Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 juli 2020

Egot och ängeln (del 3)

Den tredje och sista delen listar några tankar kring zodiaktecknen andra hälft och hur vart och ett av dessa som representant för hus 1 (egot) ställer sig till hus 11, grekernas goda daimon (hus 11). Den senare vill, som redan noterat, bland något radikalt annorlunda än ego-utblicken. Då hamnar människan i konflikt med sig själv, tills det högre Jaget får sin vilja igenom.

Men är ängeln vårt högre Jag? Här finner jag astrologin otydlig eftersom den också bjuder på Solen som allmän symbol för atma/själen men hinduisk tradition också har atma karaka för den mest specifika markören för "själens viljerörelse". Eftersom människans själ är en högre livsform som bara gästar de dödliga människorna (hur mycket värddjuret än försöker förmänskliga själen), en Observatör, måste den goda daimonen betraktas som a/ en slags högre harmoni till egot eller b/ en tankekonstruktion som automatiskt ger sig av zodiakens ordningsföljd. Ego-huset har en inriktning som alltid går ett motbud av den goda ängeln.

Ämnet om den goda och onda daimonen är så föga känt inom modern astrologin att de här tre delarna knappt ens är en början på undersökningen. För många år sedan provade bloggen att jämställa det onda 12e och det goda 11e huset med den gamla judiska läran om människans onda och goda "rot" (yetzer ha-ra och yetzer ha-tov), också en tänkbar ingång i ämnet eftersom "rötterna" har persiskt ursprung och således inom området för astrologins födelse.

Samläsningen av den grekiska och den hinduiska traditionen återskapar ett synsätt som länge varit förlorat och som kanske kommer som en besk påminnelse om hur den moderna ego-fixerade kulturen ofta undertrycker den goda ängelns tysta maning. Starten i en mänsklig kropp och tillhörande ego blir då ett rekordsnabbt och abrupt slut, att groomande av den egna kroppen var det enda som gällde.

Se hur svenska staten utifrån sitt nationalekonomiska perspektiv (det enda intressanta) vill ha arbetsföra slavar som drar in via skatten. Lydiga svenska medier vidareförmedlar DAGLIGEN detta statliga påbud. Särskilt Aftonbladet - ett ytligt homonäste bidrar med lust att programmera svensk underklass att träna sina kroppar att se ut som romerska gladiatorer eftersom det är all makt de kan räkna med i detta land, makten satt sprätta runt och spänna musklerna framför spegeln. Mums för homofolket som definitivt har en svår psykisk störning i förhållande till den kroppsliga realiteten.

Sveriges gamla "rena ariska blod" har här urartat till en tragisk fars. Ett folk som dompteras till dövhet för den goda ängeln och framför allt alla högre verkligheter. Ett folk och deras folkvalda ingår i en ringdans som pressar ner dem i det lägsta av alla utvecklingsstadier: rent materiell tänkande. Nej, den goda ängelns viskning som ifrågasätter egot kanske inte behövs i den svenska modellen, men sedan är vi också ett skämt för övriga världen. Välutbildade invandrare vandrar ut igen efter att ha skakat på huvudet över hur svenskarna sköter sina affärer.



Sätts ribban så lågt som i Sverige förnekas tanken att människolivet bara är en utgångspunkt för utveckla nya kvaliteter. I sataniska kulturer dribblas individens kallelse till självupptäckt och förvanskas till "livslångt lärande" enbart för att vara statskassan och arbetsgivarens skiftande behov till lags. Det är ett svek mot medborgarna (men enligt Sverigehoroskopet uttrycker demokratisk överhet i hög grad folkets medvetenhet). Att enbart binda egots utblick till det kroppsegna är det kanske största misslyckandet som människa av dem alla.

Nu kommer själarna visserligen med vitt skild karma för att inta nya människokroppar. Själarna har bakgrund i termer av erfarenheter (även om jag f.n. inte är helt säker på att den tidlösa själen reinkarnerar som en slav under den TIDSLINJE mänskliga historiker ritar ut). Dygnets 12 ascendenttecken innehåller varierande motbud från den goda ängeln om människans ego-utveckling. Bland de första sex ascendenterna var den kanske märkligaste Tvillingarna där 11e huset bara ber den merkuriska (intellektuella) utblicken att stå utbrytarsjälen Lucifer, dvs. sig själv närmast. Det ser ut som inget ideal alls, men då måste man minnas att Merkurius i sig representerar Logos här i världen. Tvillingarna (som bäst) är Budbäraren som bara säger vad den kan säga: vi är människor för att upptäcka de som skiljer från oss från djuren och som gör vår art homo sapiens till den marsianska utbrytaren, vi kan tänka kring vår situation och för därmed vilja att välja.

En annan intressant viskning från den goda ängeln vände sig till måntecknet Krabban. Här lever personen på fantasins och inbillningens nivå (psyket) men ängeln förkläder sig som Oxen och en verksamt ond Venus. Krabban ska alltså lära sig att bli fullt ut materialiserad - "ta kropp" och "jorda sig", vilket den kan tänkas ogilla eftersom lunära fantasier är så mycket mer komfortabla och gränslösa än Oxens omilda kontakt med det fysiska. Kort sagt: Aftonbladets patologiska fixering vid välbyggda kroppar är relevant bara för var 12e läsare: för dem med "kroppssascendent."

Undertecknad har bara känt två män som gått på gym. Båda hade Krabban som ascendenttecken! Här kan man också tänka sig att Krabbans skal representerar idealet eller den goda ängelns orientering mot Oxen, eller en stadig fysisk kropp. Män med sårbara psyken bygger kropp för att skydda sig. Och ansträngning är alltid obehag, därav "ond" Venus, en planet som naturligen söker jämvikt eller t.o.m. viloläget. Jämför med outhärdligt energiska Mars, alltid på med sina överilade och korttänkta planer.

Det går att skriva hur mycket som helst om hur relationen mellan 1 och 11 kan tänkas yttra sig, särskilt om man komplicerar bilden genom att väga in var på himlen husens tillfälliga ägare befinner sig. Men här följer enbart de sex senare tecknens relation till den goda ängeln.


7. Egot i Vågen (Venus) och ängeln Oxen (Venus)

Med en ascendent som bara söker harmoniera med sin omvärld blir naturligtvis den goda ängelns djupa budskap att söka och finna sin själ. Att söka väga jämnt med omvärlden kommer aldrig att löna sig (se tallösa kvinnor som tror de kan reformera värstingar till pojkvänner).

Att Vågen i 1a har Solen som sin goda ängel betyder således att idealet bör vara att söka blir en ledare, snarare än att läsa biografier om idoler, kungar, eller hängivet stödja ortens "starke man".

Det går förstås att se en mer friktionsfri relation till den goda daimonen också: till Vågen som estetisk sensibilitet ska här också läggas Solens öga, dvs. ett djupare seende, så att individen lär sig skillnaden mellan dekoration och konst med djupa budskap mellan raderna/penseldragen.



8. Egot i Skorpionen (Mars) och ängeln Jungfrun (Merkurius)

Eftersom Skorpionascendenten på något sätt anknyter till det fysiska livets ändlighet och Skorpionen är ett häftigt försvar - Mars säger faktiskt att "anfall är bästa försvar" - blir den goda ängelns förtrytsamma alternativ: "tänk lite praktiskt". Merkurius i Jungfrun ber inte Skorpionen tänka som en halvgud men väl ta praktiska och intelligenta lösningar för att lösa det eviga problemet med att ha landat i den ändlig värld.

I västerlandet av idag leder det lätt Skorpionen att bli en självisk materialist (se USA-horoskopet) och bygga upp intelligent IT för att skörda så mycket som möjligt (Jungfrun är sådden och skördens tecken) - se penningmänniskornas kamp i dessa tider med datorstyrda transaktioner på börsen. Det är ett maskinkrig dessa barn märkta med dödens signatur utkämpar för att stå som vinnare när börsen stänger för dagen. Min misstanke är att Skorpionen i öster och en illa placerad Mars kan antyda en själ som hetsigt återvänder till inkarnation efter ett föregående liv som ändade abrupt och våldsamt (krig, brottsoffer, etc).

Exempel: Jag förefaller av ovanligt tydliga nattdrömmar ha skjutits till döds i en gänguppgörelse i Mussolinis fascistiska Italien innan Andra världskrigets bröt ut. Är det detta som syns i bloggarens födelsehoroskopet genom Solen som bränner (skymmer) krigsplaneten Mars? Ett trauma som själen/atman erfarit på nära håll? (Inget traumatiskt i detta liv.)

Resonemanget utgår från enkel orsak-verkan, men som antytt kan själen mycket väl zig-zagga sig på ett annat sätt genom jordeliven. (Det italienska livet var inte det första jag fick korn på i det svenska livet, det var - paradoxalt nog - ett annat italienskt liv cirka år 1600 att döma av skospännen som fångade drömmarens blick.)

Skorpion-egot kan som bäst ge en god ängel som pekar vägen mot information i syfte att avtäcka varjehanda korruption i världen. Det är lite av privatdetektivens inre röst, ungefär som jag beskrivit ett uppmärksamt lyssnande efter historiskt verifierbara ledtrådar i drömmar som inte är strikt ego och här & nu-motiverade.


9. Egot i Skytten (Jupiter) och ängeln Vågen (Venus)

Den här kombinationen av ett Jupiter-expansivt ego kan i bästa fall höra sin goda ängel viska att evig tillväxt inte är vettig. Det är att invitera en bubbla som spricker (vilket riskkapitalister lär sig och alla andra som opportunistiskt köper och säljer i rättan tid för att ständigt ha grönt ljus på sin färd. Jupiter är som sagt "lyckoplaneten" på ett ibland pinsamt simpelt sätt. Daimonen är Vågen/Venus som är väldigt antikt kinesisk här: den känner den gyllene medelvägens balans och vet när nog är nog.

Det är som jag ser det i första hand en lycksökares emblem, så att en låg ego-motiverad expansionslystnad resulterar i att Venus blir en verksam illgörare, den goda ängeln och dess budskap missförstånd och egot tror det har klartecken i allt den företar sig.

Det här är potentiellt en svår ascendent eftersom den "stilla inre rösten" här verkligen är stilla och så nära att man kanske överröstar den i sitt jupiteriska lycksökande. Men Venus lär alltså att det räcker med lite jämnmod för att vara lycklig och om Skytt-egot har en förnämligt placerad Jupiter vid födelsen lär det inte vara något problem att höra den goda ängeln. Det innebär paradoxalt nog både en verkligt god och hjälpsam människa men också en aktiehandlare med "flyt"! En verkligt svag Jupiter ger korkade risktagare och torskar på spel & dobbel.

Jupiters placering i många av horoskopets hus är en så allmän symbol för egots hopp om tillväxt att den goda ängelns budskap kan vara lurigt att uppfatta. En Skytt med Jupiter i 2a ekonomihuset (i Stenbocken) kan bli en så fixerad materialist att man helt enkelt inte kan höra den goda ängelns bud om att lagom (det ska räcka till hela laget) är bäst. Ett sådant Skytt-ego bara samlar och samlar i ladorna tills världen tippar över.


10. Egot i Stenbocken (Saturnus) och ängeln Skorpionen (Mars)

Med egots identifikation med lagiskhet och systematik blir den goda ängeln och dess "inverterade Mars" skenbart ond. Jag uppfattar den inåtvända Mars som ängelns tysta maning till den allra mest världsliga och positionsmedvetna av ascendenterna att undvika det våld som maktens män alltid anser sig ha rätt att utöva (jfr. "statens våldsmonopol).

Stenbocken eller latinets sammansättning Capri+ Cornus är alltså getens horn, vilket leder tanken till stengeten som med våld försvarar sin position på klipphällen (världen). Det är rätt lurigt av vem som nu skapade zodiaken att ge "icke-våld" som den goda ängelns budskap för just den här ego-typen.

Faktiskt kan hela zodiaken ses som diskret civilisationskritik av de intellektuellt överlägsna människor som skapade systemet. Härskare och kungar använde sig av det, men inte särskilt många genom tiderna har förstått att astrologin söker lyfta människorna till insikt om tillvarons högre lagar, rättesnören som t.ex. Sverige inte har en susning om. Och så ser det också ut som det gör i det här landet, där rövarbaroner ännu härskar oinskränkt.


11. Egot i Vattenbäraren (Saturnus) och ängeln Skytten (Jupiter)

Här, vid zodiakens sista fyra tecken, sker spännande kombinationer av ego och ängel. Vattenbäraren i ego-position har ett minst lika fascinerande högre Jag som där den var Vädurs-egots högre röst.

Här är det ego som identifierar sig med hela mänskligheten eller med maskinens hela konstruktionsschema (Saturnus representerar organisationen inom en helhet) positivt ledd av Gud själv: Jupiter eller Zeus är den fria framfartens symbol.

Men Jupiter är ju en verksam illgörare? Ja, för den som tänker kollektivt kommer visserligen inte att tjäna på det ur rent ego-perspektiv eftersom expansion och framfart kommer att reducera jagets del i det hela. Men släktets överlevnad, vare sig via en koloni på annan planet eller som cybermänniska som kan byta varenda kroppsdel mot en ny odlad, eller AI som den sista it-fascisten fullkomnar så att hela homo sapiens (Vattenbärarens jordiska uttryck) sedan kan lägga sig och då - allt detta är Jupiter och livets fortsatta expansion eller förgrening till nya former.

Vattenbärar-egot kanske upplever den inre rösten som ond och det är i så fall för att man själv blivit en slav under det rådande Systemet. Kontrollera hur Saturnus och Jupiter är placerade i det personliga horoskopet. Jag har mött Saturnus i 1a huset i något av sina två härskartecken som varit så negativa mot förändring att det är nästan skrämmande. Men även Saturnus i något av de andra hörnen (kanske undantaget 7e huset som både är opponent och komplement till egot) försvårar för den goda ängeln att göra sin röst hörd...


12. Egot i Fiskarna (Jupiter) och ängeln Stenbocken (Saturnus)

Precis som det första tecknet Väduren som ego hade mäktiga konnotationer och ett remarkabelt uppdrag (att knyta åter till den goda daimonen som hela änglaskaran men främst förstås hela mänskligheten), så göms också det sista ego-tecknet Fiskarna ett grandiost löfte:

Jesus sade: "De sista ska bli de första, och de första de sista."

Detta kryptiska svar levererade han på frågan vem som får sitta längst fram i himmelriket. En kristen kan omöjligt ha förstått detta förrän de judiska Dödahavsrullarna hittades på 1940-talet. Där ser man hur HIERARKI-FIXERADE rörelsen bakom texterna var. Rangordning utifrån de medfödda intellektuella och andliga kvaliteterna var självklara under gudstjänsten och alla andra kommunala aktiviteter.

Hela denna tågordning hävs nu, enligt Jesus, när en själ lämnar världen. Och själens frigörelse är precis vad Fiskarnas i hus 1 teoretiskt fokuserar. (Undertecknad hade en gång en bekant i en nu känd svensk psykolog, ett av mina få psykologhoroskop som typiskt nog uppvisar Fiskarnas, själsbefrielsens, tecken i öster.) Med psykets befrielse (Fiskarnas Vatten erinrar att vi nu befinner oss i den primärt psykiska domänen) på ego-nivån blir den goda ängeln en verksamt ond Saturnus via hus 11 i Stenbocken. Kort sagt: den goda daimonen är här hackordningens och de jordiska graderingarnas röst. Men eftersom Fiskarna själv är den slutliga avsägelsen av materialistiska värdeskalor blir den goda ängeln i "sin onda hierarkisering" just incentivet för egot att offra sig själv och få ett slut på dessa ord om hur mycket den är en förlorare i spelet om världsherraväldet, något bara råttintelligens sysslar med.

Det är inte svårt att se hur Fiskarna skulle vara en perfekt ascendent för både Gautama "Buddha" och hans läror om att allt jordiskt liv är lidande, och senkomlingen Jesus som sade ungefär samma sak (bara man ser igenom de förfalskningar som smugits in i kristendomens egen text, i den tid man tappade sin judiskhet och landbundna ogillande av ockupationsmakten Rom. Till sist blev kristendomen själv en makthungrig och landägande religion - raka motsatsen till vad Jesus lärt ut!

Fiskarna ser ut att realisera jaget/egot just genom att kasta Sigmund Freuds samhällsröst (Överjaget) i soporna. Tecknet behöver inte den goda ängeln. Men det innebär också att den bästa revolutionären lämnar världen åt sitt eget öde. Intressant nog drog kineserna sina slutsatser av buddhismen som spreds eftersom Kinas gamla daoism hade tydliga beröringspunkter med den nya läran. Ur synkretismen uppstod en ny gudinna, Kuan-Yin, "Hon som kontemplerar världen med medlidande" (figurerat flera gånger på bloggen). Så i Fiskarnas förlossning från världen ligger redan cirkelns omstart underförstådd.... Kontemplation i rent medvetande (Sattva guna) väcker den slumrande Passionen (Rajas guna).

Revolutionären med en högre mission följer när själen återvänder till världen bakom Vädurens rollmask. Karl Marx, agitatorn för socialism, som människosjälens noblare väg, föddes visserligen inte med ascendenten utan Solen i Väduren. Men hans Saturnus i härskarläge i Vattenbärarascendenten påminner om en aktiv god ängel. Marx var visserligen tidigt ute i sin analys av hur den själviske företagaren i sitt spel om marknadsandelar själv bäddar för ett "harmageddon" - makthavare förstår fortfarande inte kapitalismens konsekvenser - men illustrerar vad mänskligheten måste nå för medvetandenivå för att överleva sig själv: total socialism över hela jorden. Nya sätt (eller gamla men negligerade"I för att tillmäta arbete och varor deras värde måste uppfinnas och superdatorer kallas in för att skapa en global "budgetbalans".

Detta är kärnbudskapet med Saturnus i hemmaläge i Vattenbäraren och kanske det enskilt noblaste budskap det astrologiska systemet kan ge med bara en planet i ett tecken. (Som redan noterat lämnar ju Fiskarna alla grupperingar och finner sig som ren och fri själ, människo-, djur- eller något vi inte ens kan förställa oss på den här planeten.)

Saturnus hemmaläge i Vattenbäraren är en upprepning, en redundans. Allt placeringen säger är att understryka kategorin "luftens andar" eller mänskligheten (vare sig i jordiska kroppar eller i Himmelen). Saturnus är själv essentiell Luft och placerad i sin egen Luft saknar den de fysiska inskränkningar som givit planeten rykte om att vara hård och sammanpressande, en vidrig materialistisk arbetsgivare och en rättslös slav, en kugga i ett materiellt system.

Saturnus i Luft är en ren "andlig princip". Den spillra av mänskligheten som överlever Naturens Hämnd för att utforma Vattenmannens tidsålder kommer att drivas av en humanitet och en mellanmänsklig kontaktnivå gym-missbrukande kroppskrakar knappt ens börjat tänka på. Nej, det är inte appar som i coronatider som kommer att utgöra den nya "kontaktnivån"! IT kommer att disciplineras och få en underordnad roll i människans tjänst istället för att som nu driva fram dårskap och köpbeteenden.

Exemplet Marx visar att man inte behöver låsa sig så hårt till "den goda ängeln" - andra kombinationer eller faktorer i horoskopet kan också producera en idealistisk eller idédriven individ. Alla idédrivna människor är förvisso inte på Kuan-Yins nivå och vissa driver rent sataniska idéer om att förslava sina medmänniskor för att därmed själv tjäna mer på det. Det är ingen liten sak, vilken uppsättning idéer man tar till sig...


Inga kommentarer: