagetexten handlade istället om volymen av årets svenska spannmålsskörd mätt i ton. Alltså tillgänglig mängd spannmål, inte hur mycket pengar bonden drar in på skörden.

Jag trodde först det var olycklig redigering, men nästa uttalande från bonden stämde heller inte med det reportagetexten talade om. Intrycket är ofrånkomligt: Sveriges kollektiva intelligens är allvarligt skadad när statens kommunikationsdetalj  visar sådana här förståndsbrister. Något har verkligt gått snett med den svenska skolan eftersom jag förmodar att någon ung sommarvikarie producerat den här poänglösa mixen av journaliströst och bonderöst.

Ställ istället för slitna tester en människa inför hela otippade frågor eller ett landskap hon aldrig rört sig i tidigare. Nu kommer en VERKLIGA INTELLIGENSEN att ge sig till känna. Det var den som kontroversiellt ett 50-tal psykologer stod upp för en gång i tiden och döpte till faktorn "g", generell eller allmän intelligens. Jag har inte följande steg klara för mig med det är antagligen därefter som de som saknade allmänbegåvning började puffa och rent av pusha för saker som "emotionell IQ" (och direkt visade sig att de inte ens kunde använda begreppet "IQ" på ett korrekt sätt).

*****

Den närmast uråldriga astrologin var mänsklighetens första fallenhetstest och kvoten av intelligens som en människa har blivit förlänad med, beror inte i det enskilda fallet på Solen eller soltecknet. (Bloggen gick redan i början igenom hundratals Nobelpristagare och kunde konstatera att inget zodiaktecken är en typisk Nobelpristagare - inte ens Lejonet trots att Solen härskar där och det är frestande att tillskriva tecknet en högre allmänbegåvning.

Himmelens största ljuskälla är förvisso en bra representant för tanken på den allmänna begåvning ("solen skiner över både fattig och rik") men som den här bloggen repeterat är den hinduiska astrologens läropunkt om atma karaka (själens signifikator) ett bättre mått på en viss individs ödeslott på den här punkten. Hinduerna menar att den tar över från Solen i de allra flesta fall, vilket naturligtvis försvagar värdet av alla de blogginlägg där en solascendent i brist på känd födelsetid använts som ersättning.

Jag använder ändå solascendenten då och då eftersom den åtminstone säger något. Dessutom är atma karaka ett osäkert mått: Månens snabba rörelse gör det ofta osäkert om den eller någon annan planet uppnått det högsta gradtalet i sitt tecken (och tar över som emblem för själen/intelligensen).

Jag väljer här att titta på atma karaka hos några få kända personer från den cirka tiondel av mina insamlade horoskop där födelsetiden är känd. Jag hoppas verkligen att ministudien ger intressanta resultat, för här står astrologins trovärdighet på spel! Doktrinen om själens signifikator tillskrivs någon indisk astrolog som kallas Jaimini. Trots att Wikipedia har blivit ett imponerande uppslagsverk saggar många ämnen efter och det finns säkert mer att säga om hinduisk astrologi än vad som f.n. går att läsa sig till... (Wikia om atmakaraka)


*****

Från en gammal hög med 103 hopsamlade Nobelpristagare med känd födelsetid väljer jag helt godtyckligt följande sex fall - Marie Curie valdes dock för att få lite kvinnlig representation i den oerhört mansdominerade Nobelskaran. Det här är lika lite som någon annat på bloggen frukten av långt och djupt tänkande. Jag skrev följande rakt ur huvudet utan några efterforskningar förutom författaren vars atma karaka sade mig så lite att jag tjuvtittade på Wikipedia för en ledtråd.

  • Albert Einstein (14.3.1879;11:30;+0:40 ;Ulm GER)
    kosmolog
  • Mari Curie (7.11.1867;10:36;+1 ;Varsovie POL)
    fysiker och kemist (2 priser)
  • John Forbes Nash (13.6.1928; 7:00;-5 ;Bluefield WV)
    matematiker (mer känd för sin paranoida schizofreni)
  • Thomas Mann (6.6.1875;10:15;+0:42 ;Lübeck DE)
    författare med närmast profetisk klar historisk blick
  • Albert Schweizer (14.1.1875;23:50;+1 ;Kaysersberg FRA)
    läkare (visste som barn vad han skulle bli)

Einstein föddes med merkuriska (intellektuella) Tvillingarna stigande, men planeten själv "fallen" i Fiskarna. Han ansågs inte speciellt klipsk i skolan men har Merkurius och strukturstarka Saturnus i konjunktion i Vattentecknet Fiskarna i 10e makt- och ärohuset. Mycket sammansatt, men talesättet "stilla vatten går på djupet" stämmer här. Fiskarna är normalt ett porlande och lätt vatten men Saturnus definitivt ett ankare, ett sänke och drar ner den svaga Merkurius till djupa nivåer där världen och tidens gång förmodligen upplevs annorlunda (relativitetsterorierna).

Men ingen av dessa är atma karaka. Det är istället Tvillingascendentens ENDA PLANETÄRA VÄN OCH VÄLGÖRARE, Venus. Också denna har Einstein i det mäktiga och inflytelserika 10e huset och dessutom är Venus "upphöjd" till universell inlevelse (empati) i Fiskarna. Det är så träffsäkert som det kan bli i kombinationen med all annan aktivitet i Fiskarna (Solen, Merkurius, Saturnus och Venus i stigande gradtal)

Curie föddes med den jupiteriska (som bäst: gudomligt intuitiva) Skyttascendenten och Jupiter stod intressant med fantasins Måne i det paradoxalt nog strikt intellektuella 3e huset, i Vattenbärarens tecken. Än mer kufiskt är att halshuggna södra månnoden också befinner sig här så att kvinnan syntes ha tagit lätt på sin fysiska person (ascendenten) och t.o.m. inte varit särskilt låst ens till sitt eget sinne och de fantasier som for genom det!

Eftersom atma karaka här är Månen i Vattenbärarens 24e grad blir indikationen om själen mest underlig. Inte minst som själsfaktorn Månen ägdes av Saturnus i Skorpionen i 12e huset för världsliga förluster. Hennes genie eller inre ande tog henne till en radioaktiv arbetsplats som kostade henne livet. Månen i Luft och Saturnus i Vatten ger också "det sociala utstötningsyndromet" så man kan gissa hur ensam hon måste ha känt sig på elitnivå i mansdominerade vetenskaper.

Nash med sina mentala problem och däremellan rent  geni är förstås intressant ur många synvinklar (som en Hollywood-film om honom antyder). Jag råkar välja en andra Tvillingascendent och ascenfrmyhärskaren Merkurius (siffernissen!) befinner sig i sitt eget härskarläge i 1a ego-huset. Dock attackeras hans biologiska kropp (och i synnerhet dess intellektuella nivå) av skadegöraren Mars i Fiskarna som oupplösligt står i tät konjunktion med Månen (sinnet). Vatten och Luft har en förmåga att skapa oförenliga sidor i personen och "splittrad hjärna" (schizofreni) är väl en lika god etikett som någon.

Men hans atma karaka är faktiskt Solen i Oxens 30e och sista grad och i 12e huset för världsliga förluster. Den själen eller intelligensen var alltså återfödd för att uppleva förlusten av sin okränkbara observationspunkt (själen upplever, den "känner" inte på det sätt som enkla människor talar om sina upplevelser). Att ha atma karaka i 12e huset är alltså potentiellt en så allvarlig förlust av Observatörens stabiliserande närvaro i människan att här Mars/Månen i attack mot Merkurius skapar "paranoia" tillsammans med den splittrade upplevelsen. Intelligens i all ära, men detta ser mest "jobbigt ut".

Mann såg i förväg vilka monster européerna men främst tyskarna var på väg att urarta till. Mann har Lejonascendent och dess Sol är förnämligt placerad i 10e makthuset. Oxen ger en känsla av realism och hans tidsfaktor Saturnus exakt i väster (opposit ascendenten) ger exakt en historikers känsla. Men atma karaka är den anti-saturniska Jupiter i Jungfruns 30e och sista grad, svårslagen även om Månen i 28 Tvillingarna nästan kunde ta upp kampen. Att ha den Stora Välgöraren som sitt själsliga emblem tyder på något större än tiden, något större än världen. Detta är religionens och filosofins planet (och charterresor för dem som inte fått chansen att utveckla någon som helst kunskap i sina liv på arbetslinjen).

Lejonet "gillar" Jupiter och detta är också ascedent-Lejonet Trumps placering: Jupiter i arbetartecknet Jungfrun i 2a huset för ekonomi. Var jag naiv som för flera år sedan skrev om Trumps äkta välvilja mot landets enkla arbetare? Även om uppståtet att fjäska för arbetare i rostbältet och varstans var egoistiskt, kvarstår symbolen: han hade framgång (Jupiter) med Jungfrun/arbetaren. Jag tror Trump fattade så mycket som att tilltala Jungfrun om bättring och tillväxt (Jupiter) för denna stora grupp.

Författaren Mann har istället sin Jupiter i kombinerad med halshuggningen demon Ketu och den här gäckande positionen har jag inte fullt grepp om ännu. Kunde Mann släppa sin själs fulla intelligens eller tappa sikte på den, då och då? Under enbart vissa perioder i sitt liv (t.ex. någon av Ketus återkommande subcykler)? Litteraturvetare kan säkert svara på att Mann snarast gått under jorden under vissa perioder - tänk Hitler och nazismen. Han bytte hemland flera gånger till följd av Hitlers härjningar.

Solen står visserligen för själen och intelligens men betecknar också människans förmåga eller benägenhet till ett liv som ledare och hans 10-husplacering talar tydligt för en dominant position. Men atma karaka är således ett viktigare budskap för vad själen vill, och Jupiter i 2a ekonomihuset med Ketu tycks mest handla om materialförstörelse, om ekonomisk blomstring med Ketus inskott av periodiska ekonomiska haverier. Wikipedia uppehåller sig vid att Mann stammade från en av Europas största maktfamiljer, en del av "Hanseaterna" som jag inte uppfattat tidigare. Från skoltimmarna minns jag bara handelsflottan "Hansan" och de "Hansastäder" som skeppen rörde sig mellan

Mann kom således från den ekonomiska eliten i ett äldre Europa och kanske kan den halshuggna månnoden i 2a ekonomihuset säga något om att hans själ i detta liv separerade sig från sin familjehistoria, det som små själar utan egentlig styrka eller förmåga så ofta klänger fast vid (se Sveriges unga och spolierade elit, nästan undantagslöst obegåvade barn av förfäder som lagt grunden till deras förmögenhet)....

Schweizer, läkaren, avrundar den här ministudien med ännu en merkurisk ascendent, nu Jungfruns tecken och härskaren Merkurius suveränt placerad med Solen-i-Stenbocken i solära 5e huset. De är väldigt tydlig emfas på det fysiska så valet av läkaryrke faller sig naturligt (särskilt som Jungfrun gestaltar Olyckan eller fysisk ohälsa - typiskt knuten till arbetare, se ovan om Trump).

Han har den mest svårbedömda atma karaka  av dem alla. Hinduerna accepterar enbart den äregirigia demonen Rahu vid diskussion av själens signifikator, inte den halshuggna draksvansen. I den här frågan finna alltså 8 planeter kan komma i fråga och det är förstås intressant att jämföra Platon som menade att själen och huvudet är synonymer och det faktum att hinduerna räknar bort draksvansen som just berövats sitt huvud! Men Schweizers själ är inte bara en äregirig Stenbocken utan en übergirig variant, tack vara att Solen preciseras av Rahu i Fiskarnas 30e grad.

Och Fiskarna står som ett balsam mittemot den olycksdrabbade Jungfrun, Fiskarna är t.o.m. (som visar sig i dödslandet Sverige under cororna) en osjälvisk sjukvårdare som dör martyrdöden! Den onda daimonen som innebär förluster och avsägelser i denna världen var Solen i läkarens horoskop.

Lyckligtvis befanns sig Solen (här ansiktet på den onda daimonen) i den goda karmans och tursamhetens 5e hus och det visar att han gjorde gott utan att själv drabbas som arbetare i den svenska sjukvården under corona.

Den Nobelprisbelönte läkaren var kanske inget bra väl om det gällde att påvisa intelligens på intellektuell nivå, men som intelligens omsatt i praktisk handling är horoskopet viktiga faktorer i Vatten och Jord svårslagna!


Inga kommentarer: